Κατάλογος φονικών σεισμών στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Πάρακατω αναγράφονται οι φονικοί σεισμοί που σημειώθηκαν στην Ελλάδα από τις αρχές του 19-ου αιώνα μ.Χ.

Ημερομηνία Ώρα Περιοχή Μέγεθος Eπίκεντρο Θύματα
8 Ιουνίου 1804 Πάτρα
6,6 10
16 Φεβρουαρίου 1810 Κρήτη
7,8 2.500
23 Αυγούστου 1817 Αίγιο
6,5 65
19 Ιανουαρίου 1825 Λευκάδα
6,7 24
5 Μαΐου 1829 Δράμα
7,3 10
30 Οκτωβρίου 1840 Χάλκη
6,5 600
11 Οκτωβρίου 1845 Λέσβος
6,8 1[1]
11 Ιουνίου 1846 Μεσσήνη
6,5 30
18 Αυγούστου 1853 Θήβα
6,8 13
12 Οκτωβρίου 1856 Ρόδος
8,2 618
29 Φεβρουαρίου 1858 Κόρινθος
6,7 21
6 Ιουνίου 1861 Κορινθιακός κόλπος
6,7 20
23 Ιουλίου 1865 Λέσβος
6,7 10
4 Φεβρουαρίου 1867 Κεφαλλονιά[2] 7,2 224
7 Μαρτίου 1867 Λέσβος 6,8 550
28 Δεκεμβρίου 1869 Λευκάδα 6,6 15
1 Αυγούστου 1870 Αράχοβα 6,8 117
3 Απριλίου 1881 Χίος[3] 6,4 3.350 (4.200 νεκροί)[3]
27 Ιουνίου 1886 Φιλιατρά 7,5 326
25 Οκτωβρίου 1889 Λέσβος 6,7 36
9 Φεβρουαρίου 1893 Σαμοθράκη 6,8 1[4]
17 Απριλίου 1893 Ζάκυνθος 6,4 23
23 Μαΐου 1893 Θήβα 6,2 2[5]
27 Απριλίου 1894 Αταλάντη 7,0 225
14 Μαΐου 1895 Παραμυθιά Θεσπρωτίας 6,3 75[6]
11 Αυγούστου 1903 [7] Κύθηρα 7,2[8] με 8[7]
14[9]
11 Αυγούστου 1904 Σάμος 6,8 4[10]
27 Νοεμβρίου 1914 Λευκάδα 6,3 16
26 Ιουνίου 1926 Ρόδος 7,7[8] ή 8,0 12
22 Απριλίου 1928 Κόρινθος
6,3 20
26 Σεπτεμβρίου 1932 Ιερισσός 7,0 161
23 Απριλίου 1933 Κως 6,6 200
25 Φεβρουαρίου 1935 Κρήτη 7,0 8 [8]
22 Ιουλίου 1938 Ωρωπός 6,0 18
1 Μαρτίου 1941 Λάρισα 6,3 40
6 Οκτωβρίου 1947 Μεσσηνία 7,0 3[11]
22 Απριλίου 1948 Λευκάδα 6,5 10
23 Ιουλίου 1949 Χίος 6,7 11
12 Αυγούστου 1953 Αργοστόλι 7,2 476
30 Απριλίου 1954 Σοφάδες 7,0 25
19 Απριλίου 1955 Βόλος 6,2 1[12]
9 Ιουλίου 1956 Αμοργός 7,5 53
25 Απριλίου 1957 Ρόδος 7,2 18
9 Μαρτίου 1965 Αλόννησος 6,1 2[13]
31 Μαρτίου 1965 Αγρίνιο 6,8 6[14]
4 Απριλίου 1965 Αρκαδία 6,1 18
6 Ιουλίου 1965 Κορινθιακός κόλπος 6,3 1[15]
5 Φεβρουαρίου 1966 λίμνη Κρεμαστών 6,2 1[16]
29 Οκτωβρίου 1966 Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας 6,0 1[17]
1 Μαΐου 1967 Δροσοπηγή Ιωαννίνων 6,4 9[18]
19 Φεβρουαρίου 1968 Άγιος Ευστράτιος 7,1 20
22 Ιουνίου 1978 Θεσσαλονίκη 6,5 45
24 Φεβρουαρίου 1981 Αλκυονίδες 6,7 20
13 Σεπτεμβρίου 1986 Καλαμάτα 6,0 20
15 Ιουνίου 1995 Αίγιο 6,1 26
7 Σεπτεμβρίου 1999 Πάρνηθα
5,9 143
8 Ιουνίου 2008 Ανδραβίδα 6,5 2[19]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνο στο Βόρειο Αιγαίο». Πανεπιστήμιο Αιγίαου. 2009-02-17. σσ. 20. http://geo-ellanikos.aegean.gr/naseismic/images/naseismic/seismoi%20magazine.pdf. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  2. Carl Wilhelm C. Fuchs, επιμ. (1886) (στα Γερμανικά). Statistik der Erdbeben von 1865-1885. Aus der Kaiserlich -königlichen hof und staatsdruckerei. σελ. 8. http://www.archive.org/details/statistikdererd00fuchgoog. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2012. 
  3. 3,0 3,1 Carl Wilhelm C. Fuchs, επιμ. (1886) (στα Γερμανικά). Statistik der Erdbeben von 1865-1885. Aus der Kaiserlich -königlichen hof und staatsdruckerei. σελ. 9. http://www.archive.org/details/statistikdererd00fuchgoog. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2012. 
  4. «Σαμοθράκη 1893 (IX)». ΟΑΣΠ. http://www.oasp.gr/node/378. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  5. «Θήβα 1893 (VIII)». ΟΑΣΠ. http://www.oasp.gr/node/549. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  6. «117 χρόνια μετά το φονικό σεισμό της Παραμυθιάς - 14 Μαΐου 1895». Paramythia-online. 2012-05-13. http://paramythia-online.gr/paramythia/paramythianews/1370-117-14-1895.html. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  7. 7,0 7,1 «Χορός» Ρίχτερ στα Κύθηρα του 1903 Έθνος, 14 Ιανουαρίου 2006. Ανακτήθηκε 27 Ιανουαρίου 2012
  8. 8,0 8,1 8,2 Νότιο Αιγαίο: Τα 7άρια ενός αιώνα Ελευθεροτυπία, Γιώργος Κιούσης, 13/01/2006. Ανακτήθηκε 27 Ιανουαρίου 2006
  9. Ταξίδι στα Κύθηρα για τον σεισμό του 1903 Έθνος, 13 Ιανουαρίου 2006. Ανακτήθηκε 27 Ιανουαρίου 2012
  10. «Σάμος 1904 (VIII)». ΟΑΣΠ. http://www.oasp.gr/node/707. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  11. «Μεσσηνία 1947 (ΙΧ)». ΟΑΣΠ. http://www.oasp.gr/node/670. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  12. «Λεχώνια 1955 (VIII)». ΟΑΣΠ. http://www.oasp.gr/node/459. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  13. «Αλόννησος 1965 (ΙΧ)». ΟΑΣΠ. http://www.oasp.gr/node/469. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  14. Παράσχη Τόνια (Δεκέμβριος 2007). «Σεισμοί στον Εθνικό και Επαρχιακό Τύπο». σσ. 32. http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/bitstream/10889/673/1/Master.pdf. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  15. «Ερατεινή 1965 (VIII)». ΟΑΣΠ. http://www.oasp.gr/node/561. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  16. «Λίμνη Κρεμαστών 1966». ΟΑΣΠ. http://www.oasp.gr/node/444. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  17. «Κατούνα 1966 (VIII)». ΟΑΣΠ. http://www.oasp.gr/node/450. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  18. «Δροσοπηγή 1967 (IX)». ΟΑΣΠ. http://www.oasp.gr/node/440. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  19. «Ο σεισμός Αχαΐας - Ηλείας». ΙΤΣΑΚ. 2008-06-28. http://www.itsak.gr/uploads/news/earthquake_reports/AchaiaIlia/Achaia-Ilia_Jun2008_4thReport.pdf. Ανακτήθηκε στις 2013-04-30. 

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]