Μητροπολίτης πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Αγαθόνικος Φατούρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αγαθόνικος Φατούρος
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΣ1.png
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1937
Αίγιο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Σπουδές Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ιερέας
θεολόγος

Ο πρώην μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Υπέρτιμος και Έξαρχος Πιερίας Αγαθόνικος Φατούρος (κατά κόσμον Γεώργιος Φατούρος, γενν. στο Αίγιο στις 6 Μαρτίου 1937) είναι Έλληνας ιεράρχης ο οποίος διετέλεσε Μητροπολίτης, έως το Νοέμβριο του 2013, της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Αίγιο στις 6 Μαρτίου 1937. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1960, χειροτονήθηκε διάκονος και το 1964 πρεσβύτερος. Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Γόρτυνας και Μεγαλουπόλεως (1964-68), ως καθηγητής στο Ανώτερο Ιερατικό Φροντιστήριο Τήνου (1968-71) και πρώτος διευθυντής στην Επτατάξια Εκκλησιαστική Σχολή Τήνου (μέχρι το 1974) και στη συνέχεια διετέλεσε διευθυντής του γραφείου ιεροκηρύκων και νεότητας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (1974-85). Το 1985 εξελέγη μητροπολίτης Κίτρους & Κατερίνης, όπου ανέπτυξε σημαντική πνευματική, κοινωνική και φιλανθρωπική δράση.[1] Συγκεκριμένα, στη μητροπολιτική του περιφέρεια, δημιουργήθηκαν τρία πνευματικά κέντρα, η Βαρνάβειος Εκκλησιαστική Βιβλιοθήκη, που ιδρύθηκε από τον ίδιο στη μνήμη του προκατόχου του Βαρνάβα Τζωρτζάτου, εκκλησιαστικό φροντιστήριο, δύο γηροκομεία, το συσσίτιο «Άρτος ο επιούσιος», θρησκευτικές υπηρεσίες στους ασθενείς και στον στρατό, σταθμός α΄ βοηθειών και κοινωνικής συμπαράστασης και άλλες κοινωφελείς υπηρεσίες. Έπειτα από ενέργειές του, η Μητρόπολη μετονομάσθηκε σε "Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος".

Στις 12 Νοεμβρίου 2013, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον απομάκρυνε από το θρόνο της Μητροπόλεως μετά το πόρισμα ειδικής επιτροπής, καθώς ήταν σε κώμα και δεν μπορούσε να εκτελέσει τα καθήκοντά του.[2] Το Φεβρουάριο του 2014 εκλέχθηκε μητροπολίτης από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Γεώργιος Χρυσοστόμου.[3] Έκτοτε παρέμενε ασθενών.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]