Ολλανδική γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ολλανδικά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ολλανδικά
Nederlands, Hollands και Vlaams, Nederlands
ΤαξινόμησηΙνδοευρωπαϊκές γλώσσες
Σύστημα γραφήςλατινική γραφή και Dutch Braille
Κατάσταση
Επίσημη γλώσσαFlag of the Netherlands.svg Ολλανδία
Flag of Belgium.svg Βέλγιο
Σουρινάμ Σουρινάμ
Αρούμπα Αρούμπα
Ολλανδικές Αντίλλες Ολλανδικές Αντίλλες
Flag of Europe.svg Ευρωπαϊκή Ένωση
ΡυθμιστήςΟλλανδική Γλωσσική Ένωση
ISO 639-1nl
ISO 639-2dut και nld
ISO 639-3nld
SIL-
Map Dutch World scris.png
Ολλανδόφωνος κόσμος

Τα Ολλανδικά (Nederlands, προφορά: ) ανήκουν στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, στην υποομάδα των γερμανικών γλωσσών. Από τα Ολλανδικά εξελίχθηκαν τα Αφρικάανς στη δυτική Νότια Αφρική. Σήμερα, είναι μητρική γλώσσα περίπου 25 εκατομμυρίων ανθρώπων. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλαμβάνει την 7η θέση στη σειρά κατοίκων που την ομιλούν ως μητρική γλώσσα. Ομιλείται βασικά στην Ολλανδία, το Βέλγιο (στο φλαμανδικό τμήμα της χώρας) και στο Σουρινάμ. Και στην Αρούμπα, τις Ολλανδικές Αντίλλες (τμήματα και τα δύο του Βασιλείου της Ολλανδίας) και το Γαλλικό Βέστχουκ (ολλανδικά: Franse Westhoek, γαλλικά: Westhoek français) ομιλούνται τα ολλανδικά. Το τελευταίο αποτελεί τμήμα της Γαλλίας και αποκαλείται μερικές φορές "Γαλλική Φλάνδρα". Αναφέρεται δε στην περιοχή πέριξ της Δουνκέρκης. Σε λίγες περιοχές της Γερμανίας, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία, ομιλούνται και διδάσκονται επίσης τα ολλανδικά. Στη Νότια Αφρική και στην Ινδονησία (παλιά αποικία της Ολλανδίας), τα Ολλανδικά χρησιμοποιούνται ως γλώσσα-πηγή για τη δημιουργία λέξεων. Το 2005, η Ολλανδική γλώσσα διδασκόταν σε περίπου 40 χώρες, σε 220 πανεπιστήμια.

Ολλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι η επίσημη γλώσσα της χώρας που διδάσκεται στα σχολεία και χρησιμοποιείται από τις αρχές. Είναι η επίσημη γλώσσα περίπου 17.5 εκατομμυρίων κατοίκων. Εκτός από τα Ολλανδικά, ως επίσημη γλώσσα αναγνωρίζεται η φριζική γλώσσα. Ως επίσημες διάλεκτοι αναγνωρίζονται τα Λιμβουργιανά και τα Κάτω-σαξονικά. Τα Τουρκικά και τα Αραβικά, ακολουθούμενα και από άλλες γλώσσες, ομιλούνται από περίπου 410.000 και 400.000 κατοίκους αντίστοιχα.

Βέλγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Ολλανδικά είναι η μητρική γλώσσα περίπου 6 εκατομμυρίων Βέλγων Φλαμανδών.

Προέλευση και εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Ολλανδικά είναι μία δυτικογερμανική γλώσσα. Γεννήθηκε από τα Κάτω Γερμανικά, τα οποία ομιλούνταν και ομιλούνται ακόμη στην Βόρεια Γερμανία.

Αρχικά και κυρίως η ολλανδική γλώσσα ομιλείται στην Ολλανδία, στη Φλάνδρα στα βόρεια του Βελγίου, καθώς και σε περιοχές που συνορεύουν με την Γερμανία και την Γαλλία. Τα Ολλανδικά άρχισαν να διαχωρίζονται από τα Κάτω Γερμανικά τον 17ο αιώνα, όταν η Ολλανδία έγινε αυτόνομο και στη συνέχεια ισχυρό κράτος. Επίσης πολλές λέξεις προέρχονται από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά. Τα Ολλανδικά μοιάζουν πάρα πολύ με τα Γερμανικά, σε μικρότερό βαθμό με τα Αγγλικά, ενώ είναι σχεδόν ίδια με τα Κάτω Γερμανικά.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]