Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κανάλι 29

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κανάλι 29
Το λογότυπο του Καναλιού 29
Ίδρυση2 Φεβρουαρίου 1990
Έναρξη λειτουργίαςΙανουάριος 1990
Τέλος λειτουργίαςπερίοδος 1993-1994
ΙδιοκτήτηςΕλεύθερη Τηλεόραση Α.Ε. (Kouris Media Group)
ΙδρυτήςΓιώργος Κουρής
Μάκης Κουρής
Χώρα Ελλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
Περιοχή εκπομπήςΠανελλαδικά
Κεντρικά γραφείαΔήμητρας 37, Ταύρος
Αντικαταστάθηκε απόStar Channel
Alter Channel
Λήψη
Επίγεια Αναλογικά
ΣυχνότηταΥμηττός: 29 UHF
(π  σ  ε )

Το Κανάλι 29 ήταν τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας, με έδρα τον Ταύρο Αττικής. Ανήκε στον όμιλο Κουρή και ήταν ο τρίτος κατά σειρά, χρονολογικά, ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός εθνικής εμβέλειας που λειτούργησε στην Ελλάδα, μετά την έναρξη λειτουργίας του MEGA και του ΑΝΤ1 (και σχεδόν ταυτόχρονα με το New Channel).

Το όνομά του ο σταθμός το πήρε από την κεντρική συχνότητα που εξέπεμπε (29 UHF - εκπομπή από Υμηττό). Τον Σεπτέμβριο του 1993, απέκτησε προσωρινή τηλεοπτική άδεια, όπως και οι υπόλοιποι πέντε τότε νεοφερμένοι πανελλαδικά σταθμοί[1][2] ενώ λίγο καιρό μετά οι αδελφοί Κουρή πούλησαν τον τηλεοπτικό σταθμό στον Όμιλο Βαρδινογιάννη και το Κανάλι 29 μετονομάστηκε σε Star Channel, το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του στις 4 Δεκεμβρίου 1993.[3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 1990 και είχε σοβαρή υλικοτεχνική υποδομή, με πρώην μηχανήματα της ΕΡΤ που εξασφάλισε ο Δημήτρης Μαρούδας. Τον πρώτο καιρό, οι εκπομπές του περιλάμβαναν πολιτικές συζητήσεις αντιπολιτευτικού χαρακτήρα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και έτσι κατάφερε να συγκεντρώσει σημαντικά ποσοστά τηλεθέασης, καθώς εκείνη την εποχή MEGA και ΑΝΤ1 υποστήριζαν την Νέα Δημοκρατία.[4]

Περιστατικό Υμηττού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βράδυ της 8ης Απριλίου 1990, ο Γιώργος Κουρής, ενημερωμένος από ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ μέσα στην ΕΥΠ, συνέλαβε με τη βοήθεια της Αστυνομίας και συνεργείου του Καναλιού 29, δύο υπαλλήλους της υπηρεσίας (Γεώργιος Σταθόπουλος, αστυνομικός αποσπασμένος στην ΕΥΠ, και Παναγιώτης Τσίτσης, μόνιμος πολιτικός υπάλληλος της ΕΥΠ), οι οποίοι βρίσκονταν σε ένα άσπρο βαν δίπλα στον πομπό του σταθμού στον Υμηττό και με εξοπλισμό παρεμβολών της ΕΥΠ, προκαλούσαν παράσιτα στο σήμα του σταθμού.

Αργότερα την ίδια μέρα, οι δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ, αφέθηκαν ελεύθεροι, έπειτα από παρέμβαση του τότε διοικητή της ΕΥΠ και αντιστράτηγου Δημητρίου Αγγελόπουλου, ο οποίος ανέφερε πως βρίσκονταν εκεί εκτελώντας αποστολή που τους είχε αναθέσει η διοίκηση της ΕΥΠ. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπήθηκε, και προβαλλόταν στη συνέχεια επί μέρες στο Κανάλι 29.[4] Οι υπάλληλοι της ΕΥΠ απολύθηκαν από την υπηρεσία, ενώ ο τότε διοικητής, Αντιστράτηγος Δ. Αγγελόπουλος, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση υπό την πίεση της ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος που ασκήθηκε εναντίον του.

Τέλος λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πορεία, το Κανάλι 29 διασπάστηκε τυπικά σε δύο ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας:

 • Η πρώτη τηλεοπτική άδεια, ήταν το Star Channel το οποίο δημιούργησε η Οικογένεια Βαρδινογιάννη και πρωτοξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου 1993 αγοράζοντας τις συχνότητες του Καναλιού 29, με την τηλεοπτική άδεια της Νέας Τηλεόρασης Α.Ε., η οποία μέχρι τότε δεν αξιοποιήθηκε από κανέναν, και δεν άνοιξε τηλεοπτικό σταθμό.
 • Η δεύτερη τηλεοπτική άδεια, ήταν το Κανάλι 5, με την ίδια τηλεοπτική άδεια που κατείχε η Ελεύθερη Τηλεόραση Α.Ε., η οποία λειτούργησε ένα χρόνο αργότερα, το 1994, από διαφορετικές συχνότητες. Το 1999 το Κανάλι 5 μετονομάστηκε μεταβατικά στο Alter 5 και στις 29 Οκτωβρίου 2000 πήρε την τελική του ονομασία σε Alter Channel. Ωστόσο στις 11 Οκτωβρίου 2013 ανεστάλη η λειτουργία του, λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, με την ιδιοκτήτρια επιχείρηση να έχει κηρυχθεί σε πτώχευση ενώ επτά χρόνια μετά στις 11 Φεβρουαρίου 2019 το ΕΣΡ ανακοίνωσε την οριστική διαγραφή του καναλιού Alter από τα μητρώα της. Ο λόγος είναι ότι το κανάλι δεν πήρε μέρος στον διαγωνισμό για τις άδειες γενικού περιεχομένου.[5][6][7][8][9]

Η Ελεύθερη Τηλεόραση Α.Ε. ιδρύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1990 ένα μήνα μετά το ξεκίνημα του Καναλιού 29[10] και η Νέα Τηλεόραση Α.Ε. στις 24 Αυγούστου του 1989 πριν το ξεκίνημα του Star Channel τέσσερα χρόνια αργότερα,[11] και η οποία εταιρεία μαζί με την Τηλέτυπος Α.Ε. που ξεκίνησε το Mega Channel ήταν οι πρώτες που ιδρύθηκαν από τους τότε επιχειρηματίες που κατείχαν μεγάλους μιντιακούς ομίλους οι οποίοι λειτουργούσαν πανελλαδικής κλίμακας εφημερίδες, πριν την δημιουργία της ελεύθερης ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κανάλι 29 υποστήριζε ένθερμα το ΠΑΣΟΚ: ήταν ο μόνος τηλεοπτικός σταθμός που στήριξε ανοιχτά τον Ανδρέα Παπανδρέου κατά την περιπέτεια του σκανδάλου Κοσκωτά, και ως αποτέλεσμα κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης. Εξάλλου, οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, είχαν εξοργιστεί με τους υπόλοιπους σταθμούς εθνικής εμβέλειας που κρατούσαν φιλοκυβερνητική στάση εκείνη την εποχή, και έτσι συσπειρώθηκαν γύρω από το συγκεκριμένο κανάλι, με πιο δημοφιλή την εκπομπή Επί του πιεστηρίου με παρουσιαστή τον ιδιοκτήτη του καναλιού Μάκη Κουρή.

Η εκπομπή που άφησε εποχή στο Κανάλι 29, επίσης πολιτικού περιεχομένου ήταν Η άλλη όψη που την παρουσίαζε ο αείμνηστος πρώην βουλευτής και υπουργός Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ασκώντας έντονη κριτική στον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλειο Κόκκινο.

Άλλη γνωστή εκπομπή του σταθμού ήταν η Κάμερα Αλήθεια με τον ηθοποιό Βασίλη Μπουγιουκλάκη σε ζωντανό ρεπορτάζ, κυρίως σε λαϊκές αγορές όπου τους έθεταν το ερώτημα αν παρακολουθούν το πρόγραμμα του σταθμού και όπου οι πολίτες ανέφεραν τα προβλήματά τους. Το κανάλι επίσης πρόβαλε και ζωντανό τηλεπαιχνίδι με τηλεφωνική συμμετοχή των τηλεθεατών με τον τίτλο Όποιος προλάβει πρώτος με παρουσιαστή τον Όμηρο Αθηναίο το οποίο μοίραζε για δώρα οικιακές συσκευές. Μια ακόμα εκπομπή που πρόβαλε το κανάλι ήταν το Βαδίζοντας προς το 2000, την πρώτη εκπομπή για υπολογιστές στην Ελλάδα, με παρουσιαστή τον γιο του Γιώργου, Ανδρέα Κουρή.

Από το κανάλι προβάλλονταν και δημοσκοπήσεις για τις επόμενες εκλογές, τοπικά γεγονότα του Ταύρου όπου είχε την έδρα του καθώς επίσης Ελληνικά λαϊκά τραγούδια και ελληνικές και ξένες κινηματογραφικές ταινίες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «ΦΕΚ B 713/1993». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 10 Σεπτεμβρίου 1993. 
 2. «ΦΕΚ B 732/1993». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 21 Σεπτεμβρίου 1993. 
 3. Η «πανελλαδικής εμβέλειας» οικογένεια Βαρδινογιάννη
 4. 4,0 4,1 Κανάλι 29: Όταν το cult έγινε... μύθος!
 5. Δεμέτης, Χρήστος (13 Σεπτεμβρίου 2013). «Οριστική πτώχευση και τέλος για το Alter». news247.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
 6. «Υπ' αρ. 1026/2013 Πτωχευτική Απόφαση». businessregistry.gr. 12 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2021. 
 7. «Υπ' αρ. 567/2020 Δικαστική Απόφαση». businessregistry.gr. 2 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2021. 
 8. «Απόφαση Αριθ. 50/2019». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 11 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2019. 
 9. «Έκτακτη είδηση: Τέλος εποχής για το Alter». e-tetRadio.gr. 11 Φεβρουαρίου 2019. 
 10. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 261/1990». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 5 Φεβρουαρίου 1990. 
 11. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 3258/1989». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 28 Αυγούστου 1989.