Seven (τηλεοπτικός σταθμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Seven TV
Ίδρυση 23 Ιανουαρίου 1990
Πρώτη λειτουργία Δεκέμβριος του 1989
Έναρξη λειτουργίας Οκτώβριος του 1990
Τέλος λειτουργίας 1 Απριλίου 2006
Ιδιοκτήτης Seven TV Α.Ε.
Σημαντικά πρόσωπα Πέτρος Φυσσούν
Νατάσα Ράγιου
Γιάννης Βούρος
Λιάνα Κανέλλη
Έλντα Πανοπούλου
Μάνος Αντώναρος
Ιδρυτής Ευάγγελος Βόκλης
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Γλώσσα Ελληνικά
Κεντρικά γραφεία Λεωφόρος Κηφισίας 7, Αθήνα
Πρώην ονομασίες Seven X (1989-1992)
Channel Seven X (1992-1999)
Αντικατέστησε Seven X (1989-1992)
Channel Seven X (1992-1999)
Αντικαταστάθηκε από ΣΚΑΪ (2006-σήμερα)
Λήψη
Επίγεια Αναλογικά
Συχνότητα Συχνότητες 49 (Υμηττός)
30 (Πάρνηθα και Αττική)

Το Seven ήταν ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός στην περιοχή της Αττικής που ξεκίνησε την εκπομπή του το 1989. Το 1999 απέκτησε πανελλαδική εμβέλεια. Το 2006 το κανάλι αντικαταστάθηκε από την νέα τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βγήκε στον αέρα τον Δεκέμβριο του 1989 με την ονομασία Seven X έχοντας στην κατοχή του και ραδιοφωνικό σταθμό με την ίδια ονομασία, τον Seven X 98.7 (νυν Alpha 98.9) αλλά την πρώτη του εκπομπή την πραγματοποίησε τον Οκτώβριο του 1990.

Το 1992 ο σταθμός μετονομάστηκε σε Channel Seven X. Το 1999 μετονομάστηκε σε Seven ενώ απέκτησε εμβέλεια και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Τον Ιούνιο του 1999, γενικός διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού ανέλαβε ο Δημήτρης Κωνσταντάρας ο οποίος άλλαξε τη φυσιογνωμία και το πρόγραμμά του, με τη συνεργασία τηλεοπτικών προσωπικοτήτων, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων.

Ακολούθησε ύστερα από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας, ο σχεδιασμός της Πρώτης Δορυφορικής Πλατφόρμας στην Ελλάδα από την Intersat με κεντρικό άξονα το "Seven" υπό την ευθύνη του Δημήτρη Κωνσταντάρα, ενώ τελικά απέκτησε πανελλαδική εμβέλεια.

Πτώχευση και κλείσιμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επονομασθέν Πείραμα του Seven κράτησε για λίγους μήνες μόνο αφού με τα πρώτα δείγματα "ξεφουσκώματος" του Χρηματιστηρίου, μεσολάβησε η υποχώρηση της εταιρείας, και η αναστολή των πιο φιλόδοξων σχεδιασμών της. Όλες οι καινούργιες εκπομπές σταμάτησαν λόγω κόστους και οι συνεργάτες και τα διευθυντικά στελέχη αποχώρησαν. Το 2005, και ενώ στην ουσία, δεν εξέπεμπε πρόγραμμα, παρά μόνο παλιές κινηματογραφικές ταινίες και παλαιότερες εκπομπές από το αρχείο του, η συχνότητά του αγοράστηκε από την οικογένεια Αλαφούζου και το 2006 εξέπεμψε ο νέος ΣΚΑΪ.

Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φυσιογνωμία του σταθμού άλλαζε κατά διαστήματα. Αρχικά, το κανάλι πρόβαλε πολλή μουσική και μουσικές εκπομπές. Το 1991 αναμετέδιδε ένα μεγάλο μέρος από το πρόγραμμα του γαλλικού μουσικού καναλιού MCM. Το 1992 εμπλούτισε το πρόγραμμά του με εκπομπές πολιτικού, πολιτιστικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου ενώ σταδιακά περιορίζει την αναμετάδοση του γαλλικού καναλιού MCM.

Η Intersat, ιδιοκτήτρια τότε εταιρεία της ομάδας του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, μετέδιδε τους αγώνες της ομάδας από το Seven για κάποιο χρονικό διάστημα. Τελικά το κανάλι πρόβαλε κατά κύριο λόγο εκπομπές για τον πολιτισμό και τις τέχνες όπως και ελληνικές κλασικές ταινίες περασμένων δεκαετιών. Όμως ο τηλεοπτικός σταθμός δεν είχε καταφέρει ποτέ να κερδίσει μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης.

Το κανάλι είχε επίσης δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τίτλο Με σηκωμένα τα μανίκια που ήταν πολύ κοντά στη φυσιογνωμία των σημερινών, αναλυτικών δελτίων ειδήσεων με λίγα θέματα, σχολιασμό και πολλή ανάλυση.

Ιδιοκτησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κανάλι άλλαξε ιδιοκτησία πολλές φορές στην ιστορία του, αλλά η εταιρεία που διαχειριζόταν το κανάλι ήταν η Seven Ραδιοφωνική και Τηλεοπτική Α.Ε. (πρώην Ξένια Ραδιοφωνική και Τηλεοπτική Α.Ε.)[1] Πρώτος ιδιοκτήτης της ραδιοτηλεόρασης του Seven X ήταν ο όμιλος Κουλουκουντή. Το 1992 πουλήθηκε στον όμιλο Τσοτσορού, ο οποίος από το 1999 μέχρι το 2005 εκτός από τον Alpha News 98.9 (νυν Alpha 98.9) κατείχε και άλλους δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς. Πρώτος ήταν ο Ηρόδοτος FM 107.4 (νυν Music 89.2) και δεύτερος ήταν ο Ελλάδα FM 88.6 (νυν Ραδιόφωνο 24/7 88.6). Το 1999 πέρασε στα χέρια της εταιρείας Intersat.

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Seven X logo.jpg Seven TV logo.jpg
1989-1999 2000-2004

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]