Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Coat of arms of Greece military variant.svg
Εθνόσημο
Ίδρυση 1828
Υπηρεσιακοί κλάδοι
Αρχηγείο Αθήνα, Ελλάδα
Ηγεσία
Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος
Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης
Δύναμη
Ηλικία στράτευσης 18ο έτος
Διαρκεια θητείας 9 μήνες[1]
Προσωπικό 200.000 (2017)[2]
Δαπάνες
Προϋπολογισμός €4,956 δις (2016)[3]
Ποσοστό του ΑΕΠ 2.7% (2016)
Βιομηχανία
Εγχώριοι προμηθευτές ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, ΕΒΟ, ΚΕΑ
Ξένοι προμηθευτές Flag of the United States (Pantone).svg ΗΠΑ
Flag of Germany.svg Γερμανία
Flag of France.svg Γαλλία
Flag of Russia.svg Ρωσία
Flag of Italy.svg Ιταλία
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (γνωστές συνήθως στην καθομιλουμένη ως «στρατός», αν και ο Στρατός Ξηράς είναι Κλάδος) είναι οι στρατιωτικές δυνάμεις που διαθέτει η Ελλάδα και περιλαμβάνουν το Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελείται από έμμισθους επαγγελματίες στρατιωτικούς, από επαγγελματίες οπλίτες μακρόχρονης θητείας και από οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους, στους οποίους αποδίδεται ένα συμβολικό ποσό για τη προσφορά τους κατά τη διάρκειά της.

Δομή και ηγεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας (Άρθρο 45). Η χάραξη της στρατηγικής και των κατευθύνσεων των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.), στο οποίο προΐσταται ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο εκάστοτε Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Φυσικός τους προϊστάμενος είναι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (A/ΓΕΕΘΑ), ο οποίος είναι ο μοναδικός Έλληνας στρατιωτικός που κατά την μεταπολεμική περίοδο φέρει το βαθμό του Στρατηγού, Ναυάρχου ή Πτεράρχου, αναλόγως του Κλάδου από τον οποίο προέρχεται. Υπάρχουν τρεις ακόμη φυσικοί προϊστάμενοι των Ε.Δ., ένας για κάθε Κλάδο: ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ), ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ) και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ). Κάθε ένας από τους τρεις Κλάδους συγκροτείται από Αρχηγείο, Διοικήσεις, Σώματα και άλλες ανεξάρτητες Υπηρεσίες και Διοικήσεις.

Αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το Νόμο,[4] η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της Ελλάδας, η εξασφάλιση του εθνικού της χώρου και η αποφασιστική τους συμβολή στην επίτευξη των στόχων της πολιτικής της χώρας.

Σε ειρηνική περίοδο οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ως κύρια έργα:

 • Τη συνεχή επαγρύπνηση για την ασφάλεια του εθνικού χώρου.
Ελληνικές δυνάμεις, ως μέρος της IFOR, σε αποστολή φύλαξης και μεταφοράς των ψηφοδελτίων που ετοίμασε ο ΟΑΣΕ για τις εκλογές στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατά την διάρκεια της ειρηνευτικής αποστολής.
 • Τη διατήρηση της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας για την αποτροπή και την αποτελεσματική αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών, καθώς και την εξασφάλιση δυνατότητας άμεσης αντίδρασης.
 • Τη συνεισφορά στη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη.
 • Τη συμβολή σε δραστηριότητες κοινωνικής αρωγής και υποστήριξης των κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Ενέργειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ενεργήσει κατά διαφόρους τρόπους, οι οποίοι έχουν αρκετές φορές επισύρει την κριτική για το κατά πόσο συνάδουν με την αποστολή του.[εκκρεμεί παραπομπή] Η εκπροσώπηση της Ελλάδας σε διεθνείς αποστολές του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, όπως στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και στη Ρουάντα,[5] η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, η επικάλυψη των αδυναμιών του κράτους να παρέχει κοινωνική πρόνοια σε όλη την Ελλάδα,[6] η οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας στην οποία υπάγεται το φυλάκιο ή στρατόπεδο,[7][8] καθώς και η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών[9] και η καταστολή εσωτερικών εχθρών.[10][11][12] είναι μερικές από αυτές τις ενέργειες.

Στις 21 Νοεμβρίου κάθε έτους τιμώνται οι Ένοπλες Δυνάμεις, που είναι η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, Προστάτιδας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θητεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θητεία για τους οπλίτες από το 2009 καθορίστηκε σε 9 μήνες για τον Στρατό Ξηράς και είναι υποχρεωτική για όλους τους άρρενες ενήλικους Έλληνες πολίτες. Στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία η θητεία των οπλιτών είναι 12 μήνες.

Όρκος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρκος προς τη Σημαία και το Ευαγγέλιο ή τα Ιερά Σύμβολα της πίστης του, είναι υποχρεωτικός για κάθε νεοσύλλεκτο που εντάσεται στο στράτευμα. Ο λεγόμενος και «στρατιωτικός όρκος» είναι ο εξής:[13]

Ορκίζομαι να φυλάττω πίστιν εις την Πατρίδα. Υπακοήν εις το Σύνταγμα, τους Νόμους και τα Ψηφίσματα του Κράτους. Υποταγήν εις τους ανωτέρους μου, να εκτελώ προθύμως και άνευ αντιλογίας τας διαταγας των. Να υπερασπίζω, με πίστιν και αφοσίωσιν, μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός μου, τας Σημαίας. Να μην τας εγκαταλείπω, μηδέ να αποχωρίζομαι ποτέ απ'αυτών. Να φυλάττω δε ακριβώς τους Στρατιωτικούς Νόμους, και να διάγω εν γένει ως πιστός και φιλότιμος Στρατιώτης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=112831
 2. http://eda.europa.eu/info-hub/defence-data-portal/Greece/year/2015#2
 3. Αμυντικές δαπάνες των χωρών της ΕΕ
 4. Ένοπλες Δυνάμεις, ΥΠΕΘΑ
 5. Διεθνής Παρουσία, ΥΠΕΘΑ
 6. Κοινωνικό Έργο, ΥΠΕΘΑ
 7. Ομιλία του Υφυπουργού ΕΘ.Α. κ. Λαμπρόπουλου στην Καλαμάτα κατά το άνοιγμα παλαιότερου κλειστού στρατοπέδου.
 8. Ομιλία του πρώην Υπουργού ΥΠ.ΕΘ.Α. κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου κατά την εγκαινίαση καινούργιου στρατοπέδου στη Μακεδονία
 9. Μεταμοντέρνοι Συνταγματάρχες, Ιός της Κυριακής, Ελευθεροτυπία, 14/11/2004
 10. Τα τανκς επιστρέφουν;, Ιός της Κυριακής, Ελευθεροτυπία, 23/7/2006
 11. «Ο νέος εσωτερικός εχθρός συγκροτείται από "ομάδες συμφερόντων" που αντιπαρατίθενται με το "οργανωμένο κράτος"». Ασύμμετρες Απειλές, ΥΠΕΘΑ. Ανακτήθηκε στις 31/07/2006.
 12. Ενεργή συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην ασφάλεια των Ολυμπιακών, Macedonian Press Agency: News in Greek, 04/08/2003
 13. «ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ∆ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ» eclass.uoa.gr

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]