Βουλή - Τηλεόραση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βουλή - Τηλεόραση
Ίδρυση 1999
Πρώτη λειτουργία 1999
Έναρξη λειτουργίας Οκτώβριος 1999
Εικόνα 16:9 (576i/SDTV)
Ιδιοκτήτης Βουλή των Ελλήνων
Σλόγκαν Για τον κοινοβουλευτισμό και την δημοκρατία
Ιδρυτής Ελληνικό Δημόσιο
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Γλώσσα Ελληνικά
Περιοχή εκπομπής Πανελλαδικά
Κεντρικά γραφεία Αθήνα
Ιστοσελίδα Επίσημη ιστοσελίδα
Λήψη
Επίγεια Ψηφιακά
Συχνότητα Πανελλαδικά σε κατά τόπους συχνότητες
Δορυφορικά
Hellas Sat 2 Θέση 022
NOVA GR
NOVA CY
Θέση 100
COSMOTE TV Θέση 101
Καλωδιακά
COSMOTE TV Θέση 2
Διαδικτυακά
Vouli Web TV Δείτε ζωντανά

Η Βουλή - Τηλεόραση είναι ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων. Διοικητικά αποτελεί οργανική μονάδα της Βουλής των Ελλήνων υπαγόμενη απευθείας στον Πρόεδρο της Βουλής. Η κύρια αποστολή του είναι η μετάδοση των συνεδριάσεων του κοινοβουλίου.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία του σταθμού ξεκινάει το 1999 όταν το Ελληνικό Δημόσιο μαζί με τη Βουλή των Ελλήνων αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα κανάλι για να μπορεί ο ελληνικός λαός να βλέπει απευθείας τις ελληνικές συνεδριάσεις και ολομέλειες.

Εμβέλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 1999 μέσω της δορυφορικής πλατφόρμας της NOVA, ενώ από τις 17 Οκτωβρίου του 2011 μεταδίδεται και από την πλατφόρμα του COSMOTE TV. Το πρόγραμμά του μέχρι το 2003 μετέδιδε μόνο τις συνεδριάσεις της ολομέλειας της Βουλής.

Από το ίδιο έτος το πρόγραμμά του μεταδίδεται και επίγεια αναλογικά στην Αττική στη συχνότητα των 50 UHF και από το Σεπτέμβριο του 2010 ψηφιακά μέσω της ΕΡΤ.

H Βουλή - Τηλεόραση είναι το μόνο κανάλι του είδους του στην Ευρώπη που μεταδίδει συνεδριάσεις από τη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς την ανάγκη για τυχόν ειδικό εξοπλισμό ή εγγραφή τελών. Ο σταθμός μεταδίδεται από 19 κέντρα εκπομπής σε όλη την χώρα, και που τον επιτρέπουν να φτάσει πάνω από το 50% του πληθυσμού. Οι προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη για την αύξηση της μετάδοσης, έτσι ώστε όλη η Ελλάδα να μπορεί να λάβει το σήμα. Το κανάλι εκπέμπει και δορυφορικά μέσω της Hellas Sat ιδιοκτησίας του ΟΤΕ και του Hotbird 3.

Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O κύριος στόχος του τηλεοπτικού καναλιού είναι να δώσει σε κάθε πολίτη, άμεση πρόσβαση στα ενδότερα της Βουλής των Ελλήνων. Μεταδίδει ζωντανά, όλες τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου, και του τμήματος της κοινοβουλευτικής προόδου. Επίσης στο κανάλι μεταδίδονται, αλλά όχι ζωντανά ηχογραφημένα, τα έργα των διαφόρων μονίμων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Από τον Δεκέμβριο του 2003 όταν και πραγματοποίησε με 4 χρόνια καθυστέρηση την κανονική πρώτη του εκπομπή στο πρόγραμμα του σταθμού συμπεριλαμβάνεται και κεντρικό δελτίο ειδήσεων με όλα τα νέα από τα Ελληνικά και τα διεθνή κοινοβούλια. Διαθέτει, επίσης, ενημέρωση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ιδιαίτερη έμφαση στα ελληνικά μέλη του κοινοβουλίου. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνονται διάφορες πολιτιστικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ ξένων μεγάλων δικτύων και όπερα. Επίσης μεταδίδει ξένες και ελληνικές παραστάσεις και ταινίες.

Το πρόγραμμά του καλύπτει κάποιες ώρες και δεν είναι 24ωρο. Τις καθημερινές αρχίζει περίπου συνήθως στις 10:00 με 11:00 το πρωί και τελειώνει στις 1:00 τη νύχτα, και τα Σαββατοκύριακα, αρχίζει στις 12:00 το μεσημέρι ή 18:00 το απόγευμα και τελειώνει 2:00 τη νύχτα.

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Vouli tileorasi logo 1999-2004.png Parliament-Television of Greece.png
10.1999-2004 2004-2016

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]