Vodafone Greece

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Vodafone - Πάναφον Α.Ε.Ε.Τ.
Εμπορική επ.Vodafone Ελλάδας
Νομική μορφήΑνώνυμη Εταιρεία
ΚλάδοςΤηλεπικοινωνίες
Ίδρυση12 Μαρτίου 1992
ΙδρυτήςVodafone UK
France Telecom
Intracom/Databank
ΈδραΤζαβέλλα 1-3, Χαλάνδρι, Αθήνα, Ελλάδα
Σημαντικά πρόσωπαΧαράλαμπος Χαιρέτης-Μπρουμίδης
(Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος)
ΥπηρεσίεςΚινητή τηλεφωνία
Σταθερή τηλεφωνία
IPTV
Υπηρεσίες διαδικτύου
Κύκλος εργασιώνΜείωση 907.3εκ (2021)
Καθαρά έσοδαΜείωση -20.1εκ (2021)
Σύνολο ενεργητικού101.2
ΙδιοκτήτηςVodafone Group
ΜητρικήVodafone Group
ΘυγατρικέςVodafone Αλβανίας
Ιστότοποςvodafone.gr
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα

Η Vodafone Greece είναι η ελληνική θυγατρική της Βρετανικής Πολυεθνικής Vodafone με έδρα στο Χαλάνδρι, στην Αθήνα.

Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1992 με την επωνυμία Πάναφον (Panafon) από τέσσερις πολυεθνικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών: την κύρια Βρετανική Vodafone Group plc, την Γαλλική France Telecom (νυν Orange France), την Ελληνική Intracom, συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη και την Αμερικανική DataBank και ονομάστηκε επίσημα Vodafone τον Ιανουάριο του 2002. Τον Δεκέμβριο του 1998, η εταιρεία εισήγαγε τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στου Λονδίνου, ενώ τον Ιούλιο του 2004 πήρε τις μετοχές της από το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο Όμιλος Vodafone μέσω της Vodafone Europe B.V. είναι ο βασικός μέτοχος της με ποσοστό 99,878% των μετοχών.

Οι αριθμοί των Ελλήνων συνδρομητών αρχίζουν με τα 3 ψηφία 691, 694 και 695 ακολουθούμενα από ένα μοναδικό επταψήφιο συνδυασμό. Ωστόσο, όλοι αυτοί οι αριθμοί δεν ανήκουν απαραίτητα σε συνδρομητές της Vodafone λόγω της φορητότητας του αριθμού για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Από το 2003, η Vodafone Greece είχε μια αποκλειστική σύμβαση με τον τραγουδιστή Σάκη Ρουβά ως εκπρόσωπο της εταιρείας στην ελληνική διαφημιστική καμπάνια. Ο Ρουβάς έχει ολοκληρώσει πολλαπλές διαφημίσεις για την εταιρεία, καθώς και τη διαφήμιση της μάρκας μέσα στη μουσική και τα βίντεο του άλμπουμ του.

Ομοίως, η Vodafone ήταν επί πολλά χρόνια η κύρια χορηγός σε μεγάλες συναυλίες και ηχογραφήσεις του. Ενώ άλλες δισκογραφικές εταιρείες και καλλιτέχνες κάνουν διαφημίσεις για άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ως αντάλλαγμα για τη χορηγία, η Vodafone είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που διαφημίζεται κατά κύριο λόγο από έναν μόνο καλλιτέχνη, με την προσπάθεια του Ρουβά να είναι ένα σημαντικό τέχνασμα μάρκετινγκ για τη νεολαία και τους ενήλικους καταναλωτές. Επίσης η Vodafone, αποτελεί την κύρια χορηγό, στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Εθνικής Ελλάδας.

Στο τέλος Ιουνίου του 2010, οι συνδρομητές του δικτύου έφτασαν τους 5.492.000 κάτι που καθιστά την Vodafone, το δεύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.[εκκρεμεί παραπομπή]

Εξαγορές και Απορροφήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύρια λήμματα: Hellas Online και Cyta

Το 2014 η Vodafone Ελλάδας κατέχοντας από πριν το 18,4% στην Hellas Online απέκτησε το 72,7% φτάνοντας το 91,1% των μετοχών[1] ενώ μετέπειτα αγόρασε και τις υπόλοιπες μετοχές φτάνοντας το 100%[2] και μετά από δύο χρόνια, απορροφήθηκε πλήρως από την εταιρεία. Ως HOL ήταν ένας από τους ισχυρότερους ολοκληρωμένους παρόχους ολοκληρωμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τον Ιούνιο του 2008, και το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας ανερχόταν στα 836 περίπου άτομα.

Αντίστοιχα στις 11 Ιουλίου του 2018 η Vodafone απέκτησε έναντι 118 εκατομμυρίων ευρώ το 100% της Cyta Ελλάς Τηλεπικοινωνιακή Α.Ε. η οποία ήταν από το 2007 το ελληνικό παράρτημα της ομώνυμης Κυπριακής ημικρατικής μητρικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Η Cyta Ελλάς, απορροφήθηκε από την εταιρεία, στις 1 Απριλίου 2019,[3] και η Cyta αποχώρησε πλήρως από την Ελληνική αγορά, μετά από 12 χρόνια παρουσίας, ενώ οι συνδρομητές της Cyta Ελλάς, εντάχθηκαν και αυτοί στην Vodafone Ελλάδας.

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δίκτυο 5G[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 5 Ιανουαρίου 2021 η Vodafone διέθεσε εμπορικά το 5G δίκτυο της στην Ελλάδα. Για αρχή η διαθεσιμότητα του ήταν περιορισμένη στις μεγάλες πόλεις.[4]

Δίκτυο 4G[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27 Οκτωβρίου 2012 η Vodafone εκτέλεσε την πρώτη δημόσια δοκιμή του 4G δικτύου της στην Ελλάδα και παράλληλα έκανε διαθέσιμη την πρόσβαση σε αυτό.[5]

Καρτοκινητή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Vodafone CU (αρχικά και παλαιότερα, απλά CU) και το Vodafone International είναι οι καρτοκινητές της εταιρίας και προσφέρουν ξεχωριστά πακέτα υπηρεσιών για τους συνδρομητές της. Παλιότερα η Vodafone Ελλάδας, διέθετε και την υπηρεσία Vodafone à la Carte (αρχικά Panafon à la Carte), και την Καρτοκινητό Ολυμπιακός, για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού Πειραιώς.

Vodafone TV[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Vodafone TV παρέχεται μέσω σταθερής γραμμής, είτε μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας.[6] Πλέον η υπηρεσία είναι διαθέσιμη και χωρίς δέσμευση συμβολαίου.

Πολιτικό σκάνδαλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα σκάνδαλο υποκλοπών,[7] το οποίο βγήκε στην επιφάνεια λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα, αφορούσε την παράνομη υποκλοπή περισσότερων από 100 κινητών τηλεφώνων στο δίκτυο της Vodafone Greece που ανήκαν κυρίως σε μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους. Οι υποκλοπές άρχισαν κάποια στιγμή κοντά στην έναρξη των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τον Αύγουστο του 2004 και καταργήθηκαν τον Ιανουάριο του 2005 χωρίς να ανακαλυφθεί η ταυτότητα των δραστών.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2008, η Vodafone ανακοίνωσε την αντικατάσταση του επί 16 χρόνια CEO της Vodafone Greece Γιώργου Κορωνιά.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της HOL από την Vodafone». Kathimerini.gr. 25 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2015. 
  2. «Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της HOL από την Vodafone». Kathimerini.gr. 5 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2015. 
  3. Τόλιος, Γιάννης (2021). Ψηφιακή Εποχή, Οι αλλαγές σε οικονομία, κοινωνία, πολιτική. Αθήνα: Τόπος. σελ. 327. ISBN 978-960-499-355-0. 
  4. Δελεβέγκος, Δημήτρης (7 Ιανουαρίου 2021). «Η Vodafone προχώρησε στην ενεργοποίηση του δικτύου 5G». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (στα greek). Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2023. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  5. «Η Vodafone φέρνει το 4G και πρώτη στην Ελλάδα αγγίζει ταχύτητα 91.6Mbps». Vodafone GR. 29 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2012. 
  6. «Η Vodafone αλλάζει για πάντα την τηλεόραση στην Ελλάδα με μια σύγχρονη υπηρεσία περιεχομένου για να απολαμβάνει κανείς ό,τι θέλει, όποτε θέλει, όπου κι αν βρίσκεται». Vodafone GR. 20 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2018. 
  7. Kyriakidou, Dina (2 Μαρτίου 2006). «"Greek Watergate" Scandal Sends Political Shockwaves». Reuters. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]