Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά 2012

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά
Coat of arms of Greece.svg
Antonis Samaras October 2014.jpg
Ημερομηνία σχηματισμού21 Ιουνίου 2012
Ημερομηνία διάλυσης26 Ιανουαρίου 2015
Πρόσωπα και δομές
Αρχηγός ΚράτουςΚάρολος Παπούλιας
Πρόεδρος ΚυβέρνησηςΑντώνης Σαμαράς
Αντιπρόεδρος ΚυβέρνησηςΕυάγγελος Βενιζέλος (από 25 Ιουνίου 2013)
Συνολικός αριθμός Μελών90
Συμμετέχοντα κόμματαΝΔ
ΠΑΣΟΚ
ΔΗΜΑΡ (μέχρι 21 Ιουνίου 2013)
Κατάσταση στο νομοθετικό σώμαΚυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων υπό την ηγεσία της ΝΔ
179 / 300 (60%)
Αξιωματική ΑντιπολίτευσηΣΥΡΙΖΑ
Αρχηγός Αξιωματικής ΑντιπολίτευσηςΑλέξης Τσίπρας
Ιστορία
ΕκλογέςΕλληνικές βουλευτικές εκλογές Ιουνίου 2012
Θητεία νομοθετικού σώματος17 Ιουνίου 2012 - 31 Δεκεμβρίου 2014 (ΙΕ΄ κοινοβουλευτική περίοδος)[1]
ΠροηγούμενηΥπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου 2012
ΔιάδοχηΚυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα Ιανουαρίου 2015

Η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά ή κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης (Ιούνιος 2012 - Ιανουάριος 2015) ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές της εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.
Ο σχηματισμός της κυβέρνησης Σαμαρά ήταν το αποτέλεσμα της συμφωνίας των κομμάτων της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να επιλυθεί το νέο κυβερνητικό αδιέξοδο που προέκυψε από τις εκλογές. Συγκεκριμένα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήρθε μεν πρώτο αλλά δεν συγκέντρωσε παρά 129 έδρες στην ελληνική βουλή, έτσι η συνδρομή και άλλων κομμάτων ήταν απαραίτητη προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα και πάλι σε εκλογές. Η συνεργασία των τριών κομμάτων έγινε δυνατή ύστερα από τον καθορισμό της προγραμματικής τους συμφωνίας τα κυριότερα σημεία της οποίας ήταν:

 • Καμία περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων, όσο αυτό είναι εφικτό λόγω της σχεδιαζόμενης επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, αλλά και των απαιτήσεων της τρόικας,
 • Ανακεφαλαιοποίηση Αγροτικής Τράπεζας ως μοχλός ανάπτυξης.
 • Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση.
 • Ρύθμιση για δανειολήπτες (η δόση των χρεών θα είναι το ανώτερο έως το 30% του μισθού)
 • Θα καταργηθεί η άρση της μετενέργειας και από Σεπτέμβριο θα νομοθετηθεί εκ νέου η κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων.
 • Η φορολόγηση επιχειρήσεων δε θα μειωθεί, αλλά δε θα αυξηθεί κιόλας. Οι μεν εκπρόσωποι της ΝΔ ήθελαν μετ’ επιτάσεως μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ενώ οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ, κατά πληροφορίες, τούς διεμήνυσαν ότι αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το κόμμα του Φώτη Κουβέλη. Οπότε, η φορολογία των επιχειρήσεων θα παραμείνει ως έχει.
 • Δεν αναμένεται να αλλάξει ο νόμος Ραγκούση για τη χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες, καίτοι ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά. Η εξέλιξη αυτή επίσης προέκυψε ως πίεση της ΔΗΜΑΡ.
 • Τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. που η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να πάρει τον Ιούνιο θα μετατεθούν για το Σεπτέμβριο, ενώ, αν στη Σύνοδο Κορυφής οι εταίροι δώσουν επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε αυτά τα 11,5 δισ. μπορεί να «κοπούν» και να μην εφαρμοστούν όλα εφέτος.[2]

Σύμφωνα με το κυβερνητικό ανακοινωθέν :«Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που δημιουργείται με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Στόχος επίσης είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, καθώς κι από την ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον.
Η νέα κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης θα είναι μικρότερη, με προοπτική να μειωθεί ακόμα περισσότερο, λειτουργική και επιτελικού χαρακτήρα. Δεν θα αποτελείται από «φέουδα» κομματικών επιρροών, θα λειτουργεί ενιαία, θα στηρίζεται στη διαφάνεια, στις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που την στηρίζουν και στη στελέχωση όλου του διοικητικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια. Επίσης, θα στηρίζεται στην ευελιξία, ώστε επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν να μην αναστέλλουν ούτε το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου της.[3]

Τον Ιούνιο του 2013 η ΔΗΜΑΡ θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού της,Φώτη Κουβέλη: «Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν προέκυψε ο κοινός πολιτικός τόπος στο ζήτημα της ΕΡΤ. Η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζομένους, θέση που επανέλαβα. Δεν πρόκειται για τυπικό διαδιαστικό ζήτημα, αφορά στην ουσία. Το μαύρο στην τηλεόραση και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων ήταν συγκεκριμένη πολιτική λογική. Για εμάς είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας. Παρά τη διαταγή του προέδρου του ΣτΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες, η απόφαση αυτή δεν έτυχε εφαρμογής όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση. Το μαύρο παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες. Δεν επήλθε συμφωνία. Η αποδοχή αυτής της πρότασης δεν θα άλλαζε την ουσία των πραγμάτων, που είναι ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Η ΔΗΜΑΡ δεν απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική της πολιτική, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Γι’ αυτό λέμε ναι στη μεταρρύθμιση, αλλά όχι στην προσβολή της νομιμότητας. Η κυβέρνηση προχώρησε στην πράξη νομοθετικού περιεχόμενου παρότι γνώριζε την αντίθεσή μας, ερήμην τεσσάρων υπουργών της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι μια επιλογή άρνησης της συλλειτουργίας της κυβέρνησης. Δεν είναι δική μας ευθύνη ότι δε βρέθηκε ο κοινός πολιτικός τόπος. Η ΝΔ δεν προσήλθε σε αυτή την κοινή βάση». [4] δείτε και Κλείσιμο της ΕΡΤ

Η αδυναμία της κυβέρνησης Σαμαρά, να εκλέξει τον δικό της υποψήφιο (Σταύρο Δήμα) στις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2014, οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Ιανουαρίου 2015.

Αναμνηστική φωτογραφία στο περιστύλιο της Βουλής των Ελλήνων, μετά την πρώτη Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η πρώτη επίσκεψη του νέου Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, στις 24 Αυγούστου 2012. «Η αλλαγή Σαμαρά από διεκδικητή σε ικέτη», το ηλεκτρονικό δημοσίευμα της γερμανικής "Rheinische Post", σχολιάζει την επικείμενη επίσκεψη: «Η αποστολή του Αντώνη Σαμαρά δεν είναι εύκολη. Καλείται να κάνει μεταρρυθμίσεις σε μια χώρα της οποίας η οικονομία βρίσκεται στο ναδίρ και την ίδια στιγμή να εκπληρώσει τους όρους λιτότητας της τρόικας, προκειμένου η Αθήνα να συνεχίσει να λαμβάνει χρήματα. Όμως αυτήν ακριβώς την αποστολή θέλησε ο κ. Σαμαράς προ μηνών και γι’ αυτό πολέμησε. Και τώρα εμφανίζεται ως ικέτης, ζητώντας να δώσει η ΕΕ στην κυβέρνησή του περισσότερο χρόνο προκειμένου να μπορέσει να εκπληρώσει τους αναγκαίους όρους. Ο Σαμαράς υπήρξε ένας από εκείνους που συνέβαλαν στο να σημειωθούν καθυστερήσεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Γι΄ αυτό και επικρατεί επιφυλακτικότητα εκ μέρους της ΕΕ και της γερμανικής πολιτικής. Γιατί, όταν ο κ. Σαμαράς ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ήταν αυτός που αντιτάχθηκε στο πρόγραμμα βοήθειας και στους όρους που συνδέονταν με αυτό».[5]
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στην Αθήνα, στις 9 Οκτωβρίου 2012. «Εγκαρδιότητα από τους επίσημους, οργή από το λαό» σχολίασε η εφημερίδα "The New York Times". Η "Süddeutsche Zeitung" επισημαίνει: «Η Μέρκελ δίνει θάρρος στους Έλληνες» και «Η καγκελάριος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Αθήνας λέγοντας ότι οι θυσίες που ζητάμε από τη χώρα είναι μεγάλες, αλλά ο δύσκολος δρόμος αξίζει τον κόπο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους».[6]
Στις 13 Φεβρουαρίου 2013 υπογράφτηκε στην Αθήνα, η συμφωνία της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP). «(...)Ο πρωθυπουργός είπε ότι η υλοποίηση του αγωγού TAP θα μετατρέψει την Ελλάδα, για πρώτη φορά, από χώρα-προορισµό δευτερεύουσας σηµασίας σε χώρα διέλευσης διευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων.(...)».[7] Η εμπορική λειτουργία του αγωγού ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2020

Αρχική σύνθεση της Κυβέρνησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[8]

- αντικαταστάθηκε στις 5 Ιουλίου 2012 από τον Γιάννη Στουρνάρα
- αντικαταστάθηκε[9] στις 12 Ιουλίου 2012 από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο
- παραιτήθηκε [10]στις 5 Ιουλίου 2012 και η θέση έμεινε κενή

αλλαγές στα Υπουργεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το Π.Δ. 85/ 2012 (ΦΕΚ Α141/ 2012) της 21ης Ιουνίου 2012, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετονομάστηκε σε «Υπουργείο Υγείας», το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετονομάστηκε σε «Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη», και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετονομάστηκε σε «Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας» μετά και την απόσπαση της «Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας» του πρώην Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Επανιδρύθηκε το «Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης» με την απόσπαση της «Γενικής Γραμματεία Μακεδονίας − Θράκης» του πρώην Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και των φορέων που αυτή επόπτευε, σε ιδιαίτερο υπουργείο.
Ιδρύθηκε το «Υπουργείο Ναυτιλίας» από μεταφορά των αρμοδιοτήτων που είχαν διαμοιραστεί στο «Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» και στο «Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας».
Ιδρύθηκε αυτόνομο «Υπουργείο Τουρισμού» από την απόσπαση των διευθύνσεων και των τμημάτων που ανήκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (τομέας Τουρισμού).
Ιδρύθηκε το «Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού» με την μεταφορά των διευθύνσεων και των τμημάτων των πρώην Υπουργείων Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Τουρισμού (τομέας Πολιτισμού και η «Γενική Γραμματεία Αθλητισμού»)
Τέλος, ιδρύθηκε το «Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων» από την συγχώνευση των πρώην Υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Στο νέο αυτό Υπουργείο μεταφέρθηκε και καθώς και η «Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας» που μέχρι τότε ανήκε στο «Υπουργείο Παιδείας». Τέλος, στις 12 Ιουλίου 2012 (ΦΕΚ Α149 / 2012) ιδρύθηκε το «Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου», στο οποίο μεταφέρθηκαν διευθύνσεις από τα άλλα Υπουργεία.

ανασχηματισμός 25ης Ιουνίου 2013[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21 Ιουνίου 2013 η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση και έτσι στο κυβερνητικό σχήμα έμειναν μόνο οι άλλοι δύο εταίροι, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε :«Η κυβέρνηση πράγματι δοκιμάστηκε τις τελευταίες ημέρες αλλά έμεινε όρθια και συνεχίζει με νέα αποφασιστικότητα. Και με πολύ καλύτερη συνεννόηση θέλω να ελπίζω... Πρέπει να μάθουμε να συνεννοούμαστε. Έχουμε όμως επίγνωση του κινδύνου. Δεν θα την πατήσουμε. Θα συνεννοηθούμε εκεί που πρέπει και θα συνεννοηθούμε εγκαίρως»[11]

- αντικαταστάθηκε στις 31 Μαρτίου 2014 από τον Νικόλαο Ταγάρα
- αντικαταστάθηκε στις 14 Μαρτίου 2014 από τον Θεόφιλο Λεονταρίδη
- παραιτήθηκε [12] στις 17 Απριλίου 2014

αλλαγές στα Υπουργεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 25 Ιουνίου 2013 με το Π.Δ. 118 (ΦΕΚ Α152 / 2013) το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων διασπάστηκε σε δύο Υπουργεία : στο «Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας» και στο «Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων». Επίσης και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού διασπάστηκε σε «Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων» και «Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού», με την ανάλογη μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το καταργούμενο Υπουργείο.

ανασχηματισμός 10ης Ιουνίου 2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

- αντικαταστάθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2014 από τον Νίκο Δένδια
- αντικαταστάθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 και εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 από τον υπηρεσιακό υπουργό Μιχαήλ Θεοχαρίδη - (Πρόεδρος του Αρείου Πάγου)
- αντικαταστάθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2014 από τον Κώστα Σκρέκα
- αντικαταστάθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2014 από τον Γιώργο Γεωργαντά

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. https://www.hellenicparliament.gr/Organosi-kai-Leitourgia/Olomeleia/SInthesi-Proigoumenon-Periodon-New/?slctdPeriod=6553b710-a52f-4971-97c6-8a3b37dee86f
 2. http://www.matrix24.gr/2012/06/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81/
 3. http://www.kerdos.gr/oldarticles.aspx?artid=1754287
 4. https://www.tovima.gr/2013/06/21/politics/dimar-aposyrei-toys-ypoyrgoys-tis-apo-tin-kybernisi-samara-kai-ta-stelexi-tis-apo-to-dimosio/
 5. https://www.naftemporiki.gr/finance/story/368836/o-germanikos-tupos-gia-tin-episkepsi-samara-sto-berolino
 6. https://m.naftemporiki.gr/story/362532
 7. https://www.tovima.gr/2013/02/12/finance/ypegrafi-i-symfwnia-gia-ton-tar-ypo-to-blemma-twn-ipa/
 8. «Γενική Γραμματείας της Κυβέρνησης», https://gslegal.gov.gr/?p=2880
 9. Αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, στις 9/7/2012 ο κ. Νίκος Νικολόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και αντικατάσταθηκε από τον Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Στην επιστολή παραίτησής του προς τον Πρωθυπουργό, δηλώνει ότι "...το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή..." https://www.iefimerida.gr/news/58920/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B2%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%86%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82
 10. «(...)Στις 26 Ιουνίου 2012 υποβάλλει την παραίτησή του ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Βερνίκος, λόγω ασυμβιβάστου της ιδιότητας, μεταξύ άλλων, μέλους της κυβέρνησης ή υφυπουργού και συμμετοχής στο κεφάλαιο ή τη διοίκηση εξωχώριας (offshore) εταιρείας. Ο κ. Βερνίκος δεν αντικαθίσταται.(...)»https://www.enikos.gr/politics/241249/oles-oi-allages-stin-kyvernisi-samara-apo-to-2012-eos-simera
 11. https://www.news247.gr/politiki/samaras-meiname-orthioi-kai-synechizoyme-de-tha-tin-patisoyme-xana-tha-synennooymaste-egkairos.6213732.html
 12. https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%AE%CE%B8%CE%B7;%CE%BA%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%85%CF%86%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AE/amp/