Vivo cantando

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Vivo cantando"
Single από Σαλομέ
B-side"Amigos, amigos"
Κυκλοφορία1969
ΤύποςΣίνγκλ σε βινύλιο
Διάρκεια2:09
ΔισκογραφικήBelter
ΤραγουδοποιόςΜαρία Χοσέ ντε Θεράτο, Ανιάνο Αλκάλντε
ΠαραγωγόςΑουγκούστο Αλχέρο
Χρονολογία των single
Συμμετοχή της Eurovision 1969
Χώρα
Ισπανία
Καλλιτέχνης
Μαρία Ρόσα Μάρκο
Ως
Γλώσσα
Συνθέτης
Μαρία Χοσέ ντε Θεράτο
Στιχουργός
Ανιάνο Αλκάλντε
Μαέστρος
Αουγκούστο Αλχέρο
Απόδοση σε τελικούς
Απ. τελικού
Βαθ. τελικού
18
Χρονολογία εμφάνισης
◄ "La, la, la" (1968)   
"Gwendolyne" (1970) ►

Το "Vivo cantando" είναι ένα τραγούδι που ηχογράφησε η Ισπανή τραγουδίστρια Salomé. Το τραγούδι γράφτηκε από τους Μαρία Χοσέ ντε Θεράτο και Ανιάνο Αλκάλντε με παραγωγή του Αουγκούστο Αλχέρο. Είναι κυρίως γνωστό το τραγούδι ως η ισπανική νικητήρια συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 1969.

Το τραγούδι ήταν από κοινού νικητής με το "Boom Bang-a-Bang" του Ηνωμένου Βασιλείου που ερμήνευσε η Λουλού, το "De troubadour" της Λένι Κουρ της Ολλανδίας και το "Un jour, un enfant" που τραγουδήθηκε για τη Γαλλία από τη Φρίντα Μποκαρά. Ήταν η δεύτερη νικήτρια συμμετοχή της Ισπανίας στο διαγωνισμό και η τελευταία μέχρι σήμερα.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τραγούδι είναι ένας πολύ up-tempo αριθμός, τραγουδισμένος από την προοπτική μιας γυναίκας που λέει στον εραστή της για τις θετικές αλλαγές που έχει κάνει πάνω της, ειδικά ότι τώρα ζει τη ζωή της τραγουδώντας.

Η Salomé ηχογράφησε το τραγούδι σε έξι γλώσσες, στα Ισπανικά (Castellano), στα Καταλανικά (ως "Canto i vull viure"), στα Βασκικά ("Kantari bizi naiz"), στα Αγγλικά ("The Feeling of Love"), στα Γαλλικά ("Alors je chante") και στα Ιταλικά ("Vivo cantando" ). Ο Ισραηλινός τραγουδιστής Rika Zaraï κυκλοφόρησε μια διασκευή του τραγουδιού στο Alors je Chante και πέρασε τρεις εβδομάδες στο νούμερο ένα στο γαλλικό single chart από τις 16 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 1969.

Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο αξέχαστες πτυχές της παράστασης στο Eurovision ήταν το κοστούμι της Salomé - ένα παντελόνι Pertegaz καλυμμένο με μακριά σκέλη από πορσελάνη που μοιάζει με χάντρες - και το γεγονός ότι ο τραγουδιστής επέλεξε να χορέψει επί τόπου κατά τη διάρκεια ορισμένων τμημάτων του τραγουδιού. Ο χορός ήταν αντίθετος με τους κανόνες του Διαγωνισμού Τραγουδιού τότε. Η Salomé δεν τιμωρήθηκε, ωστόσο, καθώς οι ερμηνευτές από την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν κάνει το ίδιο και το ίδιο έτος.

Διαδέχτηκε ως ισπανική συμμετοχή στο Διαγωνισμό του 1970 ο Χούλιο Ιγκλέσιας με το "Gwendolyne" και στο Διαγωνισμό του 1971 η Karina με το "En un mundo nuevo".

Τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Τσαρτ Θέση
Ισπανία Los 40 1[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2020. 

Επιπλέον ιστοσελίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος
"La, la, la" από τη Μασσιέλ
Νικητής του Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision
συν-νικητής με τα "De troubadour" από τη Λένι Κουρ, "Un jour, un enfant" από τη Φρίντα Μποκαρά και "Boom Bang-a-Bang" by Λουλού

1969
Διάδοχος
"All Kinds of Everything" από τη Ντάνα