Δυτικός Κόσμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο «δυτικός κόσμος» (σε σκούρο μπλε)
Άποψη του Παρθενώνα

Ο Δυτικός Κόσμος ή αλλιώς και Δύση (αγγλ.: West) είναι όρος που αναφέρεται στα κράτη από τα οποία αποτελείται, τα λεγόμενα δυτικά κράτη. Σήμερα, τμήμα του δυτικού κόσμου αποτελούν οι εξής ηπείροι:

Όλες οι προαναφερόμενες χώρες, έχουν μεγάλη τεχνολογική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη. Επίσης ορισμένες φορές στα κράτη του δυτικού κόσμου, εντάσσονται και λίγα κράτη της Αφρικής και της Ασίας, τα οποία είναι πιο αναπτυγμένα, σε αντίθεση με τα περισσότερα όπως η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, η Λιβερία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία. Η Νότια Αφρική έχει ένα μεγάλο πληθυσμό ομιλητών των αφρικανοολλανδικών και των αγγλικών, ενώ οι τελευταίες δύο χώρες έχουν επηρεαστεί έντονα από την Αμερική.

Κατ' αναλογία, ο πολιτισμός που ανέπτυξε ο δυτικός κόσμος, ονομάζεται δυτικός πολιτισμός. Ο δυτικός πολιτισμός είναι κυρίως ο πολιτισμός της Ευρώπης, της Βορείου Αμερικής και παλαιών αγγλοσαξονικών αποικιών όπως η Αυστραλία (ο λεγόμενος δυτικός κόσμος, ή Δύση και, παλαιότερα, Εσπερία). Θεμέλια του δυτικού πολιτισμού θεωρούνται η Αθήνα και η Ρώμη. Ιστορικά, βάση του δυτικού πολιτισμού υπήρξε η σύνθεση και συμπόρευση του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού της αρχαιότητας με τον Χριστιανισμό. Από την χρονική περίοδο της Αναγέννησης κι έπειτα, η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία αρχικά και η παγκοσμιοποίηση σήμερα έχουν εξαπλώσει τον δυτικό πολιτισμό σε όλη την επικράτεια της Γης. Στην Ασία, η διάδοση της δυτικής πολιτισμικής επιρροής ήρθε σε αντιπαράθεση με τις τοπικές πολιτισμικές παραδόσεις του Ισλάμ και της Άπω Ανατολής. Πολιτισμικές ανταλλαγές όμως φαίνεται να είχαν υπάρξει και νωρίτερα, όπως π.χ. η επιρροή του Ινδουισμού σε ορισμένες σχολές της ελληνιστικής φιλοσοφίας, ή η αλληλεπίδραση ισλαμικής Μέσης Ανατολής και χριστιανικής Ευρώπης κατά τον Μεσαίωνα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]