Seven (τηλεοπτικός σταθμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Seven TV
Seven TV logo.jpg
Ίδρυση 23 Ιανουαρίου 1990
Πρώτη λειτουργία Δεκέμβριος του 1989
Έναρξη λειτουργίας Οκτώβριος του 1990
Τέλος λειτουργίας 1 Απριλίου 2006
Ιδιοκτήτης Seven TV Α.Ε.
Intersat S.A.
Σημαντικά πρόσωπα Πέτρος Φυσσούν
Νατάσα Ράγιου
Γιάννης Βούρος
Λιάνα Κανέλλη
Ιδρυτής Όμιλος Κουλουκουντή
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Γλώσσα Ελληνικά
Κεντρικά γραφεία Λεωφόρος Κηφισίας 7-9, Μαρούσι, Αθήνα, Ελλάδα
Πρώην ονομασίες Seven X (1989-1992)
Channel Seven X (1992-1999)
Αντικατέστησε Seven X (1989-1992)
Channel Seven X (1992-1999)
Αντικαταστάθηκε από ΣΚΑΪ (2006-σήμερα)
Λήψη
Επίγεια Αναλογικά
Συχνότητα 49 UHF (Υμηττός)
30 UHF (Πάρνηθα)
50 UHF (Χορτιάτης)

Το Seven ήταν ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός περιφερειακής εμβέλειας που εξέπεμπε τα πρώτα χρόνια μόνο στην περιοχή της Αττικής. Ξεκίνησε την εκπομπή του τον Δεκέμβριο του 1989, με την ονομασία Channel Seven X. Το 1999 μετονομάστηκε σε Seven και η άδεια του σταθμού μετατράπηκε επισήμως σε πανελλαδικής εμβέλειας (αν και δεν εξέπεμψε ποτέ σε όλη την χώρα, παρά μόνο στην Αττική, την Θεσσαλονίκη και σε αρκετές μεγάλες πόλεις) ενώ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη είχε ήδη αποκτήσει προσωρινή, όπως για όλους τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, άδεια το 1993. Παρότι το Seven, είχε άδεια εθνικής εμβέλειας δεν την αξιοποίησε ποτέ.

Το 1999 το κανάλι, εξαγοράζεται από την Intersat του επιχειρηματία Γιώργου Μπατατούδη, τότε προέδρου του ΠΑΟΚ. Ο νέος ιδιοκτήτης του σταθμού, ονειρευόταν να κάνει τον τηλεοπτικό σταθμό συνδρομητικό, αλλά τελικά, προέκυψαν οικονομικές αντιπαραθέσεις, και τελικά δεν έγινε πραγματικότητα. Στην αυγή της νέας χιλιετίας το κανάλι είχε αρχίσει να έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, από τα οποία δεν ανέκαμψε ποτέ και εν τέλει, το 2005, η συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού, πωλήθηκε στην Οικογένεια Αλαφούζου και από τη συχνότητα του Seven, στις 1 Απριλίου 2006 εξέπεμψε ξανά η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, μετά από επτά χρόνια αποχής, αξιοποιώντας έτσι την άδεια εθνικής εμβέλειας που διέθετε το Seven.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βγήκε στον αέρα τον Δεκέμβριο του 1989 με την ονομασία Seven X έχοντας στην κατοχή του και ραδιοφωνικό σταθμό με την ίδια ονομασία στους 98,7 αλλά την πρώτη του εκπομπή την πραγματοποίησε τον Οκτώβριο του 1990. Το 1992 ο σταθμός μετονομάστηκε σε Channel Seven X και το 1999 σε Seven ενώ απέκτησε εμβέλεια και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Τον Ιούνιο του 1999, το κανάλι αλλάζει ιδιοκτησία και περνάει στα χέρια της Intersat (νυν Techland) του επιχειρηματία Γιώργου Μπατατούδη, ο οποίος ήταν επίσης (τότε) και πρόεδρος του ΠΑΟΚ. Γενικός διευθυντής προγράμματος του σταθμού ανέλαβε ο Δημήτρης Κωνσταντάρας ο οποίος άλλαξε τη φυσιογνωμία του με τη συνεργασία τηλεοπτικών προσωπικοτήτων, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων. Ακολούθησε ύστερα από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας, ο σχεδιασμός της πρώτης δορυφορικής πλατφόρμας στην Ελλάδα από την Intersat με κεντρικό άξονα το Seven υπό την ευθύνη του Δημήτρη Κωνσταντάρα, ενώ τελικά απέκτησε πανελλαδική εμβέλεια, πράγματα που ωστόσο δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα.

Πτώχευση και κλείσιμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επονομασθέν Πείραμα του Seven κράτησε για λίγους μήνες μόνο αφού με τα πρώτα δείγματα "ξεφουσκώματος" του Χρηματιστηρίου, μεσολάβησε η υποχώρηση της εταιρείας, και η αναστολή των πιο φιλόδοξων σχεδιασμών της. Όλες οι καινούργιες εκπομπές σταμάτησαν λόγω κόστους, οι συνεργάτες και τα διευθυντικά στελέχη αποχώρησαν και το κανάλι πέρασε εξ ολοκλήρου, λόγω χρεών στον έλεγχο της Αγροτικής Τράπεζας.

Το 2005 και ενώ στην ουσία δεν εξέπεμπε πρόγραμμα παρά μόνο παλιές κινηματογραφικές ταινίες και παλαιότερες εκπομπές από το αρχείο του, η συχνότητά του αγοράστηκε από την οικογένεια Αλαφούζου, μιας από και εξ αρχής ήταν σκόπιμη και υποχρεωτική η εξαγορά του Seven διότι ο σταθμός θα έχανε μια για πάντα την άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, που είχε αποκτήσει ήδη από το 1999. Ωστόσο η οικογένεια Αλαφούζου είχε εξαγοράσει και τον τηλεοπτικό σταθμό Smart και προγραμμάτιζε να εκπέμψει το νέο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ από τις συχνότητές του, κάτι που δεν έγινε ποτέ, επειδή ο Smart είχε άδεια περιφερειακής εμβέλειας.

Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν το νέο ξεκίνημα του ΣΚΑΪ, κρίθηκε σκόπιμη η αγορά του τηλεοπτικού σταθμού Seven, ο οποίος είχε άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, σε αντίθεση με τον Smart TV, και τελικά εξέπεμψε από τις συχνότητες του πρώην Seven. Ο σταθμός παρέμεινε στην ιδιοκτησία του ομίλου Αλαφούζου, μέχρι το 2008 όπου εξαγοράστηκε από τον επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος αργότερα ανακοίνωσε, ότι μέσα από την συχνότητά του θα εκπέμψει το πρόγραμμα του MTV Greece (νυν RISE TV).

Την 1η Απριλίου του 2006, η νεότευκτη τότε Ειδήσεις.com αγόρασε το Seven από την παλιά του ιδιοκτήτρια Seven TV Α.Ε. και ο οποίος κατείχε άδεια πανελλαδικής εμβέλειας από το 1999, αλλά απέτυχε με το παλιό του όνομα, να επεκτείνει την κάλυψή του σε όλη τη χώρα ή να προσελκύσει ένα ευρύ κοινό.

Έτσι, ο σταθμός πήρε το σημερινό του όνομα, ανακοινώνοντας παράλληλα την επανεμφάνισή του, μετά από επτά χρόνια απουσίας, από το τηλεοπτικό τοπίο της Ελλάδας. Ο νέος ΣΚΑΪ δεν ξεκίνησε με την συνταγή του παλιού ΣΚΑΪ, αλλά μεταδίδοντας ντοκιμαντέρ, ξένες σειρές και δελτία ειδήσεων, κάτι που με τα χρόνια χάθηκε, και επανήλθε στην παλιά συνταγή.

Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φυσιογνωμία του σταθμού άλλαζε κατά διαστήματα. Αρχικά, το κανάλι πρόβαλε πολλή μουσική και μουσικές εκπομπές. Το 1991 αναμετέδιδε ένα μεγάλο μέρος από το πρόγραμμα του γαλλικού μουσικού καναλιού MCM. Το 1992 εμπλούτισε το πρόγραμμά του με εκπομπές πολιτικού, πολιτιστικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου ενώ σταδιακά περιορίζει την αναμετάδοση του γαλλικού καναλιού MCM.

Η Intersat, ιδιοκτήτρια τότε εταιρεία του ΠΑΟΚ, μετέδιδε τους αγώνες της ομάδας από το Seven για κάποιο χρονικό διάστημα. Τελικά το κανάλι πρόβαλε κατά κύριο λόγο εκπομπές για τον πολιτισμό και τις τέχνες όπως και ελληνικές κλασικές ταινίες περασμένων δεκαετιών. Όμως ο τηλεοπτικός σταθμός δεν είχε καταφέρει ποτέ να κερδίσει μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης. Το κανάλι είχε επίσης δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τίτλο Με σηκωμένα τα μανίκια που ήταν πολύ κοντά στη φυσιογνωμία των σημερινών, αναλυτικών δελτίων ειδήσεων με λίγα θέματα, σχολιασμό και πολλή ανάλυση.

Διαθεσιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίγεια και αναλογικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι την 1η Απριλίου 2006, το κανάλι διέθετε αναλογική εκπομπή από τον Υμηττό (49 UHF), την Πάρνηθα (30 UHF), τον Χορτιάτη (50 UHF) και σε αρκετές περιοχές της χώρας, αλλάζοντας σε κάποιες από αυτές τις περιοχές, πολλές φορές συχνότητες, ενώ πριν πωληθεί στην οικογένεια Αλαφούζου ο Seven, ο σταθμός Smart ενημέρωνε τους τηλεθεατές για τις νέες συχνότητες του τότε καινούργιου ΣΚΑΪ. Όταν ο σταθμός μετατράπηκε στον ΣΚΑΪ, τοποθέτησε αναλογικούς πομπούς σε όλη την χώρα.

Δορυφορικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός από το 1999 μέχρι το 2006 εξέπεμπε και δορυφορικά μέσω της Intersat (νυν Techland).

Ιδιοκτησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κανάλι άλλαξε αρκετές φορές ιδιοκτησία στην ιστορία του. Μέχρι το 2006, η εταιρεία που διαχειριζόταν το Seven TV ήταν η Seven Ραδιοφωνική και Τηλεοπτική Ανώνυμος Εταιρεία η οποία συστάθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1990 με την επωνυμία Ξενία Ραδιοφωνική και Τηλεοπτική Ανώνυμος Εταιρεία και τον διακριτικό τίτλο Ξενία TV Α.Ε.[1] Πρώτος ιδιοκτήτης, ήταν ο όμιλος Κουλουκουντή ο οποίος πρωτοξεκίνησε το κανάλι λίγους μήνες μετά το ομότιτλο ραδιοφωνικό σταθμό (νυν Alpha 98.9).[2] Στα τέλη του 1993 νομιμοποιήθηκε η λειτουργία του βάσει της 19210/Ε αδείας τοπικής εμβέλειας στην περιοχή της Αττικής και παροχής ειδικής αδείας τεχνικής δικτύωσης για να μεταδοθεί πανελλαδικά.[3][4]

Το 1999 το κανάλι πέρασε στα χέρια της Intersat (νυν Techland)[5] ενώ ο μετέπειτα Cool FM πουλήθηκε στον όμιλο Τσοτσορού για το στήσιμο του Alpha News. Στα μέσα του επόμενου έτους, η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος του φορέα του καναλιού, μεταβλήθηκαν στα σημερινά[6] ενώ τροποποιήθηκε το καταστατικό του φορέα, με επέκταση των δραστηριοτήτων.[7][8] Το 2006 το κανάλι πουλήθηκε στην νεοσυσταθείσα Ειδήσεις Dot Com Ανώνυμη Τηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών και Ενημέρωσης για το στήσιμο του νέου ΣΚΑΪ, ενώ η Seven TV Α.Ε. συνεχίζει να υφίσταται σε λειτουργία, με διαφορετικό ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Οι ονομασίες του καναλιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάστημα Τίτλος Σταθμού
1989 μέχρι 1992 Seven X
1992 μέχρι 1999 Channel Seven X
1999 μέχρι 1 Απριλίου 2006 Seven
1 Απριλίου 2006 μέχρι σήμερα ΣΚΑΪ (νέος)

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

SevenX.jpg Seven X logo.jpg Seven TV logo.jpg
1989-1992 1992-1999 2000-01.04.2006

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]