Τέλετεξτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
teletext

Το τελετέξτ (αγγλικά: teletext, σε ελεύθερη απόδοση τηλεκείμενο) είναι τεχνική μετάδοσης πληροφοριών μέσω του σήματος ενός τηλεοπτικού σταθμού, και προβολής τους στην οθόνη της τηλεόρασης.

Εκπέμπεται κωδικοποιημένα στο σήμα του τηλεοπτικού σταθμού (αναλογικό και ψηφιακό) μεταδίδοντας διάφορες πληροφορίες όπως ειδήσεις, μετεωρολογικές προβλέψεις, χρήσιμα τηλέφωνα, ανακοινώσεις, το πρόγραμμα του σταθμού, αποτελέσματα τυχερών παιχνιδιών κλπ. Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χρήση της υπηρεσίας είναι η εκπομπή σήματος τελετέξτ από το σταθμό στον οποίο είναι συντονισμένη η συσκευή της τηλεόρασης και η δυνατότητα λήψης του από τη συσκευή.

Το τελετέξτ αποτελείται από χαρακτήρες ASCII στην οθόνη της τηλεόρασης, 40 οριζοντίως και 23 καθέτως. Αποτελείται από 800 σελίδες όπου μπορούν να εμφανιστούν πληροφορίες. Κάθε σελίδα μπορεί επίσης να αποτελείται και από υποσέλιδες, ο μέγιστος αριθμός των οποίων φτάνει τις 99. Οι χαρακτήρες είναι διαθέσιμοι μόνο στα οκτώ (8) χρώματα της δοκιμαστικής μετάδοσης λωρίδων (λευκό, κίτρινο, γαλάζιο, πράσινο, μοβ, κόκκινο, μπλε, μαύρο). Οι εναλλαγές των υποσελίδιων γίνονται ανά χρονικό διάστημα που έχει ρυθμιστεί από τον διαχειριστή του τελετέξτ εκτός αν η συσκευή διαθέτει επιλογέα εμφάνισης υποσελίδιων. Η κεντρική σελίδα είναι η 100, η οποία σχεδόν πάντοτε δείχνει τα περιεχόμενα όλου του τελετέξτ, δηλαδή τις πληροφορίες που έχει τη δυνατότητα να δει ο χρήστης στις σελίδες του. Ο χρήστης επιλέγει τη σελίδα που θέλει να διαβάσει πληκτρολογώντας τον τριψήφιο αριθμό στο τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης του και αφού γίνει η ανίχνευση από την συσκευή της επιλεγμένης σελίδας. Το τελετέξτ διαθέτει και διάφορες άλλες δυνατότητες όπως το fastext (δυνατότητα γρήγορης πληκτρολόγησης). Κάθε συσκευή τηλεόρασης διαθέτει και ευκολίες χρήσης.

Το πρώτο σήμα τελετέξτ εμφανίστηκε στο BBC το 1974. Στην Ελλάδα έκανε την πρώτη του δοκιμαστική εμφάνιση το 1996 σε μικρό ποσοστό τηλεοπτικών καναλιών. Ωστόσο, το teletext καθιερώθηκε σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια από το 2004 καθώς εταιρείες τηλεηχοπληροφόρησης όπως η Mediatext και η Newsphone Hellas ανέλαβαν αποκλειστικά την σχεδίαση και υλοποίηση της υπηρεσίας για λογαριασμό των ιδιωτικών καναλιών. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η διάδοση νέων σύγχρονων μέσων τηλεπληροφόρησης (διαδίκτυο, αμφίδρομες υπηρεσίες τηλεόρασης κλπ) καθιστούν το τελετέξτ υπηρεσία η οποία σταδιακά εγκαταλείπεται, αν και παραμένει μια καλή μέθοδος ενημέρωσης σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το τελετέξτ στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη απόπειρα εισαγωγής της υπηρεσίας έγινε το 1990 από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 χωρίς να υλοποιηθεί λόγω μη συμβατότητας των συσκευών τηλεοράσεως με τους Ελληνικούς χαρακτήρες. Σήμερα, στα ελληνικά κανάλια χρησιμοποιείται η υπηρεσία μόνον από τον σταθμό εθνικής εμβέλειας STAR ο οποίος και την εισήγαγε για πρώτη φορά. Παλιότερα, διέθεταν επίσης την υπηρεσία και οι εξής άλλοι σημαντικοί σταθμοί: Οι δημόσιοι σταθμοί (την εγκατέλειψαν μετά το μαύρο του 2013), οι ιδιωτικοί σταθμοί ΑΝΤ1 και ALPHA (την εγκατέλειψαν το 2019), το Μακεδονία TV (την εγκατέλειψε το 2012), το MEGA της Τηλέτυπος (διέθετε την υπηρεσία μέχρι και το οριστικό κλείσιμο του το 2018, και μάλιστα με υπότιτλους) και το ALTER (διέθετε την υπηρεσία μέχρι το οριστικό κλείσιμό του). Επίσης την διέθεταν και όλοι οι περιφερειακοί σταθμοί από το 2004 και για κάποια χρόνια. Το χειρισμό της υπηρεσίας για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς από το 2004 τον είχαν αναλάβει εταιρείες τηλεηχοπληροφόρησης όπως αναφέρεται παραπάνω.

Οι τέσσερις νεότεροι ελληνικοί σταθμοί (ΣΚΑΪ, ONE, OPEN και το MEGA της Alter Ego), καθώς και οι νέοι τέσσερις δημόσιοι σταθμοί που επαναλειτούργησαν το 2015 με νέα ονόματα (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, ΕΡΤ Sports) λόγω της διάδοσης των νέων σύγχρονων μέσων τηλεπληροφόρησης, δεν την υιοθέτησαν ποτέ, όπως αντίστοιχα δεν διαθέτουν την υπηρεσία και οι High Definition εκδόσεις, των ιδιωτικών καναλιών, συμπεριλαμβανομένου και του STAR (διαθέτει μόνον ο τυπικής ευκρίνειας). Αντίστοιχα τα τηλεοπτικά κανάλια της ΕΡΤ, ο ΣΚΑΪ, και το OPEN, λάνσαραν πρώτοι την υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]