Βίντεο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στο βίντεο, τα μέλη της ομάδας μοιράζονται τις προκλήσεις των τελευταίων λεπτών του Επιστημονικού εργαστηρίου του Άρεως (Curiosity) μέχρι την προσγείωση στην επιφάνεια του Άρη.

Βίντεο (video) είναι ένα ηλεκτρονικό μέσο για την εγγραφή, αντιγραφή και μετάδοση κινούμενων οπτικών εικόνων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τεχνολογία του βίντεο δημιουργήθηκε από τον Τσαρλς Γκίνσμπουργκ (Charles Ginsburg) και την ερευνητική ομάδα της εταιρίας Ampex, την οποία αυτός ηγούνταν, όπου ανέπτυξαν την πρώτη πρακτική συσκευή εγγραφής βιντεοταινίας (video tape recorder (VTR)). Το 1951 η πρώτη συσκευή εγγραφής βιντεοταινίας συνέλαβε ζωντανή εικόνα από κάμερα τηλεόρασης, με μετατροπή των ηλεκτρικών παλμών της και σώζοντας την πληροφορία αυτή στη μαγνητική βιντεοταινία.

Το 1971 η εταιρία Sony ξεκίνησε να πωλεί εγγραφείς βιντεοκασέτας (VCR) στο κοινό.[1] Η είσοδος του βίντεο στους οικιακούς καταναλωτές δημιούργησε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού, για ασύμβατα μεταξύ τους μοντέλα, για το καταναλωτικού επιπέδου αναλογικό βίντεο με βιντεοκασέτα καθώς και τις συσκευές εγγραφής βιντεοκασέτας (VCR), στο τέλος του 1970 και του 1980, κυρίως μεταξύ των φορμάτ Betamax και VHS. Το VHS τελικά αναδείχθηκε ως το κατεξοχήν φορμάτ.[2] Μετά την εφεύρεση του DVD το 1997 και του Blu-ray το 2006, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των υπολογιστών, έκαναν τις πωλήσεις της βιντεοκασέτας και των συσκευών εγγραφής αυτής, να πέσουν κατακόρυφα. Ο τελευταίος κατασκευαστής συσκευών βίντεο ήταν η ιαπωνική Funai, που σταμάτησε την κατασκευή αυτών των συσκευών πριν από λίγες μέρες, και τους τελευταίους μήνες κατασκεύαζε 750.000 συσκευές τον μήνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Vintage Umatic VCR (at section: Sony VO-1600. The worlds first VCR. 1971)». Rewind Museum. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2019. 
  2. «The Betamax vs VHS Format War, Author: Dave Owen, Originally published: 2005». Mediacollege.com. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]