Disney Junior

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Disney Junior
Το λογότυπο του Disney Junior (2011-σήμερα)
Πρώτη λειτουργίαΗ.Π.Α.: 14 Φεβρουαρίου 2011 (ως ένθετο του Disney Channel) 23 Μαρτίου 2012 (μετατροπή σε τηλεοπτικό κανάλι)
Έναρξη λειτουργίαςΕλλάδα: 1η Ιουνίου 2011 (Disney Junior)
Εικόνα16:9 (720p, HDTV)
16:9 (480i, SDTV)
ΙδιοκτήτηςDisney Branded Television
Συνεργαζόμενα κανάλιαDisney Channel
ΣλόγκανThe Party's Right Here!
ΧώραΗΠΑ και Ελλάδα
ΓλώσσαΑγγλικά, Ισπανικά και Ελληνικά
Περιοχή εκπομπήςΠανεθνικά
Κεντρικά γραφείαΜπέρμπανκ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Φραγκοκλησιάς 7, Μαρούσι, Αθήνα, Ελλάδα
ΑντικατέστησεPlayhouse Disney (παγκόσμια)
Ελλάδα (7.11.2009-1.6.2011)
Soapnet (2000-2013 εγχώρια)
ΙστοσελίδαΕπίσημη ιστοσελίδα
Λήψη
Δορυφορικά
NOVAΘέση 506
COSMOTE TVΘέση 503
Καλωδιακά
COSMOTE TVΘέση 63
(π  σ  ε )

Το Disney Junior είναι αμερικανικό ψηφιακό καλωδιακό και δορυφορικό κανάλι το οποίο ανήκει στην Walt Disney Television, μονάδα της The Walt Disney Company μέσω της Disney Branded Television. Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μέχρι 8 ετών.

Το πρόγραμμα ενσωματώνει δημιουργική αφήγηση και ενδιαφέροντες χαρακτήρες που μετατρέπουν τη μάθηση σε μια διασκεδαστική εμπειρία με αγαπημένες σειρές όπως η «Λέσχη του Μίκυ», ο «Τζέικ και οι πειρατές της χώρας του ποτέ», ο «Γουίνι το Αρκουδάκι», η «Πριγκίπισσα Σοφία» κ.ά. Το πρόγραμμα του καναλιού μεταδίδεται μεταγλωττισμένο στα Ελληνικά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η The Walt Disney Company προσπάθησε αρχικά να ξεκινήσει ένα εικοσιτετράωρο καλωδιακό τηλεοπτικό κανάλι για παιδιά προσχολικής ηλικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1] όταν η ίδια η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει το Playhouse Disney Channel, ένα τηλεοπτικό παρακλάδι ενός νεοεισερχόμενου ημερήσιου ενθέτου του Disney Channel το οποίο μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 8 Μαΐου 1997 και ξεκινούσε κατά τις πρωινές ώρες όλη την εβδομάδα με τα καθημερινά ένθετα να διαρκούν μέχρι νωρίς το απόγευμα. Τα σχέδια για το τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ μπήκαν τελικά στο ράφι, ωστόσο κάποια κανάλια που είχαν αφιερωθεί στα προγράμματα του Playhouse Disney ξεκίνησαν να εκπέμπουν διεθνώς σε άλλες χώρες.[2]

Η αξιοποίηση του Disney Junior ξεκίνησε στις 26 Μαΐου 2010 όταν η Disney–ABC Television Group ανακοίνωσε το λανσάρισμα του καναλιού που θα εκπέμπει ψηφιακά, καλωδιακά και δορυφορικά, και το οποίο θα ανταγωνίζεται με άλλες καλωδιακές υπηρεσίες που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, όπως το Nick Jr. που ανήκει στη ViacomCBS Domestic Media Networks (τμήμα της ViacomCBS) και το Universal Kids (πρώην Sprout) που ανήκει στην NBCUniversal Cable Entertainment τμήμα της NBCUniversal.

Επιπλέον, η εκπομπή που μεταδιδόταν από το Disney Channel, θα μπορούσε επίσης να μετονομαστεί σε Disney Junior, πριν από την επίσημη έναρξη του καναλιού με το ίδιο όνομα. Σύμφωνα με ανακοίνωση τα 22 υπάρχοντα ένθετα και καλωδιακά κανάλια που βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ και τα οποία φέρουν το όνομα Playhouse Disney θα πρέπει να μετονομαστούν σε Disney Junior.[3]

Ήδη το κανάλι με το σημερινό του όνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προόριζε να αντικαταστήσει το Soapnet, το οποίο ανήκε στην Disney–ABC Television Group, μετέδιδε καθημερινά σαπουνόπερες, συνεργαζόταν με τα τρία μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα της Αμερικής (συμπεριλαμβανομένου και του ABC) και επιπλέον έβαζε και επαναλήψεις παλιών σειρών λόγω της συνεχούς πτώσης στη δημοτικότητα της σαπουνόπερας στην τηλεόραση, κατά μήκος της ανάπτυξης της υπηρεσίας για τα βίντεο κατά απαίτηση (συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής διαθεσιμότητας της ροής προγράμματος για σαπουνόπερες) και των ψηφιακών συσκευών εγγραφής video, τα οποία αναιρούν την ανάγκη για ένα γραμμικό κανάλι που να είναι αφιερωμένο σε αυτό το είδος.[2]

Λανσάρισμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Disney Junior ξεκίνησε αρχικά ως εκπομπή του Disney Channel στις 14 Φεβρουαρίου 2011. Με την κατάργηση του Playhouse Disney που έγινε μια μέρα πριν, οι μασκότ Ooh και Aah αποσύρθηκαν και κάποια προγράμματα που είχαν μεταδοθεί (όπως το Οι φίλοι μου, ο Τίγρης και ο Γουίνι το αρκουδάκι) αποσύρθηκαν από το πρόγραμμα του Disney Channel εντελώς.[4]

Το Disney Junior ήταν αρχικά προγραμματισμένο να κάνει το τηλεοπτικό του ντεμπούτο, τον Ιανουάριο του 2012, αλλά στις 28 Ιουλίου 2011, η Disney–ABC Television Group έδωσε παράταση σύμφωνα με ανακοίνωση να ξεκινήσει την άνοιξη του 2012,[5] και στη συνέχεια μέχρι το Φεβρουάριο του ίδιου έτους, είχε ορισθεί η ημερομηνία έναρξης και η μετονομασία των καναλιών σε Disney Junior.

Στις 9 Ιανουαρίου 2012 η Disney–ABC Television Group ανακοίνωσε ότι το κλείσιμο του Soapnet για τους περισσότερους παρόχους είχε προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου 2012. Το Disney Junior ως ανεξάρτητο τηλεοπτικό κανάλι ξεκίνησε επίσημα την επόμενη κιόλας μέρα, στις 23 Μαρτίου[6] στις 12:00 π.μ. (Ώρα Ανατολικής Ευρώπης) με το επεισόδιο της παιδικής σειράς κινουμένων σχεδίων Η λέσχη του Μίκυ ονόματι "Η μεγάλη έκπληξη του Μίκυ" ως το πρώτο πρόγραμμα που μεταδόθηκε στο νέο κανάλι. Το κανάλι Soapnet εξέπεμπε από τις 20 Ιανουαρίου 2000 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Στο κανάλι μεταδίδονται έως σήμερα οι παιδικές σειρές Ο Τζέικ και οι πειρατές της χώρας του ποτέ, Η λέσχη του Μίκυ και Η μικρή γιατρός. Στο κανάλι επίσης ξεκίνησε να μεταδίδεται μια σειρά μικρού μήκους ονόματι Ένα ποίημα είναι… και τα Σαββατοκύριακα το ένθετο, Ο Μαγικός κόσμος του Disney Junior με προβολές ταινιών.[4]

Αν και στην πραγματικότητα εξαγοράστηκε το κανάλι που αντικατέστησε το Soapnet, μια αυτοματοποιημένη υπηρεσία εξακολουθούσε να υπάρχει για τους παρόχους που δεν είχαν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία για τη μεταφορά του Disney Junior (παρόμοια με άλλα κανάλια που συνέχισαν να λειτουργούν κατά τη μετάβαση και μετονομασία του Nickelodeon Games and Sports for Kids σε TeenNick και του Fox Reality Channel σε Nat Geo Wild) ή που είχε πραγματοποιηθεί αυτή η υπηρεσία έτσι ώστε να μην χάσει συνδρομητές λόγω της άμεσης απώλειας του εν λόγω δικτύου.

Πρόκειται για ορισμένους παρόχους όπως η Cox Communications που ανήκει στην Cox Enterprises, η Αμερικάνικη ομότιτλη θυγατρική της Ολλανδικής Altice, η DirecTV, η Verizon Fios που ανήκει στην Verizon Communications και η Spectrum που ανήκει στην πολυμετοχική Charter Communications που εξακολουθούσαν να μεταδίδουν το Soapnet ενώ έχει προστεθεί το Disney Junior.[6][7] Οι δραστηριότητες του Soapnet συνεχίστηκαν 16 μήνες αργότερα απ' ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, μέχρι το κανάλι να κλείσει οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου 2013 στις 12:00 π.μ. (Ώρα Ανατολικής Ευρώπης).[8]

Στις 21 Ιουνίου 2014, το Disney Junior ξεκίνησε το πρόγραμμά του, τις δύο πρώτες ώρες με την τρίωρη Σαββατιάτικη εκπομπή της Univision ονόματι Planeta U, ως ένα τηλεοπτικό παρακλάδι του δικτύου, ονόματι το Disney Junior στη Univision και το οποίο μεταδίδεται στην Ισπανική γλώσσα και μεταγλωττίζει τις παιδικές σειρές που μεταδίδει (αρχίζοντας από τις σειρές Η λέσχη του Μίκυ και Ο μαστοράκος, τα οποία είναι τα τελευταία προγράμματα που περιλαμβάνουν βασικές οδηγίες των λέξεων και των φράσεων στα Αγγλικά αντί στα Ισπανικά, όπως συμβαίνει και με την Αγγλική έκδοσή τους).[9][10]

Στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Disney Junior στην Ελλάδα διατείθετε μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών τηλεόρασης των εταιριών Cosmote, Nova, Vodafone

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Play nice now; Walt Disney Co. plans to introduce Playhouse Disney Channel, Broadcasting & Cable (via HighBeam Research), June 25, 2001.
  2. 2,0 2,1 SOAPnet will go dark to make way for Disney Junior, Entertainment Weekly, May 26, 2010
  3. Disney/ABC Television Group Announces Disney Junior, a New 24-Hour Channel for Preschoolers and Their Families, The Futon Critic, May 26, 2010
  4. 4,0 4,1 Dickson, Jeremy (January 10, 2012). «Disney Junior launches in March, Marvel gets block on XD». Kids Screen. http://kidscreen.com/2012/01/10/disney-junior-launches-in-march-marvel-gets-block-on-xd/. Ανακτήθηκε στις February 17, 2014. 
  5. Soapnet to stay on the air longer into the New Year!, Michael Fairman Soaps, July 28, 2011.
  6. 6,0 6,1 Schneider, Michael (9 Ιανουαρίου 2012). «Disney Junior to replace Soapnet in March». TV Guide. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2012. 
  7. Villarreal, Yvonne. "Show Tracker: What You're WatchingDisney Junior 24/7 channel launches Friday." Los Angeles Times Blog 22 March 2012. Web. 19 April 2012.
  8. James, Meg (9 Νοεμβρίου 2013). «Disney's SOAPnet channel headed for the drain». Los Angeles Times. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2013. 
  9. Jacobson, Adam (June 17, 2014). «Univision, Disney Junior Play With Saturday-Morning Block». Multichannel News. https://www.nexttv.com/news/univision-disney-junior-play-saturday-morning-block-375196. Ανακτήθηκε στις August 7, 2014. 
  10. Hagle, Will (June 3, 2014). «Univision Adds Two Disney Jr. Series To "Planeta U" Block». Multichannel News. https://www.nexttv.com/news/univision-adds-two-disney-jr-series-planeta-u-block-374932. Ανακτήθηκε στις August 7, 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]