Αθλητική Κυριακή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αθλητική Κυριακή
Αθλητική Κυριακή ΝΕΤ.png
Είδος Ενημερωτικό
Διάρκεια 120.00
Παραγωγή ΕΡΤ
Πρωταγωνιστές Βασίλης Μπακόπουλος
Κατερίνα Αναστασοπούλου
Πέτρος Μαυρογιαννίδης
Χώρα Ελλάδα
Τηλεοπτικός σταθμός ΕΡΤ1
Προβολή 27/2/1972[1] – σήμερα
Αριθμός κύκλων 44
Μουσική τίτλων Χρήστος Λεοντής
Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Η Αθλητική Κυριακή είναι η μακροβιότερη αθλητική εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση. Μεταδίδεται κάθε Κυριακή βράδυ. Η εκπομπή προβάλει την αγωνιστική κίνηση της Super League (πρώην Α' Εθνική), της Football League (Β' Εθνική), της Α1 του μπάσκετ ανδρών, όλα τα αγωνίσματα της εβδομάδος που διανύεται καθώς και στιγμιότυπα από αγώνες ξένων πρωταθλημάτων.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκπομπή ξεκίνησε το 1967 και αρχικά ονομάζοταν Ώρα για σπορ, διάρκειας 30 λεπτών. Δύο χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε Αθλητική Κυριακή. Ο πρώτος παρουσιαστής μέχρι το 1983 ήταν ο Γιάννης Διακογιάννης, έχοντας αρκετούς συμπαρουσιαστές στο πλευρό του όπως ο Βαγγέλης Φουντουκίδης, κ.ά. Πολλοί αθλητικοί δημοσιογράφοι έχουν παρουσιάσει την εκπομπή. Σήμερα την παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Βασίλης Μπακόπουλος και Κατερίνα Αναστασοπούλου.

Την σκηνοθεσία της εκπομπής από το 2001 εώς και σήμερα υπογράφει η Δέσποινα Χονδροκούκη με ένα διάλειμμα δυο ετών.

Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, η εκπομπή προβάλλεται βραχύχρονα. Οι απολυμένοι εργαζόμενοι που παρέμεναν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ξεκίνησαν εκ νέου την προβολή ζωντανών εκπομπών της Αθλητικής Κυριακής στις γνωστές ώρες προβολής της. Ταυτόχρονα, η ΔΤ, ο μεταβατικός φορέας ραδιοτηλεόρασης της Ελλάδας, ξεκίνησε με την σειρά της την προβολή της Αθλητικής Κυριακής τις ίδιες ώρες με αυτήν της ΕΡΤ, μέχρι τις 4 Μαΐου 2014, όπου το κανάλι έκλεισε. Μετά την εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο στις 7 Νοεμβρίου, η ΕΤ3 ανέλαβε την μετάδοση των εκπομπών, αφού η ΕΤ3 δεν εκπέμπει από το Ραδιομέγαρο. Ταυτόχρονα η ΝΕΡΙΤ ξεκίνησε εκ νέου τις εκπομπές της Αθλητικής Κυριακής. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ertopen.com, η Αθλητική Κυριακή εκπέμπει παράνομα από τη ΝΕΡΙΤ, καθώς δεν έχει τα απαραίτητα δικαιώματα για το τίτλο[2]. Μετά το άνοιγμα της ΕΡΤ η εκπομπή επέστρεψε με νέο σήμα και τους ίδιους παρουσιαστές που είχε πριν το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Σήμα κατατεθέν της εκπομπής η μουσική έναρξης και λήξης την οποία έχει γράψει ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Λεοντής το 1969 και ακούγεται μέχρι σήμερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]