RTVE (ραδιοτηλεοπτικός φορέας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
RTVE
Radiotelevisión Española
Κλάδοςμέσα ενημέρωσης
Ίδρυση19 Ιανουαρίου 1937, πριν 87 έτη (1937--1-19) (ως Εθνική Ραδιοφωνία Ισπανίας)
28 Οκτωβρίου 1956, πριν 67 έτη (1956-10-28) (ως γενική διεύθυνση μεταδόσεων και τηλεόρασης)
Έδρα, Ισπανία
Σημαντικά πρόσωπαΡόσα Μαρία Ματέο, μοναδικός διευθυντής
Προϊόνταραδιοφωνία
ΥπηρεσίεςΤηλεόραση, Ραδιόφωνο και Διαδίκτυο
ΙδιοκτήτηςΚυβέρνηση της Ισπανίας
ΜητρικήSociedad Estatal de Participaciones Industriales
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα

Η Corporación de Radio y Televisión Española, S.A.[1] (Ραδιοτηλεόραση της Ισπανίας, RTVE) είναι η δημόσια ραδιοτηλεοπτική εταιρία της Ισπανίας. Η RTVE είναι η μεγαλύτερη οπτικοακουστική επιχείρηση στην Ισπανία, μεταδίδοντας στην Ισπανική γλώσσα. Από τον Ιανουάριο του 2010, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από επιχορηγήσεις του δημοσίου.

Ήταν γνωστή ως Ente Público Radiotelevisión Española (Δημόσια Οντότητα της Ραδιοτηλεόρασης της Ισπανίας) έως το 2007 όπου και αναδιαρθρώθηκε στην τρέχουσα υπηρεσία. Η RTVE έχει στον έλεγχό της την Televisión Española (TVE) η οποία έχει αναλάβει τις τηλεοπτικές υπηρεσίες και, την Radio Nacional de España η οποία έχει αναλάβει τις ραδιοφωνικές.

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα τα τηλεοπτικά κανάλια της TVE μεταδίδουν στα Ισπανικά με εξαίρεση το TVE Catalunya, που μεταδίδει κυρίως στα Ισπανικά με ορισμένο πρόγραμμα στα Καταλανικά επίσης.

Κανάλια Σημειώσεις
La 1 Γνωστό και ως La Uno (πρώην TVE 1). Το La 1 είναι γενικό κανάλι το οποίο μεταδίδει δελτία ειδήσεων, νέα προγράμματα, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές, ταινίες (ιδιαίτερα ισπανικές και αμερικανικές ταινίες) και κάποια από τα πιο γνωστά αθλητικά γεγονότα. Ήταν το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι της Ισπανίας και βρίσκεται στα τρία με την μεγαλύτερη τηλεθέαση την δεδομένη στιγμή.
La 2 Γνωστό και ως La Dos (πρωην TVE 2). Το La 2 μεταδίδει πολιτιστικό πρόγραμμα, βορειοαμερικανικές τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, ισπανικές και άλλες ευρωπαϊκές ταινίες, δελτία ειδήσεων, συζητήσεις και μιούζικαλ. Είναι μια διαφορετική πτυχή του πρώτου γενικού καναλιού La 1.
Clan Πρώην γνωστό ως Clan TVE. Το Clan είναι κανάλι που προορίζεται κυρίως για τα παιδιά αλλά επίσης προσφέρει και πρόγραμμα το απόγευμα που προορίζεται για τους έφηβους και, επαναλήψεις από το περιεχόμενο των άλλων καναλιών κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών.
Teledeporte Το Teledeporte μεταδίδει αθλητικούς διαγωνισμούς οι οποίοι δεν μεταδίδονται στα πρώτα δύο κανάλια του φορέα λόγω χαμηλού ενδιαφέροντος του κοινού.
24h Το 24 horas είναι το κανάλι της RTVE που μεταδίδει ειδήσεις 24 ώρες το 24ωρο και δημιουργήθηκε το 1997. Μεταδίδει δελτία ειδήσεων, συζητήσεις και συνεντεύξεις. Ήταν το πρώτο κανάλι της Ισπανίας που μετέδιδε ειδήσεις 24 ώρες το 24ωρο.
La 1 UHD Είναι το κανάλι που μεταδίδει το πρόγραμμα του La 1 σε υψηλή ευκρίνεια.
TVE Internacional Είναι το κανάλι της RTVE παγκόσμιας εμβέλειας. Δημιουργήθηκε το 1989 και μεταδίδει το περιεχόμενο της Ισπανικής τηλεόρασης (TVE) σε όλο τον κόσμο.
Star TVE HD Είναι διεθνές ψυχαγωγικό τηλεοπτικό κανάλι, μεταδίδει μέσω δορυφόρου στην Λατινική Αμερική. Λειτούργησε το 2016.

Ραδιοφωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ραδιοφωνικοί σταθμοί Σημειώσεις
Radio Nacional Παλαιότερα γνωστό και ως Radio 1 είναι το γενικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα του RTVE. Επικεντρώνεται κυρίως στις ειδήσεις. Ξεκίνησε την μετάδοσή του το 1937.
Radio Clásica Παλαιότερα γνωστό και ως Radio 2, μεταδίδει κυρίως κλασική μουσική. Ξεκίνησε την μετάδοσή του το 1965.
Radio 3 Το Radio 3 μεταδίδει πολιτιστικό και εναλλακτικό πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται στους νέους. Ξεκίνησε το 1979.
Ràdio 4 Είναι το ραδιόφωνο του RTVE στα καταλανικά που απευθύνεται στους ανθρώπους που ζουν στην Καταλονία και στις άλλες περιοχές όπου ομιλούνται τα καταλανικά. Δημιουργήθηκε το 1988 μετά το κλείσιμο της Radiocadena Española.
Radio 5 Παλαιότερα γνωστό και ως Radio 5 Todo Noticias, είναι το 24ωρο ειδησεογραφικό ραδιόφωνο. Ξεκίνησε να μεταδίδει το 1994.
Radio Exterior Διεθνής ραδιοφωνικός σταθμός με ακροατήριο των 80 εκατομμυρίων ανθρώπων (μόνο το BBC και το Ραδιόφωνο του Βατικανού έχουν μεγαλύτερο ακροατήριο). Ο σταθμός μεταδίδεται επίσης μέσω DAB για την Ισπανία και μέσω δορυφόρου. Οι μεταδόσεις γίνονται στα Ισπανικά, στα Γαλλικά, στα Αραβικά, στα Πορτογαλικά, στα Ρωσικά και στα Αγγλικά.

Η RTVE (τότε γνωστή ως RNE) έγινε πλήρες μέλος της EBU το 1955 και η τηλεόραση της Ισπανίας (TVE) εντάχθηκε στο Δίκτυο Eurovision το 1960. Η εταιρία έχει συμβάλλει στην παραγωγή περισσοτέρων από 300 ταινιών, πολλές από τις οποίες έχουν λάβει βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ ταινιών σε όλο τον κόσμο. Από το 1979 έως το 1987 μία δεύτερη ραδιοφωνική υπηρεσία εν ονόματι Radiocadena Española, ήταν επίσης μέρος της RTVE[2]. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της τελευταίας, σε αντίθεση με την RNE, έκαναν και προβολή διαφημίσεων. Η Radiocadena Española (RCE) συγχωνεύτηκε με την RNE μεταξύ του 1987 και 1989[3]. Η πρώην NO-DO (κινηματογραφικού-ενημερωτικού περιεχομένου υπηρεσία) συγχωνεύτηκε επίσης στην RTVE το 1980. Από το κλείσιμο της NO-DO το 1982, η RTVE μαζί με την Filmoteca Española είναι υπεύθυνες για την φύλαξη του αρχείου της NO-DO[4].

Διαδίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το RTVE προσφέρει διαδικτυακό περιεχόμενο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας rtve.es. Η ιστοσελίδα διευθύνεται από το τμήμα Interactive Media της RTVE και προσφέρει στους χρήστες την δυνατότητα να ακούσουν και να παρακολουθήσουν την ζωντανή ροή των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Η ιστοσελίδα διαθέτει επίσης ειδησεογραφικό περιεχόμενο και την διαδικτυακή υπηρεσία "A la carta".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα RTVE στο Wikimedia Commons