Digea

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Digea - Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.
Νομική μορφήΑνώνυμη Εταιρεία
ΚλάδοςΜέσα ενημέρωσης
Παροχή υπηρεσιών
Ίδρυση12 Ιουνίου 2009
ΈδραΣωρού 26, Μαρούσι, Ελλάδα
ΥπηρεσίεςΨηφιακή Τηλεοπτική Πλατφόρμα
ΣλόγκανΈνας υπέροχος ψηφιακός κόσμος.
Ιστότοποςwww.digea.gr

Η Digea είναι πάροχος ψηφιακού σήματος και αποτελεί τον αποκλειστικό πάροχο ελεύθερης επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για τα όλα τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας στην Ελλάδα.

Η εταιρεία συστάθηκε στις 12 Ιουνίου 2009, με απόφαση των τότε επτά ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ΑΝΤ1, Μακεδονία TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR.[1] Η αρχική μετοχική σύνθεση της ψηφιακής πλατφόρμας, ήταν με ποσοστό συμμετοχής 14.28%, για το κάθε τηλεοπτικό σταθμό ξεχωριστά.

Το όνομα του παρόχου προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων Digital και Γαία (Γη) και κατά συνέπεια, συμβολίζει την επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα. Η Digea έχει αναλάβει ενεργό ρόλο τόσο στη διαχείριση του εν λόγω έργου, όσο και στην εκπαίδευση του κοινού και το συντονισμό της αγοράς σε ένα υπεύθυνο και συστηματικό τρόπο.

Μετοχική σύνθεση της εταιρείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μετοχική σύνθεση της πλατφόρμας τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει αρκετές φορές, με την τωρινή μετοχική σύνθεση της Digea να είναι η παρακάτω (Το πανελλαδικής εμβέλειας Open Beyond, και οι περιφερειακοί σταθμοί, δεν αποτελούν μέτοχοι της Digea):

 • Όμιλος Αntenna (Antenna & Μακεδονία TV) - με ποσοστό 36.26%: Και τα 2 κανάλια κατέχουν το καθένα το 18.13% των μετοχών της Digea καθιστώντας τον ίδιο τον όμιλο τον κύριο μεγαλομέτοχο της πλατφόρμας. Όσον αφορά το δεύτερο κανάλι αρχικά ξεκίνησε τις εκπομπές του και στεγαζόταν στην Θεσσαλονίκη καθιστώντας το μέχρι το 2020 το μοναδικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας που εξέπεμπε εκτός της πρωτευούσης (Αθήνα). Ωστόσο από τα μέσα του 2019 έχει μεταβληθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του σταθμού καθώς το 81.1% του φορέα που το λειτουργεί πέρασε στον έλεγχο της μονοπρόσωπης ανώνυμης εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαχείρισης Antenna Media Management Services η οποία ανήκει στην Ολλανδική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης Antenna Group B.V. η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από την Λουξεμβουργιανή εταιρεία K Group Holding SARL της οποίας μέτοχοι είναι οι Altavista Global Holdings SARL, Globecast Holdings SARL και Praxis Global Investments SARL που ανήκουν στα αδέρφια Κυριακού που λειτουργούν μέσω των παραπάνω εταιρειών και τον ΑΝΤ1. Με τη μεταβολή αυτή, το δεύτερο κανάλι μετακόμισε εξολοκλήρου στο Μαρούσι.
 • ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ (Star Channel & Alpha TV) - με ποσοστό 28.32%: Η Νέα Τηλεόραση Α.Ε. που λειτουργεί το Star Channel κατέχει σήμερα το 18.13%, των μετοχών της Digea ενώ αντίστοιχα η Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. που λειτουργεί το ομότιτλο κανάλι κατέχει σήμερα το 10.19%, καθιστώντας τον Όμιλο Βαρδινογιάννη, τον δεύτερο μεγαλομέτοχο της πλατφόρμας. Στις 30 Οκτωβρίου του 2018, ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η αγορά του 50.1% των μετοχών του δεύτερου καναλιού από αυτόν τον όμιλο ο οποίος από τις 29 Νοεμβρίου του 2019 έχει τον πλήρη έλεγχο του. Μέχρι τότε ο Δημήτρης Κοντομηνάς, κατείχε το 49.9% των μετοχών.
 • Ειδήσεις Dot Com Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρία Παροχής Πληροφοριών και Ενημέρωσης (ΣΚΑΪ Τηλεόραση) - με ποσοστό 18.13%.
 • Alter Ego Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε. (Mega Channel & One Channel) - με ποσοστό 12.30%: Αποκτήθηκε την 1η Νοεμβρίου του 2019 μέσω του πλειστηριασμού της υπό ειδική διαχείριση "Τηλέτυπος Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεοπτικών Προγραμμάτων", και όπου μετά την αγορά του σταθμού στο σύνολό του (ταινιοθήκη, πνευματικά δικαιώματα, εξοπλισμός κ.λπ.) από τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, το σήμα του Mega Channel επαναλειτούργησε ξανά στις 11 Φεβρουαρίου 2020, ενώ το κανονικό του πρόγραμμα ξεκίνησε 6 μέρες μετά, ταυτόχρονα και σε High Definition, στις 17 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 6:00 π.μ., με την εκπομπή Κοινωνία ώρα Mega.
 • Τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank & Eurobank) - με ποσοστό 4.99%: Το ποσοστό αυτό, των μετοχών της πλατφόρμας, κατέχει ακόμη μέχρι και σήμερα η πτωχευμένη από το 2013 Ελεύθερη Τηλεόραση (η οποία διαχειριζόταν το ALTER), το οποίο, την προηγούμενη χρονιά στις 10 Φεβρουαρίου 2012, λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που υπέστη, σταματάει οριστικά την επίγεια και δορυφορική μετάδοση του από παντού (Digea, NOVA, ΟΤΕ TV, αλλά και σε πολλές περιοχές που ήδη έβλεπαν αναλογικά το κανάλι). Σήμερα το ποσοστό διαχειρίζονται οι τράπεζες, ενώ το 2018, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών καταδίκασε έναν από τους μετόχους του σταθμού, τον Κώστα Γιαννίκο σε δεκαπενταετή κάθειρξη και την γυναίκα του, Κατερίνα Γιαννίκου, σε εξαετή κάθειρξη, για παράνομη μεταφορά ποσού €8,5 εκατομμύρια από τα ταμεία του Alter προς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και τα ταμεία της Modern Times, εκδίδοντας εικονικά τιμολόγια, ενώ στις 11 Φεβρουαρίου 2019, το ΕΣΡ ανακοίνωσε την οριστική διαγραφή του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, από τα μητρώα της, μετά από 7 χρόνια, διακοπής λειτουργίας. Ο λόγος είναι ότι το κανάλι δεν πήρε μέρος στον διαγωνισμό για τις άδειες γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Digea είναι ο αποκλειστικός πάροχος δωρεάν επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας στην Ελλάδα[2] ενώ τα δημόσια κανάλια εκπέμπονται από την ΕΡΤ η οποία είναι επίσης πάροχος υπηρεσιών δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο. Βάσει της νομοθεσίας αυτής και με απόφαση της Πολιτείας, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να εκπέμπονται από την Digea, βάσει συγκεκριμένων όρων που προβλέπονται στην σύμβαση που έχει συναφθεί με το Ελληνικό Δημόσιο. Ειδικότερα σε ότι αφορά στην τιμολόγηση των σταθμών για την υπηρεσία, ορίζεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.[3]

Η ΕΡΤ σε αντίθεση με την Digea, είναι καθολικός πάροχος υπηρεσιών δικτύου, πράγμα που σημαίνει ότι υποχρεούται να καλύψει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας με ψηφιακό σήμα, σε αντίθεση με την Digea που, βάσει νόμου, υποχρεούται να καλύψει το 95%.[4] Παρόλα αυτά, η κάλυψη του ψηφιακού σήματος της Digea, στην παρούσα φάση (Οκτώβριος 2018) υπερβαίνει κάθε γνωστό όριο το 97%.[5]

Αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Digea, στο σχετικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από την ΕΕΤΤ, κατέθεσε προσφορά μόνο για την εκπομπή του σήματος των σταθμών εθνικής εμβέλειας, ενώ αντίθετα, δεν κατέθεσε προσφορά για την ανάληψη των δικαιωμάτων εκπομπής των περιφερειακών καναλιών, καθώς η εκπομπή τους από την πλευρά της εταιρείας, θεωρήθηκε οικονομικά ασύμφορη. Παρόλα αυτά η ΕΕΤΤ και τα συναρμόδια υπουργεία, υποχρέωσαν αναγκαστικά την Digea, βάσει των προβλεπομένων από το νόμο, να αναλάβει και το έργο της εκπομπής των περιφερειακών καναλιών.[σ 1]

Παρόλα αυτά, μερίδα των περιφερειακών καναλιών θεώρησε τη ρύθμιση "ασύμφορη" καθώς μέχρι και την ανάδειξη του υπερθεματιστή για την εκμετάλλευση των συχνοτήτων, τα περιφερειακά κανάλια εξέπεμπαν δωρεάν το αναλογικό σήμα τους, σε αντίθεση με τα πανελλαδικά κανάλια, τα οποία υποχρεούνταν στην καταβολή αντιτίμου στο κράτος για τη χρήση του δημόσιου αγαθού των συχνοτήτων.[ασαφές]

Η Ένωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος είχε καταγγείλει με ανακοίνωσή της στις 19 Ιουνίου 2013 τον διαγωνισμό, για τον έμμεσο οικονομικό εξαναγκασμό των ιδιωτικών περιφερειακών καναλιών και ότι ο ένας πάροχος δικτύου για όλους, φωτογραφίζει την Digea.[6] Σημειώνεται όμως πως παρόλο που ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των συχνοτήτων ήταν ανοιχτός, κανένας άλλος πάροχος δεν κατέθεσε προσφορά.[7] Μονοπωλιακές τακτικές έχει καταγγείλει και ο τεχνικός διευθυντής της ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης.[8]

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο διαγωνισμός ανάθεσης για την εκπομπή του ψηφιακού σήματος, δημιουργήθηκε και διενεργήθηκε από την ΕΕΤΤ, ενώ για την ανάληψη του έργου που αφορά στην εκπομπή του σήματος των περιφερειακών καναλιών, η εταιρεία Digea, δεν κατέθεσε καμία προσφορά, καθώς δεν υπήρχε ενδιαφέρον, αλλά ανατέθηκε υποχρεωτικά από το κράτος.

Η μεγαλύτερη αντίδραση έγινε από τους περιφερειακούς σταθμούς της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι κέρδισαν τον Νοέμβριο του 2014, προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα κατά της Digea και της ΕΕΤΤ ώστε να μπορούν να εκπέμπουν ψηφιακά μέσω των μεταβατικών παρόχων,[9] από το κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη (κάτι που βάσει νόμου απαγορεύεται), σε αντίθεση με τα τηλεοπτικά κανάλια των υπόλοιπων περιφερειών που διέκοψαν κατευθείαν τόσο το αναλογικό τους, όσο και το ψηφιακό σήμα τους από τους μεταβατικούς παρόχους και εντάχθηκαν χωρίς άλλη λύση στην Digea, κάτι που τελικά επίσης δεν πέτυχε και σταδιακά το 2015 και το 2019, η πλειοψηφία των περιφερειακών σταθμών της Κεντρικής Μακεδονίας, εντάχθηκε σε αυτή. Οι υφιστάμενοι μεταβατικοί πάροχοι ψηφιακού σήματος, ήταν οι εξής:

 • Δίαυλος 31 UHF: Περθώ Digital (Nickelodeon Plus, Εγνατία TV, Δίον TV, Europe One, Extra Thessaloniki & Βεργίνα TV) - Τα τρία κανάλια (Nickelodeon +, Extra και Βεργίνα), υπέγραψαν εξ αρχής την σύμβαση με τον πάροχο Digea, επειδή αποτελούν παραρτήματα των αθηναϊκών σταθμών Nickelodeon Greece, Extra Channel και Smile TV. Ύστερα εντάχθηκαν λόγω πιέσεων και από το ΕΣΡ, το Europe One (το οποίο σήμερα ανήκει στο δίκτυο της HellasNet) και το Δίον (είχε τότε την έδρα και τα γραφεία του, στην Κατερίνη, ενώ σήμερα στεγάζεται εξ ολοκλήρου στην Θεσσαλονίκη). Η Περθώ σταμάτησε πρώτη την λειτουργία της στις 18 Ιανουαρίου του 2015 μετά τη μεταφορά των καναλιών της (πλην του Εγνατία) στην Digea.
 • Δίαυλος 50 UHF: DBS - Digital Broadcasting Syndication (, Euro TV, Γνώμη TV & TV 100) - Το δημοτικό κανάλι υποχρεώθηκε να υπογράψει ργ σύμβαση, ύστερα από βελτιωμένη οικονομική πρόταση που κατέθεσε εκπρόσωπος της Digea.[10] Ύστερα εντάχθηκε και η , η οποία ανήκει ιδιοκτησιακά στην Ιερά Μονή της Αγίας Λυδίας, στην Ασπροβάλτα, αφήνοντας την DBS με το Euro και τη Γνώμη τα οποία λόγω πιέσεων και από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο εντάχθηκαν υποχρεωτικά στην Digea στις 3 Σεπτεμβρίου του 2019 με την DBS να διακόπτει οριστικά την λειτουργία της ένα μήνα μετά (Οκτώβριος).
 • Δίαυλος 59 UHF: Digital Union (Κανάλι 9, Time Channel, XTV - μετέπειτα Bee Channel & Πέλλα Τηλεόραση) - Την ίδια περίοδο με την 4Ε και την TV 100 εντάχθηκαν στην Digea, το Bee Channel Χαλκιδικής (σημερινό ATLAS TV), το οποίο επίσης υποχρεώθηκε και υπέγραψε τελικά τη σύμβαση ύστερα από βελτιωμένη οικονομική πρόταση που κατέθεσε εκπρόσωπος της Digea, και το Κανάλι 9 που υπέγραψε εξ αρχής σύμβαση με τον πάροχο Digea, επειδή αποτελούσε παράρτημα του αθηναϊκού Channel 9. Η Digital Union είχε αναλάβει επίσης και τις μεταδόσεις των τηλεοπτικών σταθμών ΑΡΤ (το οποίο εντάχθηκε στις πανελλαδικές πολυπλεξίες της Digea) και TV Θεσσαλονίκη, το οποίο σταμάτησε οριστικά την λειτουργία του, τον Σεπτέμβριο του 2014 λόγω πιέσεων από το ΕΣΡ, από οικονομικά προβλήματα και παραβίαση προγράμματος.

Αντίθετα η Εγνατία Τηλεόραση, μετά το οριστικό κλείσιμο της Περθώ, προτίμησε να ενταχθεί στην μεταβατική Digital Union από όπου εκπέμπει μέχρι και σήμερα μαζί με την Πέλλα Τηλεόραση και το Time Channel και τα οποία τρία κανάλια κινδυνεύουν με οριστικό λουκέτο και θεωρούνται ως μη λειτουργούντες σταθμοί αλλά και λόγω του ψηφιακού μερίσματος 2[ασαφές], το οποίο τρέχει καθώς οι συχνότητες 51 (για Χορτιάτη και Φιλίππειο) και 59 UHF (για Αριδαία) που διέθετε ο μεταβατικός πάροχος θα αποδοθούν στις τηλεπικοινωνίες για τα 5G. Ωστόσο, η μεταβατική εκπομπή των καναλιών αυτών μεταφέρθηκαν στις συχνότητες 45 και 42 UHF αντίστοιχα, με διαφορά τριών μηνών. Παρά την αλλαγή συχνότητας, η οποία δεν είναι νομικά κατοχυρωμένη, τόσο από την ΕΕΤΤ, όσο και από την ITU, τα συγκεκριμένα κανάλια, εξακολουθούν να εκπέμπουν εκτός του παρόχου της Digea, κάτι που ορίζει ο νόμος, αλλά είναι υποχρεωμένα να εκπέμψουν παράλληλα και στις Μουριές Κιλκίς, αλλά και στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Το θέμα απασχόλησε την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας με θέματα που έθεσε η Επιτροπή Τηλεοπτικών Σταθμών Κεντρικής Μακεδονίας και σχετίζονται με τον τρόπο δραστηριοποίησης της DIGEA A.E. και την οικονομική πρακτική της εταιρίας απέναντι στους τηλεοπτικούς σταθμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.[11][12]

Χρονολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταβατική περίοδος της ψηφιακής εποχής σε MPEG-4 (2009-2013)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Digea είχε ενεργοποιήσει συνολικά 13 κέντρα εκπομπής σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, κατά τη μεταβατική περίοδο της ψηφιακής εποχής, η οποία όμως κυλούσε με πολύ αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της χώρας, να βλέπει μέχρι και το 2015, αναλογικό σήμα, ενώ παράλληλα, σημαντικά κέντρα εκπομπής της Ελλάδας, όπως η Πάρνηθα και το Πήλιο δεν είχαν ενταχθεί ποτέ στην μεταβατική περίοδο της ψηφιακής εποχής, με αποτέλεσμα η μεταβατική ψηφιακή μετάβαση της 27ης Σεπτεμβρίου του 2013, να είναι η τελευταία και καθοριστική, επειδή «υποχρέωνε ο νόμος 4280/2012», και κατόπιν Ευρωπαϊκής Οδηγίας, να επεκταθεί το επίγειο ψηφιακό σήμα, σε όλη την Ελλάδα, και να καταργηθεί πλήρως το υπάρχον αναλογικό. Σταδιακά άρχισαν να στήνονται, αναμεταδότες σε όλη την Ελλάδα, μόνο από την Digea, με τελικό της στόχο να επεκτείνει το ψηφιακό σήμα παντού για όλα τα κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας ενώ παράλληλα υποχρεώθηκε και ανέλαβε για κάποια χρόνια την ψηφιακή μετάβαση της ΝΕΡΙΤ, νυν ΕΡΤ, η οποία επί Κυβέρνησης Σαμαρά είχε κλείσει με αμφιλεγόμενο τρόπο, και σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας είχε έλλειψη αναμεταδοτών. Το χρονολόγιο της μεταβατικής περιόδου είναι:

Ημερομηνία Μετάβασης Περιοχές που επηρεάζονται Κατάσταση
24 Σεπτεμβρίου 2009 Παράλιες Περιοχές Κορινθιακού Κόλπου Έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος, και οριστική κατάργηση αναλογικού σήματος στο κέντρο εκπομπής «Ξυλόκαστρο», για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.[13]
14 Ιανουαρίου 2010 Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία, μεγάλο μέρος του Νομού Κιλκίς και πεδινό τμήμα του Νομού Πέλλας Έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος στα κέντρα εκπομπής «Χορτιάτης» & «Φιλίππειο», για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας. (Στο «Φιλίππειο» διακόπηκε η αναλογική μετάδοση, ενώ στον «Χορτιάτη» διατηρήθηκε η παράλληλη μετάδοση των δύο σημάτων).[14]
18 Ιουνίου 2010 Λεκανοπέδιο Αττικής και Αργοσαρωνικός Έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος στα κέντρα εκπομπής «Υμηττός» & «Αίγινα», για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας. (Στην «Αίγινα» διακόπηκε η αναλογική μετάδοση, ενώ στον «Υμηττό» διατηρήθηκε η παράλληλη μετάδοση των δύο σημάτων).[15]
1 Σεπτεμβρίου 2010 Αργοσαρωνικός Έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος, και οριστική κατάργηση αναλογικού στο κέντρο εκπομπής «Αίγινα» για τα κανάλια περιφερειακής εμβέλειας (0-6 TV νυν Smile TV, Attica TV, Extra Channel, High TV, MAD TV, MTV Greece νυν RISE TV, Nickelodeon Greece και Sport TV νυν Action 24).
19 Νοεμβρίου 2010 Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και τμήμα της Ξάνθης Έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος, και οριστική κατάργηση αναλογικού σήματος στο κέντρο εκπομπής «Πλάκα», για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.[16]
8 Φεβρουαρίου 2011 Αργοσαρωνικός Έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος, και οριστική κατάργηση αναλογικού σήματος στο κέντρο εκπομπής «Αίγινα» για τα κανάλια περιφερειακής εμβέλειας (Blue Sky, Channel 9, Kontra Channel και Τηλεάστυ νυν ΑΡΤ).
25 Φεβρουαρίου 2011 Ρόδος Έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος, και οριστική κατάργηση αναλογικού σήματος στο κέντρο εκπομπής «Monte Smith», για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.[17]
27 Μαΐου 2011 Θεσσαλικός κάμπος Έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος, και οριστική κατάργηση αναλογικού σήματος στο κέντρο εκπομπής «Δοβρούτσι», για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.[18]
9 Δεκεμβρίου 2011 Μεγάλο μέρος των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας και Πρέβεζας Έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος, και οριστική κατάργηση αναλογικού σήματος στο κέντρο εκπομπής «Ακαρνανικά», για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.[19]
3 Φεβρουαρίου 2012 Πάτρα και νότια τμήματα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας Έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος, και οριστική κατάργηση αναλογικού σήματος στο κέντρο εκπομπής «Αρόη», για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.[20]
20 Ιουλίου 2012 Λεκανοπέδιο Αττικής Οριστική κατάργηση, αναλογικού σήματος στο κέντρο εκπομπής «Υμηττός», για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας (Έναρξη εκπομπής του ψηφιακού σήματος για τα 14 περιφερειακά κανάλια της Αττικής). Παράλληλα, η ΕΡΤ, κατάργησε οριστικά, το αναλογικό της σήμα, για τα τότε δικά της κανάλια, από τον «Υμηττό» στις 17 Αυγούστου 2012.
14 Δεκεμβρίου 2012 Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία, μεγάλο μέρος του Νομού Κιλκίς και πεδινό τμήμα του Νομού Πέλλας Οριστική κατάργηση, αναλογικού σήματος στο κέντρο εκπομπής «Χορτιάτης», για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας. Ταυτόχρονα, η ΕΡΤ, κατάργησε οριστικά, το αναλογικό της σήμα, για τα δικά της κανάλια, από τον «Χορτιάτη», την ίδια ημέρα.
26 Ιουνίου 2013 Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο Έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος, και οριστική κατάργηση αναλογικού σήματος στα δύο μεγάλα κέντρα εκπομπής της Κρήτης «Ρογδιά» & «Μαλάξα», για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.[21]
27 Σεπτεμβρίου 2013 Μεγάλο μέρος του Νομού Μεσσηνίας και τμήμα της Λακωνικής Μάνης Έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος, και οριστική κατάργηση αναλογικού σήματος στο κέντρο εκπομπής «Πεταλίδι», για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.[22]

Πρώτη Ψηφιακή Μετάβαση (2014-2015)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ψηφιακή μετάβαση της διετίας 2014-2015 χωρίζεται σε έξι περιοδικά Switch Off όπου γίνεται οριστική κατάργηση αναλογικού σήματος PAL και μετατροπή του σε ψηφιακό σήμα με τεχνολογία DVB-T/MPEG-4. Συνολικά 155 κέντρα εκπομπής, ανά την Ελλάδα, ενεργοποιήθηκαν ταυτόχρονα, εκ των οποίων σε 13 από αυτά, έγινε υποχρεωτικός επανασυντονισμός στις νέες συχνότητες, που προέβλεπε ο νόμος 4280/2012, τα οποία ήδη έβλεπαν ψηφιακό σήμα, από τις προηγούμενες σε μεταβατικό στάδιο ψηφιακές μεταβάσεις. Το χρονολογικό της μετάβασης στις υπόλοιπες περιοχές είναι:

Ημερομηνία Μετάβασης Περιοχές που επηρεάζονται Κέντρα εκπομπής που επανασυντόνισαν & που αντικατέστησαν το αναλογικό τους σήμα με ψηφιακό
27 Ιουνίου 2014 Π.Ζ. 6: Πελοπόννησος, Νότια Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα, Παράλιες Περιοχές Κορινθιακού Κόλπου, Κύθηρα & Αντικύθηρα Αρόη, Καλάβρυτα (Περιοχή Απονομής 18: Πάτρα)
Ξυλόκαστρο, Κατσικάς, Όσιος Πατάπιος, Λιδωρίκι (Περιοχή Απονομής 19: Κόρινθος)
Φραγκοπήδημα, Σμέρνα (Περιοχή Απονομής 22: Πύργος)
Δολιανά, Ασέα, Λεβίδι (Περιοχή Απονομής 23: Τρίπολη)
Δίδυμα, Προφήτης Ηλίας, Δαρδίτσα (Περιοχή Απονομής 24: Ναύπλιο)
Πεταλίδι, Αετός (Περιοχή Απονομής 25: Καλαμάτα)
Ρειχέα, Αναβρυτή, Κύθηρα (Περιοχή Απονομής 26: Σπάρτη)[23]
1 Αυγούστου 2014 Π.Ζ. 9: Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, Κεντρική και Nότια Εύβοια, Βορειοδυτικές Κυκλάδες & Αργοσαρωνικός Υμηττός, Αίγινα, Πάρνηθα, Οκτωνιά, Πράσινο, Χαλκίδα, Αυλώνας, Βάρη (Περιοχή Απονομής 20: Αθήνα SFN-1)
Νέα Στύρα, Λαύριο, Ανάβυσσος, Σούνιο, Νέα Μάκρη (Περιοχή Απονομής 21: Αττική SFN-2)[24]
5 Σεπτεμβρίου 2014 Π.Ζ. 1: Σέρρες, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη
Π.Ζ. 13: Λήμνος, Λέσβος & Χίος
Πύθιο, Κήποι, Πεντάλοφος, Διδυμότειχο, Σουφλί (Περιοχή Απονομής 1: Έβρος)
Πλάκα (Περιοχή Απονομής 2)
Υψάριο, Βασιλάκι, Ξάνθη (Περιοχή Απονομής 3: Θάσος)
Σέρρες, Κορύλοβος, Λιθότοπος, Κάτω Νευροκόπι (Περιοχή Απονομής 4: Παγγαίο)
Όλυμπος, Μυτιλήνη, Θυμιανά, Θολοποτάμι, Λήμνος, Μεστά, Μόλυβος, Μύρινα (Περιοχή Απονομής 33: Λέσβος)[25]
21 Νοεμβρίου 2014 Π.Ζ. 2: Θεσσαλονίκη & Κεντρική Μακεδονία
Π.Ζ. 3: Χαλκιδική
Π.Ζ. 7: Θεσσαλία, Σποράδες & Βορειοανατολική Εύβοια
Π.Ζ. 8: Ανατολική Στερεά Ελλάδα
Χορτιάτης, Φιλίππειο, Μουριές, Αριδαία (Περιοχή Απονομής 5: Θεσσαλονίκη)
Πολύγυρος (Περιοχή Απονομής 6: Χαλκιδική)
Δοβρούτσι, Ελασσόνα, Καλαμπάκα (Περιοχή Απονομής 12: Λάρισα)
Πήλιο, Σωρός, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος (Περιοχή Απονομής 14: Βόλος)
Χλωμό, Λιχάδα, Δαμάστα, Αταλάντη (Περιοχή Απονομής 15: Λαμία)
Κρίκελλο, Φραγκίστα, Δομνίστα, Ποταμιά (Περιοχή Απονομής 16: Καρπενήσι)[26]
19 Δεκεμβρίου 2014 Π.Ζ. 4: Δυτική Μακεδονία
Π.Ζ. 5: Ήπειρος, Δυτική Στερεά Ελλάδα & Νησιά Ιονίου
Κέλλη, Κλεισούρα (Περιοχή Απονομής 7: Φλώρινα)
Δοβράς (Περιοχή Απονομής 8: Μεταξάς)
Λιγκιάδες (Περιοχή Απονομής 9: Ιωάννινα)
Παντοκράτορας (Περιοχή Απονομής 11: Κέρκυρα)
Ακαρνανικά (Περιοχή Απονομής 13)
Αίνος (Περιοχή Απονομής 17)
27 Δεκεμβρίου 2014 Άγιος Αθανάσιος, Πύλη (Περιοχή Απονομής 7: Φλώρινα)
Υδατόπυργος, Τσοτύλι, Βουνάσα (Περιοχή Απονομής 8: Μεταξάς)
Βασιλικό, Πολύγυρος, Δελβινάκι, Κατάρα, Γρανιτσοπούλα (Περιοχή Απονομής 9: Ιωάννινα)
Ηγουμενίτσα (Περιοχή Απονομής 10: Θεσπρωτία)
Κορφοβούνι, Αμφιλοχία (Περιοχή Απονομής 13: Ακαρνανικά)
8 Ιανουαρίου 2015 Ασπράγγελοι, Φαρμακοβούνι (Περιοχή Απονομής 9: Ιωάννινα)
Ψάκα (Περιοχή Απονομής 10: Θεσπρωτία)
Παλαιοκαστρίτσα (Περιοχή Απονομής 11: Κέρκυρα)
Λάκκα Σούλι (Περιοχή Απονομής 13: Ακαρνανικά)
16 Ιανουαρίου 2015 Ρόδα Εσπερίων (Περιοχή Απονομής 11: Κέρκυρα)
Καναλλάκι (Περιοχή Απονομής 13: Ακαρνανικά)
Ιθάκη, Φυτείες (Περιοχή Απονομής 17: Αίνος)
6 Φεβρουαρίου 2015 Π.Ζ. 10: Κρήτη
Π.Ζ. 11: Δωδεκάνησα, Σάμος, Ικαρία & Φούρνοι
Π.Ζ. 12: Κυκλάδες
Μαλάξα, Πλακάλωνα, Βίγλα, Κοτσυφιανά (Περιοχή Απονομής 27: Δυτική Κρήτη)
Ρογδιά, Αχεντριάς, Πόμπια, Αμάρι, Λιβαδιά (Περιοχή Απονομής 28: Κεντρική Κρήτη)
Φανερωμένη, Λιθίνες, Περιστεράς, Σητεία, Σταυρός Νεάπολης (Περιοχή Απονομής 29: Ανατολική Κρήτη)
Μόντε Σμιθ, Άξονας, Γέρακας, Κέφαλος, Σύμπετρο, Άγιοι Πάντες, Αρχάγγελος, Αστυπάλαια, Βαθύς, Βίγλα (Καλύμνου, Ρόδου & Σύμης), Καλυθιές, Κλειδί, Προφήτης Ηλίας, Φούρκες, Φαληράκι, Κάρπαθος, Νίσυρος (Περιοχή Απονομής 30: Δωδεκάνησα)
Σύρος, Άνδρος, Εξώμβουργο, Άνω Μερά, Φοίνικας (Περιοχή Απονομής 31 A: Βόρειες Κυκλάδες)
Αμοργός, Πάρος, Φιλώτι, Βαθύ, Θήρα, Ίος, Καμάρες, Μήλος (Περιοχή Απονομής 31 B: Νότιες Κυκλάδες)
Παγώνδας, Ικαρία, Βαθύ, Καρλόβασι, Φούρνοι (Περιοχή Απονομής 32: Σάμος)
Καστελλόριζο (Περιοχή Απονομής 34)[27]

Στις 6 Φεβρουαρίου 2015, ολοκληρώθηκε η αλλαγή συχνοτήτων, στα προϋπάρχοντα 13 κέντρα εκπομπής, που εξέπεμπαν μόνο ψηφιακό σήμα, ενώ το υπάρχον αναλογικό, καταργήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Μετά το πέρας της ψηφιακής μετάβασης που έγινε ένα μήνα μετά (Μάρτιος 2015), αποδόθηκε στις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας το φάσμα των 800 MHz (Ψηφιακό μέρισμα 1) το οποίο αποδεσμεύτηκε τηλεοπτικά, για τις υπηρεσίες 4G.

Εκπομπές των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας σε HD (2016-2020)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Digea είχε ενεργοποιήσει συνολικά 22 κέντρα εκπομπής ανά την Ελλάδα, την περίοδο 2016-2020, ενώ ενδιάμεσα και μετέπειτα ενεργοποιήθηκαν τα κέντρα εκπομπής στους Βουρλιώτες Σάμου και στην Ανάληψη Αιτωλοακαρνανίας τα οποία εντάχθηκαν στον χάρτη συχνοτήτων ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής και στις περιοχές απονομής για τη Σάμο και για την Πάτρα αντίστοιχα.

Έναρξη εκπομπής σε High Definition για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας Συχνότητες για τα High Definition Κέντρα εκπομπής στα οποία ξεκίνησε η εκπομπή
Μάρτιος - Απρίλιος 2016 1η συχνότητα HD: ΑΝΤ1, Μακεδονία TV, ΣΚΑΪ, Star
2η συχνότητα HD: Epsilon TV (σημερινό OPEN)
Δίαυλοι 30 και 40 UHF: Υμηττός, Πάρνηθα, Αίγινα, Οκτωνιά, Πράσινο
Δίαυλοι 34 και 35 UHF: Νέα Στύρα
Δίαυλοι 43 και 48 UHF: Χορτιάτης, Φιλίππειο
Δίαυλοι 46 και 49 UHF: Πολύγυρος
Δίαυλοι 42 και 45 UHF: Δοβρούτσι
Δίαυλοι 33 και 36 UHF: Πλάκα Έβρου
Δίαυλοι 41 και 44 UHF: Θάσος
Δίαυλοι 35 και 42 UHF: Αρόη
30 Μαΐου 2016 Δίαυλοι 47 και 50 UHF: Κήποι Έβρου
Δίαυλοι 43 και 48 UHF: Αριδαία
7 Ιουλίου 2016 1η συχνότητα HD: ΑΝΤ1, Μακεδονία TV, ΣΚΑΪ, Star
2η συχνότητα HD: ALPHA, Epsilon TV (σημερινό OPEN)
Έναρξη εκπομπής σε High Definition για τον Alpha, από τα 15 παρακείμενα κέντρα εκπομπής.
8 Αυγούστου 2016 Δίαυλοι 47 και 50 UHF: Πύθιο, Πεντάλοφος, Διδυμότειχο, Σουφλί
21 Μαΐου 2017 Δίαυλοι 43 και 44 UHF: Πεταλίδι
Δίαυλοι 53 και 55 UHF: Ναύπλιο
Δίαυλοι 47 και 48 UHF: Ξυλόκαστρο
11/17 Φεβρουαρίου 2020 1η συχνότητα HD: ΑΝΤ1, Μακεδονία TV, ΣΚΑΪ, Star
2η συχνότητα HD: ALPHA, OPEN, MEGA
Επαναλειτουργία του Mega Channel, μετά από ενάμιση χρόνο αποχής, και ταυτόχρονη εκπομπή σε High Definition.

Δεύτερη Ψηφιακή Μετάβαση (2020-2021)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θα ενεργοποιηθούν συνολικά 160 κέντρα εκπομπής ανά την Ελλάδα, συν μικρότερα κέντρα εκπομπής. Στα συνολικά παλαιότερα 157 κέντρα εκπομπής, ανά την Ελλάδα, γίνεται επανασυντονισμός στις νέες συχνότητες, που αποδόθηκαν για το ψηφιακό μέρισμα 2 (αποδέσμευση του φάσματος των 700 MHz).

Στην δεύτερη ψηφιακή μετάβαση, ο πάροχος, μείωσε τους διαύλους συχνοτήτων των καναλιών εθνικής εμβέλειας από τέσσερις σε τρεις, με την τρίτη συχνότητα να περιλαμβάνει όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, ενώ παράλληλα, από τις 15 Ιανουαρίου 2021, ξεκίνησε υποχρεωτικά η πανελλαδική επέκταση των 2 συχνοτήτων των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας σε εκπομπή υψηλής ευκρίνειας (HD), επειδή θεωρείται προαιρετική, βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Στην δεύτερη ψηφιακή μετάβαση, ενοποιούνται τηλεοπτικά οι περιοχές απονομής (allotments) 10 (Θεσπρωτία) και 11 (Κέρκυρα), για τη δημιουργία της νέας περιοχής απονομής 10 (Κέρκυρα-Θεσπρωτία), όπου τα πέντε κέντρα εκπομπής «Ηγουμενίτσα», «Ψάξα», «Παντοκράτορας», «Παλαιοκαστρίτσα» και «Ρόδα», θα έχουν τις ίδιες κοινές συχνότητες, ενώ όλα τα κέντρα εκπομπής της Αττικής, θα έχουν τις ίδιες κοινές συχνότητες παρότι είναι η μόνη περιοχή που διαθέτει τρεις συχνότητες για τα περιφερειακά κανάλια, έναντι των υπολοίπων περιοχών της Ελλάδας, που διαθέτουν δύο συχνότητες. Αναφέρονται επίσης μονάχα τα νέα κέντρα εκπομπής, που ενεργοποιήθηκαν επίσημα και αυτά που άλλαξαν συχνότητες και από τους δύο επίσημους παρόχους, δηλαδή την Digea (πανελλαδικά και περιφερειακά κανάλια) και την ΕΡΤ (δημόσια κανάλια).

Επίσης όλα τα προαναφερόμενα κέντρα εκπομπής που επανασυντόνισαν, στις νέες συχνότητες, ξεκίνησαν ταυτόχρονα και την εκπομπή τους σε High Definition όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας (εξαιρούνται οι περιοχές απονομής Ακαρνανικά, Αίνος, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Σάμος, οι οποίες δεν ενεργοποίησαν τα HD, λόγω παρεμβολών από γειτονικές περιοχές απονομής, αλλά και των όμορων χωρών Τουρκία, Αλβανία και Ιταλία, κάτι που αναμένεται να επιλυθεί σύντομα, προκειμένου να εκπέμψουν σε εθνικό επίπεδο).

Ημερομηνία Μετάβασης Περιοχές που επηρεάζονται Κέντρα εκπομπής στα οποία έγινε υποχρεωτικός επανασυντονισμός στις νέες συχνότητες (όλα εκπέμπουν ψηφιακό σήμα)
6 Νοεμβρίου 2020 Λέσβος, Λήμνος, Χίος & Ψαρά (Περιοχή Απονομής 31) Όλυμπος, Μυτιλήνη, Θυμιανά, Θολοποτάμι, Λήμνος, Μεστά, Μόλυβος, Μύρινα
20 Νοεμβρίου 2020 Δωδεκάνησα (εξαιρείται το Καστελλόριζο), Ικαρία & Σάμος Άξονας, Μόντε Σμιθ, Γέρακας, Κέφαλος, Σύμπετρο, Άγιοι Πάντες, Αρχάγγελος, Αστυπάλαια, Βαθύς, Βίγλα (Καλύμνου, Ρόδου & Σύμης), Καλυθιές, Κλειδί, Προφήτης Ηλίας, Φούρκες, Φαληράκι, Κάρπαθος, Νίσυρος (Περιοχή Απονομής 28: Δωδεκάνησα)
Παγώνδας, Ικαρία, Βαθύ, Βουρλιώτες, Καρλόβασι, Φούρνοι (Περιοχή Απονομής 30: Σάμος)
10 Δεκεμβρίου 2020 Καστελλόριζο (Περιοχή Απονομής 32) Έγινε υποχρεωτικός επανασυντονισμός στις νέες συχνότητες στο ομότιτλο SFN κέντρο εκπομπής μια ημέρα νωρίτερα, από την προκαθορισμένη (11 Δεκεμβρίου), λόγω των ισχυρών καιρικών συνθηκών, που έπνεαν στην περιοχή.
11 Δεκεμβρίου 2020 Κυκλάδες Σύρος, Άνδρος, Εξώμβουργο, Άνω Μερά, Φοίνικας (Περιοχή Απονομής 29 A: Βόρειες Κυκλάδες)
Αμοργός, Πάρος, Φιλώτι, Βαθύ, Θήρα, Ίος, Καμάρες, Μήλος (Περιοχή Απονομής 29 B: Νότιες Κυκλάδες)
15 Ιανουαρίου 2021 Έβρος & Κομοτηνή Πύθιο, Κήποι, Πεντάλοφος, Διδυμότειχο, Σουφλί (Περιοχή Απονομής 1: Έβρος)
Πλάκα Έβρου (Περιοχή Απονομής 2)
5 Φεβρουαρίου 2021 Μαγνησία, Σκύρος, Σποράδες & τμήματα της Βόρειας Εύβοιας, της Καρδίτσας & της Λάρισας (Περιοχή Απονομής 13) Πήλιο, Σωρός, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος
26 Φεβρουαρίου 2021 Δράμα, Θάσος, Καβάλα, Ξάνθη, Σέρρες & τμήμα του Νομού Ροδόπης Υψάριο, Βασιλάκι, Ξάνθη (Περιοχή Απονομής 3: Θάσος)
Σέρρες, Κορύλοβος, Λιθότοπος, Κάτω Νευροκόπι (Περιοχή Απονομής 4: Παγγαίο)
19 Μαρτίου 2021 Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία & Χαλκιδική Χορτιάτης, Φιλίππειο, Αριδαία,[σ 2] Μουριές (Περιοχή Απονομής 5: Θεσσαλονίκη)
Πολύγυρος (Περιοχή Απονομής 6: Χαλκιδική)
9 Απριλίου 2021 Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη & Φλώρινα Κέλλη, Κλεισούρα, Άγιος Αθανάσιος, Πύλη (Περιοχή Απονομής 7: Φλώρινα)
Δοβράς, Υδατόπυργος, Τσοτύλι, Βουνάσα (Περιοχή Απονομής 8: Μεταξάς)
23 Απριλίου 2021 Νομός Μεσσηνίας (Περιοχή Απονομής 23) Πεταλίδι, Αετός, Λεύκη[σ 3]
14 Μαΐου 2021 Αρκαδία, Κύθηρα, Λακωνία & τμήμα του Νομού Αργολίδας Δολιανά, Ασέα, Λεβίδι (Περιοχή Απονομής 21: Τρίπολη)[σ 4]
Ρειχέα, Αναβρυτή, Κύθηρα (Περιοχή Απονομής 24: Σπάρτη)
28 Μαΐου 2021 Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηλεία, Κεφαλλονιά, Λευκάδα & Πρέβεζα Ακαρνανικά, Καναλλάκι, Κορφοβούνι, Λάκκα Σούλι, Αμφιλοχία (Περιοχή Απονομής 12: Ακαρνανικά)
Αίνος, Ιθάκη, Φυτείες (Περιοχή Απονομής 16: Αίνος)[σ 5]
Αρόη, Καλάβρυτα, Ανάληψη (Περιοχή Απονομής 17: Πάτρα)
Φραγκοπήδημα, Σμέρνα (Περιοχή Απονομής 20: Πύργος)[σ 6]
13 Ιουλίου 2021 Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Ευρυτανία, Κέρκυρα, Λάρισα, Τρίκαλα & τμήμα του Νομού Καρδίτσας Λιγκιάδες, Βασιλικό, Πολύγυρος, Δελβινάκι, Κατάρα, Ασπράγγελοι, Γρανιτσοπούλα, Φαρμακοβούνι (Περιοχή Απονομής 9: Ιωάννινα)
Ηγουμενίτσα, Ψάκα, Παντοκράτορας, Παλαιοκαστρίτσα, Ρόδα (Περιοχή Απονομής 10: Κέρκυρα-Θεσπρωτία)
Δοβρούτσι, Ελασσόνα, Καλαμπάκα (Περιοχή Απονομής 11: Λάρισα)
Κρίκελλο, Φραγκίστα, Δομνίστα, Ποταμιά (Περιοχή Απονομής 15: Καρπενήσι)
3 Σεπτεμβρίου 2021 Αττική, Αργολίδα, Νότια Εύβοια & τμήμα του Νομού Αρκαδίας Υμηττός, Πάρνηθα, Αίγινα, Οκτωνιά, Πράσινο, Χαλκίδα, Αυλώνας, Βάρη, Ανάβυσσος, Νέα Στύρα, Λαύριο, Σούνιο, Νέα Μάκρη (Περιοχή Απονομής 19: Αττική)[σ 7]
Δίδυμα, Ναύπλιο, Δαρδίτσα (Περιοχή Απονομής 22: Ναύπλιο)
17 Σεπτεμβρίου 2021 Βοιωτία, Κορινθία, Φθιώτιδα, Φωκίδα & τμήμα των νομών Αχαΐας και Βόρειας Εύβοιας Χλωμό, Λιχάδα, Δαμάστα, Αταλάντη (Περιοχή Απονομής 14: Λαμία)
Ξυλόκαστρο, Κατσικάς, Όσιος Πατάπιος, Λιδωρίκι, Νεμέα (Περιοχή Απονομής 18: Κόρινθος)
20 Οκτωβρίου 2021 Κρήτη Μαλάξα, Πλακάλωνα, Βίγλα, Κοτσυφιανά (Περιοχή Απονομής 25: Δυτική Κρήτη)
Αχεντριάς, Ρογδιά, Πόμπια, Αμάρι, Λιβαδιά (Περιοχή Απονομής 26: Κεντρική Κρήτη)
Φανερωμένη, Λιθίνες, Περιστεράς, Σητεία, Σταυρός, Πινές (Περιοχή Απονομής 27: Ανατολική Κρήτη)

Το έργο της μετάβασης προχώρησε σταδιακά ανά γεωγραφική περιοχή και ολοκληρώθηκε στο σύνολο της χώρας στα τέλη Οκτωβρίου του 2021 και έτσι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν στις τελικές διεθνώς κατοχυρωμένες συχνότητες εκπομπής, ενώ ταυτόχρονα αποδεσμεύτηκε φάσμα για νέες υπηρεσίες από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (5G).[28][29]

Ιδιοκτησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Digea ανήκει στην Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών Τηλεπικοινωνιακού Παρόχου Ψηφιακών Μεταδόσεων η οποία συστάθηκε στις 12 Ιουνίου 2009 με τον αρχικό διακριτικό τίτλο Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.[30] ενώ σχεδόν έναν χρόνο αργότερα προστίθεται στο διακριτικό τίτλο του φορέα η λέξη Digea.[31]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ο ισχύων νόμος, προβλέπει ότι ο κάτοχος άδειας συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου του παρόντος ή οι μέτοχοί της και τα συνδεδεμένα με αυτούς ή παρένθετα πρόσωπα, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε ή να ελέγχουν οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης ή συνδρομητικής λήψης. Μάλιστα περαιτέρω, η ΕΕΤΤ, επέβαλε συγκεκριμένο μοντέλο τιμολόγησης των καναλιών (περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας), με ανώτατο όριο (πλαφόν) στο οποιοδήποτε ενδεχόμενο κέρδος της Digea, προκειμένου να διασφαλίσει την βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών της περιφέρειας. Με αυτόν τον τρόπο, οι μικρότερες πληθυσμιακά περιοχές πληρώνουν περισσότερα χρήματα από τις πολυπληθέστερες περιοχές (για παράδειγμα ένα κανάλι της Στερεάς Ελλάδας πληρώνει μηνιαίο ενοίκιο 1.500 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ίδιου μεγέθους κανάλι της Δυτικής Μακεδονίας 3.500 ευρώ). Επίσης, αφού οι τιμές ορίζονται ανάλογα όχι μόνο με τον πληθυσμό κάθε περιοχής αλλά και με τις «επενδύσεις» της Digea (δηλαδή, με σταθερές παραμέτρους), αν αύριο κλείσει ένα κανάλι (για παράδειγμα) της Πελοποννήσου, η Digea θα επιμερίσει την «απώλειά» της στα υπόλοιπα περιφερειακά κανάλια, αυξάνοντας το ενοίκιο τους ώστε να μαζέψει τα ίδια χρήματα.
 2. Την ημέρα εκείνη έγινε αλλαγή στις συχνότητες από τα πρώτα 3 κέντρα εκπομπής (45 UHF για Θεσσαλονίκη και 42 UHF για Πέλλα) και για τα τρία κανάλια περιφερειακής εμβέλειας της Κεντρικής Μακεδονίας Εγνατία Τηλεόραση, Time Channel, Πέλλα Τηλεόραση, τα οποία εκπέμπουν μέσω του μεταβατικού παρόχου Digital Union, και στο προσεχές μέλλον θα ενταχθούν στην Digea, όπως έγινε και με τα υπόλοιπα 11 κανάλια της συγκεκριμένης περιφέρειας.
 3. Στο κέντρο εκπομπής «Λεύκη» ξεκίνησε νομότυπα και επίσημα η εκπομπή ψηφιακού σήματος, για όλα τα κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας της Πελοποννήσου καθώς και για τα δημόσια κανάλια, το οποίο προηγουμένως λειτουργούσε από το 2013 ως gap filler, του κέντρου εκπομπής «Πεταλίδι», για τις περιοχές που δεν έβλεπαν ψηφιακό σήμα.
 4. Δύο μήνες αργότερα, στις 16 Ιουλίου 2021, έγινε επαναλλαγή συχνοτήτων, μόνο για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, και τα δημόσια κανάλια (ΕΡΤ) σε νέες συχνότητες στα κέντρα εκπομπής «Δολιανά», «Ασέα» και «Λεβίδι», λόγω ισχυρών παρεμβολών από τις συχνότητες της Αττικής.
 5. Στο προσεχές μέλλον θα ενοποιηθούν τηλεοπτικά οι δύο περιοχές απονομής όπου τα 8 κέντρα εκπομπής θα έχουν τις ίδιες κοινές συχνότητες ενώ στα δύο μεγαλύτερα κέντρα εκπομπής «Αίνος» και «Ακαρνανικά», θα επιτευχθεί συγχρονισμός, για να μην δημιουργούνται παρεμβολές.
 6. Την ημέρα εκείνη έγινε αλλαγή στις συχνότητες από το κέντρο εκπομπής «Αίνος», και για τα κανάλια περιφερειακής εμβέλειας της Πελοποννήσου, τα οποία διαθέτουν εκπομπή μόνο νοτιοανατολικά, για τις τηλεοπτικές ανάγκες της περιοχής απονομής 20.
 7. Την ημέρα εκείνη έγινε αλλαγή στις συχνότητες από το κέντρο εκπομπής «Δαρδίτσα», και για τα κανάλια περιφερειακής εμβέλειας της Αττικής, τα οποία διαθέτουν εκπομπή μόνο νοτιοανατολικά, για τις τηλεοπτικές ανάγκες της περιοχής απονομής 19, καθώς και από το κέντρο εκπομπής «Πάρνηθα», και για τα κανάλια περιφερειακής εμβέλειας της Στερεάς Ελλάδας, τα οποία διαθέτουν εκπομπή μόνο Βόρεια, για τις τηλεοπτικές ανάγκες της περιοχής απονομής 14.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Digea: Εταιρικό προφίλ». Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2017. 
 2. «Ολοκλήρωση διαγωνιστικής διαδικασίας για την αδειοδότηση δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης». Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. 7 Φεβρουαρίου 2014. https://www.eett.gr/opencms/opencms/admin/News_new/news_0209.html. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2014. 
 3. «EETT Μοντέλο Τιμολόγησης Καναλιών» (PDF). Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. ΕΕΤΤ. 2 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2015. 
 4. «Απόφαση 42800/5.10.2012 (ΦΕΚ B 2704/2012)». Εθνικό Τυπογραφείο. Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. 5 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2012. 
 5. «ΚΥΑ 21161/12.8.2008 (ΦΕΚ B 1680/2008)». Εθνικό Τυπογραφείο. Υπουργείο Επικρατείας, Μεταφορών και Επικοινωνιών. 12 Αυγούστου 2008. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2008. 
 6. «Ένωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος: Ειδήσεις». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2014. 
 7. «Ανακοίνωση Αιτήσεων Συμμετεχόντων στην Δημοπρασία για τη χορήγηση του Δικαιώματος Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής». Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. 30 Ιανουαρίου 2014. https://www.eett.gr/opencms/opencms/admin/News_new/news_0205.html. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2014. 
 8. «Ο ρόλος των ιδιωτικών καναλιών στο κλείσιμο της ΕΡΤ». ΕΡΤ Open. 24 Ιουνίου 2013. http://www.ertopen.com/news/item/546-o-rolos-twn-idiwtikwn-kanaliwn-sto-kleisimo-ths-ert. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2013. 
 9. «Σύννεφα για την Digea στην Κεντρική Μακεδονία». Η Αυγή. 21 Νοεμβρίου 2014. https://www.avgi.gr/koinonia/120228_synnefa-gia-tin-digea-stin-kentriki-makedonia. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2014. 
 10. «Υπέγραψε το TV100 με την Digea μετά από συνεδρίαση θρίλερ και έγκριση Μπουτάρη». ραδιόφωνο.gr. 23 Νοεμβρίου 2014. http://www.radiofono.gr/node/4644. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2014. 
 11. «ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ: Πρώτη συζήτηση επί του κύκλου των θεμάτων που έθεσε, προσφάτως, Επιτροπή Τηλεοπτικών Σταθμών Κεντρικής Μακεδονίας, σχετικά με «…τον τρόπο δραστηριοποίησης της DIGEA A.E. … και την οικονομική πρακτική της εταιρίας απέναντι στους τηλεοπτικούς σταθμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», καθώς και κάθε άλλου θέματος σχετιζόμενο με αυτό.». Βουλή των Ελλήνων. 26 Νοεμβρίου 2014. https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikes-Epitropes/Synedriaseis?met_id=327d3cc9-6cba-4d38-9030-a3ed00c2ae4c. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2014. 
 12. «ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ: Δεύτερη συζήτηση επί του κύκλου των θεμάτων που έθεσε, προσφάτως, Επιτροπή Τηλεοπτικών Σταθμών Κεντρικής Μακεδονίας, σχετικά με «…τον τρόπο δραστηριοποίησης της DIGEA A.E. … και την οικονομική πρακτική της εταιρίας απέναντι στους τηλεοπτικούς σταθμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», καθώς και κάθε άλλου θέματος σχετιζόμενο με αυτό.». Βουλή των Ελλήνων. 10 Δεκεμβρίου 2014. https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikes-Epitropes/Synedriaseis?met_id=e6711126-78b5-4cd2-8df6-a3fb00a56a48. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2014. 
 13. «Από το Ξυλόκαστρο έγινε η αρχή για την ψηφιακή τηλεόραση.». παρακάτω.gr. 29 Σεπτεμβρίου 2009. http://www.parakato.gr/2009/09/blog-post_29.html. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2009. 
 14. «DIGEA, 14 Ιανουαρίου ξεκινάει η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση στην Θεσσαλονίκη». TechBlog.gr. 16 Δεκεμβρίου 2009. https://techblog.gr/smallnews/digea-thessaloniki-90582/. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2009. 
 15. «18 Ιουνίου 2010: Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση στην Αττική, τα πρώτα σχόλια». in.gr. 9 Ιουνίου 2010. https://www.in.gr/2010/06/09/b-science/future/18-ioynioy-2010-epigeia-psifiaki-tileorasi-stin-attiki-ta-prwta-sxolia/. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2010. 
 16. «Το ψηφιακό σήμα της Digea και σε παραμεθόριες περιοχές». insomnia.gr. 8 Οκτωβρίου 2010. https://www.insomnia.gr/articles/various/digea/%CF%84%CE%BF-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-digea-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%B8%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%82-r1988/. Ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2010. 
 17. «Στη Ρόδο στις 25 Φεβρουαρίου η ψηφιακή τηλεόραση». SatSpot.gr. 15 Ιανουαρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-03-27. https://web.archive.org/web/20130327212135/http://www.satspot.gr/news/171-digea-rodos. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2011. 
 18. «Στις 27 Μαΐου 2011 θα υποδεχθεί η κεντρική Θεσσαλία το ψηφιακό σήμα της Digea». XanthiPress.gr. 12 Απριλίου 2011. https://www.xanthipress.gr/27-2011-digea/. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2011. 
 19. «Έρχεται το ψηφιακό σήμα της Digea στα "Ακαρνανικά" από τις 9 Δεκεμβρίου». Αστακός News. 26 Οκτωβρίου 2011. http://www.astakos-news.gr/2011/10/digea-9.html. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2011. 
 20. «Στις 3 Φεβρουαρίου 2012 η ψηφιακή μετάβαση στην Πάτρα». SatSpot.gr. 26 Δεκεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-03-27. https://web.archive.org/web/20130327215943/http://www.satspot.gr/news/248-psifiaki-patra-aroi. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2011. 
 21. «Digea, Η Κρήτη θα βλέπει ψηφιακά από τις 26 Ιουνίου». TechBlog.gr. 24 Μαΐου 2013. https://techblog.gr/homecinema/digea-crete-26-june-0927/. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2013. 
 22. «Ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα στη Μεσσηνία από τις 27 Σεπτεμβρίου». Ελευθερία της Καλαμάτας. 21 Αυγούστου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-08-24. https://web.archive.org/web/20130824005043/http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/28204-psifiako-sima. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2013. 
 23. «Πελοπόννησος: Από τις 27 Ιουνίου 2014 στη ψηφιακή εποχή τηλεόρασης...». REXsat. 29 Ιουνίου 2014. https://rexsat.blogspot.com/2014/03/30-2014.html. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2014. 
 24. «Το ψηφιακό σήμα της Digea σε όλη την Αττική - Χρήσιμες Πληροφορίες». Digital TV. 1 Αυγούστου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-08-07. https://web.archive.org/web/20140807053616/http://digitaltv.blogspot.com/2014/06/digea-attiki.html. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2014. 
 25. «Το ψηφιακό σήμα της Digea σε όλη την Αν. Μακεδονία, τη Θράκη και στα Νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου». Digital TV. 5 Σεπτεμβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-04-05. https://web.archive.org/web/20160405094142/http://digitaltv.blogspot.com/2014/08/digea-boreioanatoliki-ellada.html. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2014. 
 26. «Στις 21 Νοεμβρίου η οριστική ψηφιακή μετάβαση της Digea σε Κ. Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Β. Εύβοια». REXsat. 19 Νοεμβρίου 2014. https://rexsat.blogspot.com/2014/11/21-digea.html. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2014. 
 27. «Ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2015 η ψηφιακή μετάβαση στην χώρα με το έκτο και τελευταίο «περιοχικό» switch off». REXsat. 5 Φεβρουαρίου 2015. https://rexsat.blogspot.com/2015/01/ovasports-eurosport-nova-28-08.html. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2015. 
 28. «Αλλάζουν οι συχνότητες στην τηλεόραση - Πότε γίνεται ο επανασυντονισμός στα κανάλια». ethnos.gr. 27 Οκτωβρίου 2020. https://www.ethnos.gr/lifestyle/tileorasi/130424_allazoyn-oi-syhnotites-stin-tileorasi-pote-ginetai-o-epanasyntonismos. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2020. 
 29. «Όλες οι νέες συχνότητες της ΕΡΤ και της Digea». e-tetradio.gr. 29 Οκτωβρίου 2020. https://www.e-tetradio.gr/Article/24823/oles-oi-nees-syhnothtes-ths-ert-kai-ths-digea. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2020. 
 30. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 5646/2009». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 18 Ιουνίου 2009. 
 31. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 2133/2010». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 24 Μαρτίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]