Vodafone Greece

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Vodafone - Πάναφον Α.Ε.Ε.Τ.
Εμπορική επ.Vodafone Greece
ΚλάδοςΤηλεπικοινωνίες
Ίδρυση12 Μαρτίου 1992
ΙδρυτήςVodafone UK
France Telecom
Intracom/Databank
ΈδραΤζαβέλλα 1-3, Χαλάνδρι, Αθήνα, Ελλάδα
ΥπηρεσίεςΚινητή τηλεφωνία
Σταθερή τηλεφωνία
IPTV
Υπηρεσίες διαδικτύου
Έσοδα848 εκατ. ευρώ
Καθαρά έσοδα235 εκατ. ευρώ
Συνολικό ενεργητικό€470,789,732
ΙδιοκτήτηςVodafone Group
Υπάλληλοι2300
ΜητρικήVodafone Group
ΘυγατρικέςHellas Online
Cyta Ελλάδος
Vodafone Αλβανίας
Ιστότοποςvodafone.gr
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram

Η Vodafone Greece είναι η ελληνική θυγατρική της Βρετανικής Πολυεθνικής Vodafone με έδρα στο Χαλάνδρι, στην Αθήνα.

Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1992 ως Πάναφον (Panafon) από τον όμιλο της Vodafone, την France Telecom (νυν Orange), την Intracom και την DataBank και ονομάστηκε επίσημα Vodafone τον Ιανουάριο του 2002. Τον Δεκέμβριο του 1998, η εταιρεία εισήγαγε τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στου Λονδίνου, ενώ τον Ιούλιο του 2004 πήρε τις μετοχές της από το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο Όμιλος Vodafone είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό 99,8% των μετοχών της Vodafone Greece.

Οι αριθμοί των Ελλήνων συνδρομητών αρχίζουν με τα 3 ψηφία 694 και 695 ακολουθούμενα από ένα μοναδικό επταψήφιο συνδυασμό. Ωστόσο, όλοι αυτοί οι αριθμοί δεν ανήκουν απαραίτητα σε συνδρομητές της Vodafone λόγω της φορητότητας του αριθμού για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Από το 2003, η Vodafone Greece είχε μια αποκλειστική σύμβαση με τον τραγουδιστή Σάκη Ρουβά ως εκπρόσωπο της εταιρείας στην ελληνική διαφημιστική καμπάνια. Ο Ρουβάς έχει ολοκληρώσει πολλαπλές διαφημίσεις για την εταιρεία, καθώς και τη διαφήμιση της μάρκας μέσα στη μουσική και τα βίντεο του άλμπουμ του.

Ομοίως, η Vodafone είναι η κύρια χορηγός σε μεγάλες συναυλίες και ηχογραφήσεις του. Ενώ άλλες δισκογραφικές εταιρείες και καλλιτέχνες κάνουν διαφημίσεις για άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ως αντάλλαγμα για τη χορηγία, η Vodafone είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που διαφημίζεται κατά κύριο λόγο από έναν μόνο καλλιτέχνη, με την προσπάθεια του Ρουβά να είναι ένα σημαντικό τέχνασμα μάρκετινγκ για τη νεολαία και τους νέους ενήλικους καταναλωτές.

Στο τέλος Ιουνίου του 2010, οι συνδρομητές του δικτύου έφτασαν τους 5.492.000 κάτι που καθιστά την Vodafone, το δεύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.[εκκρεμεί παραπομπή]

Στις 10 Ιουλίου 2018, η Vodafone απέκτησε το 100% των μετοχών της Cyta Ελλάς Τηλεπικοινωνιακή Α.Ε. το οποίο ήταν, από το 2007, το ελληνικό παράρτημα της ομώνυμης κυπριακής ημικρατικής μητρικής. Η Cyta Ελλάς, απορροφήθηκε από την εταιρεία, στις 2 Απριλίου 2019.

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Vodafone Home[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Vodafone Home είναι ένας από τους ισχυρότερους παρόχους ολοκληρωμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1993 με την ονομασία Hellas on line. Ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τον Ιούνιο του 2008 (HOL), και το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας ανέρχεται στα 836 περίπου άτομα. Τον Ιούνιο του 2015, οι μετοχές της εξαγοράστηκαν από τη Vodafone.[1]

Δίκτυο 4G[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27/10/2012 η Vodafone εκτέλεσε την πρώτη δημόσια δοκιμή του 4G δικτύου της στην Ελλάδα και παράλληλα έκανε διαθέσιμη την πρόσβαση σε αυτό.[2]

Καρτοκινητή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το CU είναι η καρτοκινητή της εταιρίας και προσφέρει ξεχωριστά πακέτα υπηρεσιών για τους συνδρομητές της.

Vodafone TV[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Vodafone TV παρέχεται μέσω σταθερής γραμμής, είτε μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας.[3] Πλέον η υπηρεσία είναι διαθέσιμη και χωρίς δεσμευση συμβολαίου.

Πολιτικό σκάνδαλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα σκάνδαλο υποκλοπών,[4] το οποίο βγήκε στην επιφάνεια λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα, αφορούσε την παράνομη υποκλοπή περισσότερων από 100 κινητών τηλεφώνων στο δίκτυο της Vodafone Greece που ανήκαν κυρίως σε μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους. Οι υποκλοπές άρχισαν κάποια στιγμή κοντά στην έναρξη των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τον Αύγουστο του 2004 και καταργήθηκαν τον Ιανουάριο του 2005 χωρίς να ανακαλυφθεί η ταυτότητα των δραστών.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2008, η Vodafone ανακοίνωσε την αντικατάσταση του επί 16 χρόνια CEO της Vodafone Greece Γιώργο Κορωνιά.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (5 Ιουνίου 2015). «Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της HOL από την Vodafone». Kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2015. 
  2. «Η Vodafone φέρνει το 4G και πρώτη στην Ελλάδα αγγίζει ταχύτητα 91.6Mbps». Vodafone GR. 29 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Η Vodafone αλλάζει για πάντα την τηλεόραση στην Ελλάδα με μια σύγχρονη υπηρεσία περιεχομένου για να απολαμβάνει κανείς ό,τι θέλει, όποτε θέλει, όπου κι αν βρίσκεται». Vodafone GR. 20 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2018. 
  4. Kyriakidou, Dina (2 Μαρτίου 2006). «"Greek Watergate" Scandal Sends Political Shockwaves». Reuters. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]