Κατάλογος ελληνικών σημαιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Παρακάτω είναι ένας κατάλογος σημαιών που έχουν χρησιμοποιηθεί από τη σύγχρονη ελληνική πολιτεία ή ιστορικά από τους Έλληνες.

Εθνική σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαία Ημερομηνία Χρήση Περιγραφή
Flag of Greece.svg σε χρήση από το 1822 (ως ναυτική σημαία), και από το 1978 ως μοναδική εθνική σημαία. Η σημερινή σημαία της Ελλάδας εγκρίθηκε από την Πρώτη Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο τον Ιανουάριο του 1822 ως το ναυτικό. Μεταξύ 1822-1978, αυτή η σημαία χρησιμοποιήθηκε στη θάλασσα και για ξένες υπηρεσίες. Το 1978, ιδρύθηκε ως μοναδική εθνική σημαία, αλλά και ως πολέμου και αστικού υπευθύνου . Εννέα ίσες οριζόντιες λωρίδες του μπλε που εναλλάσσονται με το λευκό. Υπάρχει ένα μπλε καντόνι στην άνω γωνία ανυψωτήρα που φέρει ένα λευκό σταυρό.


Σημαία Ημερομηνία Χρήση Περιγραφή
Flag of the President of Greece.svg από το 1979 Διακριτική σημαία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ( Πρόεδρος της Ελλάδας ). Χρησιμοποιείται για να δείξει την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας (σε οχήματα, κτίρια κ.λπ.). Αυτή η σημαία χρησιμοποιείται και ως σημαία κατάταξης στα πλοία του Ελληνικού Ναυτικού, όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται επί του σκάφους (σύμφωνα με το άρθρο 45 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο συμβολικός επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, σημαία αυτή τη σημαία θεωρείται παρόμοια με τη σημαία ενός ναυάρχου του στόλου ή ανώτερου). Μπλε τετράγωνη σημαία που φέρει και στις δύο πλευρές έναν ασημένιο χρωματιστό σταυρό με ίσους βραχίονες και ένα άκρο σχηματισμένο στη μέση του κάτω άκρου του κάθετου βραχίονα. Οι περιοχές που γειτνιάζουν με το σταυρό έχουν το ίδιο χρώμα με τη σημαία, ο σταυρός οριοθετείται με χρυσαφένια γραμμή που σχηματίζει ένα κορμό που περιβάλλεται από δύο χρυσά κλαδιά δάφνης που σχηματίζουν κύκλο και τέμνονται κάτω από το άκρο σε σταυρό. (Μια μορφή του οικόσημου της Ελλάδας ) Η σημαία παράγεται σε τέσσερα μεγέθη (1ο 1.70   m (5.58   ft) πλευρές, 2η 1.10   m (3.61   ft) πλευρές, 3d 0.65   m (2.13   ft) πλευρές και 4η 0.23   m (0,75   ft) πλευρές).
Σημαία Ημερομηνία Χρήση Περιγραφή
Naval Jack of Greece.svg από το 1822 Τζακ του Ελληνικού Ναυτικού Μια τετράγωνη σημαία με ένα λευκό σταυρό σε ένα μπλε πεδίο. Ένα χρυσό στέμμα προστέθηκε στο κέντρο κατά τις περιόδους της μοναρχίας (1833-1924 και 1935-1973).
Hellenic Navy Masthead pennant.svg Θέση σε λειτουργία του σκάφους ( Greek , δηλ. "Πεντάγωνο Πολεμικού Ναυτικού ") που πετάχτηκαν από όλα τα πλοία και τα ιδρύματα του Ελληνικού Ναυτικού σε προμήθεια, εκτός και αν εκτοπίστηκαν από τη σημαία ενός ανώτερου αξιωματικού. "Η σημαία του πολεμικού ναυτικού, μπλε χρώματος, έχει σχήμα ισόγωνου τριγώνου επίμηκες, φέρει λευκό σταυρό κοντά στη βάση του τριγώνου". Η σημαία έχει τυπικά βάση στο μήκος (ύψος τριγώνου) 1 έως 20. Ο σταυρός έχει πλάτη βραχίονα μήκους 1/5 βάσης και κάθε μήκος βραχίονα 3/5 βάσης βάσης. Το ποταμό πέταξε στην κορυφή του mainmast.
War flag of the Hellenic Army.svg Στρατιωτική σημαία στρατού (συνταγματικό χρώμα) ( Πολεμική Σημαία Στρατού Ξηράς ) Μια τετράγωνη σημαία με ένα λευκό σταυρό σε μπλε πεδίο με εικόνα του Αγίου Γεωργίου.
Πολεμική σημαία πολεμικής αεροπορίας (συνταγματικό χρώμα) ( Πολεμική Σημαία Πολεμικής Αεροπορίας ) Μια τετράγωνη σημαία με ένα λευκό σταυρό σε μπλε πεδίο με εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.
Naval rank flag of the Prime Minister of Greece.svg από το 1956 Σημαία κατάταξης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Όπως και ο γρύλος του Ελληνικού Ναυτικού, με τρεις άσπρες διαγώνιες ρίγες στο πρώτο τρίμηνο.
Naval rank flag of the Minister of Defence of Greece.svg από το 1956 Σημαία κατάταξης του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας στα πλοία του Ναυτικού. Όπως και ο γρύλος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με τρεις λευκές διαγώνιες ρίγες στο πρώτο τρίμηνο και τρεις φθίνουσες ρίγες στην τέταρτη.


Σημαίες ελληνικών περιοχών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Flag Date Use Description
Flag of Macedonia 1980s[1] Flag of the northern Greek region of Macedonia. Also the flag of the regions of Central, Eastern and Western Macedonia. Blue field with the golden Vergina Sun in the centre. The flag is unofficial but widely recognized in Greece.[2]
Athens flag.png 1995 Municipal flag of Athens[3] The flag is blue with an inner gold and outer red border, like the flag of the region of Attica. A white Greek cross lies in the middle, charged with a disc with a white border featuring gold olive branches. The blue disc in the center features the head of the goddess Athena.
Flag of Thessaloniki.svg Municipal flag of Thessaloniki. Dark blue with a stylized depiction of the city's main landmark, the White Tower, and an ancient Macedonian coin depicting Alexander the Great.
Municipal flag of Piraeus.
Flag of Patra.svg Municipal flag of Patras The seal of the city of Patras on a dark blue background.
Flag of Chania.svg Municipal flag of Chania. The seal of the city of Chania superimposed on the old land flag of Greece, with the words "ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ" (Municipality of Chania) on the bottom right and left quadrants.
Flag of Rethymno.svg Municipal flag of Rethymno The seal of the city of Rethymno (two dolphins) on a teal background.
Flag of Heraklion.svg Municipal flag of Heraklion The seal of the city of Heraklion on a cyan and white background.
Flag of Rhodes Island.svg Municipal flag of Rhodes (city) The seal of the city of Rhodes, depicting the head of Helios, on a blue gray background.
Flag of Sparti.svg Municipal flag of Sparta The seal of the city, depicting a stylized ancient helmet, on a cyan background.
Zakynthos flag.png Flag of Zakynthos island. Dark green with an orange depiction of Zakynthos with the island's motto "Freedom needs virtue and courage" (ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, from Andreas Kalvos' The Lyre).
Flag of Corfu.svg Municipal flag of Corfu . The flag of Corfu has a dark red/maroon/purple large outer border, a dark gold thin inner border and a very dark blue field with the seal in the centre in dark gold. The seal shows an ancient Greek Corfiot sailing ship. ΔΗΜΟΣ (Municipality) is written above the seal, ΚΕΡΚΥΡΑΣ (of Corfu), below the seal. The flag, on which the image shown above is based, had a ratio of 11:19
Flag of Paxι.svg The flag of Paxi island A trident, traditional emblem of the island,surrounded by two dolphins on a blue and orange fond. ΔΗΜΟΣ ΠΑΞΩΝ (municipality of Paxi) is written at the base.
Flag of Kastellorizo.svg 1821 The flag of Kastelorizo, used as an ensign for ships from Kastelorizo during the Greek War of Independence, now a municipal flag.
Flag of Hydra.svg 1821 The flag of Hydra island, used as an ensign for ships from Hydra during the Greek War of Independence, now a municipal flag.
Flag of Psara.svg 1821 The flag of Psara, used as an ensign for ships from Psara during the Greek War of Independence, now a municipal flag. White cloth bordered with red with a large red cross and the inscriptions of the motto Eleftheria i Thanatos (Liberty or Death) in capital red letters. The cross is standing on an upside down crescent, symbolizing the Ottoman Empire, flanked on one side by a lance, on the other by an anchor, around which is coiled a serpent eating a bird.
1821 Flag of Spetses.svg 1821 The flag of Spetses, used as an ensign for ships from Spetses during the Greek War of Independence, now a municipal flag.
1821 Flag of Agistri island


Παλιότερες σημαίες σε χρήση από το ελληνικό κράτος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Flag Date Use Description
Popular revolutionary flag 1770s–1820s This design appeared in the 1769 uprising, based on older patterns. Used among others by the Kolokotronis family, this flag, with variations, was the most widely used throughout Greece during the initial stages of the 1821 revolution. A blue or cyan cross over a white field.
First Merchant Navy Flag 1822–1828 First flag of the Greek Merchant Navy, adopted in January 1822. In 1828 it was discontinued, as it was decided that the cross-and-stripes naval flag (today's national flag) should be flown by both military and merchant ships. Blue flag with an inverse state flag on the canton (Blue cross on white field).
First National Flag of Greece 1822–1970

1975–1978
In January 1822, the First National Assembly at Epidaurus adopted this design to replace the multitude of local revolutionary flags then in use. Since 1828, this flag was flown inside the country, while the current flag was flown on naval vessels and abroad. White cross on a blue field. During the periods of monarchy (1833–1924 and 1935–1973), a golden crown was often added in the centre of official flags (see examples below).
Royal standard during the reign of King Otto 1833–1858 Royal standard for use on ships during most of the reign of King Otto, adopted in 1833.[4] The flag consists of the plain cross version of the national flag in 10:7 proportions,[4] with the Bavarian arms of the Wittelsbach dynasty superimposed in the center of the cross, topped by a crown. The blue color is of a lighter shade than usual today.
Royal standard during the late reign of King Otto 1858–1862 Royal standard for use on ships during the late reign of King Otto, adopted in 1858.[5] The flag consists of the plain cross version of the national flag in 3:2 proportions,[5] with the Bavarian arms of the Wittelsbach dynasty superimposed in the center of the cross, topped by a crown. The blue color is of a lighter shade than usual today.
Naval ensign for military vessels during the reign of King Otto 1833–1858 War ensign at sea during most of the reign of King Otto, adopted in 1833.[4] The flag consists of the naval version of the national flag in 25:18 proportions,[4] with the Bavarian arms of the Wittelsbach dynasty superimposed in the center of the cross, topped by a golden royal crown superimposed in the canton. The shade of blue is undefined, but was usually of a lighter shade.
Naval ensign for military vessels during the late reign of King Otto 1858–1862 War ensign at sea during the late reign of King Otto, adopted in 1858.[5] The flag consists of the naval version of the national flag in 3:2 proportions,[5] with the Bavarian arms of the Wittelsbach dynasty superimposed in the center of the cross, topped by a golden royal crown superimposed in the canton. The shade of blue is undefined, but was usually of a lighter shade.
Greek Royal Flag 1863.svg 1863–1913 Royal standard reported during the early years of King George I's reign.[6][7] Swallow-tailed Greek flag and the Coat of Arms of House of Glücksburg.
Personal flag of King George I of Greece 1863–1913 Standard used by King George I of Greece. The flag consists of the plain cross version of the national flag, with a Royal Coat of Arms of Greece superimposed in the center of the cross.
Royal Standard of the Kingdom of Greece (1914 pattern).svg 1914–1922[εκκρεμεί παραπομπή]

1935–1936
Royal Standard of the King, adopted in 1914.[8] The crossed marshal's batons refer to King Constantine I, who was raised to the rank in 1913. The flag was made redundant after the abolition of the monarchy in 1924. Following the restoration of the monarchy in 1935, the 1914 decrees regarding Greek flags and those of the royal family were reinstated by decree of 7 November 1935. This flag was replaced in 1936 with a new design.[9] Like the Navy jack, but in a light blue field with the Arms of King Constantine I at the center. Behind the arms are two crossed Field Marshal's batons.
Standard of the Crown Prince of Greece (1914 pattern).svg 1914–1924

1935–1936
Standard used by the Crown Prince, adopted in 1914.[8] The flag was made redundant after the abolition of the monarchy in 1924. Following the restoration of the monarchy in 1935, the 1914 decrees regarding Greek flags and those of the royal family were reinstated by decree of 7 November 1935.[9] This flag was replaced in 1936 with a new design. Like the Navy jack, but in a light blue field. In the first and third quarter is a royal crown.
Standard of Queen Sophia of Greece.svg 1914–1924

1935–1936
Standard of the Queen of Greece (in this case, showing the arms of Sophia of Prussia), adopted in 1914.[8] The flag was made redundant after the abolition of the monarchy in 1924. Following the restoration of the monarchy in 1935, the 1914 decrees regarding Greek flags and those of the royal family were reinstated by decree of 7 November 1935.[9]
Standard of members of the Greek Royal Family (1914 pattern).svg 1914–1924

1935–1936
Standard used by the other members of the royal family, adopted in 1914.[8] The flag was made redundant after the abolition of the monarchy in 1924. Following the restoration of the monarchy in 1935, the 1914 decrees regarding Greek flags and those of the royal family were reinstated by decree of 7 November 1935.[9]
Flag of Minister of Navy of Greece (1914-1924).svg 1914–1924 The flag of the Minister of the Navy, adopted in 1914.[10]
Royal Standard of the Kingdom of Greece (1936-1967).svg 1936–1974 Royal Standard of the King, adopted in 1936.[11] Like the Navy jack, with the Royal Family arms in the centre and four crowns in the quarters.
Standard of the Crown Prince of Greece (1936-1967).svg 1936–1974 Standard of the Crown Prince, adopted in 1936.[11] Like the Navy jack, with the Greek Royal Family arms in the centre and one crown in the first quarter.
Standard of members of the Greek Royal Family (1936-1967).svg 1936–1974 Standard used by the Greek Royal Family, adopted in 1936.[11] Like the Navy jack, with the Greek Royal Family arms in the centre but no crown.
Royal Flag during the Greek Royal Family 1936–1970 Royal version of the State Flag during the Kingdom of Greece. The flag consists of the plain cross version of the national flag, with a detailed golden royal crown superimposed in the center of the cross. The field is bordered by a gold fringe.
State and War flag on land during the Greek Royal Family 1863–1924

1935–1970
State and War flag on land during the Greek Royal Family in the Kingdom of Greece. The flag consists of the plain cross version of the national flag, with a golden royal crown superimposed in the center of the cross.
Naval Jack of Kingdom of Greece.svg 1863–1924

1935–1970
Jack of the Royal Hellenic Navy. A square flag with a white cross on a blue field with the Hellenic Royal Crown in the centre. The crown was added during the periods of monarchy (1833–1924 and 1935–1973).
State flag and War ensign for naval vessels during the Greek Royal Family 1863–1924

1935–1970
State and War ensign at sea during the Greek Royal Family in the Kingdom of Greece. The flag consists of the naval version of the national flag, with a golden royal crown superimposed in the center of the cross in the canton.
Ensign of the Royal Hellenic Air Force.svg Ensign of the Royal Hellenic Air Force until 1973. A white cross on a blue field with the roundel of the Hellenic Air Force in the centre, the royal crown in a circle on the canton.
Flag of the Hellenic Air Force (1973-1978).svg Ensign of the Hellenic Air Force (1973–1978) and Greek Civil Air Ensign, until 1978. A white cross on a blue field with the roundel of the Hellenic Air Force in the centre.
Hellenic Coast Guard Flag.svg 1964–1980 Hellenic Coast Guard service flag. The naval ensign with two golden anchors, crossed, in the centre of the cross.
National flag on land during the Colonels' Regime 1970–1975 National flag adopted by the Colonels' regime. The sea flag, in ratio 7:12 and in very dark shade of blue (dark "midnight blue"). The old "land" version was restored as national flag in 1975.


Τρέχουσες και ιστορικές παραλλαγές που χρησιμοποιήθηκαν εκτός των συνόρων του ελληνικού κράτους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαία Ημερομηνία Χρήση Περιγραφή
Σημαία του Πριγκιπάτου της Σάμου 1834-1912 Σημαία του αυτόνομου Πριγκηπάτου της Σάμου, παραπόταμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας . Η σημαία αποτελείται από την απλή διασταύρωση της ελληνικής σημαίας, με το άνω μισό πεδίο στο κόκκινο της οθωμανικής σημαίας .
Σημαία της Κρητικής Πολιτείας 1898-1908 Σημαία της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας . Η σημαία αποτελείται από την απλή διασταύρωση της ελληνικής εθνικής σημαίας, με το κόκκινο καντόνι με λευκό πεντάκτινο αστέρι, που συμβολίζει την οθωμανική κυριαρχία. Δεν ήταν δημοφιλές κατά την περίοδο της επίσημης χρήσης του, καθώς οι Κρήτες ήθελαν την ένωση με την Ελλάδα, και καταργήθηκε de facto μετά την μονομερή διακήρυξη της ένωσης με την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1908.
Σημαία που χρησιμοποιήθηκε κατά την πολιορκία του Αρκαδίου 1866 Σημαία που χρησιμοποιείται στη Μονή Αρκαδίου από χριστιανούς Κρητικούς που υποστηρίζουν την ένωση με την Ελλάδα, κατά τη Μεγάλη Κρητική εξέγερση του 1866-1869 . Η σημαία αποτελείται από το απλό σταυρό εκδοχή της ελληνικής εθνικής σημαίας, με τα αρχικά του Κ ρήτη' σύνθημα, Έ νωσις, 'Ε λευθερία ή Θ άνατος ( «Κρήτη, Ένωσις, Ελευθερία ή Θάνατος»), και το σταυρό με την επιγραφή ΙΣ ΧΣ ΝΙΚΑ ("Ο Ιησούς Χριστός κατακτά").
Flag of the Free State of Ikaria.svg 1912 Σημαία του Ελεύθερου Κράτους της Ικαρίας .
Flag of Northern Epirus.PNG 1914 Σημαία της αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου . Χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα από πολλούς Βόρειους Ηπειρώτες.
Tr ponto2.gif 1917-1922 Σημαία της Δημοκρατίας του Πόντου . Χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα από πολλούς Ποντιακούς Έλληνες.
Σημαία της ΕΟΚΑ 1955-1959 Σημαία της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών, Ελληνοκυπριακής οργάνωσης που αγωνίστηκε για το τέλος της βρετανικής κυριαρχίας στην Κύπρο, για την αυτοδιάθεση του νησιού και για την ενδεχόμενη ένωση με την Ελλάδα. Η σημαία αποτελείται από ένα λευκό σταυρό σε ένα μπλε πεδίο με την Κύπρο στη μέση. Χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στην Κύπρο από πολλούς Ελληνοκύπριους .
Naval Jack of Cyprus.png από το 1964 Jack του Κυπριακού Ναυτικού . Μια τετράγωνη σημαία με ένα λευκό σταυρό σε ένα μπλε πεδίο, με μια διασταυρούμενη άγκυρα, τρίαινα και σταυρό σε χρυσό.

Ιστορικές ελληνικές σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Flag Date Use Description
c. 1350 Flag of Constantinople, attested in the 14th-century Spanish atlas Conosçimiento de todos los reynos The flag features the red St. George's cross (possibly associated with the Genoese colony of Galata) and the dynastic arms of the Palaeologi, the tetragrammatic cross with the four betas (commonly, as here, depicted in the form of stylized fire-steles).
Tetragrammatic cross flag Also in Spanish atlas Conoscimento de todos los reinos the well-documented "plain" tetragrammatic cross (a symbol of the Palaiologos dynasty) flag is presented as the flag "of the real Greece and Empire of the Greeks (la vera Grecia e el imperio de los griegos)" (not being clear whether this implies usage of the quartered flag only in Constantinople). Golden cross with four betas on red field.
Flag of the Greek spachides 1431–1619 The Greek sipahi cavalry units serving with the Turkish army were allowed to use this flag during the first centuries of Ottoman rule, when within the territory of Epirus and the Peloponnese. Similar flags were used during the Greek Revolution. A blue cross over a white field, with an image of St. George slaying the dragon in the middle.
The "Graeco-Ottoman" naval ensign This flag, the so-called "Graeco-Ottoman" ensign (Γραικοθωμανική παντιέρα), was allowed for use by Greek merchant ships during the latter stages of Ottoman rule. The flag consists of three horizontal stripes in the colours red (for the Ottoman Empire), blue (for the Greeks) and red (see article on Ottoman flags).
Flag of Filiki Eteria The flag of the Filiki Eteria.
Areios Pagos Anatolikis Ellados.svg 1821–1825 The flag of the Areopagus of Eastern Continental Greece, a regional administration during the Greek Revolution. The flag consists of three vertical stripes in the colours green, white and black. The cross stands for Orthodox Christianity, the flaming heart for the will to fight for independence, and the anchor for the steadfastness of purpose.
Flag of the Sacred Band 1821 Flag of the Sacred Band.
Flag of Athanasios Diakos 1821 Used by Athanasios Diakos and his irregulars during the Greek War of Independence. The figure of St. George slaying the dragon, with the motto Ελευθερία ή θάνατος (Freedom or Death).
Flag of Andreas Londos 1821 The first Greek revolutionary flag, raised at the beginning of the Greek War of Independence by Andreas Londos. A black Latin cross in the center of a red field.
Flag of Alexander Ypsilantis 1821 Used by Alexander Ypsilantis.
Flag of Anthimos Gazis 1821 Used by Anthimos Gazis and his irregulars from Thessaly during the Greek War of Independence.
Thessalia-flag.jpg 1821 Another flag used also in Thessaly during the War of Independence, created also by Anthimos Gazis.
Flag of Samos 1821 Flag of the Military-Political System of Samos during the Greek War of Independence.
Flag of Chalkidiki 1821 Flag of the revolutionaries from Chalkidiki during the Greek War of Independence.
Flag of Thrace 1821 Flag of the revolutionaries from Thrace and Samothrace during the Greek War of Independence.
Flag of the Maniots. 1821 The flag of the fighters of the autonomous Mani Peninsula. A blue Greek cross on white background, with the words "Victory or Death" and the ancient Spartan motto "With it or upon it" in gold.
Flag of the Septinsular Republic 1800–1807 Flag of the Septinsular Republic, the first modern Greek self-governing state, comprising the Ionian Islands, under joint Russian and Ottoman suzerainty. The flag depicts the "Lion of St. Mark", the symbol of the Republic of Venice, under whose rule the Ionian Islands were until 1797. The lion holds seven bundled arrows, representing the unity of the seven islands, with the Bible superimposed on them.
Flag of the Ionian Islands under British rule 1817–1864 Flag of the United States of the Ionian Islands, a British protectorate from 1815 until its unity with Greece in 1864. The flag is a variation of the British colonial Blue Ensign, with red bordering. It is defaced with the islands' emblem, a variant of the Venetian "Lion of St. Mark" holding seven bundled arrows, representing the unity of the seven Ionian Islands, with the Bible superimposed on them.
Flag of the Principality of Samos 1834–1912 Princely flag of the autonomous Principality of Samos, tributary to the Ottoman Empire. The flag consists of a white triangle on blue background, bearing a red Greek cross in the centre.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Znamierowski, Alfred (2010). The World Encyclopedia of Flags. Anness Publishings. ISBN 978-1-84476-895-0. 
  2. Eleni Kokkonis-Lambropoulos & Katerina Korres-Zografos (1997). Greek flags, arms and insignia (Ελληνικές Σημαίες, Σήματα-Εμβλήματα) (στα greek). E. Kokkonis-G. Tsiveriotis. ISBN 960-7795-01-6. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  3. http://www.crwflags.com/fotw/flags/gr-at-at.html#ath.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Royal Decree of 4/16 April 1833, published in ΦΕΚ 21/1833
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Royal Decree of 28 August 1833, published in ΦΕΚ 41/1858
  6. FLAGS AND SIGNALS OF ALL NATIONS by Hounsell Brothers c.1870 http://www.life.com/image/50700092
  7. Greek National Historical Museum «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2011. 
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 Royal Decree of 3 June 1914, published in ΦΕΚ 175/1914
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 ΦΕΚ 541/1935, dated 12.11.1935, page 2656
  10. Royal Decree of 31 May 1914, published in ΦΕΚ 175/1914
  11. 11,0 11,1 11,2 per Royal Decree of 20 February 1936, Gazette 109, dated 26.02.1936, pages 549-550

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]