TV 100

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
TV 100
Ίδρυση15 Μαρτίου 1988
Πρώτη λειτουργία31 Δεκεμβρίου 1988
Έναρξη λειτουργίας31 Δεκεμβρίου 1988
Εικόνα4:3 (576i, SDTV)
ΙδιοκτήτηςΔΕΠΘΕ (Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος, Επικοινωνίας του Δήμου Θεσσαλονίκης)
ΙδρυτήςΣωτήρης Κούβελας
ΧώραFlag of Greece.svg Ελλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
Περιοχή εκπομπήςΘεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία & Χαλκιδική
Κεντρικά γραφείαΓερμανού Νικόλαου 1, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
ΙστοσελίδαΕπίσημη ιστοσελίδα
Επίσημη ιστοσελίδα
Επίσημη ιστοσελίδα
Λήψη
Επίγεια Ψηφιακά
ΣυχνότηταDigea: 56 UHF (Χορτιάτης, Φιλίππειο, Αριδαία, Μουριές)
54 UHF (Πολύγυρος)
Δορυφορικά
COSMOTE TVΘέση 655
Καλωδιακά
COSMOTE TVΘέση 64
Διαδικτυακά
TV 100Ζωντανή μετάδοση
TV 100Ζωντανή μετάδοση
(π  σ  ε )

Η TV 100 είναι ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός περιφερειακής εμβέλειας με έδρα την Θεσσαλονίκη. Εξέπεμψε για πρώτη φορά στις 31 Δεκεμβρίου 1988 και είναι το δημοτικό κανάλι του Δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι ένας από τους σημαντικούς περιφερειακούς σταθμούς της Ελλάδας.

Επίσης, η TV 100 είναι ο μακροβιότερος μη κρατικός τηλεοπτικός σταθμός εν λειτουργία στην Ελλάδα.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές Ιανουαρίου του 1987, ξεκινά συγκροτημένη η προσπάθεια ίδρυσης δημοτικού ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού στην Θεσσαλονίκη. Δυόμιση μήνες μετά την ανάθεση των καθηκόντων στη νέα δημοτική αρχή, στις 13 Μαρτίου συστάθηκε επιτροπή ραδιοτηλεοπτικού σταθμού υπό τη διεύθυνση του γραφείου Αντιδημάρχου Πολιτιστικών, της οποίας μέλη ήταν ο δήμαρχος, ο γενικός γραμματέας και ο αντιδήμαρχος με δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, καθώς και προσωπικότητες από τον πνευματικό, οικονομικό, επιστημονικό και καλλιτεχνικό κόσμο, όπως ο Ριχάρδος Σωμερίτης, ο Τέρενς Κουίκ, ο Σταύρος Ξαρχάκος, αλλά και ο Μάνος Ιατρίδης, πρωτοστάτης για την ίδρυση του πρώτου τηλεοπτικού σταθμού. Η έναρξη της λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού (ονόματι FM100) προγραμματίσθηκε για τις αρχές Σεπτεμβρίου 1987.[1] Στις 3 Σεπτεμβρίου 1987 σε σύντομη συνέντευξη ο Σωτήρης Κούβελας εξήγγειλε ότι η τηλεόραση με δορυφορικά προγράμματα, είναι ο επόμενος στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης.[2]

Ξεκίνησε να εκπέμπει στις 31 Δεκεμβρίου 1988 στις 20:00 το βράδυ.[3][4][5] Αμέσως δημιουργείται τεταμένη ατμόσφαιρα εξαιτίας της βίαιης αντίδρασης της κυβέρνησης, η οποία κατέφυγε σε δυνάμεις των ΜΑΤ, ώστε να αποτρέψει τη λειτουργία του σταθμού.

Στο σημείο αυτό, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο τότε δήμαρχος της πόλης Σωτήρης Κούβελας (1986-1989) ο οποίος ίδρυσε το δημοτικό κανάλι και ο οποίος το καλοκαίρι του 1989 προωθεί την ανέγερση κτιρίου στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, εγκαθιστώντας κεραία και ολόκληρο τον αναγκαίο εξοπλισμό για τη λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού, με στόχο την αναμετάδοση δορυφορικών προγραμμάτων. Ένα χρόνο μετά, ιδρύει και ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό (αρχικά τοπικής και μετέπειτα εθνικής εμβέλειας) ονόματι New Channel (μετέπειτα Tempo TV). Τα δύο αυτά κανάλια είχαν συνεργαστεί μεταξύ τους για αρκετό χρονικό διάστημα, ανταλλάσσοντας προγράμματα και δελτία ειδήσεων.

Βέβαια, μόλις γίνεται γνωστή η συγκεκριμένη πράξη επεμβαίνει αστυνομικό εκστρατευτικό σώμα κατεδαφίζοντας τις εγκαταστάσεις και συλλαμβάνοντας τους υπαίτιους. Μετά το συγκεκριμένο συμβάν, έχουμε τη «δίκη της κεραίας», όπως έχει μείνει γνωστή στη Θεσσαλονίκη, όπου τελικά κερδίζει ο Δήμος της Θεσσαλονίκης, κατακτώντας το δικαίωμα της παραγωγής τηλεοπτικών εκπομπών. Το 1990 χάρη στην υπ' αριθμόν 63617/27-9-1990 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μεταβάλλονται οι στόχοι της Δ.Ε.Π.Θ.Ε. καθώς πλέον της εκχωρείται το δικαίωμα δημιουργίας τηλεοπτικού σταθμού. Έχοντας πλέον και το απαραίτητο νομικό υπόβαθρο η TV 100 εγκαθιστά αναμεταδότες, οι οποίοι καλύπτουν σε εμβέλεια το συνολικό πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας ταυτόχρονα την αναμετάδοση ποικίλων δορυφορικών καναλιών.

Η Δ.Ε.Π.Θ.Ε., από την ψήφιση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης και έπειτα επιδιώκει να παίρνει μέρος σε κάθε είδους διαδικασίες χορήγησης αδειών λειτουργίας, ώστε να πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις εκπομπής του κάθε θεσμικού πλαισίου. Το 2011 μεταβάλλεται η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και τίθεται ως στόχος η εξ ολοκλήρου αναμόρφωση και ο εξορθολογισμός της επιχείρησης. Σημαντικά αποτελέσματα αποτελούν η μείωση του κόστους λειτουργίας, όπως επίσης και η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης υπηρεσίας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού βρίσκεται σε εξέλιξη ένα γενικότερο πρόγραμμα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της επιχείρησης.[6][7][8]

Αξιοσημείωτη υπήρξε για τη λειτουργία της Δ.Ε.Π.Θ.Ε. η μεταρρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε το 2015 και εξαιρεί τις δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού από το πεδίο εφαρμογής του νόμου για την παροχή άδειας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Όσον αφορά τώρα το περιεχόμενο του καναλιού, προσφέρει έγκυρη και έγκαιρη αντικειμενική ενημέρωση για τα πολιτικά θέματα (σχολιασμός πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη και τις περιφέρειες της), τα κοινωνικά (στο επίκεντρο τίθεται ο πολίτης και παρουσιάζονται ιστορίες του κόσμου), τα καλλιτεχνικά, επιστημονικά, πολιτισμικά αλλά και αθλητικά δρώμενα των τοπικών κοινωνιών του δήμου. Προβάλλει και αναδεικνύει το έργο των δημιουργών, τις δράσεις των φορέων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ που αφορούν την φύση και τον άνθρωπο και καλύπτει ευρύτερα ενδιαφέροντα, όπως είναι η κηπουρική και η μαγειρική.

Σημαντική αποτελεί και η διαδραστικότητα που έχει αναπτύξει το κανάλι, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα στους τηλεθεατές να προτείνουν και να επισημάνουν θέματα προς συζήτηση κι έρευνα. Και φυσικά υπάρχει και το δελτίο ειδήσεων που ασχολείται με ευρύτερους τομείς της δημόσιας σφαίρας, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της Ελλάδας.

Εμβέλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίγεια και αναλογικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τους πρώτους μήνες του 1988, πριν τη λειτουργία του τηλεοπτικού καναλιού, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αναμετέδωσε (μέσω επίγειας αναλογικής εκπομπής) για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας έντεκα ξενόγλωσσα δορυφορικά κανάλια με σκοπό την εναλλακτική λύση στον τρόπο που παρακολουθούσε το κοινό τηλεόραση την εποχή εκείνη, δραστηριότητα που αργότερα, ακολούθησε και ο κρατικός φορέας (ΕΡΤ) στην υπόλοιπη χώρα.

Ωστόσο το κανάλι από το ξεκίνημά του εξέπεμπε αναλογικά από τέσσερα κέντρα εκπομπής, τον Χορτιάτη (δίαυλος 33 UHF) για την Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία (η εκπομπή αυτή κόπηκε υποχρεωτικά στις 14 Δεκεμβρίου 2012), το Φιλίππειο (δίαυλος 44 UHF) για τις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης (την Πολίχνη και τα Μετέωρα), την Κορυφή Αλμωπίας (δίαυλος 46 UHF) για την πόλη της Αριδαίας και τα γύρω χωριά και τον Πολύγυρο (δίαυλος 39 UHF) για τον νομό Χαλκιδικής. Από τις 21 Νοεμβρίου 2014 εκπέμπει βάσει νόμου υποχρεωτικά μόνο ψηφιακά μέσω της ιδιωτικής επίγειας πλατφόρμας Digea από πέντε κέντρα εκπομπής στην Κεντρική Μακεδονία και την Χαλκιδική.

Η Δημοτική Τηλεόραση, έχει εμβέλεια στην Περιφερειακή Ζώνη 2 (Κεντρική Μακεδονία), η οποία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του Νομού Θεσσαλονίκης, την Πιερία, την Ημαθία, το Κιλκίς, και το μεγαλύτερο μέρος του Νομού Πέλλας και στην Περιφερειακή Ζώνη 3, η οποία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του Νομού Χαλκιδικής, ενώ το σήμα της φτάνει επίσης και σε αρκετές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, στην Θεσσαλία (παράλια Λάρισας, τμήμα Μαγνησίας) και σε ορεινά τμήματα της Θάσου.

Δορυφορικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κανάλι μεταδίδεται και πανελλαδικά μέσω της πλατφόρμας του COSMOTE TV είτε δορυφορικά (θέση 655) είτε καλωδιακά μέσω IPTV ή Conn-X (θέση 64).

Ιδιοκτησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός ανήκει ιδιοκτησιακά στη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας.[3][4][5] Συστάθηκε στις 15 Μαρτίου 1988, ως Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης (Επιχείρηση Ραδιοφωνικού Σταθμού),[9][10] ενώ δύο χρόνια αργότερα, πήρε το σημερινό της όνομα.[11] Στις 9 Σεπτεμβρίου 1993, νομιμοποιήθηκε η λειτουργία του καναλιού βάσει της 19204/Ε αδείας τοπικής εμβέλειας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και παροχής ειδικής αδείας τεχνικής δικτύωσης για να μεταδοθεί στην Κεντρική Μακεδονία.[12] Η συγκεκριμένη εταιρεία κατέχει και τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς: FM 100, FM 100.6 και FM 101.

FM 100[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο FM 100 θεωρείται το πρώτο δημοτικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε να εκπέμπει την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου του 1987, αποτελώντας τον πρώτο μη κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό στην ελληνική περιφέρεια, διατηρώντας το χαρακτήρα ενός αμιγώς ενημερωτικού τοπικού ραδιοφώνου, που αφουγκράζεται την καθημερινότητα του πολίτη. Προσφέρει έγκυρη και έγκαιρη αντικειμενική ενημέρωση για τα πολιτικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και κυρίως αθλητικά δρώμενα των τοπικών κοινωνιών του δήμου. Προβάλλει και αναδεικνύει το έργο των δημιουργών και τις δράσεις των φορέων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Επίσης, ο σταθμός προσφέρει ευχάριστη ψυχαγωγία με ασταμάτητες ελληνικές μουσικές επιλογές.

Ο FM 100 για αρκετό χρονικό σύστημα, αναμεταδιδόταν και στην περιοχή της Χαλκιδικής, μέσω του ιδιωτικού τοπικού σταθμού Max FM 97.3 με τον οποίο συνεργαζόταν από τα μέσα του 2002. Ο σταθμός τότε ήταν ιδιοκτησία του Χρήστου Γκουζγκούνη, ο οποίος είναι τεχνικός διευθυντής στην TV 100.[13][14][15] Η συνεργασία λύεται στα τέλη του 2012. Την ίδια περίοδο, ο FM 100 ξεκίνησε συνεργασία με τον Αθήνα 9.84,[16] και ο Max FM πωλήθηκε ένα χρόνο μετά, και συγκεκριμένα στα τέλη Μαρτίου του 2014 στην ιδιοκτησία του Λαϊκός FM 87.6 της Θεσσαλονίκης[17] και μετονομάστηκε σε Λαϊκός FM 97.3 Χαλκιδικής αναμεταδίδοντας μέρος του προγράμματος του σταθμού μέχρι και σήμερα[18].

FM 101[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο FM 101 θεωρείται το δεύτερο δημοτικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε τη λειτουργία του, στις 3 Αυγούστου του 1988,[19] αποτελώντας τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό στην Ελλάδα που μεταδίδει ξένη μουσική. Πρωτεργάτης του σταθμού είναι ο Αντώνης Κανάκης των Ράδιο Αρβύλα. Στα τέλη του 1999 μετονομάστηκε προσωρινά σε FM 101 Sports με τακτική αθλητική ενημέρωση[20][21][22][23][24].

FM 100.6[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο FM 100.6 θεωρείται το τρίτο δημοτικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε να εκπέμπει στα τέλη του 1990 ως FM 100.5 Λόγου και Τέχνης με θέματα από τον τομέα της τέχνης, του πολιτισμού, της παράδοσης και της λαογραφίας. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 μετονομάστηκε ελαφρά σε FM 100.6 Λόγου και Τέχνης με την ίδια θεματολογία. Θεωρούνταν ως χώρος επικοινωνίας με ενημέρωση, ψυχαγωγία και εναλλακτικές μουσικές προσεγγίσεις από την παράδοση, την ελληνική έντεχνη και ξένη κλασική, την τζαζ και ethnic μουσική. Το 2011 μετεξελίχθηκε σε εθελοντικό ραδιόφωνο, ανοίγοντας τα μικρόφωνα του σε μαθητές, φοιτητές, επαγγελματικούς και πολιτιστικούς φορείς και ευρύτερα στην κοινωνία των πολιτών της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Tv100old.png Tv100 2.png
1990-2011 2011-2020 2020-σήμερα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Εύα Τσουκαλίδου, «Η δημιουργία της ελεύθερης τηλεόρασης από τον Δήμο Θεσσαλονίκης: η ίδρυση της TV 100», Θεσσαλονίκη, Επιστημονική Επετηρίδα του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, ομ. 8 (2013), σελ. 383
 2. Εύα Τσουκαλίδου, «Η δημιουργία της ελεύθερης τηλεόρασης από τον Δήμο Θεσσαλονίκης: η ίδρυση της TV 100», Θεσσαλονίκη, Επιστημονική Επετηρίδα του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, ομ. 8 (2013), σελ. 384
 3. 3,0 3,1 «Ιστορικό». Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας. 2016-01-18. https://www.depthe.gr/page/istoriko. Ανακτήθηκε στις 2017-05-13. 
 4. 4,0 4,1 «Ιστορικό». Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας. 2016-01-18. https://www.fm100.gr/page/istoriko. Ανακτήθηκε στις 2017-05-13. 
 5. 5,0 5,1 «Ιστορικό». Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας. 2016-01-18. https://www.tv100.eu/page/istoriko. Ανακτήθηκε στις 2017-05-13. 
 6. «Ετήσιοι απολογισμοί». Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας. 2016-01-18. https://www.depthe.gr/page/etisioi-apologismoi. Ανακτήθηκε στις 2017-05-13. 
 7. «Ετήσιοι απολογισμοί». Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας. 2016-01-18. https://www.fm100.gr/page/etisioi-apologismoi. Ανακτήθηκε στις 2017-05-13. 
 8. «Ετήσιοι απολογισμοί». Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας. 2016-01-18. https://www.tv100.eu/page/etisioi-apologismoi. Ανακτήθηκε στις 2017-05-13. 
 9. «ΦΕΚ B 167/1988». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 24 Μαρτίου 1988. 
 10. «ΦΕΚ B 444/2008». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 14 Μαρτίου 2008. 
 11. «ΦΕΚ B 646/1990». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 11 Οκτωβρίου 1990. 
 12. «ΦΕΚ B 713/1993». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 10 Σεπτεμβρίου 1993. 
 13. «Οργανόγραμμα της ΔΕΠΘΕ». depthe.gr. 
 14. «Οργανόγραμμα της ΔΕΠΘΕ». fm100.gr. 
 15. «Οργανόγραμμα της ΔΕΠΘΕ». tv100.eu. 
 16. «Απόφαση Αριθ. 179/1.4.2013». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 1 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2013. 
 17. «Απόφαση Αριθ. 258/15.7.2014». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 15 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2014. 
 18. «Απόφαση Αριθ. 197/5.5.2015 (καταχ. 3.6.2015)». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 5 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2015. 
 19. «Fatsabook: Αναδρομή στα πρώτα χρόνια της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης της Θεσσαλονίκης, με καλεσμένο τον Αντώνη Κανάκη». Kostas Mantzios Official. 6 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2012. 
 20. «Απολογισμός της ΔΕΠΘΕ το 1999» (PDF). depthe.gr. 
 21. «Απολογισμός της ΔΕΠΘΕ το 1999» (PDF). fm100.gr. 
 22. «Απολογισμός της ΔΕΠΘΕ το 1999» (PDF). tv100.eu. 
 23. «Στην μπάντα: Καλορίζικοι...». ραδιόφωνο.gr. 15 Δεκεμβρίου 1999. 
 24. «Νέο αθλητικό δημοτικό ραδιόφωνο στη Θεσ/νίκη». ραδιόφωνο.gr. 2 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2008. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Εύα Τσουκαλίδου, «Η δημιουργία της ελεύθερης τηλεόρασης από τον Δήμο Θεσσαλονίκης: η ίδρυση της TV 100», Θεσσαλονίκη, Επιστημονική Επετηρίδα του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, ομ. 8 (2013), σελ. 379-403

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]