Μελέτιος Α' Κίτρους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μελέτιος Α΄ Κίτρους
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος21  Ιουλίου 1821
Θεσσαλονίκη
ΘρησκείαΟρθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Οι νεομάρτυρες της Θεσσαλονίκης (Ι.Ν.Αγίου Δημητρίου). Στην πρώτη σειρά διακρίνεται ο Άγιος Μελέτιος Α΄.

Ο Μελέτιος Α΄ (κατά κόσμον Μελέτιος Κυριακού) ήταν Επίσκοπος Κίτρους από το 1815 έως και τις 21 Ιουλίου του 1821, οπότε και μαρτύρησε τη Θεσσαλονίκη, στην αγορά Καπάνι μαζί με πολλούς Θεσσαλονικείς.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μελέτιος αναφέρεται στο σχετικό κατάλογο των Επισκόπων και κατά τα χρόνια του μεταφέρθηκε η έδρα της επισκοπής από το Κίτρος στον Κολινδρό. Διακρινόταν για την ευστροφία και την ανδρεία του. Κατά την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη ως τοποτηρητής στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης, λόγω της απουσίας του Θεσσαλονίκης Ιωσήφ στην Κωνσταντινούπολη, για την συμμετοχή του στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου. Εκεί συνελήφθη από τους Τούρκους και φυλακίστηκε στα υπόγεια του δικαστηρίου. Μαζί του φυλακίστηκαν και οι δημογέροντες Πάικος, Μπαλάνας, Σκανδαλίδης, Τάττης, ο εφημέριος του Αγίου Μηνά Παπαγιάννης, ο Χατζηνικολάου, ο Αργυρόπουλος, ο Αναγνωστάκης, ο Νάκος. Στην εκκλησία του Γρηγορίου Παλαμά είχαν συγκεντρώσει οι Τούρκοι δυο χιλιάδες Έλληνες. Οι περισσότεροι από αυτούς φονεύτηκαν.

Μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε', οι Οθωμανοί θανάτωσαν τον Θεσσαλονίκης Ιωσήφ μαζί με άλλους Αρχιερείς του Θρόνου, όπως τον Δέρκων Γρηγόριο.

Ο Μελέτιος απαγχονίστηκε και κατακρεουργήθηκε [1] από τον τουρκικό όχλο στην αγορά Καπάνι της Θεσσαλονίκης (σημερινή αγορά Βλάλη). Μαζί του μαρτύρησαν και οι πρόκριτοι (μέλη της Φιλικής Εταιρείας) Γεώργιος Βλάλης, Χρήστος Μενεξές (επίτροπος του ναού του Αγ. Μηνά), Χριστόδουλος Μπαλάνος, Γεώργιος Πάικος, Στέργιος Πολύδωρος, Αθανάσιος Σκανδαλίδης, Αναστάσιος Γούναρης, Δημήτριος Παππάς, Αναστάσιος Κυδωνιάτης, ο Αργυρός Ταπουχτσής κ.ά., στις 18 Μαΐου.[2]. Σφαγές επίσης έγιναν στην περιοχή της Ροτόντας και στην Πύλη Αξιού. Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν στο προαύλιο του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, όπου είχαν καταφύγει 2.000 Έλληνες και τελικά πολλοί από αυτούς φονεύτηκαν από τον τουρκικό όχλο[3]. Αργότερα, το 1822 στραγγαλίστηκε μετά από πολυήμερη φυλάκιση ο Έλληνας προύχοντας και πρόξενος της Δανίας, Εμμανουήλ Κυριακού.

Η μνήμη του εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία[4] στις 21 Ιουλίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]