Θεοδόσιος Πολυανής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεοδόσιος Πολυανής
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18ος αιώνας
Κολινδρός
Θάνατος1831
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Θεοδόσιος ήταν μητροπολίτης Πολυανής κατά την περίοδο της Ελληνικής επανάστασης του 1821.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και εξελέγη μητροπολίτης Πολυανής το 1793. Η Μητρόπολη Πολυανής περιελάμβανε την Πολυανή (Παλαιά Δοϊράνη, σήμερα εντός της Βόρειας Μακεδονίας) και τη γύρω περιοχή, καθώς και τη σημερινή περιοχή του Δήμου Κιλκίς έως την ανατολική όχθη του Αξιού.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη συμμετοχή του Θεοδοσίου στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μετά την κατάπνιξη της Επανάστασης στην περιοχή, οι Οθωμανικές αρχές προέβησαν το 1824 σε πλήθος βιαιοτήτων ως αντίποινα στην αθρόα συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής ευθύνης του. Συγκεκριμένα, καταστράφηκαν το Κιλκίς, το Καρασούλι (σημερινό Πολύκαστρο), το Καλίνοβο (σημερινά Σουλτογιανναίικα), το Αμάτοβο (σημερινός Άσπρος), το Αρτζάν (σημερινό Κάστρο) και ο Τσιφλίκ Μαχαλάς (σημερινό Λαγκαδοχώρι), που τότε αποτελούσαν τσιφλίκια του Γιουσούφ Μουχλίς πασά, γιου του Ισμαήλ μπέη από τις Σέρρες. Πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους οικισμούς και έκτοτε ο Ελληνισμός της περιοχής συρρικνώθηκε ανεπανόρθωτα, καθώς άρχισαν να εγκαθίστανται Βούλγαροι αγροτοεργάτες προκειμένου να καλύψουν το κενό στα τσιφλίκια[1][2][3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γεώργιος Χ. Χιονίδης, διάλεξη: Τα ληφθέντα υπό των Τούρκων μέτρα κατά των Ελλήνων επαναστατών του 1821 εις την Μακεδονίαν (ανάτυπον από Μακεδονικά ΙΑ΄ τεύχος. 27), Θεσσαλονίκη 1971
  2. Επισκοπικός Κατάλογος Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκίσίου[νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Οι Αρχιερείς στον Αγώνα του 1821, Πέτρος Α. Γεωργαντζής, Ξάνθη 1985». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2016.