Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (ΕΙΡΤ)
Τύπος Ίδρυμα (αρχικά), Ανώνυμη Εταιρεία (αργότερα)
Προκάτοχος ΕΙΡ (1938-1970)
Διάδοχος ΕΡΤ
Ίδρυση 1970
Ιδρυτής Χούντα των Συνταγματαρχών
Διάλυση 1975
Αιτία διάλυσης μετατροπή σε ανώνυμη εταιρεία και μετονομασία σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση
Έδρα Ραδιομέγαρο Αγίας Παρασκευής
Προϊόντα/
Υπηρεσίες
Ραδιόφωνο, Τηλεόραση
Ο Γιώργος Κάρτερ παρουσιάζει τις Ειδήσεις στο ΕΙΡΤ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (ΕΙΡΤ) ήταν ελληνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας που ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1970 με το υπ. αριθμόν 745/70 νομοθετικό διάταγμα  της χούντας. Ήταν ο πρώτος φορέας ενημέρωσης της Ελλάδας που διαχειρίστηκε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Το Νοέμβριο του 1975 μετεξελίχθηκε στη σημερινή ΕΡΤ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΕΙΡΤ ήταν ο τέταρτος δημόσιος φορέας ενημέρωσης της Ελλάδας και ο πρώτος δημόσιος φορέας τηλεόρασης στην Ελλάδα. Ο πρώτος φορέας ήταν η ΥΡΕ (Υπηρεσία Ραδιοφωνικής Εκπομπής) με τον ΡΣΑ (Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών) που ιδρύθηκε κατά την Αυγουστινιανή Δικτακτορία του Μεταξά, το 1938.

Ο δεύτερος φορέας ήταν η ΑΕΡΕ (Ανώνυμη Εταιρία Ραδιοφωνικών Εκπομπών) και πάλι με τον ΡΣΑ που ιδρύθηκε στην Κατοχή. Το 1945 ιδρύθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας με την Συντακτική Πράξη 54/1945 «Περί ιδρύσεως του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας» δια της οποίας και περιήλθε στη κυριότητά του όλη η περιουσία της πρώην Α.Ε.Ρ.Ε., που είχε δημιουργηθεί στη κατοχή.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21 Απριλίου του 1967 επιβάλλεται η Χούντα των Συνταγματαρχών και αναλαμβάνει τη διοίκηση του ΕΙΡ και της ΥΕΝΕΔ. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος θέλει να δημιουργήσει και δεύτερο κρατικό κανάλι, για να δυναμώσει την προπαγάνδα της δικτατορίας. Οι εγκαταστάσεις του ΕΙΡ στο Ζάππειο δεν επαρκούν και την διετία 1968-1969 κατασκευάζεται το Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή. Το 1970 εγκαινιάζεται, και τον ίδιο χρόνο η κυβέρνηση της Χούντας ιδρύει το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (ΕΙΡΤ) με τον μόνιμο, πλέον, τηλεοπτικό σταθμό του πρώην ΕΙΡ και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα.

Ρόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ρόλος της ΕΙΡΤ ήταν η πανελλήνια ραδιοτηλεοπτική ενημέρωση και ψυχαγώγηση του ελληνικού λαού.

Μετά την Χούντα, η Κατάργηση και η Διαδοχή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την πτώση της Χούντας, το ΕΙΡΤ νομιμοποιήθηκε και έδειξε σε έκτακτο ασπρόμαυρο δελτίο την πτώση της Χούντας και την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το 1975 το διαδέχτηκε η νεοϊδρυθείσα Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ).