Τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα αποτελούσαν μονοπώλιο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ - σημερινή COSMOTE), της κρατικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών. Μετά την απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών το 1994, 37 εταιρίες πήραν άδεια παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Τον Ιούνιο 2005 δραστηριοποιούνταν 28 εταιρίες και είχαν διακόψει τη λειτουργία τους 12. Επίσης 312 εταιρίες έχουν γενική άδεια για την παροχή υπηρεσιών που δεν απαιτούν αριθμοδότηση, χρήση ραδιοσυχνοτήτων ή απόκτηση δικαιωμάτων διέλευσης.

Τηλεφωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σταθερή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πάροχοι σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικών υπηρεσιών και που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα:

Πτωχευμένες εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικών υπηρεσιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγχωνευμένες εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικών υπηρεσιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κινητή Τηλεφωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν τέσσερις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας:

Συγχωνευμένες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελλάδα έχει τον top-level domain κωδικό .gr και 23 Παρόχους Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISPs).

Η COSMOTE παρέχει υπηρεσίες με εύρος ζώνης διαμεταγωγής δεδομένων έως και 200/20 Μbps. Για τη χρήση της υπηρεσίας πρέπει να υπάρχει ενεργή τηλεφωνική γραμμή στο χώρο του πελάτη, ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται να υπάρχει τεχνολογία ADSL ή [VDSL]], με ελεύθερες θύρες (DSLAM στο Αστικό Κέντρο της περιοχής ή στην καμπίνα VDSL) σε απόσταση ικανή να εξυπηρετήσει ταχύτητες ADSL (περίπου 4-5 χιλιόμετρα). Εφόσον υπάρχει η γραμμή και η θύρα στο DSLAM για να εξυπηρετήσει τον χρήστη, η COSMOTE μπορεί να διαθέσει τα πακέτα λιανικής της. Επίσης τότε δίνει και τη δυνατότητα της χρήσης του δικτύου της και σε όποιον άλλο πάροχο αγοράσει σε τιμές χονδρικής το δίκτυο.

Εκτός της COSMOTE υπάρχουν ιδιωτικοί ISPs οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες ADSL ή VDSL. Αυτό το πραγματοποιούν είτε αξιοποιώντας τη δυνατότητα Αποδεσμοποίησης του Τοπικού Βρόχου (LLU), είτε μέσω ιδιόκτητων δικτύων. Η πρώτη εταιρία που διέθεσε υπηρεσίες LLU ήταν η Intraconnect (πλέον έχει κλείσει) και την ακολούθησε η Vivodi Telecom το 2002. Και οι δύο ξεκίνησαν τη διάθεση του ADSL πριν από την COSMOTE. Από το 2010 υπηρεσίες ADSL σε δικό τους ιδιόκτητο δίκτυο παρέχουν οι εταιρείες: Nova, Vodafone, WIND και CYTA.

Από τα μέσα του 2006, όταν και θεσπίστηκε η τοπική συνεγκατάστασή στα κέντρα της COSMOTE, σύμφωνα με την οποία οι υπόλοιποι πάροχοι μπορούν να εγκαθιστούν τον εξοπλισμό τους στα κέντρα του, ξεκίνησαν και άλλες εταιρίες την διάθεση υπηρεσιών ADSL ανεξάρτητα από την COSMOTE.

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το 1989 η τηλεόραση, και μαζί της και το ραδιόφωνο, παρέχονταν αποκλειστικά από το κράτος. Σήμερα υπάρχουν πολλά ιδιωτικά κανάλια αλλά και συνδρομητική τηλεόραση. Η συνδρομητική τηλεόραση παρέχεται από τη Nova, την COSMOTE, τη Vodafone και τη CYTA.

Κύριοι τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα (Πανελλαδικής Εμβέλειας)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδιωτικοί: MEGA CHANNEL, ANT1 TV, STAR CHANNEL, ALPHA TV, ΣΚΑΪ TV, EPSILON TV και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV.

Δημόσιοι: ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, ΕΡΤ HD, ERT World και Βουλή - Τηλεόραση.

Ξένοι: ΡΙΚ Sat, BBC World News, TV5 Monde και Deutsche Welle.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]