Ιστότοπος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο ιστότοπος της Βικιπαίδειας

Ένας ιστότοπος, ιστοχώρος ή διαδικτυακός τόπος (αγγλ. web site) είναι μία συλλογή από ιστοσελίδες, εικόνες, βίντεο και άλλα ψηφιακά στοιχεία, τα οποία φιλοξενούνται στο ίδιο domain (περιοχή) του Παγκόσμιου Ιστού. Βασίζεται στην υπηρεσία www (world wide web - παγκόσμιος ιστός), μια από τις υπηρεσίες που παρέχονται στο Διαδίκτυο, με τη χρησιμοποίηση του πρωτοκόλλου http ή https. Η υπηρεσία αυτή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να δημιουργήσουν οποιουδήποτε είδους περιεχόμενο στις ιστοσελίδες τους. Το σύνολο των ιστοτόπων αποτελεί το world wide web (www).

Κάθε ιστοσελίδα είναι συνήθως της μορφής www.τίτλος.TLD που υποδηλώνει ότι βασίζεται στην υπηρεσία www. Το πρόθεμα www δεν είναι αναγκαίο, αλλά χρησιμοποιείται συνήθως σαν το όνομα του εξυπηρετητή ιστού (web server) ο οποίος παρέχει την υπηρεσία www. Η υπηρεσία www στηρίζεται στη θύρα (port) 80 και γι' αυτό μια ιστοσελίδα μπορεί να έχει και τη μορφή www.google.gr:80.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος ιστότοπος που μπήκε στο διαδίκτυο δημιουργήθηκε και δημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου 1990 από τον επιστήμονα του CERN, Τιμ Μπέρνερς Λι.[1] Στις 30 Απριλίου 1993, το CERN ανακοίνωσε ότι ο Παγκόσμιος Ιστός θα είναι ελεύθερα προσβάσιμος σε όλους.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «http://info.cern.ch». info.cern.ch. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2021.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |title= (βοήθεια)