Κατάλογος ελληνικών νησίδων ανά νομό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νησιά στην ελληνική επικράτεια.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 6.000 1 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Από το σύνολο αυτών των νησιών μόνον τα 227 κατοικούνται. Από αυτά, μόνον τα 79 έχουν πληθυσμό άνω to

100 κατοίκους και μόλις 53 άνω από 1.000 2.

Τα περισσότερα ελληνικά νησιά βρίσκονται στο Αιγαίο πέλαγος, λιγότερα στο Ιόνιο και ελάχιστα στο Λιβυκό και σε άλλα μικρότερα πελάγη.

Αναλυτικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα νησιά του Αιγαίου πελάγους χωρίζονται σε επτά συμπλέγματα:

Τα νησιά του Ιονίου πελάγους αποτελούν ένα σύμπλεγμα:

Υπάρχει ακόμη μια πληθώρα νησιών τα οποία δεν εντάσσονται σε κάποιο σύμπλεγμα και βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την ηπειρωτικές ακτές, σημαντικότερα από τα οποία είναι η Ελαφόνησος στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, η Αμμουλιανή στον κόλπο του Αγίου Όρους, το Παλαιό Τρικέρι στον Παγασητικό και τα Τριζόνια Φωκίδας στον Κορινθιακό κόλπο.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν τα νησιά των εσωτερικών υδάτων (λίμνες, φυσικές ή τεχνητές, ποταμοί, υδροταμιευτήρες) με σημαντικότερα τη Νήσο των Ιωαννίνων στη λίμνη Παμβώτιδα και τον Άγιο Αχίλλειο στη λίμνη Μικρή Πρέσπα, ενώ πολλά ακόμη νησιά υπάρχουν στις εκβολές και στα δέλτα ποταμών καθώς και στις λιμνοθάλασσες με σημαντικότερο την Τουρλίδα και το Αιτωλικό στη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.

Κατάλογοι των νησιών ανά περιφέρεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού - Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού
2: Σύμφωνα με την εθνική απογραφή μόνιμου πληθυσμού του 2011 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), στους επιμέρους καταλόγους ανά περιφέρεια αναφέρονται πάνω από 1.350 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες μαζί με τις γεωγραφικές συντεταγμένες τους. Σε παρένθεση αναφέρεται, εφ' όσον κατοικούνται, ο μόνιμος πληθυσμός τους, σύμφωνα με την ανωτέρω απογραφή, στο αρχείο της οποίας καταγράφονται πάνω από 500 νησιά και νησίδες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοικητική Διαίρεση και πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]