Κατάλογος φονικών σεισμών στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Από σεισμολογικής απόψεως η Ελλάδα βρσκεται στη σύνθετη οριακή ζώνη της ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της αφρικανικής και της ευρασιατικής τεκτονικής πλάκας.
Συγκεκριμένα το βόρειο τμήμα της Ελλάδας βρίσκεται στην Ευρασιατική πλάκα ενώ το νότιο τμήμα βρίσκεται στην πλάκα του Αιγαίου, η οποία μετακινείται νοτιοδυτικά σε σχέση με την ευρασιατική, με ρυθμό 30 mm/έτος ενώ η αφρικανική υποχωρεί προς τα βόρεια κάτω από την πλάκα του Αιγαίου με ρυθμό περίπου 40 mm/έτος. Το βόρειο όριο πλάκας είναι ένα σχετικά διάχυτο αποκλίνων όριο ενώ το νότιο συγκλίνον όριο σχηματίζει το ελληνικό τόξο.[1]

Οι ισχυρότεροι σεισμοί ιστορικά είναι εκείνοι που συνδέονται με το Ελληνικό Τόξο, αν και κανένας δεν είναι μεγαλύτερος των 7,2 βαθμών όπως έχει παρατηρηθεί από τις σύγχρονες καταμετρήσεις των σεισμολογικών οργάνων. Ωστόσο τα πρότερα ιστορικά σεισμικά γεγονότα των 365 μ.Χ. και 1303 μ.Χ. πιθανόν να ήταν πολύ μεγαλύτερα από τις παραπάνω σεισμικές καταμετρήσεις. Στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι βλάβες προκαλούνται από τεκτονικούς σεισμούς έως και 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο έχουν σημειωθεί γεγονότα με μέγεθος έως 7,2 βαθμών. Τέλος, έχουν καταγραφεί σεισμοί ενδιαμέσου βάθους με μεγέθη άνω των 7 βαθμών στα όρια του ελληνικού τόξου, αλλά τέτοιου είδους γεγονότα προκαλούν μικρές υλικές ζημιές, αν και είναι ευρέως αισθητά σε μεγάλες γεωγραφικές αποστάσεις.[1]

Κατάλογος σεισμών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης των επίκεντρων των καταγεγραμμένων σεισμών της Ελλάδας (καθώς και τμημάτων γειτονικών χωρών), με μέγεθος-τιμή άνω των 4,0 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, κατά την χρονική περίοδο μεταξύ 1900 και 2017.

Εμφανίζονται με χρώματα:
1) Μπλε 4,0 έως 4,9
2) Πράσινο: 5,0 έως 5,9
3) Κίτρινο: 6,0 έως 6,9
4) Πορτοκαλί: 7,0 έως 7,9

Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει σεισμούς που επηρέασαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των ιστορικών καταγραφών. Αυτή η λίστα είναι επί του παρόντος ελλιπής και αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος των ιστορικών σεισμικών γεγονότων της χώρας.

Παρακάτω αναγράφονται οι σύγχρονοι ισχυροί σεισμοί με τα περισσότερα θύματα που σημειώθηκαν στην Ελλάδα από τις αρχές του 19ου αιώνα και ύστερα.

Ημερομηνία Περιοχή Μέγεθος Θύματα
8 Ιουνίου 1804 Πάτρα
6,6 10
16 Φεβρουαρίου 1810 Κρήτη
7,8 2500
23 Αυγούστου 1817 Αίγιο
6,5 65
7 Ιανουαρίου 1825 Λευκάδα
6,7 60

μ

30 Οκτωβρίου 1840 Χάλκη
6,5 600
11 Οκτωβρίου 1845 Λέσβος
6,8 1[2]
11 Ιουνίου 1846 Μεσσήνη
6,5 30
18 Αυγούστου 1853 Θήβα
6,8 13
12 Οκτωβρίου 1856 Ρόδος
8,2 618
29 Φεβρουαρίου 1858 Κόρινθος
6,7 21
6 Ιουνίου 1861 Κορινθιακός κόλπος
6,7 20
23 Ιουλίου 1865 Λέσβος
6,7 10
4 Φεβρουαρίου 1867 Κεφαλλονιά [3]
7,2 224
7 Μαρτίου 1867 Λέσβος
6,8 550
16 Δεκεμβρίου 1869 Λευκάδα
6,6 15
1 Αυγούστου 1870 Αράχοβα
6,8 117
3 Απριλίου 1881 Χίος[4]
6,4 3350 (4200 νεκροί)[4]
27 Ιουνίου 1886 Φιλιατρά
7,5 326
25 Οκτωβρίου 1889 Λέσβος
6,7 36
9 Φεβρουαρίου 1893 Σαμοθράκη
6,8 1[5]
17 Απριλίου 1893 Ζάκυνθος
6,4 23
23 Μαΐου 1893 Θήβα
6,2 2[6]
27 Απριλίου 1894 Αταλάντη
7,0 225
14 Μαΐου 1895 Παραμυθιά Θεσπρωτίας
6,3 75[7]
11 Αυγούστου 1903 [8] Κύθηρα
7,2[9] με 8[8]
14[10]
11 Αυγούστου 1904 Σάμος
6,8 4[11]
27 Νοεμβρίου 1914 Λευκάδα
6,3 16
26 Ιουνίου 1926 Ρόδος
7,7[9] ή 8,0 12
22 Απριλίου 1928 Κόρινθος
6,3 20
26 Σεπτεμβρίου 1932 Ιερισσός
7,0 161
23 Απριλίου 1933 Κως
6,6 178[12]
25 Φεβρουαρίου 1935 Κρήτη
7,0 8 [9]
22 Ιουλίου 1938 Ωρωπός
6,0 18
1 Μαρτίου 1941 Λάρισα
6,3 40
6 Οκτωβρίου 1947 Μεσσηνία
7,0 3[13]
22 Απριλίου 1948 Λευκάδα
6,5 10
30 Ιουνίου 1948 Λευκάδα
6,4 7[14]
23 Ιουλίου 1949 Χίος
6,7 11
12 Αυγούστου 1953 Αργοστόλι
7,2 476
30 Απριλίου 1954 Σοφάδες
7,0 25
19 Απριλίου 1955 Βόλος
6,2 1[15]
9 Ιουλίου 1956 Αμοργός
7,5 53
25 Απριλίου 1957 Ρόδος
7,2 18
9 Μαρτίου 1965 Αλόννησος
6,1 2[16]
31 Μαρτίου 1965 Αγρίνιο
6,8 6[17]
4 Απριλίου 1965 Αρκαδία
6,1 18
6 Ιουλίου 1965 Κορινθιακός κόλπος
6,3 1[18]
5 Φεβρουαρίου 1966 λίμνη Κρεμαστών
6,2 1[19]
29 Οκτωβρίου 1966 Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας
6,0 1[20]
1 Μαΐου 1967 Δροσοπηγή Ιωαννίνων
6,4 9[21]
19 Φεβρουαρίου 1968 Άγιος Ευστράτιος
7,1 20
20 Ιουνίου 1978 Θεσσαλονίκη 6,5 45
24 Φεβρουαρίου 1981 Αλκυονίδες 6,7 20
13 Σεπτεμβρίου 1986 Καλαμάτα
6,0 20
21 Δεκεμβρίου 1990 Γουμένισσα
6,0[22] - 6,1[23] 1[22]
26 Μαρτίου 1993 Πύργος Ηλείας 5,5 1[24]
15 Ιουνίου 1995 Αίγιο 6,1 26
7 Σεπτεμβρίου 1999 Πάρνηθα 5,9 143
21 Οκτωβρίου 2005 Κόλπος Εφέσου 6,0 1[25]
8 Ιανουαρίου 2006 Κύθηρα 6,9 1
15 Ιουλίου 2008 Ρόδος 6,3 1[26]
8 Ιουνίου 2008 Ανδραβίδα
6,5 2[27]
17 Νοεμβρίου 2015 Λευκάδα
6,5 2
12 Ιουνίου 2017 Λέσβος
6,3 1
21 Ιουλίου 2017 Κως
6,7 2[28]
30 Οκτωβρίου 2020 Σάμος
6,7 116a[›]
3 Μαρτίου 2021 Ελασσόνα
6,3 1[29]
27 Σεπτεμβρίου 2021 Αρκαλοχώρι
5,8[30] 1[31]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

^ a: 114 Επαρχία Σμύρνης,[32] 2 Σάμος[33]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Tectonic Summary of Greece». U.S. Geological Survey. U.S. Department of the Interior. 29 Μαρτίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2019. 
  2. «Αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνο στο Βόρειο Αιγαίο» (PDF). Πανεπιστήμιο Αιγίαου. 17 Φεβρουαρίου 2009. σελ. 20. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2013. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. Carl Wilhelm C. Fuchs, επιμ. (1886). Statistik der Erdbeben von 1865-1885 (στα Γερμανικά). Aus der Kaiserlich -königlichen hof und staatsdruckerei. σελίδες 8. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2012. 
  4. 4,0 4,1 Carl Wilhelm C. Fuchs, επιμ. (1886). Statistik der Erdbeben von 1865-1885 (στα Γερμανικά). Aus der Kaiserlich -königlichen hof und staatsdruckerei. σελίδες 9. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2012. 
  5. «Σαμοθράκη 1893 (IX)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2013. 
  6. «Θήβα 1893 (VIII)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2013. 
  7. «117 χρόνια μετά το φονικό σεισμό της Παραμυθιάς - 14 Μαΐου 1895». Paramythia-online. 13 Μαΐου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2013. 
  8. 8,0 8,1 «Χορός» Ρίχτερ στα Κύθηρα του 1903 Αρχειοθετήθηκε 2015-04-24 στο Wayback Machine. Έθνος, 14 Ιανουαρίου 2006. Ανακτήθηκε 27 Ιανουαρίου 2012
  9. 9,0 9,1 9,2 Νότιο Αιγαίο: Τα 7άρια ενός αιώνα Ελευθεροτυπία, Γιώργος Κιούσης, 13/01/2006. Ανακτήθηκε 27 Ιανουαρίου 2006
  10. Ταξίδι στα Κύθηρα για τον σεισμό του 1903 Αρχειοθετήθηκε 2015-04-24 στο Wayback Machine. Έθνος, 13 Ιανουαρίου 2006. Ανακτήθηκε 27 Ιανουαρίου 2012
  11. «Σάμος 1904 (VIII)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2013. 
  12. «Το τσουνάμι της Αμοργού στο λιμάνι της Κω το 1956. Οι μεγάλοι σεισμοί στο νησί». news247.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2017. 
  13. «Μεσσηνία 1947 (ΙΧ)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2013. 
  14. http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113849741
  15. «Λεχώνια 1955 (VIII)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2013. 
  16. «Αλόννησος 1965 (ΙΧ)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2013. 
  17. Παράσχη Τόνια (Δεκέμβριος 2007). «Σεισμοί στον Εθνικό και Επαρχιακό Τύπο» (PDF). σελ. 32. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2013. [νεκρός σύνδεσμος]
  18. «Ερατεινή 1965 (VIII)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2013. 
  19. «Λίμνη Κρεμαστών 1966». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2013. 
  20. «Κατούνα 1966 (VIII)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2013. 
  21. «Δροσοπηγή 1967 (IX)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2013. 
  22. 22,0 22,1 «Πέλλα 1990». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2017. 
  23. «USGS». USGS. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2021. 
  24. «26 Μαρτιού 1993 - Οι σεισμοί που κατέστρεψαν τον Πύργο - Ηλεία Οικονομία». 25 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2021. 
  25. «Νέος σεισμός 6 Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σάμου και Χίου - Ένας νεκρός στη Σμύρνη». in.gr. 21 Οκτωβρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2021. 
  26. «Σεισμός 6,3 Ρίχτερ με ένα νεκρό στη Ρόδο». ΤΑ ΝΕΑ. 15 Ιουλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2021. 
  27. «Ο σεισμός Αχαΐας - Ηλείας» (PDF). ΙΤΣΑΚ. 28 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2013. 
  28. «Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό 6,6 Ρίχτερ μεταξύ Ρόδου, Κω». kathimerini.gr. 21 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2017. 
  29. Newsroom (7 Μαρτίου 2021). «Σεισμός Ελασσόνα: Πέθανε ο 83χρονος που απεγκλωβίστηκε στο Μεσοχώρι - Έδινε μάχη στο νοσοκομείο». Newsbomb. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2021. 
  30. «Στα 6 Ρίχτερ ο σεισμός στην Κρήτη: Τι λένε οι επιστήμονες - Δονήσεις επί τέσσερις μήνες στο Αρκαλοχώρι». ProtoThema. 27 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021. 
  31. «Σεισμός στην Κρήτη: Ένας νεκρός από τη δόνηση των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι». ProtoThema. 27 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021. 
  32. «Quake death toll rises to 92 in İzmir as rescuers race to find survivors». Hürriyet Daily News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2020. 
  33. «Πήρε ζωές ο σεισμός στην Σάμο – Θρήνος για τα δυο 17χρονα παιδιά που χάθηκαν στα συντρίμμια (video)». NewsIT. 30 Οκτωβρίου 2020. https://www.newsit.gr/ellada/pire-zoes-o-seismos-stin-samo-thrinos-gia-ta-dyo-17xrona-paidia-pou-xathikan-sta-syntrimmia-video/3132178/. 

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]