Νορβηγική γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νορβηγικά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νορβηγικά
norsk
ΤαξινόμησηΙνδοευρωπαϊκές
Σύστημα γραφήςλατινική γραφή
Κατάσταση
Επίσημη γλώσσαΝορβηγία Νορβηγία
ISO 639-1no
ISO 639-2nor
ISO 639-3nor

Η νορβηγική γλώσσα ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών και ειδικότερα στις βορειογερμανικές γλώσσες. Έχει πολλά κοινά με τη Σουηδική, τη Δανική και τη Φεροϊκή γλώσσα. Ομιλείται από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους σχεδόν όλοι κατοικούν στη Νορβηγία, όπου είναι και επίσημη γλώσσα.

Τα Νορβηγικά έχουν δύο επίσημες γραπτές μορφές:

  • η bokmål (κυριολεκτικά «γλώσσα των βιβλίων»)
  • η nynorsk («Νεονορβηγική»)

Επίσης, υπάρχει η ανεπίσημη γραπτή μορφή riksmål (κυριολεκτικά εθνική γλώσσα), που είναι μια συντηρητικότερη μορφή της Bokmål, και η ανεπίσημη høgnorsk, που είναι πιο συντηρητική από τη νεονορβηγική.

Τα bokmål γράφονται από το 85 με 90 % του συνολικού πληθυσμού της Νορβηγίας, αλλά είναι τόσο κοντά με τη Δανική που θα μπορούσαν οι δύο γλώσσες να θεωρηθούν διάλεκτοι μίας γλώσσας. Αντίθετα τα nynorsk, που γράφονται μόνο από το 10% του πληθυσμού, έχουν πολλά κοινά με την Ισλανδική και τη Φεροϊκή.

Γενικά όλες οι μορφές των Νορβηγικών μοιάζουν με τα Σουηδικά και τα Δανικά, και έτσι Σουηδοί, Νορβηγοί και Δανοί μπορούν να αλληλοκατανοούνται.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πάντα υπήρχε στην Νορβηγία ένας μεγάλος αριθμός διαλέκτων. Εξαιτίας του δύσκολου αναγλύφου της χώρας, με πολλά βουνά και απότομες κοιλάδες, και δύσκολες μετακινήσεις, οι διάλεκτοι μπόρεσαν να εξελιχθούν πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Για αυτόν τον λόγο, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η Δανία κυριαρχούσε στην Νορβηγία για πολλούς αιώνες με τα Δανικά ως επίσημη γλώσσα, δεν μπόρεσε να εδραιωθεί μια ενιαία γλώσσα με ενιαία προφορά, όπως για παράδειγμα στη Σουηδία ή τη Γερμανία. Ακόμη και στην γραπτή γλώσσα υπάρχουν σήμερα δύο διαφορετικές γραφές.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]