Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (ΕΙΡΤ)
Τύπος Ίδρυμα (αρχικά), Ανώνυμη Εταιρεία (αργότερα)
Προκάτοχος ΕΙΡ (1938-1970)
Διάδοχος ΕΡΤ
Ίδρυση 1970
Ιδρυτής Χούντα των Συνταγματαρχών
Διάλυση 1975
Αιτία διάλυσης μετατροπή σε ανώνυμη εταιρεία και μετονομασία σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση
Έδρα Ραδιομέγαρο Αγίας Παρασκευής
Προϊόντα/
Υπηρεσίες
Ραδιόφωνο, Τηλεόραση
Ο Γιώργος Κάρτερ παρουσιάζει τις Ειδήσεις στην ΕΙΡΤ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (ΕΙΡΤ) ήταν ο ελληνικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας που ιδρύθηκε το 1970, στη διάρκεια της Χούντας. Ήταν ο πρώτος κρατικός φορέας ενημέρωσης της Ελλάδας που διαχειρίστηκε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Το 1975 μετατράπηκε στην σημερινή ΕΡΤ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΕΙΡΤ ήταν ο τέταρτος κρατικός φορέας ενημέρωσης της Ελλάδας και ο πρώτος κρατικός φορέας τηλεόρασης στην Ελλάδα. Ο πρώτος φορέας ενημέρωσης της Ελλάδας ήταν η ΥΡΕ (Υπηρεσία Ραδιοφωνικής Εκπομπής) με τον ΡΣΑ (Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών) που ιδρύθηκε κατά την Αυγουστινιανή Δικτακτορία του Μεταξά, το 1938.

Ο δεύτερος φορέας ήταν η ΑΕΡΕ (Ανώνυμη Εταιρία Ραδιοφωνικών Εκπομπών) και πάλι με τον ΡΣΑ που ιδρύθηκε στην Κατοχή. Το 1945 ιδρύθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας με την Συντακτική Πράξη 54/1945 «Περί ιδρύσεως του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας» δια της οποίας και περιήλθε στη κυριότητά του όλη η περιουσία της πρώην Α.Ε.Ρ.Ε., που είχε δημιουργηθεί στη κατοχή.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21 Απριλίου του 1967 επιβάλλεται η Χούντα των Συνταγματαρχών και αναλαμβάνει τη διοίκηση του ΕΙΡ και της ΥΕΝΕΔ. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος θέλει να δημιουργήσει και δεύτερο κρατικό κανάλι, για να δυναμώσει την προπαγάνδα της δικτατορίας. Οι εγκαταστάσεις του ΕΙΡ στο Ζάππειο δεν επαρκούν και την διετία 1968-1969 κατασκευάζεται το Ραδιομέγαρο. Το 1970 εγκαινιάζεται, και τον ίδιο χρόνο η κυβέρνηση Παπαδόπουλου της Χούντας ιδρύει το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως με τον πλέον μόνιμο τηλεοπτικό σταθμό του πρώην ΕΙΡ και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα.

Ρόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ρόλος της ΕΙΡΤ ήταν η πανελλήνια ραδιοτηλεοπτική ενημέρωση και ψυχαγώγηση του ελληνικού λαού. Στην πραγματικότητα ήταν όργανο της Χούντας για να πάρει υπό το μέρος της τον ελληνικό λαό. Δεν ελεγχόταν από τον στρατό αλλά από ανθρώπους της Χούντας.

Μετά την Χούντα, η Κατάργηση και η Διαδοχή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την πτώση της Χούντας, το ΕΙΡΤ νομιμοποιήθηκε και έδειξε σε έκτακτο ασπρόμαυρο δελτίο την πτώση της Χούντας και την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το 1975 το διαδέχτηκε η νεοϊδρυθείσα Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ).