Κατάλογος φονικών σεισμών στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ελλάδα βρίσκεται στη σύνθετη οριακή ζώνη στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Αφρικανικής πλάκας και της Ευρασιατικής πλάκας. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας βρίσκεται στην Ευρασιατική πλάκα ενώ το νότιο τμήμα βρίσκεται στην Πλάκα του Αιγαίου, η οποία μετακινείται νοτιοδυτικά σε σχέση με την Ευρασιατική πλάκα περίπου 30 mm/έτος ενώ η Αφρικανική πλάκα υποχωρεί προς τα βόρεια κάτω από την πλάκα του Αιγαίου με ρυθμό περίπου 40 mm/έτος. Το βόρειο όριο πλάκας είναι ένα σχετικά διάχυτο αποκλινόμενο όριο ενώ το νότιο συγκλίνον όριο σχηματίζει το ελληνικό τόξο.[1]

Οι ισχυρότεροι σεισμοί ιστορικά είναι εκείνοι που συνδέονται με το Ελληνικό Τόξο, αν και κανένας δεν είναι μεγαλύτερος των 7,2 βαθμών όπως έχει παρατηρηθεί από τις καταμετρήσεις των σεισμολογικών οργάνων. Τα σεισμικά γεγονότα των 365 και 1303 πιθανόν να ήταν πολύ μεγαλύτερα από τις παραπάνω καταμετρήσεις. Στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι βλάβες προκαλούνται από τεκτονικούς σεισμούς έως και 7 βαθμούς, ενώ στο βόρειο Αιγαίο έχουν σημειωθεί γεγονότα με μέγεθος έως 7,2 βαθμων. Επίσης, έχουν καταγραφεί σεισμοί ενδιαμέσου βάθους με μεγέθη άνω των 7 βαθμών στα όρια του ελληνικού τόξου, αλλά τέτοια γεγονότα προκαλούν μικρές ζημιές, αν και είναι ευρέως αισθητά σε μεγάλη απόσταση.[1]

Κατάλογος σεισμών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης των επίκεντρων των καταγεγραμμένων σεισμών της Ελλάδας (καθώς και τμημάτων γειτονικών χωρών), με μέγεθος-τιμή άνω των 4,0 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, κατά την χρονική περίοδο μεταξύ 1900 και 2017.

Εμφανίζονται με χρώματα:
1) Μπλε 4,0 έως 4,9
2) Πράσινο: 5,0 έως 5,9
3) Κίτρινο: 6,0 έως 6,9
4) Πορτοκαλί: 7,0 έως 7,9

Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει αξιοσημείωτους σεισμούς που επηρέασαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των ιστορικών καταγραφών. Αυτή η λίστα είναι επί του παρόντος ελλιπής και αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος των πιθανών συμβάντων.

Παρακάτω αναγράφονται οι φονικοί σεισμοί που σημειώθηκαν στην Ελλάδα από τις αρχές του 19ου αιώνα και ύστερα.

Ημερομηνία Περιοχή Μέγεθος Θύματα
8 Ιουνίου 1804 Πάτρα
6,6 10
16 Φεβρουαρίου 1810 Κρήτη
7,8 2.500
23 Αυγούστου 1817 Αίγιο
6,5 65
7 Ιανουαρίου 1825 Λευκάδα
6,7 60

μ

30 Οκτωβρίου 1840 Χάλκη
6,5 600
11 Οκτωβρίου 1845 Λέσβος
6,8 1[2]
11 Ιουνίου 1846 Μεσσήνη
6,5 30
18 Αυγούστου 1853 Θήβα
6,8 13
12 Οκτωβρίου 1856 Ρόδος
8,2 618
29 Φεβρουαρίου 1858 Κόρινθος
6,7 21
6 Ιουνίου 1861 Κορινθιακός κόλπος
6,7 20
23 Ιουλίου 1865 Λέσβος
6,7 10
4 Φεβρουαρίου 1867 Κεφαλλονιά [3] 7,2 224
7 Μαρτίου 1867 Λέσβος 6,8 550
16 Δεκεμβρίου 1869 Λευκάδα 6,6 15
1 Αυγούστου 1870 Αράχοβα 6,8 117
3 Απριλίου 1881 Χίος[4] 6,4 3.350 (4.200 νεκροί)[4]
27 Ιουνίου 1886 Φιλιατρά 7,5 326
25 Οκτωβρίου 1889 Λέσβος 6,7 36
9 Φεβρουαρίου 1893 Σαμοθράκη 6,8 1[5]
17 Απριλίου 1893 Ζάκυνθος 6,4 23
23 Μαΐου 1893 Θήβα 6,2 2[6]
27 Απριλίου 1894 Αταλάντη 7,0 225
14 Μαΐου 1895 Παραμυθιά Θεσπρωτίας 6,3 75[7]
11 Αυγούστου 1903 [8] Κύθηρα 7,2[9] με 8[8]
14[10]
11 Αυγούστου 1904 Σάμος
6,8 4[11]
27 Νοεμβρίου 1914 Λευκάδα 6,3 16
26 Ιουνίου 1926 Ρόδος 7,7[9] ή 8,0 12
22 Απριλίου 1928 Κόρινθος
6,3 20
26 Σεπτεμβρίου 1932 Ιερισσός 7,0 161
23 Απριλίου 1933 Κως 6,6 178[12]
25 Φεβρουαρίου 1935 Κρήτη 7,0 8 [9]
22 Ιουλίου 1938 Ωρωπός 6,0 18
1 Μαρτίου 1941 Λάρισα 6,3 40
6 Οκτωβρίου 1947 Μεσσηνία 7,0 3[13]
22 Απριλίου 1948 Λευκάδα 6,5 10
30 Ιουνίου 1948 Λευκάδα 6,4 7[14]
23 Ιουλίου 1949 Χίος 6,7 11
12 Αυγούστου 1953 Αργοστόλι
7,2 476
30 Απριλίου 1954 Σοφάδες 7,0 25
19 Απριλίου 1955 Βόλος 6,2 1[15]
9 Ιουλίου 1956 Αμοργός 7,5 53
25 Απριλίου 1957 Ρόδος 7,2 18
9 Μαρτίου 1965 Αλόννησος 6,1 2[16]
31 Μαρτίου 1965 Αγρίνιο 6,8 6[17]
4 Απριλίου 1965 Αρκαδία 6,1 18
6 Ιουλίου 1965 Κορινθιακός κόλπος 6,3 1[18]
5 Φεβρουαρίου 1966 λίμνη Κρεμαστών 6,2 1[19]
29 Οκτωβρίου 1966 Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας 6,0 1[20]
1 Μαΐου 1967 Δροσοπηγή Ιωαννίνων 6,4 9[21]
19 Φεβρουαρίου 1968 Άγιος Ευστράτιος 7,1 20
20 Ιουνίου 1978 Θεσσαλονίκη
6,5 45
24 Φεβρουαρίου 1981 Αλκυονίδες
6,7 20
13 Σεπτεμβρίου 1986 Καλαμάτα 6,0 20
21 Δεκεμβρίου 1990 Γουμένισσα 6,0 1[22]
15 Ιουνίου 1995 Αίγιο
6,1 26
7 Σεπτεμβρίου 1999 Πάρνηθα
5,9 143
8 Ιουνίου 2008 Ανδραβίδα 6,5 2[23]
17 Νοεμβρίου 2015 Λευκάδα
6,5 2
12 Ιουνίου 2017 Λέσβος 6,3 1
21 Ιουλίου 2017 Κως 6,7 2[24]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Tectonic Summary of Greece». U.S. Geological Survey. U.S. Department of the Interior. March 29, 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 July 2010. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2019. 
  2. «Αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνο στο Βόρειο Αιγαίο» (PDF). Πανεπιστήμιο Αιγίαου. 2009-02-17. σελ. 20. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  3. Carl Wilhelm C. Fuchs, επιμ. (1886) (στα Γερμανικά). Statistik der Erdbeben von 1865-1885. Aus der Kaiserlich -königlichen hof und staatsdruckerei, σελ. 8. http://www.archive.org/details/statistikdererd00fuchgoog. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2012. 
  4. 4,0 4,1 Carl Wilhelm C. Fuchs, επιμ. (1886) (στα Γερμανικά). Statistik der Erdbeben von 1865-1885. Aus der Kaiserlich -königlichen hof und staatsdruckerei, σελ. 9. http://www.archive.org/details/statistikdererd00fuchgoog. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2012. 
  5. «Σαμοθράκη 1893 (IX)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  6. «Θήβα 1893 (VIII)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  7. «117 χρόνια μετά το φονικό σεισμό της Παραμυθιάς - 14 Μαΐου 1895». Paramythia-online. 2012-05-13. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  8. 8,0 8,1 «Χορός» Ρίχτερ στα Κύθηρα του 1903 Έθνος, 14 Ιανουαρίου 2006. Ανακτήθηκε 27 Ιανουαρίου 2012
  9. 9,0 9,1 9,2 Νότιο Αιγαίο: Τα 7άρια ενός αιώνα Ελευθεροτυπία, Γιώργος Κιούσης, 13/01/2006. Ανακτήθηκε 27 Ιανουαρίου 2006
  10. Ταξίδι στα Κύθηρα για τον σεισμό του 1903 Έθνος, 13 Ιανουαρίου 2006. Ανακτήθηκε 27 Ιανουαρίου 2012
  11. «Σάμος 1904 (VIII)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  12. «Το τσουνάμι της Αμοργού στο λιμάνι της Κω το 1956. Οι μεγάλοι σεισμοί στο νησί». news247.gr. Ανακτήθηκε στις 2017-07-21. 
  13. «Μεσσηνία 1947 (ΙΧ)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  14. http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113849741
  15. «Λεχώνια 1955 (VIII)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  16. «Αλόννησος 1965 (ΙΧ)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  17. Παράσχη Τόνια (Δεκέμβριος 2007). «Σεισμοί στον Εθνικό και Επαρχιακό Τύπο» (PDF). σελ. 32. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  18. «Ερατεινή 1965 (VIII)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  19. «Λίμνη Κρεμαστών 1966». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  20. «Κατούνα 1966 (VIII)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  21. «Δροσοπηγή 1967 (IX)». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 2013-05-16. 
  22. «Πέλλα 1990». ΟΑΣΠ. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2017. 
  23. «Ο σεισμός Αχαΐας - Ηλείας» (PDF). ΙΤΣΑΚ. 2008-06-28. Ανακτήθηκε στις 2013-04-30. 
  24. «Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό 6,6 Ρίχτερ μεταξύ Ρόδου, Κω». kathimerini.gr. 2017-07-21. Ανακτήθηκε στις 2017-07-21. 

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]