Τουρισμός στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο τουρισμός στην Ελλάδα αποτελεί βασικό στοιχείο της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα και είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της χώρας. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός και πόλος έλξης στην Ευρώπη από την αρχαιότητα, για τον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία της, η οποία αντανακλάται σε μεγάλο βαθμό από τα 18 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, που είναι μεταξύ των περισσότερων στην Ευρώπη και τον κόσμο,[1] καθώς και για τη μεγάλη της ακτογραμμή, τα πολλά της νησιά και τις παραλίες της.[2]

Η παραλία Εγκρεμνοί στην Λευκάδα, γνωστή για τα γαλάζια κρυστάλλινα νερά της,[3] είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Η Ελλάδα προσέλκυσε 33 εκατομμύρια επισκέπτες το 2018 και 30,1 εκατομμύρια επισκέπτες το 2017,[4][5][6] καθιστώντας την Ελλάδα μία από τις πιο επισκέψιμες χώρες στην Ευρώπη και τον κόσμο και συμβάλλοντας σχεδόν κατά 25% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του έθνους,[7] Η Αθήνα που είναι η πρωτεύουσα της χώρας, καθώς και η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κρήτη και η Χαλκιδική αποτελούν μερικούς από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει επίσης προωθήσει τον θρησκευτικό τουρισμό και τα προσκυνήματα σε περιοχές με σημαντική ιστορική θρησκευτική παρουσία, όπως τα μοναστήρια των Μετεώρων και του Αγίου Όρους, σε συνεργασία με άλλες χώρες.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Greece Properties inscribed on the World Heritage List (17)». Unesco. Unesco. 
  2. Greece by Paul Hellander, Kate Armstrong, Michael Clark, Des Hannigan
  3. «13 Places Where You Can See the Bluest Water in the World». Travel+Leisure. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2017. 
  4. «Νέο ιστορικό ρεκόρ για τον Τουρισμό το 2018: Έσοδα 16 δισ. και 33 εκατ. διεθνείς αφίξεις». Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2019. 
  5. «Great record: 30 million tourists in 2016 (Μεγάλο ρεκόρ: Άγγιξαν τα 30 εκατ. οι τουρίστες το 2016)». imerisia.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2017. 
  6. «Historic records for tourism (Ιστορικό ρεκόρ για τον τουρισμό)». topontiki.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2017. 
  7. «Tourism involves everyone». Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2019. 
  8. «Greece Focuses on Religious Tourism, Explores Cooperation with Russia». gtp.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2017.