Ύμνος εις την Ελευθερίαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ύμνος εις την Ελευθερίαν
Greek national anthem score and lyrics.jpg
Στίχοι και μελοποίηση

Εθνικός ύμνος Flag of Greece.svg Ελλάδα
Flag of Cyprus.svg Κύπρος
Μουσική Νικόλαος Μάντζαρος
Στίχοι Διονύσιος Σολωμός
Υιοθετήθηκε 1865 στην Ελλάδα
1966 στην Κύπρο[1]

Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν (πολυτονικά: Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν) είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός το 1823, τμήμα του οποίου αποτελεί τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας (από το 1865) και της Κύπρου από το 1966. Αποτελείται από 158 στροφές ή 632 στίχους.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ποίημα γράφτηκε από τον Διονύσιο Σολωμό τον Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο και έναν χρόνο αργότερα τυπώθηκε στο Μεσολόγγι. Το ποίημα συνδυάζει στοιχεία από τον ρομαντισμό αλλά και τον κλασικισμό. Οι στροφές που χρησιμοποιούνται είναι τετράστιχες, ενώ στους στίχους παρατηρείται εναλλαγή τροχαϊκών οκτασύλλαβων και επτασύλλαβων. Το 1828 μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο Νικόλαο Μάντζαρο πάνω σε λαϊκά μοτίβα, για τετράφωνη ανδρική χορωδία. Από τότε ακουγόταν τακτικά σε εθνικές γιορτές, αλλά και στα σπίτια των Κερκυραίων αστών και αναγνωρίστηκε στη συνείδηση των Ιονίων ως άτυπος ύμνος της Επτανήσου. Ακολούθησαν και άλλες μελοποιήσεις από τον Μάντζαρο (2η το 1837 και 3η το 1839-40), ο οποίος υπέβαλε το έργο του στον Βασιλιά Όθωνα (4η «αντιστικτική» μελοποίηση, Δεκέμβριος 1844).

Παρά την τιμητική επιβράβευση του μουσικοσυνθέτη Μάντζαρου με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρα (Ιούνιος 1845) και του Διονυσίου Σολωμού με τον Χρυσό Σταυρό του ίδιου Τάγματος (1849), το έργο (και ειδικά η πρώτη μελοποίησή του) διαδόθηκε μεν ως «θούριος», αλλά δεν υιοθετήθηκε ως ύμνος από τον Όθωνα. Ο Μάντζαρος το 1861 επανεξέτασε για 5η φορά το έργο, αυτή τη φορά σε ρυθμό εμβατηρίου κατά παραγγελία του Υπουργού Στρατιωτικών.

Όταν ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ επισκέφθηκε την Κέρκυρα το 1865 μετά την ενσωμάτωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, άκουσε την εκδοχή για ορχήστρα πνευστών της αρχής της πρώτης μελοποίησης που έπαιζε η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας και του έκανε εντύπωση. Ακολούθησε Βασιλικό Διάταγμα του Υπουργείου Ναυτικών (Υπουργός Δ. Στ. Μπουντούρης) που το χαρακτήρισε «επίσημον εθνικόν άσμα» και διατάχθηκε η εκτέλεσή του «κατά πάσας τας ναυτικάς παρατάξεις του Βασιλικού Ναυτικού». Επίσης ενημερώθηκαν οι ξένοι πρέσβεις, ώστε να ανακρούεται και από τα ξένα πλοία στις περιπτώσεις απόδοσης τιμών προς τον Βασιλιά της Ελλάδος ή την Ελληνική Σημαία. Από τότε θεωρείται ως εθνικός ύμνος της Ελλάδος.

Το σύνολο της πρώτης μελοποίησης του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν»[α] τυπώθηκε για πρώτη φορά σε 27 μέρη στο Λονδίνο το 1873, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του συνθέτη του. Ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Μαργαρίτης Καστέλλης, πρώην διευθυντής του Μουσικού Σώματος, διασκεύασε τον «Εθνικό Ύμνο» για μπάντα κι αυτή η μεταγραφή (από την οποία απουσιάζει η σύντομη εισαγωγή) ανακρούεται από τις στρατιωτικές μπάντες ως σήμερα. Στα επτανησιακά μουσικά αρχεία σώζονται διασκευές του έργου για μπάντα χρονολογούμενες τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1840.

Το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές· από αυτές οι 24 πρώτες καθιερώθηκαν ως εθνικός ύμνος το 1865. Οι δύο πρώτες ανακρούονται και συνοδεύουν πάντα την έπαρση και την υποστολή της σημαίας και ψάλλονται σε επίσημες στιγμές και τελετές. Κατά τη διάρκεια της ανάκρουσής του αποδίδονται ορθίως τιμές στρατιωτικού χαιρετισμού «εν ακινησία».

Από τις 18 Νοεμβρίου 1966 καθιερώθηκε με την απόφαση 6133[1] και εθνικός ύμνος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μελοποιήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ποίημα μελοποιήθηκε από τον καλό φίλο του ποιητή, μουσικοσυνθέτη Νικόλαο Μάντζαρο. Κατά την διάρκεια της ζωής του συνέθεσε τρεις διαφορετικές μελοποιήσεις.

Πρώτη Μελοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για την πιο γνωστή η οποία αποτελεί σύμφωνα με το βασιλικό διάταγμα της 4ης Αυγούστου 1865 το επίσημο εθνικό άσμα. Είναι μερική μελοποίηση του έργου η οποία χωρίζεται σε 24 κομμάτια-ωδές και περιλαμβάνει τους πιο κομβικούς στίχους. Η μελοποίηση αυτή έγινε το 1828 έως και τις αρχές του 1830. Είναι ομόφωνης υφής για τετράφωνη ανδρική χορωδία.[5][6]

Δεύτερη Μελοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γνωστή και ως Ενδιάμεση μελοποίηση, γράφτηκε από τον Μάντζαρο περί του 1844 και ήταν αφιερωμένη στον βασιλιά Όθωνα. Αποτελείται κατά πλειοψηφία από την πρώτη μελοποίηση με μερικά της στοιχεία να βρίσκονται και στην τρίτη. Τα μόνα σωζόμενα αντίτυπα βρίσκονται στο μουσείο και την βιβλιοθήκη του ιδρύματος Μπενάκη.[7][8]

Τρίτη Μελοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γνωστή και ως Πολυφωνική μελοποίηση, πρόκειται για την πιο ενδιαφέρουσα. Ο συνθέτης αφιέρωσε μεγάλο εύρος της ζωής του στην σύνθεση και συνεχή βελτίωση της. Πιο συγκεκριμένα, άρχισε το 1831 και τελείωσε μετά το 1861, πιθανότατα έως και το 1865. Τον Δεκέμβριο του 2018, ηχογραφήθηκε πλήρως για πρώτη φορά από την Ανδρική Χορωδία Κέρκυρας.[9][10]

Οι δύο πρώτες στροφές του ύμνου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν κόψι
τοῦ σπαθιοῦ τὴν τρομερή,
σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν ὄψι,
ποὺ μὲ βιά μετράει τὴν γῆ.

Ἀπ’ τὰ κόκκαλα βγαλμένη
τῶν Ἑλλήνων τὰ ἱερά,
καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη,
χαῖρε, ὢ χαῖρε, Ἐλευθεριά!

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η πλήρης μορφή του Ύμνου, στη μελοποίηση του Μάντζαρου, ηχογραφήθηκε από το Εργαστήρι Παλιάς Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κωστάντζου, με αρχιμουσικό το Βύρ. Φιδετζή και σολίστ στο πιάνο τον Άρη Γαρουφαλή. Κυκλοφόρησε σε μορφή δίσκου βινυλίου το 1988 από την εταιρεία Ελληνικό Πολιτιστικό Γραφείο.[2] Η έκδοση γνώρισε πολλές επανακυκλοφορίες σε μορφή ψηφιακού δίσκου από τη Λύρα[3] / Εταιρεία Γενικών Εκδόσεων.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]