Κατάλογος φονικών σεισμών στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Παρακάτω αναγράφονται οι φονικοί σεισμοί που σημειώθηκαν στην Ελλάδα από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Ημερομηνία Περιοχή Μέγεθος Θύματα
8 Ιουνίου 1804 Πάτρα
6,6 10
16 Φεβρουαρίου 1810 Κρήτη
7,8 2.500
23 Αυγούστου 1817 Αίγιο
6,5 65
7 Ιανουαρίου 1825 Λευκάδα
6,7 60

μ

30 Οκτωβρίου 1840 Χάλκη
6,5 600
11 Οκτωβρίου 1845 Λέσβος
6,8 1[1]
11 Ιουνίου 1846 Μεσσήνη
6,5 30
18 Αυγούστου 1853 Θήβα
6,8 13
12 Οκτωβρίου 1856 Ρόδος
8,2 618
29 Φεβρουαρίου 1858 Κόρινθος
6,7 21
6 Ιουνίου 1861 Κορινθιακός κόλπος
6,7 20
23 Ιουλίου 1865 Λέσβος
6,7 10
4 Φεβρουαρίου 1867 Κεφαλλονιά[2] 7,2 224
7 Μαρτίου 1867 Λέσβος 6,8 550
16 Δεκεμβρίου 1869 Λευκάδα 6,6 15
1 Αυγούστου 1870 Αράχοβα 6,8 117
3 Απριλίου 1881 Χίος[3] 6,4 3.350 (4.200 νεκροί)[3]
27 Ιουνίου 1886 Φιλιατρά 7,5 326
25 Οκτωβρίου 1889 Λέσβος 6,7 36
9 Φεβρουαρίου 1893 Σαμοθράκη 6,8 1[4]
17 Απριλίου 1893 Ζάκυνθος 6,4 23
23 Μαΐου 1893 Θήβα 6,2 2[5]
27 Απριλίου 1894 Αταλάντη 7,0 225
14 Μαΐου 1895 Παραμυθιά Θεσπρωτίας 6,3 75[6]
11 Αυγούστου 1903 [7] Κύθηρα 7,2[8] με 8[7]
14[9]
11 Αυγούστου 1904 Σάμος
6,8 4[10]
27 Νοεμβρίου 1914 Λευκάδα 6,3 16
26 Ιουνίου 1926 Ρόδος 7,7[8] ή 8,0 12
22 Απριλίου 1928 Κόρινθος
6,3 20
26 Σεπτεμβρίου 1932 Ιερισσός 7,0 161
23 Απριλίου 1933 Κως 6,6 178[11]
25 Φεβρουαρίου 1935 Κρήτη 7,0 8 [8]
22 Ιουλίου 1938 Ωρωπός 6,0 18
1 Μαρτίου 1941 Λάρισα 6,3 40
6 Οκτωβρίου 1947 Μεσσηνία 7,0 3[12]
22 Απριλίου 1948 Λευκάδα 6,5 10
30 Ιουνίου 1948 Λευκάδα 6,4 7[13]
23 Ιουλίου 1949 Χίος 6,7 11
12 Αυγούστου 1953 Αργοστόλι
7,2 476
30 Απριλίου 1954 Σοφάδες 7,0 25
19 Απριλίου 1955 Βόλος 6,2 1[14]
9 Ιουλίου 1956 Αμοργός 7,5 53
25 Απριλίου 1957 Ρόδος 7,2 18
9 Μαρτίου 1965 Αλόννησος 6,1 2[15]
31 Μαρτίου 1965 Αγρίνιο 6,8 6[16]
4 Απριλίου 1965 Αρκαδία 6,1 18
6 Ιουλίου 1965 Κορινθιακός κόλπος 6,3 1[17]
5 Φεβρουαρίου 1966 λίμνη Κρεμαστών 6,2 1[18]
29 Οκτωβρίου 1966 Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας 6,0 1[19]
1 Μαΐου 1967 Δροσοπηγή Ιωαννίνων 6,4 9[20]
19 Φεβρουαρίου 1968 Άγιος Ευστράτιος 7,1 20
20 Ιουνίου 1978 Θεσσαλονίκη
6,5 45
24 Φεβρουαρίου 1981 Αλκυονίδες
6,7 20
13 Σεπτεμβρίου 1986 Καλαμάτα 6,0 20
21 Δεκεμβρίου 1990 Γουμένισσα 6,0 1[21]
15 Ιουνίου 1995 Αίγιο
6,1 26
7 Σεπτεμβρίου 1999 Πάρνηθα
5,9 143
8 Ιουνίου 2008 Ανδραβίδα 6,5 2[22]
17 Νοεμβρίου 2015 Λευκάδα
6,5 2
12 Ιουνίου 2017 Λέσβος 6,3 1
21 Ιουλίου 2017 Κως 6,7 2[23]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνο στο Βόρειο Αιγαίο» (PDF). Πανεπιστήμιο Αιγίαου. 2009-02-17. σελ. 20. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  2. Carl Wilhelm C. Fuchs, επιμ. (1886) (στα Γερμανικά). Statistik der Erdbeben von 1865-1885. Aus der Kaiserlich -königlichen hof und staatsdruckerei, σελ. 8. http://www.archive.org/details/statistikdererd00fuchgoog. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2012. 
  3. 3,0 3,1 Carl Wilhelm C. Fuchs, επιμ. (1886) (στα Γερμανικά). Statistik der Erdbeben von 1865-1885. Aus der Kaiserlich -königlichen hof und staatsdruckerei, σελ. 9. http://www.archive.org/details/statistikdererd00fuchgoog. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2012. 
  4. «Σαμοθράκη 1893 (IX)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  5. «Θήβα 1893 (VIII)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  6. «117 χρόνια μετά το φονικό σεισμό της Παραμυθιάς - 14 Μαΐου 1895». Paramythia-online. 2012-05-13. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  7. 7,0 7,1 «Χορός» Ρίχτερ στα Κύθηρα του 1903 Έθνος, 14 Ιανουαρίου 2006. Ανακτήθηκε 27 Ιανουαρίου 2012
  8. 8,0 8,1 8,2 Νότιο Αιγαίο: Τα 7άρια ενός αιώνα Ελευθεροτυπία, Γιώργος Κιούσης, 13/01/2006. Ανακτήθηκε 27 Ιανουαρίου 2006
  9. Ταξίδι στα Κύθηρα για τον σεισμό του 1903 Έθνος, 13 Ιανουαρίου 2006. Ανακτήθηκε 27 Ιανουαρίου 2012
  10. «Σάμος 1904 (VIII)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  11. «Το τσουνάμι της Αμοργού στο λιμάνι της Κω το 1956. Οι μεγάλοι σεισμοί στο νησί». news247.gr. Ανακτήθηκε στις 2017-07-21. 
  12. «Μεσσηνία 1947 (ΙΧ)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  13. http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113849741
  14. «Λεχώνια 1955 (VIII)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  15. «Αλόννησος 1965 (ΙΧ)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  16. Παράσχη Τόνια (Δεκέμβριος 2007). «Σεισμοί στον Εθνικό και Επαρχιακό Τύπο» (PDF). σελ. 32. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  17. «Ερατεινή 1965 (VIII)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  18. «Λίμνη Κρεμαστών 1966». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  19. «Κατούνα 1966 (VIII)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  20. «Δροσοπηγή 1967 (IX)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  21. «Πέλλα 1990». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2017. 
  22. «Ο σεισμός Αχαΐας - Ηλείας» (PDF). ΙΤΣΑΚ. 2008-06-28. Ανακτήθηκε στις 2013-04-30. 
  23. «Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό 6,6 Ρίχτερ μεταξύ Ρόδου, Κω». kathimerini.gr. 2017-07-21. Ανακτήθηκε στις 2017-07-21. 

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]