Tempo TV

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Tempo TV
Tempo.png
Ίδρυση 3 Ιανουαρίου 1990
Πρώτη λειτουργία 17 Φεβρουαρίου 1990
Έναρξη λειτουργίας 17 Φεβρουαρίου 1990
Τέλος λειτουργίας 17 Οκτωβρίου 2003
Ιδιοκτήτης Νέο Κανάλι Α.Ε.
Δ.Ο.Μ.Α. (Δημοσιογραφικός Όμιλος Μιχάλη Ανδρουλιδάκη)
Συνεργαζόμενα κανάλια TV 100 (Δήμος Θεσσαλονίκης)
Σημαντικά πρόσωπα Αννίτα Πάνια
Βίκυ Μιχαλονάκου
Δημήτρης Κωνσταντάρας
Μάκης Τριανταφυλλόπουλος
Νίκος Ευαγγελάτος
Τατιάνα Στεφανίδου
Σλόγκαν Ο κινηματογράφος στο σπίτι σας (1990-1991)
Ποιο κανάλι βλέπει ο πρωθυπουργός;
Ιδρυτής Σωτήρης Κούβελας
Φώτης Μανούσης
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Γλώσσα Ελληνικά
Περιοχή εκπομπής Πανελλαδικά
Κεντρικά γραφεία Φαβιέρου 5, Αθήνα (στούντιο Τ/Σ από το 1990 μέχρι το 1992)
Πειραιώς 9-11, Αθήνα
(στούντιο 1992-2000)
Δαβάκη 1, Αθήνα
(στούντιο 2000-2003)
Πρώην ονομασίες New Channel (1990-1999)
New Tempo (1999-2000)
Αντικατέστησε New Channel (1990-1999)
New Tempo (1999-2000)
Λήψη
Επίγεια Αναλογικά
Συχνότητα 22 UHF (Υμηττός)
59 UHF (Πάρνηθα)
64 UHF (Πήλιο)
35 UHF (Χορτιάτης)

Το Tempo TV (πρώην New Channel) ήταν ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας, με έδρα την Αθήνα. Ως New Channel υπήρξε ένα από τα πρώτα μη κρατικά τηλεοπτικά κανάλια που εξέπεμψαν στην Ελλάδα, το τέταρτο κατά σειρά μετά την έναρξη λειτουργίας του MEGA, του ΑΝΤ1 και του Καναλιού 29. Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη την διετία 1993-1994, απέκτησε προσωρινή τηλεοπτική άδεια, όπως και όλοι οι υπόλοιποι σταθμοί εθνικής εμβέλειας.

Από το New Channel πέρασαν μεγάλα ονόματα της ελληνικής τηλεόρασης, όπως ο Δημήτρης Κωνσταντάρας και η Μένυα Παπαδοπούλου, ως παρουσιαστές τού κεντρικού δελτίου ειδήσεων του σταθμού, άλλα και οι: Αννίτα Πάνια, Πέπη Τσεσμελή, Ελένη Λουκά, Πέτρος Λεωτσάκος, Βίκυ Μιχαλονάκου, Μάκης Τριανταφυλλόπουλος και Δημήτρης Παπανώτας.

Το 1999, το New Channel, αλλάζει ιδιοκτησία, και πωλείται στην Stabilton Α.Ε., του εκδότη Μιχάλη Ανδρουλιδάκη, και μετονομάζεται σε TEMPO, και πολύ γρήγορα είχε αρχίσει να έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, προβάλλοντας χαμηλής ποιότητας πρόγραμμα, με αποτέλεσμα, στις 2 Σεπτεμβρίου 2002 να διακοπεί η λειτουργία του, κάτι που έγινε λίγο αργότερα στις 17 Οκτωβρίου 2003.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

17 Φεβρουαρίου 1990: Ο σταθμός ξεκίνησε τις εκπομπές του από την Θεσσαλονίκη ως New Channel (Νέο Κανάλι) με ιδρυτές τον Σωτήρη Κούβελα (ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος στο δήμο Θεσσαλονίκης την περίοδο 1987-1989 όπου ίδρυσε τη δημοτική ραδιοτηλεόραση) και τον επιχειρηματία και τότε γενικό γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ Φώτη Μανούση. Το New Channel με την TV 100 είχαν συνεργαστεί μεταξύ τους για αρκετό χρονικό διάστημα, ανταλλάσσοντας προγράμματα και δελτία ειδήσεων (κυρίως τα σύντομα).

1992: Το New Channel κάνει το μεγάλο "άνοιγμα" στην αγορά ξεκινώντας την προβολή διαφόρων ξένων σειρών όπως την γνωστή αμερικάνικη σαπουνόπερα Δυναστεία (η οποία προβλήθηκε στην Ελλάδα αρχικά από την ΕΡΤ και αργότερα σε επανάληψη και από το Μακεδονία TV), αλλά και τρεις ελληνικές σειρές, δικής του παραγωγής, («Το τίμημα», «Σώου και αβλαβές» και «Το αστυνομικό μας τμήμα»). Το διάστημα 1993-1996 άρχισε να παίζει και μερικές σειρές του ΑΝΤ1 σε επανάληψη («Το γαλάζιο διαμάντι», «Άγνωστος πόλεμος», «Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης» και ακόμη λίγες) ενώ από το κεντρικό ειδησεογραφικό δελτίο του σταθμού πέρασαν πολλά γνωστά ονόματα όπως ο Δημήτρης Κωνσταντάρας και η Μένυα Παπαδοπούλου. Από το New Channel ξεκίνησε τη μακροχρόνια πορεία του και το "Χρυσό Κουφέτο" της Αννίτας Πάνια, ενώ το κανάλι δεν δίστασε να ταράξει τα νερά της ελεύθερης ιδιωτικής τηλεόρασης με την εκπομπή "Ερωτοδικείο", την οποία παρουσίαζε η Βίκυ Μιχαλονάκου, μαζί με τον Πέτρο Λεωτσάκο, την Πέπη Τσεσμελή, την Ελένη Λουκά και καλεσμένους από τον "λούμπεν" χώρο. Άλλες γνωστότερες εκπομπές ήταν οι Λογοδοσμένοι, το Αυτόφωρο με την Πέπη Τσεσμελή, καθώς και μετάδοση ελληνικών και ξένων video clips.

1993: Το New ξεκινάει τη μετάδοση Ελληνικών αγώνων μπάσκετ, συγκεκριμένα του κυπέλλου Ελλάδος. Το κανάλι μετέδιδε την πρώτη εκπομπή του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου με τον τίτλο Κίτρινος Τύπος. Επίσης μετέδιδε και την πρώτη εκπομπή τύπου life style, στην Ελληνική τηλεόραση, με καλλιτεχνικά νέα και με ειδήσεις για τα πρόσωπα της showbiz με τίτλο Μύθοι και πραγματικότητα την οποία παρουσίαζε ο Δημήτρης Παπανώτας, ο οποίος διετέλεσε παρουσιαστής επίσης των πρώτων δελτίων ειδήσεων του σταθμού. Επίσης άλλες παρόμοιες εκπομπές καλλιτεχνικού περιεχομένου παρουσίαζε ο σκηνοθέτης Κώστας Καπετανίδης.

1999: Στα τέλη εκείνης της χρονιάς το New Channel αλλάζει ιδιοκτησία και πωλείται στην Stabilton Α.Ε., του τότε γνωστού εκδότη Μιχάλη Ανδρουλιδάκη και μετονομάζεται προσωρινά σε New Tempo ενώ ένα χρόνο μετά (τον Οκτώβριο του 2000) παίρνει την οριστική ονομασία του σε Tempo TV ή απλά Tempo.

2000: Στα εγκαίνια του καναλιού είχε παρευρεθεί και ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης ενώ το πρώτο πρόγραμμα του σταθμού παρουσιάστηκε στο Hilton Αθηνών. Το στήσιμο ανέλαβε ο Νίκος Ευαγγελάτος με πολυμελή δημοσιογραφική ομάδα, στην οποία συμμετείχε και η σύζυγός του Τατιάνα Στεφανίδου. Το TEMPO ξεπερνάει κάθε γνωστό όριο, φτάνοντας πάνω από 700 εργαζόμενους, την εποχή που τα άλλοτε δυο αντίπαλα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια MEGA και ΑΝΤ1 δεν έχουν πάνω από 400 εργαζόμενους.

2001-2002: Το πρόγραμμα αλλάζει ριζικά στην προσπάθεια αναβάθμισης του και αναλαμβάνει παρουσιαστής ειδήσεων για πολύ μικρό όμως χρονικό διάστημα, ο Νίκος Ευαγγελάτος, ενώ, οι επικεφαλής τόσο του Tempo, όσο και του Alter Channel απολύθηκαν. Οικονομική κρίση της ιδιοκτήτριας εταιρείας στα τέλη του 2001 αναγκάζει τον Νίκο Ευαγγελάτο να αποχωρήσει από το κανάλι, ενώ έναν χρόνο αργότερα στις 22 Οκτωβρίου 2002 το ΕΣΡ αποφασίζει την διακοπή της λειτουργίας του TEMPO λόγω χρεών στους εργαζομένους του. Στις 2 Σεπτεμβρίου 2002 οι εργαζόμενοι του Tempo κατέφυγαν στον εισαγγελέα, επειδή επί έξι μήνες ήταν απλήρωτοι, και λόγω χαμηλής ποιότητας προγράμματος. Στις 8 Απριλίου 2003 το ΕΣΡ αποφασίζει ξανά την διακοπή της λειτουργίας του καναλιού (τυπικά). Τα νούμερα τηλεθέασης του ήταν πολύ χαμηλά (έφτανε μέχρι το 3% ενώ το μεγαλύτερο ήταν το 7%), και η μετοχή της Stabilton στο κανάλι αρχίζει να πέφτει.

2002-2003: Ξεκίνησε η πρωτοφανής για τα έως τότε τηλεοπτικά δεδομένα, διαμάχη μεταξύ των εργαζομένων του TEMPO και της ιδιοκτησίας εταιρείας του (Νέο Κανάλι). Χαρακτηριστικά, το καλοκαίρι του 2002, οι πρώτοι έχοντας μείνει απλήρωτοι για μήνες, πήραν στα χέρια τους τη ροή και το κτίριο του καναλιού, εκπέμποντας στον αέρα κάρτες με τα αιτήματά τους. Ο Μιχάλης Ανδρουλιδάκης, προσπαθώντας να τους εμποδίσει, έκλεισε τους πομπούς σε Αθήνα (22 UHF από Υμηττό και 59 UHF από Πάρνηθα) και Θεσσαλονίκη (35 UHF από Χορτιάτη), διέκοψε την ροή από τις κανονικές του εγκαταστάσεις κι έβγαλε στον αέρα διαφορετική από άγνωστο σημείο, παίζοντας μόνο video clip. Το ΕΣΡ ωστόσο ανακαλεί ξανά την άδειά του προσωρινά, λόγω προσφυγής του TEMPO στο ΣτΕ λόγω της μη καταβολής των οφειλομένων στους εργαζόμενους. Ο ιδιοκτήτης του καναλιού, Μιχάλης Ανδρουλιδάκης προσπάθησε να εντάξει την «Νέο Κανάλι Α.Ε.», που λειτουργούσε το TEMPO, σε καθεστώς «ειδικής εκκαθάρισης», δηλώνοντας πως η εταιρεία είχε χρέη πάνω από 43 εκατομμύρια . Για περίπου έναν χρόνο το TEMPO, χάνει ως τηλεοπτικό κανάλι εθνικής εμβέλειας, την αξιοπιστία του, και από ενημερωτικό κανάλι μετατρέπεται σε μουσικό σταθμό με video clip και γραμμές υψηλής χρέωσης, ενώ ταυτόχρονα προβάλλονταν και μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, ακόμα και τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Στα τέλη του 2002 αναλαμβάνει το πρόγραμμα του σταθμού, εξ ολοκλήρου η εταιρία τηλεοπτικών παραγωγών VCA. Τελικά ο σταθμός δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματά του, και την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2003, σταμάτησε οριστικά τη λειτουργία του.

2019: Το ΕΣΡ εξετάζει, μετά από 16 χρόνια, την οριστική διαγραφή της Νέο Κανάλι Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. από τα μητρώα της. Ο λόγος είναι ότι τόσο το New Channel, όσο και το Tempo δεν πήραν μέρος στον διαγωνισμό το 2017, για τις άδειες γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας!

Οριστική πτώχευση του σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν κλείσει οριστικά ο σταθμός στα τέλη του 2003 το ΕΣΡ αποφάσισε από πριν τη διακοπή της λειτουργίας του, με την αιτιολογία ότι η ιδιοκτησία του σταθμού δεν κατέβαλε τις οφειλόμενες αποδοχές στο προσωπικό, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του σταθμού να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας και να κάνουν κατάληψη στις κεντρικές εγκαταστάσεις εκεί όπου στεγαζόταν τελευταία το κανάλι στην Αθήνα, ενώ παράλληλα στις αρχές της χρονιάς εκείνης ο σταθμός μετέδιδε μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου (κυρίως ετεροφυλοφιλικού και ομοφυλοφιλικού) και διαφημίσεις αστροπροβλέψεων, χαρτοπροβλέψεων και χαρτομαντειών, με τις οποίες γίνεται εκμετάλλευση των προλήψεων και δεισιδαιμονιών των ανθρώπων, ενώ τόσο τα μηνύματα όσο και οι διαφημίσεις αυτές προκαλούν κίνδυνο ηθικής βλάβης στους ανηλίκους. Όπως αναφέρεται, το όλο περιεχόμενο της εκπομπής είναι εκτός της υπό της προαναφερθείσης διατάξεως του Συντάγματος επιβαλλομένης ποιοτικής στάθμης προς επίτευξη της πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας και του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου και της παιδικής ηλικίας.[1][2] Μετά το κλείσιμο του σταθμού, από τις συχνότητές του βγήκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα το κανάλι Neo, με παρόμοιο περιεχόμενο.[3]

Διαθεσιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κανάλι τόσο ως New Channel, όσο και ως Tempo είχε αρκετές αναλογικές εκπομπές, και κάλυπτε πολλά μέρη της Ελλάδας. Όταν ο σταθμός έκλεισε το 2003 ως Tempo, στις συχνότητες του σταθμού πανελλαδικά, βγήκε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα το κανάλι Neo, το οποίο μετέδιδε μόνο γραμμές υψηλής χρέωσης (090). Όταν έκλεισε το Neo, έκτοτε οι τότε αναλογικές συχνότητες του σταθμού, καταλήφθηκαν με τα χρόνια, από διάφορους τοπικούς και περιφερειακούς σταθμούς, ορισμένους εθνικής εμβέλειας, και την ΕΡΤ. Ορισμένα παραδείγματα: Στην Αττική δύο χρόνια αργότερα το 2005, η συχνότητά του από τον Υμηττό (22 UHF) καταλήφθηκε από το παράνομο χρηματιστηριακό κανάλι SBC ενώ η συχνότητα της Πάρνηθας (59 UHF) καταλήφθηκε από το Smart Channel, νυν RISE TV. Στην Κορινθία, η συχνότητα του σταθμού από το Ξυλόκαστρο (53 UHF), καταλήφθηκε από το κορινθιακό κανάλι Axion TV, ενώ στην Θάσο (57 UHF), συνέχισε να μεταδίδεται, του ίδιου είδους για χρόνια ανώνυμος σταθμός.

Στην Θεσσαλονίκη η συχνότητα του σταθμού από τον Χορτιάτη (35 UHF) καταλήφθηκε από το περιφερειακό κανάλι TOP Channel (πρώην TV Παρατηρητής), το οποίο είχε την ίδια μοίρα και πρόγραμμα, τόσο με το Tempo, όσο και με δεκάδες άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς της Κεντρικής Μακεδονίας, που συνεργαζόταν, και έκλεισαν ταυτόχρονα μαζί με το TOP TV, τρία χρόνια μετά[4] ενώ μετέπειτα ο δίαυλος 35, όντας καθαρή αναλογική συχνότητα από σταθμό, παραχωρήθηκε στον τότε ολοκαίνουργιο ΣΚΑΪ, που ξεκίνησε να λειτουργεί ήδη ξανά από την Πρωταπριλιά του 2006 (επτά χρόνια μετά την πώλησή του και τη μετατροπή του στον Alpha) μέσα από τις συχνότητες του πρώην Seven. Για τις δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης, η συχνότητα του σταθμού από το Φιλίππειο (49 UHF), καταλήφθηκε από την τότε ΕΤ1.

Τέλος στο Πήλιο η συχνότητα του Tempo παραχωρήθηκε στο Alter Channel, το οποίο και αυτό είχε την ίδια κατάληξη μια δεκαετία μετά. Το κανάλι εξέπεμπε και μέσω NOVA, από το 2000 μέχρι και το 2003 που έκλεισε εντέλει.

Ιδιοκτησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Ο σταθμός ανήκε ιδιοκτησιακά στη Νέο Κανάλι Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. με διακριτικό τίτλο Νέο Κανάλι Α.Ε. η οποία συστάθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1990, με πρώτη έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Ονομασίες του καναλιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάστημα Τίτλος Σταθμού
17 Φεβρουαρίου 1990-1999 New Channel
1999-2000 New Tempo
2000-17 Οκτωβρίου 2003 Tempo

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Newchannel.png Newchannel2.png New tempo logo.jpeg Tempo TV first logo.jpeg Tempo.png
1990-1992 1992-1999 1999-2000 2000-2001 2001-2003

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Απόφαση ΕΣΡ 82-2002 περί ανάκλησης άδειας λειτουργίας του NEW TEMPO». ΕΣΡ/ΕΚΤ. 22 Οκτωβρίου 2002. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2002. 
  2. «Απόφαση ΕΣΡ 214-2003 περί ανάκλησης άδειας λειτουργίας του NEW TEMPO». ΕΣΡ/ΕΚΤ. 8 Απριλίου 2003. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2003. 
  3. «Tempo & Alter: Τα κανάλια που «βάρεσαν κανόνι» πριν το Mega». e-tetradio.gr. 4 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2018. 
  4. «Απόφαση ΕΣΡ 268-2006 περί διακοπής λειτουργίας του TOP TV». ΕΣΡ/ΕΚΤ. 30 Μαΐου 2006. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2006.