Τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα αποτελούσαν μονοπώλιο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ). Σημερινή Cosmote , της κρατικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών. Μετά την απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών το 1994, 37 εταιρίες πήραν άδεια παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Τον Ιούνιο 2005 δραστηριοποιούνταν 28 εταιρίες και είχαν διακόψει τη λειτουργία τους 12. Επίσης 312 εταιρίες έχουν γενική άδεια για την παροχή υπηρεσιών που δεν απαιτούν αριθμοδότηση, χρήση ραδιοσυχνοτήτων ή απόκτηση δικαιωμάτων διέλευσης.

Τηλεφωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σταθερή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παροχείς σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα:

Πτωχευμένες εταιρείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγχωνευμένες εταιρείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Algonet (συγχωνεύτηκε με την Netone)
  • Columbia Telecoms (συγχωνεύτηκε με την LANNET)
  • Netone (συγχωνεύτηκε με την ALGONET)
  • Telepassport (συγχωνεύτηκε με την LANNET)
  • Vivodi (συγχωνεύτηκε με την On Telecoms)

Κινητή Τηλεφωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν τέσσερις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας:

Διαδίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελλάδα έχει τον top-level domain κωδικό .gr και 23 Παρόχους Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISPs).

Ο ΟΤΕ μέσω της θυγατρικής του, της Otenet, παρέχει υπηρεσίες με εύρος ζώνης διαμεταγωγής δεδομένων 2048/256 Kbps και 24576/1024 Kbps. Για τη χρήση της υπηρεσίας πρέπει να υπάρχει ενεργή τηλεφωνική γραμμή στο χώρο του πελάτη, ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται να υπάρχει τεχνολογία ADSL με ελεύθερες θύρες (DSLAM στο Αστικό Κέντρο της περιοχής) σε απόσταση ικανή να εξυπηρετήσει ταχύτητες ADSL (περίπου 4-5 χιλιόμετρα). Εφόσον υπάρχει η γραμμή και η θύρα στο DSLAM για να εξυπηρετήσει τον χρήστη, ο ΟΤΕ μπορεί να διαθέσει τα πακέτα λιανικής του. Επίσης τότε δίνει και τη δυνατότητα της χρήσης του δικτύου του και σε όποιον άλλο πάροχο αγοράσει σε τιμές χονδρικής το δίκτυό του.

Εκτός του ΟΤΕ υπάρχουν ιδιωτικοί ISPs οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες ADSL. Αυτό το πραγματοποιούν είτε αξιοποιώντας τη δυνατότητα Αποδεσμοποίησης του Τοπικού Βρόχου (LLU) είτε μέσω ιδιόκτητων δικτύων. Η πρώτη εταιρία που διέθεσε υπηρεσίες LLU ήταν η Intraconnect (πλέον έχει κλείσει) και την ακολούθησε η Vivodi το 2002. Και οι δύο ξεκίνησαν τη διάθεση του ADSL πριν από τον ΟΤΕ. Το 2010 υπηρεσίες ADSL σε δικό τους ιδιόκτητο δίκτυο παρέχουν οι εταιρείες: Forthnet, Vodafone Home, WIND και Cyta.

Από τα μέσα του 2006, όταν και θεσπίστηκε η τοπική συνεγκατάσταση στα κέντρα του ΟΤΕ, σύμφωνα με την οποία οι υπόλοιποι πάροχοι μπορούν να εγκαθιστούν τον εξοπλισμό τους στα κέντρα του, ξεκίνησαν και άλλες εταιρίες την διάθεση υπηρεσιών ADSL ανεξάρτητα από τον ΟΤΕ.

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το 1989 η τηλεόραση, και μαζί της και το ραδιόφωνο, παρέχονταν αποκλειστικά από το κράτος.Σήμερα υπάρχουν πολλά ιδιωτικά κανάλια αλλά και συνδρομητική τηλεόραση.Η συνδρομητική τηλεόραση χωρίζεται στην NOVA , στην Cosmote , στην Vodafone και στην Cyta.

Κύριοι τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα ( Παννελλαδικής Εμβέλειας )[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδιωτικά : Mega Channel , ΑΝΤ1 , Star Channel , Alpha , Σκάι , Epsilon TV, ΑΡΤ (Άστυ Ράδιο Τηλεόραση) και MAKEDONIA TV .

Δημόσια : ΕΡΤ1 , ΕΡΤ2 , ΕΡΤ3 , ΕΡΤ HD, ERT World και Βουλή Τηλεόραση .

Ξένοι: BBC World News , Deutsche Welle , TV5 Monde και ΡΙΚ Sat

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]