Θρησκεία στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Circle frame.svg

Η θρησκεία στην Ελλάδα (2010) [1]

  Ορθόδοξοι και άλλοι Χριστιανοί (88.1%)
  Ισλάμ (5.3%)
  καμία θρησκεία (6.1%)
  άλλες θρησκείες (0.5%)

Μεταξύ των διαφόρων θρησκειών στην Ελλάδα, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί το δόγμα που αντιπροσωπεύει την πλειονότητα του πληθυσμού[2] και αναγνωρίζεται συνταγματικά ως «επικρατούσα θρησκεία» του κράτους. Άλλες μεγάλες θρησκείες στην Ελλάδα αποτελούν ο Καθολικισμός, ο Ισλαμισμός και ο Προτεσταντισμός.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2005, το 81% των Ελλήνων πολιτών πιστεύουν πως υπάρχει Θεός, το 16% πιστεύει στην ύπαρξη κάποιου είδους πνευματικής δύναμης, ενώ το 3% δεν πιστεύει στην ύπαρξη κάποιου είδους Θεού ή πνευματικής δύναμης[3].

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2011 από την Κάπα Research ύστερα από παραγγελία της εφημερίδας Το Βήμα, ρωτώντας τους Έλληνες αν πιστεύουν στον Θεό ή όχι, το 56,3% απάντησε «ναι», το 20% «μάλλον ναι», ενώ το 7,7% των ερωτηθέντων απάντησε «μάλλον όχι» και 13% «όχι».[4]

Διαφορετικά είναι τα ευρήματα για τη θρησκευτική πίστη της πανελλαδικής έρευνας Metron Forum της Metron Analysis που δημοσιεύθηκαν το Δεκέμβριο του 2011. Στην έρευνα αυτή, το 95% δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, το 1,5% δηλώνει ότι ανήκει σε κάποια άλλη θρησκεία, ενώ άθρησκοι ή άθεοι δηλώνει το 2,8% του πληθυσμού, ποσοστό από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη[5]

Σύνταγμα και θρησκευτικά θέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο προοίμιο του Συντάγματος γίνεται επίκληση «εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος», και η θρησκεία της «Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού» αναγνωρίζεται ως «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα» στο Άρθρο 3 του Συντάγματος.[6] Στην 1η παράγραφο του ίδιου άρθρου, το Σύνταγμα ρυθμίζει τις εκκλησιαστικές σχέσεις μεταξύ της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Xριστό» και της «Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης», ενώ η 3η παράγραφος του ίδιου άρθρου απαγορεύει την μετάφραση της Αγίας Γραφής χωρίς την έγκριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.[6]

Στο Άρθρο 13 του Συντάγματος κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα της θρησκευτικής ανοχής και ελευθερίας .[7]

Το Άρθρο 14 που αφορά στην ελευθερία του λόγου, αναφέρει πως μεταξύ των εξαιρέσεων στις οποίες επιτρέπεται η άμεση κατάσχεση εντύπων ύστερα από παραγγελία εισαγγελέα, ανήκει η «προσβολή της χριστιανικής θρησκείας ή κάποιας άλλης γνωστής θρησκείας».[8] Ο χαρακτηρισμός «γνωστή θρησκεία» γίνεται και σε άλλα σημεία του Συντάγματος[6] χωρίς να καθίσταται πουθενά σαφές τι αποτελεί μία «γνωστή θρησκεία».

Επίσης, στο Άρθρο 16 αναφέρεται πως η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και μεταξύ άλλων έχει σκοπό «την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων».[9] Τέλος, το Σύνταγμα ορίζει «ειδικό καθεστώς» για την περιοχή του Αγίου Όρους, και όποιος μονάσει εκεί αποκτάει αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια.[10]

Θρησκείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ορθόδοξος Χριστιανισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εκκλησία της Ελλάδος, μέλος της Ανατολικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, αποτελεί την «επικρατούσα θρησκεία» σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, καθιστώντας την Ελλάδα την μόνη χώρα στον κόσμο όπου μία Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίζεται ως επίσημη θρησκεία. Στατιστικά, τα μέλη της αποτελούν περίπου το 95% με 98%[2] του πληθυσμού.

Εκτός από τις διάφορες ειδικές ρυθμίσεις του Συντάγματος (βλ. Σύνταγμα και θρησκευτικά θέματα) η Εκκλησία της Ελλάδος χαίρει ιδιαίτερης προστατευτικής μεταχείρισης από το κράτος.[εκκρεμεί παραπομπή] Η μισθοδοσία των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και των άλλων κανονικών Ανατολικών Ορθοδόξων κοινοτήτων στην Ελλάδα χρηματοδοτείται εξ' ολοκλήρου από το κράτος, σε αντάλλαγμα για τη δήμευση εκτεταμένης εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας το 1834, 1909, 1930, 1952 και 1988[11]. Η Εκκλησία της Ελλάδος φορολογείται, όπως και κάθε άλλη θρησκευτική κοινότητα, με τις διατάξεις που αφορούν τις μη κερδοσκοπικές οντότητες[12][13][14]. Το μάθημα των Θρησκευτικών που διδάσκεται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι υποχρεωτικό για τους Ορθόδοξους μαθητές, και το περιεχόμενό του έχει ως κορμό την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, σύμφωνα με το άρθρο 16 § 2 του Συντάγματος.

Προτεσταντισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Προτεστάντες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας και της Κοινωνίας Ελεύθερων Ευαγγελικών Εκκλησιών Ελλάδας, ανέρχονται στις 30.000[15][16] Η Εκκλησία Συνάξεις του Θεού, η Διεθνής Εκκλησία του Τετραγωνικού Ευαγγελίου και άλλες Πεντηκοστιανές εκκλησίες της Ελληνικής Συνόδου των Αποστολικών Εκκλησιών αριθμούν 12.000 μέλη.[17] Η Ανεξάρτητη Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής είναι η μεγαλύτερη Πεντηκοστιανή εκκλησία στην Ελλάδα με περισσότερες από 120 εκκλησίες.[18]

Καθολικισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρωμαιοκαθολικισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Έλληνες πολίτες που δηλώνουν καθολικοί ανέρχονται περίπου στους 50.000[19] και ζουν κυρίως στις Κυκλάδες και τα Επτάνησα. Η Ρωμαιοκαθολική κοινότητα αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια με την έλευση αλλοδαπών και σήμερα πιστεύεται πως αριθμεί 200.000 μέλη.[19]

Ελληνοκαθολικισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ελληνοκαθολικοί αποτελούν κοινότητα των Καθολικών του Βυζαντινού Λειτουργικού Τύπου (Ritus Graecus), γνωστών ως Ελληνόρρυθμων Καθολικών ή Ουνιτών, ανέρχονται στα 5.000 μέλη[19] και ζουν κυρίως στην Αθήνα.

Μάρτυρες του Ιεχωβά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι χριστιανοί Μάρτυρες του Ιεχωβά, το 2015 αριθμούσαν 28.832 μέλη και 387 εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα[20].

Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα υπάρχουν 410 Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας με 10 εκκλησίες[21].

Μορμόνοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα υπάρχουν 748 Μορμόνοι της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, σε 4 εκκλησιαστικές κοινότητες[22].

Ισλάμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης είναι κυρίως άτομα Τουρκικής καταγωγής, αν και υπάρχει επίσης η κοινότητα των Ελλήνων Μουσουλμάνων. Ο αριθμός των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα πιστεύεται πως ανέρχεται στα 97.604 άτομα ή στο 0.95% του συνολικού πληθυσμού σύμφωνα με απογραφή του 1991.[23] Οι Μουσουλμάνοι μετανάστες εκτιμάται πως είναι γύρω στα 200.000 με 300.000 άτομα.[24]

Ιουδαϊσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιουδαϊκή κοινότητα στην Ελλάδα αριθμεί σήμερα περίπου 5.500 μέλη, που κατοικούν κυρίως στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο, τη Χαλκίδα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και την Κέρκυρα, ενώ λιγότεροι συναντώνται στην Καβάλα και τη Ρόδο.[25] Αποτελείται κυρίως από δύο ομάδες, τους Ρωμανιώτες, Ιουδαϊκές κοινότητες που ζούσαν στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου από την αρχαιότητα, και τους λαντινόφωνους Σεφαρδίτες που εβραϊκό φύλο που ήρθε από την Ισπανία κατά τα Οθωμανικά χρόνια και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ελληνικός Νεοπαγανισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίπου 2.000 είναι τα μέλη της νεοπαγανιστικής «Ελληνικής εθνικής θρησκείας» (Δωδεκαθεϊσμός).[26][27][28]

Αθεϊστικό Θρησκευτικό Κίνημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα[29] όπως και σε άλλες χώρες έχουν επιχειρηθεί κινήματα «αθεϊστικής θρησκευτικότητας»[30]. Βάση νόμου,[31] το κάθε δόγμα δεν περιορίζεται στην μορφή του, στο αν θα έχει θεούς και ποιος θα είναι ο αριθμός τους, άρα οποιαδήποτε θρησκευτική πεποίθηση δύναται να αναγνωριστεί όταν συγκεντώνονται τα απαιτούμενα απ' τον νόμο μέλη. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα, παρ' ότι συγκεκριμένοι μελετητές ισχυρίζονται ότι υπάρχει και αυτό το δόγμα[32]. Η Ένωση Αθέων ρητά διαφωνεί[33] με αυτήν την προσέγγιση, όμως αναγνωρίζει ότι δεν αποτελούν μέλη της όλοι οι Έλληνες άθεοι χωρίς όμως να τους θεωρεί θρησκευτικά άθεους αλλά πιθανόν αδιάφορους προς αυτήν.

Αθεϊσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αθεϊσμός δεν αποτελεί θρησκεία, αλλά συχνά (όχι πάντα) σαφέστατη εναντίωση[34] προς αυτή. Στατιστικά οι Έλληνες άθεοι όπως και οι περισσότεροι μη Ορθόδοξοι αυξάνονται, σε αντίθεση με τους Ορθόδοξους Χριστιανούς που αναλογικά μειώνονται σταθερά[35]. Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, ως ατομική πίστη γίνεται αποδεκτή αυτή η οποία δηλώνεται ρητά από τον πολίτη (όμως μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις χρειάζεται να δηλωθεί, πχ. στον στρατό). Η ακύρωση της βάπτισης δεν απαιτείται, εφόσον ο νόμος αναγνωρίζει την ρητώς εκφραζόμενη ατομική επιλογή. Το τελευταίο δεν έχει καταστεί σεβαστό από την Εκκλησία της Ελλάδος που καταμετρά κατά παράβαση του νόμου μόνο τις βαπτίσεις (και όχι στατιστική εκτίμηση ρητών δηλώσεων) ούτε από την Ένωση Αθέων που πιέζει προς την ληξιαρχική ακύρωση των βαπτίσεων (επιφανειακή διαφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος κι απόλυτη ταύτιση ληξιαρχικής καταμέτρησης κατά παράβαση του νόμου). Η Ένωση Αθέων όπως ρητά παραδέχεται, περιλαμβάνει στους κόλπους της πολύ μικρό ποσοστό αθέων.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Greece». PewForum. http://www.pewforum.org/2014/04/04/religious-diversity-index-scores-by-country/. Ανακτήθηκε στις 2014-04-04. 
 2. 2,0 2,1 «Greece». The World Factbook. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gr.html#People. Ανακτήθηκε στις 2007-09-15. 
 3. «Eurobarometer on Social Values, Science and technology 2005 - page 11» (PDF). http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_225_report_en.pdf. Ανακτήθηκε στις 2007-05-05. 
 4. To Βήμα - Πιστεύουμε αλλά δεν εκκλησιαζόμαστε
 5. Πανελλαδική Έρευνα Metron Forum, 29 Δεκεμβρίου 2011
 6. 6,0 6,1 6,2 Άρθρο 3, Σύνταγμα της Ελλάδας
 7. Άρθρο 13, Σύνταγμα της Ελλάδας
 8. Άρθρο 14, Σύνταγμα της Ελλάδας
 9. Άρθρο 16, Σύνταγμα της Ελλάδας
 10. Άρθρο 105, Σύνταγμα της Ελλάδας
 11. «Δελτίο Τύπου». Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευματών. 3 Μαρτίου 2015. http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2015/Press_Release_Taxation_Church_of_Greece_Clergy_payroll.pdf. Ανακτήθηκε στις 3/10/2015. 
 12. Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, Νόμος 4172/2013
 13. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, Νόμος 4223/2013
 14. Κώδικας Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών κ.λπ., Νόμος 2961/2001
 15. «Executive Summary Discrimination on the grounds of religion and belief GREECE» (PDF). Dr Ioannis Ktistakis & Dr Nicholas Sitaropoulos. ec.europa.eu. 2004-06-22. http://ec.europa.eu/employment_social/fundamental_rights/pdf/aneval/religion_el.pdf. Ανακτήθηκε στις 2007-04-14. 
 16. «International Religious Freedom Report 2007: Greece». US Dept. of State/Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor. www.state.gov. 2006-09-15. http://www.state.gov/g/drl/rls/irf/2007/90178.htm. Ανακτήθηκε στις 2007-04-14. 
 17. Synod of Apostolic Church of Christ
 18. «Καλώς Ήρθατε στον Χριστιανισμό στην Ελλάδα και τον Κόσμο». 2005-05-30. http://web.archive.org/web/20050530005647/www.christianity.gr/church/addresses.php. Ανακτήθηκε στις 2016-05-07. 
 19. 19,0 19,1 19,2 «Religious Freedom in Greece (September 2002)» (RTF). Greek Helsinki Monitor Minority Rights Group - Greece. http://www.greekhelsinki.gr/bhr/english/organizations/ghm_mrgg_religious_freedom_2002.rtf. Ανακτήθηκε στις 2007-09-15. 
 20. Βιβλίο Έτους των Μαρτύρων του Ιεχωβά 2015, Watch Tower Bible And Tract Society of Pennsylvania, σελ. 180-181
 21. «Greek Mission - Adventist Online Yearbook». www.adventistyearbook.org. http://www.adventistyearbook.org/default.aspx?&page=ViewAdmField&Year=9999&AdmFieldID=GRKM. Ανακτήθηκε στις 2016-05-07. 
 22. «LDS Statistics and Church Facts | Total Church Membership». www.mormonnewsroom.org. http://www.mormonnewsroom.org/facts-and-statistics/country/greece. Ανακτήθηκε στις 2016-05-07. 
 23. Υπουργείο Εξωτερικών, Υπηρεσία Ενημέρωσης: Μουσουλμάνικη μειονότητα Θράκης και Ελληνική Επιτροπή για τη διαχείριση των υδατικών πόρων: Στοιχεία από την πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού
 24. «International Religious Freedom Report 2006: Greece». US Dept. of State/Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor. www.state.gov. 2006-09-15. http://www.state.gov/g/drl/rls/irf/2006/71383.htm. Ανακτήθηκε στις 2007-09-15. 
 25. Short History Of The Jewish Communities In Greece (pdf), publicized by the Central Board of Jewish Communities in Greece
 26. Newstatesman - The ancient gods of Greece are not extinct
 27. Telegraph.co.uk - Modern Athenians fight for the right to worship the ancient Greek gods
 28. The US government gives a generic number of 2000.United States Department of State - International Religious Freedom Report 2006
 29. «Νεο -Αθεϊσμός: Η σύγχρονη θρησκεία χωρίς Θεό!». www.impantokratoros.gr. http://www.impantokratoros.gr/neo-atheismos-thriskeia.el.aspx. Ανακτήθηκε στις 2016-05-07. 
 30. «Η Αθεϊστική Εκκλησία του μηδέν (!) και άλλοι… παραλογισμοί ! (αφιέρωμα στην Αθεϊστική θρησκεία)» (στα en-US). OODE BLOG. 2015-05-13. http://oodegr.co/neo/2015/05/13/atheistikh-ekklhsia/. Ανακτήθηκε στις 2016-05-07. 
 31. «Άρθρο 01 – Έννοια Θρησκευτικής Κοινότητας | Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων». www.opengov.gr. http://www.opengov.gr/ypepth/?p=1874. Ανακτήθηκε στις 2016-05-07. 
 32. «Αθεϊστικοί παραλογισμοί - Ο Αθεϊσμός είναι θρησκεία». oodegr.co. http://oodegr.co/oode/a8eismos/a8eism1.htm. Ανακτήθηκε στις 2016-05-07. 
 33. «Κάνε καλό χωρίς θεό! » Ένωση Αθέων». Ένωση Αθέων - Atheist Union of Greece. http://union.atheia.gr/%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8C-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%8C/. Ανακτήθηκε στις 2016-05-07. 
 34. «Ανύπαρκτες κατηγορίες εναντίον ενός ανύπαρκτου θεού». oodegr.co. http://oodegr.co/oode/a8eismos/mathimata/anyparktos1.htm. Ανακτήθηκε στις 2016-05-07. 
 35. Οnline, Τα Νέα. «Μειώνονται οι Έλληνες με θρησκευτική πίστη». Τα Νέα Οnline. http://www.tanea.gr/news/greece/article/4628075/?iid=2. Ανακτήθηκε στις 2016-05-07. 

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]