Δήμαρχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Δήμαρχος είναι ο επικεφαλής μιας διοικητικής ενότητας, του δήμου που μπορεί να αποκαλείται από μια περισσότερες πόλεις και συνοικισμούς.

Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα είναι αιρετός και εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια στις δημοτικές εκλογές. Ο δήμαρχος είναι επικεφαλής των πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι ελληνικοί δήμοι συμμετέχουν στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), όπου οι δήμαρχοι συζητούν προβλήματα. Μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση ¨Καποδίστρια" και "Καλλικράτη", οι ελληνικοί δήμοι μειώθηκαν σε αριθμό στα πλαίασια προσπάθειας μείωσης εξόδων και αύξησης της διοικητικής αποτελεσματικότητας με συνένωση μικρότερων δήμων και κοινοτήτων

Διεθνώς

Δήμαρχοι είναι επικεφαλής τοπικών κοινοτήτων σε πολλές χώρες του κόσμου με ονόματα όπως mayor, maire, bürgermeister, prefeito,alcalde, sindaco, borgmester. Συνήθως ασκούν τη δημοτική εξουσία παράλληλα με ένα δημοτικό συμβούλιο. Σε ομοσπονδιακές χώρες οι δήμαρχοι έχουν ευρύτερες εξουσίες, ενώ σε ενιαία κράτη, όπως η Ελλάδα, ασκούν κατα βάση διαχειριστικές αρμοδιότητες. Ένα σημαντικό ζήτμα αφορά το εάν ο δήμαρχος διαχειριζεται ίδιους πόρους (κυρίως από φορολογία και δημοτικές επιχειρήσεις) ή εξαρτάται από χρηματοδότητση της κεντρικής εξουσίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι