Σεναριογράφος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Σεναριογράφος λέγεται αυτός που γράφει το σενάριο ενός τηλεοπτικού ή κινηματογραφικού ή θεατρικού έργου. Ο σεναριογράφος όχι μόνο γράφει την υπόθεση του σχετικού έργου, αλλά είναι και αυτός που επινοεί και τους πρωταγωνιστές του έργου.

Επάγγελμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σεναριογραφία είναι ελεύθερο επάγγελμα. Δεν απαιτείται εκπαίδευση για να είσαι επαγγελματίας σεναριογράφος, μόνο καλές ικανότητες αφήγησης και φαντασία. Οι σεναριογράφοι δεν είναι μισθωτοί υπάλληλοι αλλά συμβασιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό που διαχωρίζει έναν επαγγελματία σεναριογράφο από έναν ερασιτέχνη σεναριογράφο είναι ότι οι επαγγελματίες σεναριογράφοι συνήθως εκπροσωπούνται από ένα γραφείο ταλέντων. Επίσης, οι επαγγελματίες σεναριογράφοι συχνά δεν εργάζονται δωρεάν, αλλά οι ερασιτέχνες σεναριογράφοι συχνά εργάζονται χωρίς πληρωμή και θεωρούνται «συγγραφείς σε εκπαίδευση». Τα αυτόκλητα σενάρια γράφονται συνήθως από άγνωστους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες σεναριογράφους.

Υπάρχει μια πληθώρα επίδοξων σεναριογράφων που προσπαθούν να εισέλθουν στην κινηματογραφική βιομηχανία, αλλά συχνά χρειάζονται χρόνια δοκιμής και λάθους, αποτυχίας και σκληρής επιμονής για να επιτευχθεί η επιτυχία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψηφιακό αρχείο ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]