Μετάβαση στο περιεχόμενο

Refrain (τραγούδι της Λις Άσια)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Refrain"
Συμμετοχή της Eurovision 1956
Χώρα
Καλλιτέχνης
Γλώσσα
Συνθέτης
Τζέο Βουμάρ
Στιχουργός
Εμίλε Γκαρντάζ
Μαέστρος
Γερνάντο Πάτζι
Απόδοση σε τελικούς
Απ. τελικού
Βαθ. τελικού
-
Χρονολογία εμφάνισης
◄ "Das alte Karussell" (1956)   
"L'enfant que j'étais" (1957) ►

Το "Refrain" ήταν το νικητήριο τραγούδι του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 1956, γραμμένο από κοινού από τον Εμίλε Γκαρντάζ και τον Τζέο Βουμάρ,[1] ερμηνευμένο από τη Λις Άσια εκπροσωπώντας την Ελβετία. Ήταν η πρώτη νικήτρια της Eurovision, αλλά όχι η πρώτη συμμετοχή της Ελβετίας. Αυτή η ιδιαιτερότητα συνέβη εξαιτίας των κανόνων του Διαγωνισμού του 1956, που επέτρεπαν (κάτι που ίσχυσε μόνο εκείνη τη χρονιά) κάθε συμμετέχουσα χώρα να συμμετέχει με δύο τραγούδια. Η Άσια εκπροσώπησε την Ελβετία ερμηνεύοντας η ίδια και τα δύο τραγούδια και προηγουμένως είχε ερμηνεύσει το τραγούδι "Das alte Karussell" στα Γερμανικά (το "Refrain" τραγουδήθηκε στα Γαλλικά).

Το τραγούδι είναι στο κλασικό chanson mode και λυπάται για τις χαμένες αγάπες της εφηβείας του τραγουδιστή (το γαλλικό πρωτότυπο λέει "vingt ans", το οποίο μπορεί επίσης να γίνει "twenties" στα αγγλικά).

Το τραγούδι εκτελέστηκε 9ο στη νύχτα του διαγωνισμού, μετά από την Κόρι Μπρόκεν την Ολλανδίας με το "Voorgoed voorbij" και πριν από την Μόνυ Μαρκ του Βελγίου με το "Le plus beau jour de ma vie. Ήταν ο νικητής του διαγωνισμού, ωστόσο ο αριθμός των πόντων που του δόθηκαν δεν αποκαλύφθηκε ποτέ.

Το κομμάτι διαδέχτηκε στην πρώτη θέση του διαγωνισμού το 1957 το τραγούδι "Net als toen" ερμηνευμένο από την Corry Brokken.

Το δεύτερο τραγούδι της Άσια εκείνη τη βραδιά ήταν το "Das alte Karussell", ενώ η επόμενη ελβετική συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1957 ήταν πάλι με την Λις Άσια και το τραγούδι "L'enfant que j 'étais".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]