Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο εσωτερικά.
Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο.

Συντεταγμένες: 37°18′33.08″N 26°32′52.99″E / 37.3091889°N 26.5480528°E / 37.3091889; 26.5480528

Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Ιστορικό κέντρο (Χώρα) με τη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης της νήσου Πάτμος
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Vue du Monastère Saint-Jean-le-Théologien de Patmos.JPG
Χώρα μέλος Flag of Greece.svg Ελλάδα
Κριτήρια iii, iv, vi
Ταυτότητα 942
Περιοχή Ευρώπη

Η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου είναι Ορθόδοξο μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1088 στην Χώρα της Πάτμου. Το 1999 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO[1]. Κτίστηκε στο σημείο που πιστεύεται τόσο από την Καθολική όσο και από την Ορθόδοξη Εκκλησία ότι ο απόστολος Ιωάννης συνέγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη, κοντά στο σπήλαιο όπου είχε τα οράματα της Αποκάλυψης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1088 ο βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Α' Κομνηνός παραχώρησε το νησί της Πάτμου στον μοναχό Χριστόδουλο. Το μεγαλύτερο τμήμα του μοναστηριού ολοκληρώθηκε από τον Χριστόδουλο τρία χρόνια αργότερα, ο οποίος οχύρωσε το εξωτερικό του λόγω των απειλών από τους πειρατές και τους Σελτζούκους Τούρκους[2], επί υψώματος ψηλότερα από του σπηλαίου της Αποκαλύψεως ακριβώς επί του αρχαίου βωμού της Θεάς Άρτεμης.

Η εν λόγω περίτειχη Μονή κτίσθηκε σε μορφή μεσαιωνικού κάστρου με επάλξεις και τειχών επιστήριξης με καθολικό στο κέντρο αυτής, μικρό μεν, αλλά περίλαμπρου στη τέχνη καθώς και με άλλα πέριξ κτίσματα και κελιά καθώς και δεξαμενές. Πέριξ της Μονής άρχισαν να εγκαθίστανται πλην μοναχών και κοσμικοί με τις οικογένειές τους ανεγείροντας οικίες και έχοντας ως άσυλο την εν ήδη κάστρου οχυρωμένη Μονή σε περίπτωση κινδύνου πειρατικής επιδρομής. Έτσι η Ιερά Μονή συνδέθηκε με την ιστορία και την ανάπτυξη της νήσου.

Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο εσωτερικά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. UNESCO, World Heritage Site #942, webpage:WHC-UNESCO-942.
  2. «Monastery of St. John, Patmos». July 20, 2010. http://www.sacred-destinations.com/greece/patmos-monastery-of-st-john.htm. Ανακτήθηκε στις 13 December 2010. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο εσωτερικά.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Monastery of Saint John the Theologian της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Πάτμος της Ελληνικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).