Ερευνητική δημοσιογραφία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η ερευνητική δημοσιογραφία είναι μια μορφή δημοσιογραφίας στην οποία οι δημοσιογράφοι διερευνούν βαθιά ένα μόνο θέμα ενδιαφέροντος, όπως είναι τα σοβαρά εγκλήματα, η πολιτική διαφθορά ή οι εταιρικές ατασθαλίες. Ένας ερευνητής δημοσιογράφος μπορεί να χρειαστεί μήνες ή χρόνια έρευνας και προετοιμασίας για ένα ρεπορτάζ. Οι ασκούμενοι χρησιμοποιούν μερικές φορές τους όρους "αναφορά αναφοράς" ή "αναφορά απόδοσης λογαριασμών".

Οι περισσότερες δημοσιογραφικές έρευνες διεξάγονταν παραδοσιακά από εφημερίδες, ειδησεογραφικά πρακτορεία και ανεξάρτητους δημοσιογράφους. Με τη μείωση του εισοδήματος που προερχόταν από την διαφήμιση, πολλές παραδοσιακές υπηρεσίες ειδήσεων δυσκολεύτηκαν στην εύρεση χρηματοδότησης της ερευνητικής δημοσιογραφίας, η οποία είναι χρονοβόρα και συνεπώς δαπανηρή. Σήμερα οι δημοσιογραφικές έρευνες διεξάγονται ολοένα και περισσότερο από οργανώσεις ειδήσεων που συνεργάζονται, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο (όπως στην περίπτωση των Panama Papers και των Paradise Papers) ή από οργανώσεις όπως η ProPublica, οι οποίες δεν λειτουργούσαν νωρίτερα ως εκδότες ειδήσεων και οι οποίες βασίζονται στην υποστήριξη του κοινού και των ευεργετών, για να χρηματοδοτήσουν το έργο τους.

Η ανάπτυξη των ομίλων μέσων μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980 συνοδεύτηκε από τεράστιες περικοπές στους προϋπολογισμούς της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Μια μελέτη του 2002 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η ερευνητική δημοσιογραφία έχει εξαφανιστεί από τα εμπορικά ραδιοκύματα του έθνους».[1] Οι εμπειρικές αποδείξεις είναι σύμφωνες με τις συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των πηγών εσόδων των ομίλων μέσων μαζικής ενημέρωσης και τη μυθολογία ενός αμερόληπτου και ψύχραιμου μέσου: οι διαφημιστές έχουν μειώσει τις δαπάνες τους σε μέσα ενημέρωσης που ανέφεραν πάρα πολλές δυσμενείς λεπτομέρειες. Οι μεγάλοι όμιλοι μέσων μαζικής ενημέρωσης έχουν βρει τρόπους να διατηρήσουν το ακροατήριό τους χωρίς κινδύνους προσβολής των διαφημιζόμενων που είναι εγγενείς στην ερευνητική δημοσιογραφία.

Επαγγελματικοί ορισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο καθηγητής δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Μισσούρι, Στιβ Γουίνμπεργκ, χαρακτήρισε την ερευνητική δημοσιογραφία ως: "Έρευνα, με πρωτοβουλία και προϊόν εργασίας εκείνου που θα ασχοληθεί, ζητημάτων που έχουν σημασία για τους αναγνώστες, τους θεατές ή τους ακροατές". [2] Σε πολλές περιπτώσεις, οι εμπλεκόμενοι στην έκθεση θέλουν τα υπό εξέταση θέματα να παραμείνουν αδημοσίευτα. Υπάρχουν επί του παρόντος πανεπιστημιακά τμήματα διδασκαλίας της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Οι διασκέψεις διεξάγονται με παρουσίαση ερευνών, αξιολογημένες από ομότιμους ερευνητές.

Ο Βρετανός θεωρητικός των μέσων ενημέρωσης Χιούγκο ντε Μπούργκ (2000) δηλώνει ότι: "Ένας ερευνητής δημοσιογράφος είναι ένας άνδρας ή γυναίκα, του οποίου το επάγγελμα είναι να ανακαλύψει την αλήθεια και να εντοπίσει τις όποιες παραλείψεις, με οποιαδήποτε μέσα που είναι διαθέσιμα. Η πράξη αυτού του γεγονότος, γενικώς ονομάζεται ερευνητική δημοσιογραφία και διακρίνεται από προφανής παρόμοια εργασία αστυνομίας, δικηγόρων, ελεγκτών και ρυθμιστικών φορέων, καθώς δεν περιορίζεται ως στόχος, δεν είναι νομικά θεμελιωμένος και συνδέεται στενά με τη δημοσιότητα".[3]

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμερικανικά εγχειρίδια δημοσιογραφίας υπογραμμίζουν ότι τα πρότυπα παρανομίας που προωθήθηκαν από το περιοδικό McClure's κατά το 1902, "έχουν γίνει αναπόσπαστα στοιχεία του χαρακτήρα της σύγχρονης ερευνητικής δημοσιογραφίας".[4] Επιπλέον, οι επιτυχίες των πρώτων ερευνητών, συνέχισαν να εμπνέουν τους δημοσιογράφους.[5][6]

Εργαλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας ερευνητής δημοσιογράφος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ή περισσότερα εργαλεία, μεταξύ άλλων, σε μια μόνο ιστορία:

 • Ανάλυση εγγράφων, όπως αγωγές και άλλα νομικά έγγραφα, φορολογικά αρχεία, κυβερνητικές εκθέσεις, ρυθμιστικές εκθέσεις και εταιρικές οικονομικές καταθέσεις.
 • Βάσεις δεδομένων δημόσιων αρχείων.
 • Διερεύνηση τεχνικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των κυβερνητικών και επιχειρηματικών πρακτικών και των επιπτώσεών τους.
 • Έρευνα σε κοινωνικά και νομικά ζητήματα.
 • Συνδρομητικές ερευνητικές πηγές όπως το LexisNexis .
 • Πολυάριθμες συνεντεύξεις με πηγές καταγραφής, καθώς και, σε μερικές περιπτώσεις, συνεντεύξεις με ανώνυμες πηγές (για παράδειγμα κατασκοπεία).
 • Ομοσπονδιακές ή κρατικές Πράξεις Ελευθερίας Πληροφόρησης για την απόκτηση εγγράφων και δεδομένων από κρατικούς φορείς.

Παραδείγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ο Ιούλιος Τσάμπερς της Tribune της Νέας Υόρκης είχε αφοσιωθεί στο να ερευνήσει το Άσυλο Μπλούμινγκντειλ το 1872. Η έρευνά του οδήγησε στην απελευθέρωση δώδεκα ασθενών που δεν ήταν διανοητικά άρρωστοι, στην αναδιοργάνωση του προσωπικού και της διοίκησης και ενδεχομένως σε αλλαγές στους νόμους περί παραφροσύνης;[7] Η έρευνα αυτή, οδήγησε αργότερα στη δημοσίευση του βιβλίου «Ένας τρελός κόσμος και οι κάτοικοί του» (1876).
 • Η Νέλι Μπλάι, ένα ψευδώνυμο που χρησιμοποίησε η Ελίζαμπεθ Κόχραν στα τέλη του 19ου αιώνα, φημολογούσε μια παραφροσύνη στο πλαίσιο της μυστικής έρευνας του 1887 και της επακόλουθης έκθεσης σχετικά με την εσωτερική λειτουργία του Άσυλου Τρελών Γυναικών στη Νέα Υόρκη . Δημοσιευμένες στο ευρύ κοινό ως μια σειρά άρθρων στον Κόσμο της Νέας Υόρκης, οι οποίες αργότερα συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν λεπτομερώς στο βιβλίο της "Δέκα ημέρες σε ένα τρελό σπίτι", οι αποκαλύψεις της Μπλάι οδήγησαν σε μια μεγάλη έρευνα της δικαιοσύνης για το άσυλο και την αύξηση της χρηματοδότησης του Τμήματος των δημόσιων φιλανθρωπικών οργανώσεων και διορθώσεων.
 • Η έρευνα του Μπιλ Ντέντμαν του 1988, με όνομα Το Χρώμα του Χρήματος[8] για το περιοδικό Atlanta-Constitution σχετικά με τις φυλετικές διακρίσεις από τους δανειστές ενυπόθηκων δανείων στις μεσαίες εισοδηματικές γειτονιές μαύρων, έλαβε το βραβείο Pulitzer του 1989 Ερευνητικής δημοσιογραφίας και ήταν ένα φρέσκο παράδειγμα της, υποβοηθούμενης από υπολογιστές, δημοσιογραφίας ή δημοσιογραφίας βάσεων δεδομένων.
 • Η βραβευμένη έρευνα από τον βρετανικό Τύπο, του Μπράιαν Ντιρ για την Sunday Times του Λονδίνου με βάση την παγκόσμια αντιπαράθεση για το εμβόλιο MMR, που αποκάλυψε ότι η έρευνα, που δημοσιεύτηκε από το The Lancet, που συνέδεε το εμβόλιο των παιδιών με αυτισμό ήταν ψεύτικη.[9][10][11]
 • Το Daily Telegraph διερεύνησε τους ισχυρισμούς ότι διάφοροι Βρετανοί βουλευτές του Κοινοβουλίου, κατέθεταν μυστικά και για πολλά χρόνια, αμφίβολες και επιπόλαιες διεκδικήσεις δαπανών. Η Αρχή της Βουλής των Κοινοτήτων προσπάθησε αρχικά να εμποδίσει την δημοσίευση των πληροφοριών, αλλά αυτές διέρρευσαν στο Telegraph. Στη συνέχεια η εφημερίδα κυκλοφόρησε μέρος των πληροφοριών που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα για εβδομάδες και προκάλεσαν μεγάλη οργή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Ο Τζον Μ. Κρέουντσον από το Chicago Tribune έγραψε ένα άρθρο το 1996,[12] στο οποίο πρότεινε την τοποθέτηση απινιδωτών σε αμερικανικά αεροσκάφη. Ο Κρέουντσον υποστήριξε ότι με βάση την έρευνά και την ανάλυσή του, «τα ιατρικά κιτ και οι απινιδωτές θα ήταν οικονομικώς δικαιολογημένα αν έσωζαν μόνο 3 ζωές κάθε χρόνο». Λίγο μετά τη δημοσίευση του άρθρου, οι αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να εγκαθιστούν απινιδωτές στα αεροπλάνα και οι συσκευές άρχισαν να εμφανίζονται σε αεροδρόμια και άλλους δημόσιους χώρους. Δέκα χρόνια μετά την τοποθέτηση απινιδωτών, η American Airlines ανέφερε ότι 80 άτομα είχαν σωθεί από τις μηχανές.[13]
 • Μια από τις μεγαλύτερες ομάδες ερευνητικών δημοσιογράφων είναι η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) με έδρα την Ουάσινγκτον, η οποία ξεκίνησε το 1997 από το Κέντρο Δημόσιας Ακεραιότητας[14] το οποίο περιλαμβάνει 165 ερευνητικούς δημοσιογράφους σε περισσότερες από 65 χώρες[15] που συνεργάζονται για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο, υπό τον Τζέραρντ Ράιλι ως διευθυντή.[16] Σε συνεργασία με μεγάλα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως, έχουν εκθέσει το οργανωμένο έγκλημα, διεθνείς εταιρείες καπνού, ιδιωτικά στρατιωτικά καρτέλ, επιχειρήσεις αμιάντου, ομάδες πίεσης για την αλλαγή του κλίματος, λεπτομέρειες για τα πολεμικά συμβόλαια του Ιράκ και του Αφγανιστάν, με πρόσφατο παράδειγμα τα Panama Papers και τα Paradise Papers.[17][18][19]

Αξιοσημείωτοι ερευνητικοί δημοσιογράφοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γραφεία, κέντρα και ινστιτούτα ερευνών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. McChesney, Robert W. (2004). The Problem of the Media: U.S. Communication Politics in the 21st century. Monthly Review Press. σελ. 81. ISBN 978-1-58367-105-4. 
 2. Weinberg, Steve (1996). The Reporter's Handbook: An Investigator's Guide To Documents and Techniques. St. Martin's Press. ISBN 978-0-312-13596-6. 
 3. de Burgh, Hugo, επιμ. (2000). Investigative Journalism: Context and Practice. London and New York: Routledge. ISBN 978-0-415-19054-1. 
 4. Sloan, W. David· Parcell, Lisa Mullikin (2002). American Journalism: History, Principles, Practices. McFarland. σελίδες 211–213. ISBN 978-0-7864-1371-3. 
 5. Tichi, Cecelia (2013). Exposés and Excess: Muckraking in America, 1900 / 2000. University of Pennsylvania Press. ISBN 978-0-8122-0375-2. 
 6. Hess, Stephen (2013). Whatever Happened to the Washington Reporters, 1978–2012. Brookings Institution Press. ISBN 978-0-8157-2540-4. 
 7. «A New Hospital for the Insane». Brooklyn Daily Eagle. December 1876. 
 8. «The Color of Money». Powerreporting.com. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2013. 
 9. Godlee, F.; Smith, J.; Marcovitch, H. (2011-01-05). «Wakefield's article linking MMR vaccine and autism was fraudulent». BMJ 342 (jan05 1): c7452. doi:10.1136/bmj.c7452. ISSN 0959-8138. PMID 21209060. http://www.bmj.com/content/342/bmj.c7452.full. 
 10. Ziv, Stav (10 February 2015). «Andrew Wakefield, Father of the Anti-Vaccine Movement, Responds to the Current Measles Outbreak for the First Time». Newsweek (New York). http://www.newsweek.com/2015/02/20/andrew-wakefield-father-anti-vaccine-movement-sticks-his-story-305836.html. Ανακτήθηκε στις 19 February 2015. 
 11. Boseley, Sarah (2 February 2010). «Lancet retracts 'utterly false' MMR paper». The Guardian (London). https://www.theguardian.com/society/2010/feb/02/lancet-retracts-mmr-paper. Ανακτήθηκε στις 14 January 2015. 
 12. Crewdson, John (1996-06-30). «Cardiac Arrest at 37,000 Feet». Chicago Tribune. http://articles.chicagotribune.com/1996-06-30/news/9606300419_1_steven-somes-defibrillation-first-class. 
 13. Kovach, Bill· Rosenstiel, Tom (2010). Blur: How to Know What's True in the Age of Information Overload. New York: Bloomsbury Publishing. σελίδες 58–60. ISBN 978-1-60819-302-8. 
 14. Vasilyeva, Natalya; Anderson, Mae (3 April 2016). «News Group Claims Huge Trove of Data on Offshore Accounts». The New York Times. Associated Press. https://www.nytimes.com/aponline/2016/04/03/world/europe/ap-panama-papers.html. Ανακτήθηκε στις 4 April 2016. 
 15. «About the ICIJ». The Center for Public Integrity. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2015. 
 16. «Gerard Ryle». Center for Public Integrity. http://www.icij.org/journalists/gerard-ryle. 
 17. Fitzgibbon, Will (5 November 2017). «The 1 Percent- Offshore Trove Exposes Trump-Russia Links And Piggy Banks Of The Wealthiest 1 Percent - A new leak of confidential records reveals the financial hideaways of iconic brands and power brokers across the political spectrum.». International Consortium of Investigative Journalists. https://www.icij.org/investigations/paradise-papers/paradise-papers-exposes-donald-trump-russia-links-and-piggy-banks-of-the-wealthiest-1-percent/. Ανακτήθηκε στις 6 November 2017. 
 18. Grandoni, Dino (2017-11-06). «Analysis | The Energy 202: What you need to know about Wilbur Ross and the Paradise Papers» (στα αγγλικά). Washington Post. ISSN 0190-8286. https://www.washingtonpost.com/news/powerpost/paloma/the-energy-202/2017/11/06/the-energy-202-what-you-need-to-know-about-wilbur-ross-and-the-paradise-papers/59ffcbb430fb0468e76540fb/. Ανακτήθηκε στις 2017-11-06. 
 19. Disis, Jackie Wattles and Jill. «Paradise Papers: What you need to know». CNNMoney. http://money.cnn.com/2017/11/05/news/paradise-papers-trump-twitter-facebook/index.html. Ανακτήθηκε στις 2017-11-06. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]