Το σπίτι με τον φοίνικα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το σπίτι με τον φοίνικα
Είδος Κοινωνική σειρά
Αναλογία πλευρών 4:3, ασπρόμαυρη εικόνα
Δημιουργοί Ιάσων Γιαννουλάκης
Θεόδωρος Αδαμόπουλος
Κική Σεγδίτσα
Πρωταγωνιστές Κώστας Καρράς
Έρικα Μπρόγιερ
Γιάννης Μιχαλόπουλος
Κατερίνα Γιουλάκη
Ανδρέας Φιλιππίδης
Τάκης Μηλιάδης
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Αριθμός κύκλων 1
Αριθμός επεισοδίων 13
Παραγωγή
Διάρκεια 30 λεπτά ανά επεισόδιο
Διανομή
Τηλεοπτικός σταθμός ΥΕΝΕΔ
Προβολή 2 Απριλίου 1970 - 2 Ιουλίου 1970

Το σπίτι με τον φοίνικα ήταν το πρώτο ελληνικό σίριαλ στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Επρόκειτο για μία σειρά 13 ημίωρων επεισοδίων, το πρώτο εκ των οποίων προβλήθηκε από την ΥΕΝΕΔ στις 2 Απριλίου 1970.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τέσσερα χρόνια μετά τα πρώτα βήματα της ελληνικής τηλεόρασης, και ενώ ως τότε προβάλλονταν μόνο ξένα (αμερικανικά ως επί το πλείστον) σίριαλ, αποφασίστηκε η δημιουργία και προβολή της πρώτης ελληνικής σειράς. Ξεκίνησε σαν μια ιδέα του στελέχους στον τομέα ειδήσεων της ΥΕΝΕΔ Κώστα Σισμάνη, με την προτροπή της ιταλικής εταιρείας τηλεοράσεων "Urania", η οποία θα ήταν και η χορηγός εταιρεία, ενισχύοντας οικονομικά την προσπάθεια, στα πρότυπα των αντίστοιχων αμερικανικών σίριαλ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η λέξη σίριαλ ως τότε ήταν άγνωστη και η σειρά παρουσιάστηκε ως "το πρώτον τηλεοπτικόν θέατρον συνεχείας εις την Ελλάδα" και στα τηλεοπτικά προγράμματα αναγραφόταν τις πρώτες εβδομάδες ως "Ελληνικόν θέατρον συνεχείας" πριν γραφτεί με τον τίτλο "Το σπίτι με τον φοίνικα" για πρώτη φορά στο πρόγραμμα στις 11 Ιουνίου 1970. Η σειρά προβαλλόταν κάθε Πέμπτη βράδυ στις 22.30 από την ΥΕΝΕΔ. Ήταν μάλιστα γυρισμένη με κινηματογραφικές και όχι με τηλεοπτικές κάμερες.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια σεναριογράφος επιστρέφει έπειτα από χρόνια απουσίας στο εξωτερικό. Αγοράζει μια βίλα στην Κηφισιά και ζει μακριά από τον κόσμο μαζί με ένα μικρό παιδί. Ένας δημοσιογράφος επιδιώκει να της πάρει συνέντευξη, όμως δεν τα καταφέρνει κι αναθέτει σ' ένα ντετέκτιβ να την παρακολουθήσει. Εκείνος δεν αργεί να αποκαλύψει ότι η πετυχημένη και πλούσια σεναριογράφος είναι ένας παλιός του έρωτας, μόνο που τότε ήταν άσχημη και την είχε διώξει με τον χειρότερο τρόπο. Ο δημοσιογράφος καταλαβαίνει ότι το παιδί είναι δικό του και το "χάπι εντ" δεν αργεί. Ο έρωτας επιστρέφει και όλοι μαζί, το ζευγάρι και το παιδί τους ζουν στη βίλα που έχει ένα φοίνικα στην αυλή.

Συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σενάριο γράφτηκε από τη δημοσιογράφο του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ Κική Σεγδίτσα και σκηνοθετήθηκε από τους Ιάσωνα Γιαννουλάκη και Θεόδωρο Αδαμόπουλο. Πρωταγωνιστικό ζευγάρι ήταν οι Κώστας Καρράς και Έρικα Μπρόγιερ, ενώ σε μικρότερους ρόλους εμφανίστηκαν οι Γιάννης Μιχαλόπουλος, Κατερίνα Γιουλάκη, Ανδρέας Φιλιππίδης, Τάκης Μηλιάδης και άλλοι.

Λόγοι διακοπής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάπως αφελές σενάριο, αλλά και τα πολλά τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που περίμεναν οι συντελεστές της. Πέρασε σχετικά απαρατήρητο, ενώ ολοκληρώθηκε εσπευσμένα λόγω της αποχώρησης ενός εκ των πρωταγωνιστών, του Γιάννη Μιχαλόπουλου, ο οποίος προετοιμαζόταν για το δεύτερο σίριαλ της ιστορίας της ελληνικής τηλεόρασης, την κωμική σειρά Ο κύριος συνήγορος, που ξεκίνησε να προβάλλεται 1 μήνα αργότερα, στις 2 Μαΐου 1970, και που υπήρξε η πρώτη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία ελληνικής σειράς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]