Θρησκεία στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Circle frame.svg

Η θρησκεία στην Ελλάδα (2010) [1]

  Χριστιανοί (88.1%)
  Μωαμεθανοί (5.3%)
  καμία θρησκεία (6.1%)
  άλλες θρησκείες (0.5%)

Μεταξύ των διαφόρων θρησκειών στην Ελλάδα, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί το δόγμα που αντιπροσωπεύει την πλειονότητα του πληθυσμού[2] και αναγνωρίζεται συνταγματικά ως «επικρατούσα θρησκεία» του κράτους. Άλλες μεγάλες θρησκείες στην Ελλάδα αποτελούν ο Καθολικισμός, ο Ισλαμισμός και ο Προτεσταντισμός.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2005, το 81% των Ελλήνων πολιτών πιστεύουν πως υπάρχει Θεός, το 16% πιστεύει στην ύπαρξη κάποιου είδους πνευματικής δύναμης, ενώ το 3% δεν πιστεύει στην ύπαρξη κάποιου είδους Θεού ή πνευματικής δύναμης.[3]

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2011 από την Καπα Research ύστερα από παραγγελία της εφημερίδας Το Βήμα, ρωτώντας τους Έλληνες αν πιστεύουν στον Θεό ή όχι, το 56,3% απάντησε «ναι», το 20% «μάλλον ναι», ενώ το 7,7% των ερωτηθέντων απάντησε «μάλλον όχι» και 13% «όχι».[4]

Διαφορετικά είναι τα ευρήματα για τη θρησκευτική πίστη της πανελλαδικής έρευνας Metron Forum της Metron Analysis που δημοσιεύθηκαν το Δεκέμβριο του 2011. Στην έρευνα αυτή, το 95% δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, το 1,5% δηλώνει ότι ανήκει σε κάποια άλλη θρησκεία, ενώ άθρησκοι ή άθεοι δηλώνει το 2,8% του πληθυσμού, ποσοστό από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.[5]

Τον Απρίλιο του 2015 σύμφωνα με δημοσκόπηση της Καπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας Το Βήμα, το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι ανήκουν στο Χριστιανικό Ορθόδοξο δόγμα (ανεξάρτητα από το αν είναι θρησκευόμενοι ή όχι) είναι στο 81,4%, αυτών που δηλώνουν άθεοι είναι στο 14,7% ενώ αυτών που ανήκουν σε άλλο δόγμα ανέβηκε στο 2,9%. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 49,9% δήλωσε ότι η θρησκεία είναι καθόλου (27,1%) ή λίγο (22,8%) σημαντική στην ζωή του ενώ το 49,5% δήλωσε ότι η θρησκεία είναι αρκετά (29,9%) ή πολύ (25,6%) σημαντική[6].

Σύνταγμα και θρησκευτικά θέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο προοίμιο του Συντάγματος γίνεται επίκληση «εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος», και η θρησκεία της «Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού» αναγνωρίζεται ως «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα» στο Άρθρο 3 του Συντάγματος.[7] Στην 1η παράγραφο του ίδιου άρθρου, το Σύνταγμα ρυθμίζει τις εκκλησιαστικές σχέσεις μεταξύ της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Xριστό» και της «Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης», ενώ η 3η παράγραφος του ίδιου άρθρου απαγορεύει την μετάφραση της Αγίας Γραφής χωρίς την έγκριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.[7]

Στο Άρθρο 13 του Συντάγματος κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα της θρησκευτικής ανοχής και ελευθερίας .[8]

Το Άρθρο 14 που αφορά στην ελευθερία του λόγου, αναφέρει πως μεταξύ των εξαιρέσεων στις οποίες επιτρέπεται η άμεση κατάσχεση εντύπων ύστερα από παραγγελία εισαγγελέα, ανήκει η «προσβολή της χριστιανικής θρησκείας ή κάποιας άλλης γνωστής θρησκείας».[9] Ο χαρακτηρισμός «γνωστή θρησκεία» γίνεται και σε άλλα σημεία του Συντάγματος[7] χωρίς να καθίσταται πουθενά σαφές τι αποτελεί μία «γνωστή θρησκεία».

Επίσης, στο Άρθρο 16 αναφέρεται πως η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και μεταξύ άλλων έχει σκοπό «την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων».[10] Τέλος, το Σύνταγμα ορίζει «ειδικό καθεστώς» για την περιοχή του Αγίου Όρους, και όποιος μονάσει εκεί αποκτάει αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια.[11]

Θρησκείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ορθόδοξος Χριστιανισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εκκλησία της Ελλάδος, μέλος της Ανατολικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, αποτελεί την «επικρατούσα θρησκεία» σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας. Στατιστικά, τα μέλη της αποτελούν ανάλογα με την πηγή από το 81,4%[6] ως το 98%[2] του πληθυσμού.

Εκτός από τις διάφορες ειδικές ρυθμίσεις του Συντάγματος (βλ. Σύνταγμα και θρησκευτικά θέματα) η Εκκλησία της Ελλάδος χαίρει ιδιαίτερης προστατευτικής μεταχείρισης από το κράτος.[εκκρεμεί παραπομπή] Η μισθοδοσία των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και των άλλων κανονικών Ανατολικών Ορθοδόξων κοινοτήτων στην Ελλάδα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το κράτος. Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπ. Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων τον Μάρτιο του 2015 αυτό γίνεται σε αντάλλαγμα για τη δήμευση εκτεταμένης εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας το 1834, 1909, 1930, 1952 και 1988[12]. Η πληροφορία αυτή ελέγχεται αφού σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Η Καθημερινή[13], το Κράτος ανέλαβε την μισθοδοσία της Εκκλησίας με τον Α.Ν. 536/1945[14] με παράλληλη υποχρέωση της Εκκλησίας να αποδίδει το 25% των ακαθάριστων εσόδων της στο Κράτος· το ποσοστό που έγινε 35% με τον Α.Ν. 469/1968[15] και τελικά καταργήθηκε με τον Ν. 3220/2004[16] διότι «μεταβλήθηκε σε μία ουσιαστικά προαιρετική εισφορά που κάποιοι ιερείς [...] απέδιδαν και κάποιοι είχαν ξεχάσει παντελώς»[17]. Η Εκκλησία της Ελλάδος φορολογείται όπως και κάθε άλλη θρησκευτική κοινότητα, με τις διατάξεις που αφορούν τις μη κερδοσκοπικές οντότητες[18][19][20]. Το μάθημα των Θρησκευτικών που διδάσκεται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι υποχρεωτικό και το περιεχόμενό του έχει ως κορμό την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη. Αν και προβλέπεται διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών είναι ασαφές αν αυτή αφορά μόνον τους ετερόδοξους ή άθρησκους μαθητές (βλ. Απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών στην Ελλάδα.).

Προτεσταντισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, αποτελεί την πρώτη Προτεσταντική εκκλησία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Ιδρυμένη το 1858[21] και έχοντας 5.000 μέλη[22], ανήκει στην Αναμορφωμένη-Πρεσβυτεριανή παράδοση[23]. Μαζί με την ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, είναι οι μόνες χριστιανικές ομολογίες στην Ελλάδα, που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών[24], ενώ από το 2014 είναι αναγνωρισμένη και από την πολιτεία ως νομική προσωπικότητα[25][26].

Στην Ελλάδα, υπάρχουν και άλλες Προτεσταντικές ομολογίες, όπως η Κοινωνία Ελεύθερων Ευαγγελικών Εκκλησιών Ελλάδας και, κυρίως, διάφορες Πεντηκοστιανές ομάδες. Τα μέλη τους ανέρχονται, συνολικά, στα 30.000[27][28]. Η Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής είναι η εκκλησία με τον μεγαλύτερο αριθμό ευκτήριων οίκων[29] στην Ελλάδα[30].

Καθολικισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρωμαιοκαθολικισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Έλληνες που δηλώνουν καθολικοί ανέρχονται περίπου στους 50.000-70.000[31] και ζουν στις Κυκλάδες ,στα Επτάνησα,στην Αθήνα,στην Πάτρα,στα Δωδεκάνησα,στην Θεσσαλονίκη,στο Ναύπλιο και σε κάποια άλλα μέρη. Η Ρωμαιοκαθολική κοινότητα αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια με την έλευση αλλοδαπών και σήμερα πιστεύεται πως αριθμεί 200.000 μέλη.Στατιστικά οι Καθολικοί όπως και οι μη ορθόδοξοι αυξάνονται σε βαρος των ορθοδόξων.[31]

Ελληνοκαθολικισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ελληνοκαθολικοί αποτελούν κοινότητα των Καθολικών του Βυζαντινού Λειτουργικού Τύπου (Ritus Graecus), γνωστών ως Ελληνόρρυθμων Καθολικών ή Ουνιτών, ανέρχονται στα 5.000 μέλη[31] και ζουν κυρίως στην Αθήνα.

Μάρτυρες του Ιεχωβά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι χριστιανοί Μάρτυρες του Ιεχωβά, το 2016 αριθμούσαν 28.715 μέλη και 389 εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα[32].

Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα υπάρχουν 410 Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας με 10 εκκλησίες[33].

Μορμόνοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα υπάρχουν 748 Μορμόνοι της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, σε 4 εκκλησιαστικές κοινότητες[34].

Ισλάμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης είναι κυρίως άτομα Τουρκικής καταγωγής, αν και υπάρχει επίσης η κοινότητα των Ελλήνων Μουσουλμάνων. Ο αριθμός των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα πιστεύεται πως ανέρχεται στα 97.604 άτομα ή στο 0.95% του συνολικού πληθυσμού σύμφωνα με απογραφή του 1991.[35] Οι Μουσουλμάνοι μετανάστες εκτιμάται πως είναι γύρω στα 200.000 με 300.000 άτομα.[36]

Ιουδαϊσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιουδαϊκή κοινότητα στην Ελλάδα αριθμεί σήμερα περίπου 5.500 μέλη, που κατοικούν κυρίως στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο, τη Χαλκίδα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και την Κέρκυρα, ενώ λιγότεροι συναντώνται στην Καβάλα και τη Ρόδο.[37] Αποτελείται κυρίως από δύο ομάδες, τους Ρωμανιώτες, Ιουδαϊκές κοινότητες που ζούσαν στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου από την αρχαιότητα, και τους λαντινόφωνους Σεφαρδίτες που εβραϊκό φύλο που ήρθε από την Ισπανία κατά τα Οθωμανικά χρόνια και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Βουδισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: [[Δείτε επίσης: Ελληνοβουδισμός|Δείτε επίσης: Ελληνοβουδισμός]]

Ο αριθμός των οπαδών δεν είναι τόσο υψηλός μεταξύ των Ελλήνων, αλλά έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της μετανάστευσης ανθρώπων από την Ανατολική Ασία στην Ελλάδα. Σήμερα υπάρχουν τρία θρησκευτικά κέντρα της σχολής του διαμαντένιου δρόμου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κόρινθο.

Ινδουϊσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: [[Κύριο άρθρο: Ινδουισμός στην Ελλάδα|Κύριο άρθρο: Ινδουισμός στην Ελλάδα]]
Κύριο λήμμα: [[Δείτε επίσης: Ινδο-Έλληνες|Δείτε επίσης: Ινδο-Έλληνες]]

Ο Ινδουισμός στην Ελλάδα έχει μια μικρή συνέχεια. Υπάρχει μια μικρή ινδουιστική κοινότητα στην Αθήνα. Υπάρχουν 25 μονάδες PIO και 12 NRIs στην πόλη. Την 1η Μαρτίου του 2006, η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο που επιτρέπει την αποτέφρωση. Ο νόμος χαιρετίστηκε από την ινδική κοινότητα στην Αθήνα.

Ελληνική Εθνική Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίπου 2.000 είναι τα μέλη της «Ελληνικής εθνικής θρησκείας».[38][39][40]

Αθεϊσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Αθεϊσμός είναι παρόν στην Ελλάδα από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας. Ο Διαγόρας ο Μήλιος θεωρείται ο πρώτος Άθεος φιλόσοφος, όμως υπήρξαν και άλλοι όπως ο Επίκουρος, Δημόκριτος, Πρωταγόρας, Αναξαγόρας κα.

Ο αθεϊσμός δεν αποτελεί θρησκεία αλλά την πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν θεοί ή δεν υπάρχουν πειστικές ενδείξεις για την ύπαρξη θεών. Συνεπώς δεν εκπροσωπείται από κάποια Εκκλησία ή θρησκευτικό οργανισμό. Παρόλα αυτά υπάρχουν αθεϊστικοί σύλλογοι και οργανώσεις όπως η Ένωση Αθέων που έχει σκοπούς την προώθηση της εκκοσμίκευσης του Κράτους (διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησιών, κατάργηση θρησκευτικού όρκου, κατάργηση της ληξιαρχικής καταγραφής θρησκεύματος), της θρησκευτικής ελευθερίας, του ανθρωπισμού, του σκεπτικισμού, του ορθολογισμού, της κριτικής σκέψης και της αθεϊστικής οπτικής[41]. Στατιστικά οι Έλληνες άθεοι όπως και οι περισσότεροι μη Ορθόδοξοι αυξάνονται σε βάρος των Ορθόδοξων Χριστιανών[6].

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Greece». PewForum. http://www.pewforum.org/2014/04/04/religious-diversity-index-scores-by-country/. Ανακτήθηκε στις 2014-04-04. 
 2. 2,0 2,1 «Greece». The World Factbook. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gr.html#People. Ανακτήθηκε στις 2007-09-15. 
 3. «Eurobarometer on Social Values, Science and technology 2005 - page 11» (PDF). http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_225_report_en.pdf. Ανακτήθηκε στις 2007-05-05. 
 4. To Βήμα - Πιστεύουμε αλλά δεν εκκλησιαζόμαστε
 5. Πανελλαδική Έρευνα Metron Forum, 29 Δεκεμβρίου 2011
 6. 6,0 6,1 6,2 Χιώτης, Βασίλης (11 Απρ. 2015). «Δημοσκόπηση Καπα Research: Χριστιανοί ορθόδοξοι αλλά... μια φορά τον χρόνο». Το Βήμα. http://www.tovima.gr/society/article/?aid=694021. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπ. 2016. 
 7. 7,0 7,1 7,2 Άρθρο 3, Σύνταγμα της Ελλάδας
 8. Άρθρο 13, Σύνταγμα της Ελλάδας
 9. Άρθρο 14, Σύνταγμα της Ελλάδας
 10. Άρθρο 16, Σύνταγμα της Ελλάδας
 11. Άρθρο 105, Σύνταγμα της Ελλάδας
 12. «Δελτίο Τύπου». Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευματών. 3 Μαρτίου 2015. http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2015/Press_Release_Taxation_Church_of_Greece_Clergy_payroll.pdf. Ανακτήθηκε στις 3/10/2015. 
 13. Χατζηνικολάου, Προκόπης (21 Σεπ. 2008). «Καθεστώς μόνιμης φορολογικής ασυλίας». Η Καθημερινή. http://www.kathimerini.gr/334980/article/epikairothta/politikh/ka8estws-monimhs-forologikhs-asylias. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπ. 2016. 
 14. Α.Ν. 536/1945 (ΦΕΚ Α’ 226/1945). «Περί ρυθμίσεως των αποδοχών του Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου της Ελλάδος, του τρόπου πληρωμής αυτών και περί καλύψεως της σχετικής δαπάνης» (άρθρο 2), Εφημερίδα της Κυβέρνησης, 5 Σεπ. 1945. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπ. 2016.
 15. Α.Ν. 469/1968 (ΦΕΚ Α’ 162/1968). «Περί μισθολογικής διαβαθμίσεως του εφημεριακού Κλήρου της Εκκλησίας της Ελλάδος» (άρθρο 5), Εφημερίδα της Κυβέρνησης’’, 22 Ιουλ. 1968. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπ. 2016.
 16. Ν. 3220/ (ΦΕΚ Α’ 15/2004). «Μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής — αντικειμενικοποίηση του φορολογικού ελέγχου κ.ά. διατάξεις» (άρθρο 15), Εφημερίδα της Κυβέρνησης, 28 Ιαν. 2004. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπ. 2016.
 17. Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης 762/22-3-2005. Επίκαιρη ερώτηση«Κατάργηση της εισφοράς της Εκκλησίας στον προϋπολογισμό» (σελ. 6628-6629), ‘’Πρακτικά Βουλής, 28 Μαρ. 2005. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπ. 2016.
 18. Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, Νόμος 4172/2013
 19. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, Νόμος 4223/2013
 20. Κώδικας Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών κ.λπ., Νόμος 2961/2001
 21. "H Ευαγγελική Εκκλησία Ελλάδος με πυξίδα την παραβολή του «καλού Σαμαρείτη»", The Huffington Post, 1 Ιουλίου 2016.
 22. «Greek Evangelical Church», World Council of Churches.
 23. Στέφανος Κατσάρκας, "Ιωάννης Καλβίνος και Καλβινισμός - Ο Μεγάλος Μεταρρυθμιστής και το Πνευματικό του Κίνημα", Πανελλήνιος Ευαγγελικός Σύνδεσμος.
 24. "Greece", oikoumene.org
 25. «Νομικά πρόσωπα πλέον οι θρησκευτικές κοινότητες», Η Καθημερινή, 3/10/2014.
 26. «Άρθρο 13 – Αναγνώριση νομικής προσωπικότητας υφιστάμενων Εκκλησιών και νομικών προσώπων τους | Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων». www.opengov.gr. http://www.opengov.gr/ypepth/?p=1862. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2015. 
 27. «Executive Summary Discrimination on the grounds of religion and belief GREECE» (PDF). Dr Ioannis Ktistakis & Dr Nicholas Sitaropoulos. ec.europa.eu. 2004-06-22. http://ec.europa.eu/employment_social/fundamental_rights/pdf/aneval/religion_el.pdf. Ανακτήθηκε στις 2007-04-14. 
 28. «International Religious Freedom Report 2007: Greece». US Dept. of State/Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor. www.state.gov. 2006-09-15. http://www.state.gov/g/drl/rls/irf/2007/90178.htm. Ανακτήθηκε στις 2007-04-14. 
 29. 121 ευκτήριοι οίκοι, σύμφωνα με την εφημερίδα Χριστιανισμός (Ιανουάριος 2017).
 30. «Καλώς Ήρθατε στον Χριστιανισμό στην Ελλάδα και τον Κόσμο». 2005-05-30. http://web.archive.org/web/20050530005647/www.christianity.gr/church/addresses.php. Ανακτήθηκε στις 2016-05-07. 
 31. 31,0 31,1 31,2 «Religious Freedom in Greece (September 2002)» (RTF). Greek Helsinki Monitor Minority Rights Group - Greece. http://www.greekhelsinki.gr/bhr/english/organizations/ghm_mrgg_religious_freedom_2002.rtf. Ανακτήθηκε στις 2007-09-15. 
 32. Βιβλίο Έτους των Μαρτύρων του Ιεχωβά 2017, Watch Tower Bible And Tract Society of Pennsylvania, σελ. 180-181
 33. «Greek Mission - Adventist Online Yearbook». www.adventistyearbook.org. http://www.adventistyearbook.org/default.aspx?&page=ViewAdmField&Year=9999&AdmFieldID=GRKM. Ανακτήθηκε στις 2016-05-07. 
 34. «LDS Statistics and Church Facts | Total Church Membership». www.mormonnewsroom.org. http://www.mormonnewsroom.org/facts-and-statistics/country/greece. Ανακτήθηκε στις 2016-05-07. 
 35. Υπουργείο Εξωτερικών, Υπηρεσία Ενημέρωσης: Μουσουλμάνικη μειονότητα Θράκης και Ελληνική Επιτροπή για τη διαχείριση των υδατικών πόρων: Στοιχεία από την πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού
 36. «International Religious Freedom Report 2006: Greece». US Dept. of State/Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor. www.state.gov. 2006-09-15. http://www.state.gov/g/drl/rls/irf/2006/71383.htm. Ανακτήθηκε στις 2007-09-15. 
 37. Short History Of The Jewish Communities In Greece (pdf), publicized by the Central Board of Jewish Communities in Greece
 38. Newstatesman - The ancient gods of Greece are not extinct
 39. Telegraph.co.uk - Modern Athenians fight for the right to worship the ancient Greek gods
 40. The US government gives a generic number of 2000.United States Department of State - International Religious Freedom Report 2006
 41. «καταστατικό της Ένωσης Αθέων». www.atheia.gr. 27 Νοε 2012. http://union.atheia.gr/ένωση-άθεων/καταστατικό-της-ένωσης-άθεων/. 

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]