Μονή Πετράκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°58′43″N 23°44′57″E / 37.97861°N 23.74917°E / 37.97861; 23.74917

Ιερά Μονή Ασωμάτων-Πετράκη
Χάρτης
Είδοςμοναστήρι
Αρχιτεκτονικήβυζαντινή αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′43″N 23°44′57″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής10ος αιώνας
Commons page Πολυμέσα

Η Μονή Πετράκη ή Ιερά Μονή Ασωμάτων-Πετράκη είναι μεσαιωνική εκκλησία, που σήμερα βρίσκεται μέσα στην πόλη της Αθήνας, στο Κολωνάκι. Δίπλα στη Μονή βρίσκονται σήμερα τα γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Καθηγούμενος της Μονής, από το 2012 είναι ο τιτουλάριος μητροπολίτης Θαυμακού, Ιάκωβος (Μπιζαούρτης).

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία προήλθε από τον Πέτρο Παπασταμάτη από τη Δημητσάνα, όταν το 1673 πήγε στην Αθήνα και έγινε ιερομόναχος στην Μονή του Αγίου Ιωάννη του Καρέα, στον Υμηττό. Έλαβε το όνομα Παρθένιος, αλλά διατήρησε το υποκοριστικό του κοσμικού όνοματός του, Πετράκης. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και ανακαίνισε την Μονή Ασωμάτων Ταξιαρχών, η οποία αποκαλείται πλέον, Μονή Πετράκη.

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αρχικός ναός κατασκευάστηκε τον 13ο ή 14ο αιώνα. Είναι τύπου εγγεγραμμένου σταυροειδούς ναού με τρούλο, ο οποίος στηρίζεται σε τέσσερις κίονες (τετρακιόνιος). Τα κιονόκρανα είναι κορινθιακού ρυθμού. Ο διπλός νάρθηκας είναι μεταγενέστερη προσθήκη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για την παλαιότερη σωζόμενη και σε λειτουργία βυζαντινή εκκλησία της Αθήνας. Οι τοιχογραφίες της είναι έργο του σημαντικού ζωγράφου της όψιμης μεταβυζαντινής ζωγραφικής, Γεωργίου Μάρκου του Αργείου (1719).[1] Η μονή κατά το παρελθόν ήταν πατριαρχικό σταυροπήγιο. Αρχικά η μονή των Ασωμάτων Ταξιαρχών ήταν μετόχιο της Μονής Καρέα επί του Υμηττού, αργότερα όμως οι μοναχοί μετοίκησαν -για λόγους ασφαλείας- στην Μονή των Ασωμάτων Ταξιαρχών. Κατά το 1834, όταν η πρωτεύουσα του Κράτους μεταφέρθηκε από το Ναύπλιο στην Αθήνα, η μονή Πετράκη μεταβλήθηκε σε πυριτιδαποθήκη.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η αθηναϊκή διαχρονία της Μονής Πετράκη». ellas2.wordpress.com. 1 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2024. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]