Σωτήρης Κούβελας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σωτήρης Κούβελας
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 26  Μαΐου 1936
Αμαλιάδα
Υπηκοότητα Ελλάδα

Ο Σωτήρης Κούβελας (γεννημένος στις 26 Μαΐου 1936 στην Αμαλιάδα) είναι Έλληνας πολιτικός, πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρώην Υπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης. Είναι έγγαμος με τη Νίκη Αλεξάκη και έχει δύο γιους και μία κόρη. [1].

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποφοίτησε από το Ε’ Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης το 1954 και τον ίδιο χρόνο πέτυχε πρώτος στις εισαγωγικές εξετάσεις στη χημεία. Τον επόμενο χρόνο έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ’ όπου πήρε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού το 1960. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία σε θέματα δομικής προκατασκευής. Τελείωσε πρώτος, με άριστα, τη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1972. Παρακολούθησε δύο χρόνια μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο. Ομιλεί Αγγλικά και Γαλλικά.

Θέσεις ευθύνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διετέλεσε υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ στην κυβέρνηση Τζ. Τζαννετάκη (1989), υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Ξεν. Ζολώτα (1989), υπουργός Εσωτερικών (Απρίλιος 1990- Αύγουστος 1991), Γεωργίας (Αύγουστος 1991- Οκτώβριος 1991), Προεδρίας (Οκτώβριος 1991- Οκτώβριος 1993) στην κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη. Διετέλεσε Δήμαρχος Θεσσαλονίκης από το 1986 έως το 1989. Είναι ο πρώτος Δήμαρχος της Κεντροδεξιάς από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1912). Εργάσθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας από το 1960 έως το 1988 κάνοντας μελέτες και κατασκευές τεχνικών έργων. Παράλληλα ήταν καθηγητής στην Ανωτέρα Δημόσια Σχολή υπομηχανικών Θεσσαλονίκης από το 1962 έως το 1971. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης (1964-1968) και πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας (1976-1981). [2]

Δράση στο Δήμο Θεσσαλονίκης (1986-1989)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως Δήμαρχος, κερδίζοντας τις Δημοτικές Εκλογές στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1986 με ποσοστό 52,13% [3], ανέπτυξε πρωτοποριακές δραστηριότητες :

 • Λειτούργησε τρεις Δημοτικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς, FM 100, FM 100,5 και FM 101.
 • Λειτούργησε την πρώτη Ελεύθερη Τηλεόραση με εκπομπές δορυφορικών προγραμμάτων και την Τηλεόραση του Δήμου Θεσσαλονίκης TV 100.
 • Δημιούργησε 20 Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.
 • Δημιούργησε δύο Δημοτικά Ωδεία, μία Ορχήστρα και 7 Χορωδίες.
 • Καθιέρωσε το Ελεύθερο Δημοτικό Πανεπιστήμιο.
 • Δημιούργησε τέσσερις επαγγελματικές σχολές.
 • Προώθησε την ιδέα κατασκευής Μετρό κατασκευάζοντας το πρώτο πειραματικό τμήμα υπόγειας σήραγγας (γνωστό και με το σκωπτικό χαρακτηρισμό "Τρύπα του Κούβελα"). Πρότεινε την σημερινή χάραξη της βασικής γραμμής και επιπλέον σταθμούς σε πάρκο Μηνά Πατρικίου, Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, Ξηροκρήνη, Στάδιο ΠΑΟΚ, Μπότσαρη, Κανάρη και Τροχιοδρομικών.
 • Προώθησε την ιδέα επέκτασης της παραλίας με κατασκευή, υπογείως, αυτοκινητόδρομου και χώρου στάθμευσης για 5000 θέσεις.
 • Ανέπτυξε στο δάσος του Σέιχ-Σου το ζωολογικό κήπο.

Ιδρυτής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης και της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σωτήρη Κούβελα, στις 3 Σεπτεμβρίου 1987 (ώρα 7 π.μ., ημέρα Πέμπτη) εκπέμπει για πρώτη φορά το δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100. Το καλοκαίρι του 1989, ο Σωτήρης Κούβελας, προωθώντας ακόμη περισσότερο την ιδιότυπη αυτή επανάσταση στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, χτίζει στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης κτίριο όπου κι εγκαθιστά την κεραία και τον απαραίτητο εξοπλισμό εκπομπής τηλεοπτικού σταθμού, με αρχικό σκοπό την αναμετάδοση δορυφορικών προγραμμάτων. Μόλις έγινε αντιληπτή η ύπαρξη των εγκαταστάσεων, που τυπικά ανήκαν στο FM 100, διατάχθηκε βίαιη επέμβαση αστυνομικού εκστρατευτικού σώματος, που προέβη στην κατεδάφιση των εγκαταστάσεων και στη σύλληψη υπευθύνων. Ακολούθησε επί δύο εβδομάδες η "δίκη της κεραίας" στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο, κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και απόφασης του τελευταίου (ΔΕΚ 18.6.1991 - Υποθ. 260/89), δικαιώνει τον Δήμαρχο Σωτήρη Κούβελα. [4]

Δράση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Γεωργίας και Προεδρίας :

 • Εγκατέστησε μηχανοργάνωση σε όλες τις Νομαρχίες, τους Δήμους και στις μεγάλες κοινότητες.
 • Καθιέρωσε τις κινητές βιβλιοθήκες, λειτουργώντας δύο σε κάθε νομό.
 • Επανέφερε το βαθμολόγιο στη Δημόσια Διοίκηση.
 • Εξασφάλισε διπλασιασμό πόρων για την τοπική Αυτοδιοίκηση.
 • Προώθησε προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος σε συνεργασία με φορείς, Δήμους και Κοινότητες. Μεταξύ αυτών και τη κατασκευή 160 περίπου βιολογικών καθαρισμών και αποχετεύσεων.
 • Εξασφάλισε για τη Θεσσαλονίκη τη χρηματοδότηση και την εκτέλεση μεγάλων έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού.
 • Ψήφισε τον μακροβιότερο εκλογικό νόμο της νεότερης Ελλάδας. [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. http://www.yppo.gr/1/g1120.jsp?person=8 Σωτήρης Κούβελας – Βιογραφικό Σημείωμα], Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
 2. http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PRESS/ENHMEROTIKO_DELTIO/YPOPSIFIOI/TAB3947290 Υποψήφιοι Βουλευτές Νέας Δημοκρατίας], Γραφείο Τύπου, Ενημερωτικό Δελτίο, ΤΕΕ
 3. http://www.hadjimichalis.gr/pavlea/dimot_ekloges.html Η Άγνωστη ιστορία των Δημοτικών εκλογών], Δημήτρης Μ. Χατζημιχάλης, Δικηγορικός Σύνδεσμος
 4. 10 Χρόνια ελεύθερη τηλεόραση στην Ελλάδα, radiofono.gr, 15.12.1999
 5. Τα μυστήρια της ψήφου…, Οι Νέοι Φάκελοι, ΣΚΑΪ TV [νεκρός σύνδεσμος]