Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2016: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2.339: Γραμμή 2.339:
==Σημειώσεις και παραπομπές==
==Σημειώσεις και παραπομπές==
===Σημειώσεις===
===Σημειώσεις===
<references group="lower-greek"/>
{{notes}}


===Παραπομπές===
===Παραπομπές===
<references />
{{Reflist|30em}}


== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
*{{URL|http://www.eurovision.tv/|Επίσημη ιστοσελίδα}}
*{{URL|http://www.eurovision.tv/|Επίσημη ιστοσελίδα}}

{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Eurovision Song Contest 2016}}
{{Eurovision}}
{{Eurovision}}
{{Eurovision 2016}}
{{Eurovision 2016}}

Έκδοση από την 18:09, 26 Οκτωβρίου 2021

Το «Eurovision 2016» ανακατευθύνει εδώ. Για τον παιδικό διαγωνισμό, δείτε: Παιδικός Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2016.
Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2016
Come Together
Ημερομηνίες
1ος Ημιτελικός10 Μαΐου 2016
2ος Ημιτελικός12 Μαΐου 2016
Τελικός14 Μαΐου 2016
Διοργάνωση
Χώρος διεξαγωγήςEricsson Globe
Στοκχόλμη, Σουηδία
Παρουσιαστές
Σκηνοθέτης
Εκτελεστικός επόπτηςJon Ola Sand
Εκτελεστικός παραγωγός
ΔιοργανωτήςSveriges Television (SVT)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Έναρξη διαγωνισμού
  • 1ος ημιτελικός: "Heroes" από τoν Μονς Σέλμερλεβ
  • 2ος ημιτελικός: "That's Eurovision" (aka "Story of ESC"/"Story of Eurovision") από την Πέτρα Μέντε & τον Μονς Σέλμερλεβ
  • Τελικός: "Παρέλαση των Σημαιών: ένας φόρος τιμής στο σουηδικό σχέδιο μόδας & στην χορευτική μουσική"
Ενδιάμεση πράξη
  • 1ος ημιτελικός: "The Grey People", χορογραφία από τον Fredrik Rydman
  • 2ος ημιτελικός: "Man vs Machine", χορογραφία από τον Fredrik Rydman
  • Τελικός: "Rock Your Body" & "Can't Stop the Feeling" από τoν Justin Timberlake
  • "Love Love Peace Peace", ένα ποτ πουρί από προηγούμενα τραγούδια της Eurovision
  • "Lynda Woodruff" σκετς από την Sarah Dawn Finer
  • "Fire in the Rain" και "Heroes" από τον Μονς Σέλμερλεβ
Συμμετέχοντες
Αριθμός συμμετοχών42
Πρώτη εμφάνισηΚανένας
Επιστρέφουν
Αποχωρούν
Ψηφοφορία
Σύστημα ψηφοφορίαςΚάθε χώρα απονέμει δύο σετ των 12, 10, 8–1 βαθμών στα 10 αγαπημένα τραγούδια της: ένα από την κριτική επιτροπή και το άλλο από το κοινό.
Μηδέν βαθμοίΚανένας[α]
Νικητής Ουκρανία
"1944"
← 2015Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision2017 →

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2016 ήταν ο 61ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision. Διεξήχθη στη Σουηδία για έκτη φορά μετά τη νίκη του Μονς Σέλμερλεβ με το τραγούδι "Heroes" στο διαγωνισμό του 2015 στη Βιέννη της Αυστρίας. Στις 8 Ιουνίου 2015, ο τηλεοπτικός φορέας της Σουηδίας, SVT, ανακοίνωσε ότι χώρος διεξαγωγής του διαγωνισμού θα είναι η Ericsson Globe Arena[1], στη Στοκχόλμη. Ήταν η τρίτη φορά που ο διαγωνισμός διεξήχθη στη Στοκχόλμη, έπειτα από το 1975 και το 2000, με τον τελευταίο επίσης να έχει διεξαχθεί στην Ericsson Globe. Όπως συμβαίνει από το 2008 και μετά, ο διαγωνισμός αποτελούταν από 2 Ημιτελικούς και το Μεγάλο Τελικό. Στη συνεδρίαση των επικεφαλής των αντιπροσωπειών που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου του 2015 στη Βιέννη, ανακοινώθηκε ότι οι προκαταρκτικές ημερομηνίες για τους δύο ημιτελικούς είναι 10 και 12 Μαΐου, με τον τελικό στις 14 Μαΐου 2016.

42 χώρες συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Η Κροατία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ουκρανία και η Βουλγαρία επέστρεψαν στο διαγωνισμό μετά από 3,4,1 και 3 χρόνια απουσίας αντίστοιχα. Η Πορτογαλία αποχώρησε από το διαγωνισμό με σκοπό να βελτιώσει το σύστημα εθνικής επιλογής της και αναμένεται να επιστρέψει το 2017. Η Ρουμανία αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό, όπου ήταν να πάει με το τραγούδι "Moment Of Silence" του Οβίντιου Αντόν (Ovidiu Anton), λόγω υπέρογκων χρεών προς την EBU.

Αυτή την χρονιά, έγινε η μεγαλύτερη αλλαγή στο σύστημα ψηφοφορίας από το διαγωνισμό του 1975 όπου παρουσιάστηκε το σύστημα με τους βαθμούς 1-8, 10 & 12. Υπήρχαν δύο σετ βαθμών, ένα της κριτικής επιτροπής και ένα του κοινού, δηλαδή κάθε χώρα έδωσε τους βαθμούς της κριτικής επιτροπής και του κοινού ξεχωριστά με το σύστημα βαθμών 1-8, 10 και 12. Νικήτρια αναδείχθηκε η Ουκρανία με 534 πόντους με το τραγούδι "1944" το οποίο το ερμηνεύει η Τζαμάλα.

Ο διαγωνισμός μεταδόθηκε ζωντανά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τσεχία πέρασε στον μεγάλο τελικό για πρώτη φορά ενώ, η Βοσνία και η Ελλάδα αποκλείστηκαν στους ημιτελικούς για πρώτη τους φορά με την Ελλάδα, να απουσιάζει τελευταία φορά από τον τελικό το 2000. Η Βουλγαρία πήρε την καλύτερη θέση που έχει λάβει από το ντεμπούτο της (4η), η οποία εκπροσωπήθηκε από την Poli Genova με το "If love was a crime". Ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ τραγούδησε ζωντανά στην σκηνή ως guest κάποιες από τις επιτυχίες του ενώ, ο διαγωνισμός έκανε νέο ρεκόρ τηλεθέασης με 204 εκατομμύρια τηλεθεατές (5 εκατομμύρια επιπλέον από τον τελευταίο διαγωνισμό το 2015)[2].

Τοποθεσία

Ο χώρος φιλοξενίας του διαγωνισμού, Ericsson Globe στη Στοκχόλμη

Χώρος φιλοξενίας

Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο Ericsson Globe στη Στοκχόλμη, μετά τη νίκη της Σουηδίας στο διαγωνισμό του 2015 στη Βιέννη με το τραγούδι "Heroes" του Måns Zelmerlöw. Η Ericsson Globe έχει χωρητικότητα περίπου 16.000 συμμετεχόντων και αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο διαγωνισμός διοργανώθηκε στο χώρο μετά τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2000.[3]

Διαδικασία επιλογής χώρου διεξαγωγής

: Πόλη Διεξαγωγής του Διαγωνισμού
: Πόλεις που δεν επιλέχθηκαν

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας Sveriges Television (SVT) ανακοίνωσε στις 24 Μαΐου, την ημέρα που κέρδισε τον διαγωνισμό του 2015, ότι η Tele2 Arena στη Στοκχόλμη ήταν ο πρώτος τόπος επιλογής τους. Ωστόσο, άλλες πόλεις και αρένες κλήθηκαν να υποβάλουν αίτηση και όσοι υπέβαλαν προσφορά είχαν περίπου τρεις εβδομάδες για να υποβάλουν την προσφορά τους στην SVT.

Η SVT ανακοίνωσε την 1η Ιουνίου τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι πόλεις και οι χώροι θα μπορούσαν να ανακοινώσουν το ενδιαφέρον τους για τη διοργάνωση του διαγωνισμού:[4]

  • Η SVT έπρεπε να έχει πρόσβαση στον χώρο τουλάχιστον 4 με 6 εβδομάδες πριν από τον διαγωνισμό για την κατασκευή της σκηνής και την εγκατάσταση του φωτισμού και της τεχνολογίας.
  • Ένα κέντρο τύπου με συγκεκριμένο μέγεθος έπρεπε να είναι διαθέσιμο στο χώρο.
  • Ένας συγκεκριμένος αριθμός ξενοδοχείων και δωματίων των ξενοδοχείων έπρεπε να διατεθεί κοντά στον χώρο.
  • Η πόλη φιλοξενίας έπρεπε να βρίσκεται κοντά σε ένα σημαντικό αεροδρόμιο.

Μια ανακοίνωση σχετικά με το χώρο αναμένεται από την SVT από το καλοκαίρι,[5] με την Ericsson Globe που ανακοινώθηκε ως ο τόπος φιλοξενίας στις 8 Ιουλίου.[6]

Υπόμνημα   dagger   Χώρος Διεξαγωγής

Πόλη[7] Αρένα/Γήπεδο Χωρητικότητα Σημειώσεις
Γκέτεμποργκ Scandinavium 14.000 Φιλοξένησε τον διαγωνισμό το 1985.
Όρνσκολντσβικ Fjällräven Center 9.800
Λινκόπινγκ Saab Arena 11.500
Σάντβικεν και Γέβλε Göransson Arena 10.000 Εάν αυτή η επιλογή είχε επιλεγεί, το Σάντβικεν θα φιλοξενούσε τις τρεις κύριες παραστάσεις στη Göransson Arena και το Γέφλε θα φιλοξενούσε άλλες μικρότερες συναυλίες και παραστάσεις.
Στοκχόλμη
Annexet 4.000
Ericsson Globe dagger 16.000 Φιλοξένησε τον διαγωνισμό το 2000 και τους τελικούς του Melodifestivalen από το 2002 έως το 2012. Στις 8 Ιουνίου ανακοινώθηκε ότι η Ericsson Globe πρόκειται να φιλοξενήσει το διαγωνισμό.
Tele2 Arena 45.000 Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, αμέσως μετά το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2015, η Tele2 Arena ήταν η πρώτη επιλογή της SVT για να φιλοξενήσει το διαγωνισμό. Δεν θα ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί η αρένα για την Eurovision για 4 με 6 εβδομάδες, λόγω των προγραμματισμένων αγώνων της ποδοσφαιρικής ομάδας Χάμαρμπι.
Hovet 9.000
Πόλεις και χώροι που αποσύρθηκαν
Γκέτεμποργκ Στάδιο Ullevi 75.000 Υπήρχε μια πρόταση για την κατασκευή ενός στεγάστρου για την κάλυψη του Σταδίου Ullevi για να διοργανώσει το διαγωνισμό. Η ιδέα απορρίφθηκε λόγω κόστους.
Ουψάλα Δεν ανακοινώθηκε κάποιος χώρος.
Έρεμπρο
Μάλμε Malmö Arena 15.400 Φιλοξένησε τον διαγωνισμό το 2013. Αποσύρθηκε στις 11 Ιουνίου 2015 λόγω μη διαθεσιμότητας κατά τη διάρκεια των προβών λίγες εβδομάδες πριν το διαγωνισμό.
Στοκχόλμη Friends Arena 65.000 Το μεγαλύτερο γήπεδο και κλειστός χώρος στην Σουηδία και στις Νορδικές χώρες. Φιλοξένησε τους τελικούς του Melodifestivalen από το 2013 ως το 2015. Ωστόσο,αποκαλύφθηκε ότι αποσύρθηκε από τα πιθανά γήπεδα για να φιλοξενήσουν τον διαγωνισμό.[8]

Μορφή

Οι προκαταρκτικές ημερομηνίες για τον διαγωνισμό ανακοινώθηκαν στις 16 Μαρτίου 2015 σε συνεδρίαση των αρχηγών αντιπροσωπειών στη Βιέννη, με τους ημιτελικούς να διεξήχθησαν στις 10 και 12 Μαΐου και τον τελικό στις 14 Μαΐου 2016.[9] Αυτά υποβλήθηκαν σε αλλαγές ανάλογα με την SVT,[10] αλλά επιβεβαιώθηκαν αργότερα όταν η Στοκχόλμη είχε ανακοινωθεί ως πόλη υποδοχής.

Πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις το 2014 μεταξύ της EBU και της Ασιατικής-Ειρηνικής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (ABU) σχετικά με την προσθήκη μιας φιλοξενούμενης απόδοσης από το Φεστιβάλ Τραγουδιού ΑΒΟΥ στο διαγωνισμό. Η EBU επιβεβαίωσε στις 16 Ιουλίου 2015 ότι εξετάζει τη δυνατότητα της πρότασης, η οποία συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση της ABU το 2014.[11]

Η SVT πρότεινε αλλαγή στις ώρες έναρξης του διαγωνισμού από τις 21:00 CEST έως τις 20:00 CEST στις 9 Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια αλλαγή θα συνέβαλε στην προώθηση της προβολής του διαγωνισμού στην οικογένεια, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη, όταν θα έληγε αργά νύχτα.[12] Ωστόσο, η EBU δημοσίευσε τους δημόσιους κανόνες του διαγωνισμού στις 28 Οκτωβρίου, ορίζοντας ότι η ώρα έναρξης θα παραμείνει στις 21:00 CEST.[13]

Η EBU ανακοίνωσε στις 23 Σεπτεμβρίου ότι αντί να χρησιμοποιούν κλιπ από τα αντίστοιχα μουσικά τους βίντεο, τα προεκτεταμένα κλιπ από τις πρόβες των έξι πράξεων που προσδιόρισαν απευθείας στον τελικό (το "Big Five" και η Σουηδία) -στον οριστικό αριθμό των οποίων δόθηκε η ψήφος.[14]

Η κεντρική ομάδα του διαγωνισμού ανακοινώθηκε από την SVT και την EBU στις 26 Οκτωβρίου. Ο Johan Bernhagen και ο Martin Österdahl ήταν εκτελεστικοί παραγωγοί, ενώ ο Tobias Åberg ήταν επικεφαλής της παραγωγής. Οι τρεις ζωντανές εμφανίσεις κατευθύνθηκαν από τον Sven Stojanović και ο διαγωνισμός δημιουργήθηκε από τον Christer Björkman.[15]

Νέο σύστημα ψηφοφορίας

Η EBU ανακοίνωσε στις 18 Φεβρουαρίου 2016 ότι ένα νέο σύστημα ψηφοφορίας θα εφαρμοστεί στο διαγωνισμό για πρώτη φορά από το 1975. Το νέο σύστημα, εμπνευσμένο από το σύστημα ψηφοφορίας του Melodifestivalen, περιλαμβάνει κάθε χώρα που τώρα απονέμει δύο ομάδες βαθμών από 1-8, 10 και 12: μία από την επαγγελματική τους κριτική επιτροπή και η άλλη από την τηλεψηφοφορία. Οι τηλεψηφοφορίες από όλες τις χώρες συγκεντρώνονται όλες μαζί. Αφού οι θεατές καταθέσουν τις ψήφους τους, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα κάθε επαγγελματικής κριτικής επιτροπής, με τις χώρες που λαμβάνουν 1-8 και 10 πόντους να εμφανίζονται στην οθόνη αντί για 1-7, κάτι που συνέβη από το 2006 και ο εθνικός εκπρόσωπος βαθμών αναγγέλλει μόνο τη χώρα στην οποία απονέμουν 12 βαθμούς. Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των επαγγελματικών επιτροπών, οι βαθμοί της τηλεψηφοφορίας από όλες τις συμμετέχουσες χώρες συνδυάζονται, παρέχοντας ένα σκορ για κάθε τραγούδι. Τα αποτελέσματα των χωρών που τερμάτισαν μεταξύ του 11ης και του 26ης θέσης στην κοινή ψηφοφορία προστίθενται αυτόματα στον πίνακα αποτελεσμάτων, με μόνο τα αποτελέσματα των δέκα πρώτων χωρών να ανακοινώνονται από τους παρουσιαστές. Το νέο σύστημα ψηφοφορίας χρησιμοποιείται επίσης για τον καθορισμό των προκρινόμενων χωρών από κάθε ημιτελικό, αλλά όπως και πριν οι προκρινόμενοι ανακοινώνονται με τυχαία σειρά.[16][17]

Καθώς το νέο σύστημα ψηφοφορίας αποδίδει ίσο βάρος στα αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής και της τηλεψηφοφορίας, ένα εθνικό αποτέλεσμα της κριτικής επιτροπής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφεδρικό αποτέλεσμα για την τηλεψηφοφορία ή αντίστροφα. Επομένως, εάν μια χώρα δεν μπορεί να παραδώσει ένα έγκυρο αποτέλεσμα τηλεψηφοφορίας/επιτροπής, ένα αποτέλεσμα υποκατάστατο υπολογίζεται από το αποτέλεσμα της κριτικής επιτροπής μιας προεπιλεγμένης ομάδας χωρών που έχει εγκριθεί από την Ομάδα Αναφοράς του διαγωνισμού. Ο γενικός διευθυντής της Radiotelevisione della Repubblica di San Marino (SMRTV), Carlo Romeo, δήλωσε στις 23 Φεβρουαρίου ότι η χρήση ενός υποκατάστατου τηλεοπτικού αποτελέσματος δημιουργεί διακρίσεις σε μικροκράτη όπως ο Άγιος Μαρίνος, ο οποίος χρησιμοποιούσε μόνο κριτική επιτροπή λόγω της χρήσης της ιταλικού τηλεψηφοφορίας και, ως εκ τούτου, θα έχει μειωθεί η εκπροσώπηση ψήφου στο πλαίσιο του νέου συστήματος και επέκρινε την EBU για να μην επικοινωνήσει με τα μέλη της προτού λάβει την απόφαση.[18][19]

Άλλα Eurovision γεγονότα

Η EBU ανακοίνωσε στις 14 Μαρτίου 2016 ότι η Tele2 Arena στη Στοκχόλμη θα φιλοξενήσει ένα ζωντανό γεγονός που θα διεξαχθεί παράλληλα με τον τελικό του διαγωνισμού στις 14 Μαΐου.[20] Το Eurovision Το Πάρτι, το οποίο φιλοξένησε η Σάνα Νίλσεν, επέτρεψε στους οπαδούς να παρακολουθήσουν τον τελικό σε μεγάλη οθόνη και να δούν παρασκήνια από την Ericsson Globe, όπως η Νίλσεν, που πραγματοποίησε αποκλειστικές συνεντεύξεις και εμφανίστηκε με τους οικοδεσπότες Πέτρα Μέντε και Μονς Σέλμερλεβ. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της σουηδικής κριτικής επιτροπής ανακοινώθηκαν επίσης ζωντανά από την εκδήλωση από την Γκίνα Ντιρόβι. Επίσης, πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση πριν και μετά το πάρτι και παρουσιάστηκαν παραστάσεις από πρώην νικητές του διαγωνισμού, όπως η Καρόλα και η Λορίν καθώς και από τους Ντάνι Σοσίντο, Panetoz και DJ Tim Henri.[21][22] Ο εκτελεστικός παραγωγός του διαγωνισμού Johan Bernhagen δήλωσε ότι η εκδήλωση συμπληρώνει τις υπάρχουσες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Eurovision Village και στο EuroClub και ελπίζεται ότι το Eurovision Το Πάρτυ θα γίνει ετήσιο γεγονός στην πόλη υποδοχής του διαγωνισμού.[20]

Παρουσιαστές

Måns Zelmerlöv standing next to Petra Mede at a press conference at the Eurovision Song Contest 2016
Μονς Σέλμερλεβ και Πέτρα Μέντε, οι παρουσιαστές του διαγωνισμού.

Τη νύχτα της νίκης του ο Μονς Σέλμερλεβ εξέφρασε το ενδιαφέρον του να είναι ένας από τους οικοδεσπότες του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2016.[23] Ο Σέλμερλεβ είχε προηγουμένως παρουσιάσει το Melodifestivalen του 2010, έναν διαγωνισμό για τη σουηδική επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπούσε στη Eurovision του 2010,[24] και το δημοφιλές σουηδικό σόου Allsång på Skansen.[25] Στις 25 Μαΐου, ο Κρίστερ Μπιόρκμαν δήλωσε στην εφημερίδα Expressen ότι η Σάνα Νίλσεν, η Τζίνα Ντιράουι και η Πέτρα Μέντε είναι επίσης πιθανές επιλογές για οικοδεσπότες.[26] Στις 1 Ιουνίου, η σουηδική εφημερίδα Expressen αποκάλυψε ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Σουηδίας Sveriges Television πρότεινε δύο άντρες για την παρουσίαση, ο ένας ήταν ο διάσημος σουηδός ηθοποιός που είναι ο Ντολφ Λούντγκρεν και ο περσινός νικητής Μονς Σέλμερλεβ. Στις 19 Αυγούστου, η σουηδική εφημερίδα Expressen αποκάλυψε ότι ο Μονς Σέλμερλεβ και η Πέτρα Μέντε ήταν η πρώτη επιλογή του SVT. Στις 14 Δεκεμβρίου ο SVT ανακοίνωσε ότι ο Μονς Σέλμερλεβ και η Πέτρα Μέντε θα παρουσιάσουν το διαγωνισμό.[27]

Οι συνεντεύξεις Τύπου παρουσιάστηκαν από τους Γιόβαν Ραντομίρ και Καταρίνα Ρόλφσντοτερ-Γιάνσον, οι οποίοι επίσης έδωσαν σχόλια από την Εκδήλωση του Κόκκινου Χαλιού μπροστά από το Παλάτι της Στοκχόλμης, πριν από την επίσημη δεξίωση στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης στις 8 Μαΐου 2016.[28][29]

Κλήρωση κατανομής στους ημιτελικούς

Η κλήρωση που θα καθόριζε ποιες χώρες θα ήταν σε ποιον ημιτελικό έγινε στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης, στις 25 Ιανουαρίου 2016 με παρουσιαστές την Αλεξάνδρα Πασχαλίδου και τον Γιόβαν Ραντομίρ.[30] Το πρώτο μέρος της κλήρωσης καθορίζει σε ποιον ημιτελικό οι "Μεγάλες Πέντε" και η Σουηδία θα πρέπει να ψηφίσουν. Στο δεύτερο μέρος της κλήρωσης αποφασίστηκε ποιο θα ήταν το ήμισυ των ημιτελικών που θα έπαιρνε η κάθε χώρα, με την ακριβή σειρά εκτέλεσης που θα καθοριστεί αργότερα από τους παραγωγούς του σόου. Η EBU ανακοίνωσε αρχικά ότι η σειρά εκτέλεσης θα αποκαλυφθεί στις 5 Απριλίου,[31] ωστόσο, για λόγους που δεν ήταν γνωστοί, αργότερα τέθηκε σε εφαρμογή στις 8 Απριλίου.[32] Δεκαοκτώ χώρες θα συμμετείχαν στον πρώτο ημιτελικό, ενώ δεκαεννέα χώρες σχεδιάστηκαν να συμμετάσχουν στο δεύτερο ημιτελικό, αλλά μειώθηκαν στις 18 χώρες στις 22 Απριλίου λόγω της αναγκαστικής απόσυρσης της Ρουμανίας. Από κάθε ημιτελικό, δέκα χώρες εντάχθηκαν μαζί με τις "Μεγάλες 5" και τη Σουηδία στον τελικό, όπου συμμετείχαν συνολικά είκοσι έξι χώρες.

Οι τριάντα επτά ημι-φιναλίστ κατανεμήθηκαν σε έξι δοχεία, οι οποίες δημοσιεύθηκαν από την EBU στις 21 Ιανουαρίου, με βάση ιστορικά πρότυπα ψηφοφορίας όπως υπολογίστηκαν από τον επίσημο τηλεοπτικό εταίρο Digame. Η κλήρωση από διαφορετικά δοχεία βοηθά στη μείωση της πιθανότητας για λεγόμενη ψηφοφορία γείτονα και αυξάνεται η αγωνία στους ημιτελικούς. Η Σουηδία και η Γερμανία προ-εκχωρήθηκαν για να ψηφίσουν και να εκτελέσουν τον πρώτο και τον δεύτερο ημιτελικό, αντίστοιχα, λόγω αιτήσεων του αντίστοιχου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, οι οποίες εγκρίθηκαν από την EBU.[33][34]

1ο Δοχείο 2ο Δοχείο 3ο Δοχείο 4ο Δοχείο 5ο Δοχείο 6ο Δοχείο

Live-Shows

Show 1ος Ημιτελικός 2ος Ημιτελικός Τελικός Αναλυτικά
Jury-Show Δευ.9 Μαΐου, 22:00 Τετ.11 Μαΐου, 22:00 Παρ.13 Μαΐου, 22:00 Ψηφίζουν οι κριτικές επιτροπές
Family Show Τρι.10 Μαΐου, 16:00 Πεμ.12 Μαΐου, 16:00 Σαβ.14 Μαΐου, 14:00 Πρόβα τζενεράλε
TV-Show Τρι.10 Μαΐου, 22:00 Πεμ.12 Μαΐου, 22:00 Σαβ.14 Μαΐου, 22:00 Ζωντανή μετάδοση

Τελετές έναρξης και κατά της διάρκειας του σόου

Ο Τζάστιν Τίμπερλεικ ερμήνευσε το "Can't Stop the Feeling!" στην τελετή κατά της διάρκειας του σόου του τελικού.

Αναγγέλθηκε την 1η Μαϊου 2016 ότι η τελετή έναρξης του πρώτου ημιτελικού θα ήταν μια παράσταση του "Heroes" του Måns Zelmerlöw,[35] ενώ η τελετή έναρξης του δεύτερου ημιτελικού θα ήταν ένα τραγούδι μουσικής θεατρικού κωμωδικού με τίτλο "That's Eurovision", με σύνθεση από τον Matheson Bayley και στίχους από τους Bayley, Edward af Sillén και Daniel Réhn, και εκτελείται από τους Σέλμερλεβ και Μέντε.[36] Η τελετή έναρξης του τελικού ήταν μια παρέλαση των σημαιών παρόμοια με την τελική τελετή έναρξης από το 2013, ως θέμα αφιερώματος στο σουηδικό σχέδιο μόδας και χορευτική μουσική με καλλιτέχνες να χαιρετίζονται στη σκηνή σε μια επίδειξη μόδας πασαρέλας με σημαίες που προβάλλονται σε 26 φορέματα σχεδιασμένα από την Bea Szenfeld.[37]

Οι ενδιάμεσες τελετές κατά τη διάρκεια των σόου και των δύο ημιτελικών ήταν σκηνικά χορογραφημένα από τον Fredrik Rydman: "The Grey People" ("Οι Γκρίζοι Άνθρωποι") στον πρώτο ημιτελικό και "Man meets Machine" ("Ο άνθρωπος συναντά το μηχάνημα") στο δεύτερο ημιτελικό αντίστοιχα. Η EBU ανακοίνωσε στις 9 Μαΐου ότι μια από τις ενδιάμεσες πράξεις του τελικού θα ήταν μια παγκόσμια πρεμιέρα ζωντανή απόδοση του "Can't Stop the Feeling!" και "Rock Your Body" από τον Τζάστιν Τίμπερλεικ.[38] Ήταν ο πρώτος "παγκόσμιος megastar" στην 61χρονη ιστορία του διαγωνισμού που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του σόου.[39] Άλλες ενδιάμεσες τελετές στο τέλος περιλάμβαναν ένα σκέτς που ονομάζεται "Love Love Peace Peace", μία μίξη των παρελθόντων συμμετοχών όπως το τραγούδι των No Name, "Zauvijek moja" με εμφανίσεις από τους Λόρντι και τον Αλεξάντερ Ρίμπακ, νικητές του διαγωνισμού το 2006 και το 2009 αντίστοιχα,[40] ένα σκέτς με την Lynda Woodruff, που παίζεται από τη Σάρα Ντάων Φάινερ, και μια παράσταση των τραγουδιών "Fire in the Rain" και "Heroes" από τον Σέλμερλεβ, και από το τελευταίο του άλμπουμ, "Perfectly Damaged".[41]

Κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης του τελικού στο Logo TV στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απόδοση του Timberlake αντικαταστάθηκε από μια επανάληψη του "The Grey People" από τον πρώτο ημιτελικό. Σε συνέντευξή του στο The Guardian, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του διαγωνισμού, Jon Ola Sand, αποκάλυψε ότι αυτό οφείλεται στους περιορισμούς των δικαιωμάτων.[42][43][44]

Συμμετέχοντες

  Χώρες που συμμετέχουν στον 1ο ημιτελικό
  Χώρες που ψηφίζουν στον 1ο ημιτελικό
  Χώρες που συμμετέχουν στον 2ο ημιτελικό
  Χώρες που ψηφίζουν στον 2ο ημιτελικό

Οι συμμετέχουσες χώρες είχαν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2015 να υποβάλουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους στο διαγωνισμό και μέχρι τις 10 Οκτωβρίου να αποσύρουν τις αιτήσεις τους χωρίς οικονομικές κυρώσεις.[45] Η EBU είχε αρχικά ανακοινώσει στις 26 Νοεμβρίου ότι 43 χώρες θα συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ισομερώνοντας τον αριθμό ρεκόρ συμμετεχόντων που ορίστηκε το 2008 και το 2011.[46] Ωστόσο, η Ρουμανία αποσύρθηκε έντονα από τη συμμετοχή στις 22 Απριλίου 2016, μειώνοντας στη συνέχεια τον αριθμό των συμμετεχόντων χωρών σε 42.[47]

Τέσσερις χώρες επέστρεψαν μετά από απουσίες από πρόσφατους διαγωνισμούς: η Βοσνία και Ερζεγοβίνη μετά το 2012, οι Βουλγαρία και Κροατία μετά το 2013 και η Ουκρανία μετά το 2014. Η Αυστραλία επέστρεψε και μετά το ντεμπούτο της ως ειδικός προσκεκλημένος το 2015, αλλά κατόπιν πρόσκλησης της EBU, καθεστώς της ειδικής υπηρεσίας ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων. Ωστόσο, αντί να προκριθεί αυτόματα στον τελικό και να ψηφίσει και στις τρεις ζωντανές εμφανίσεις, όπως συνέβη το 2015, η Αυστραλία μπήκε στον δεύτερο ημιτελικό και ψήφισε μόνο σε αυτόν τον ημιτελικό και τον τελικό. Η Πορτογαλία αποσύρθηκε, κυρίως λόγω της ανεπαρκούς προώθησης των μέσων που βασίζονται στη μουσική τους, καθώς και λόγω μιας ανεπαρκώς διαρθρωμένης διαδικασίας επιλογής,[48] ενώ η Ρουμανία αποσύρθηκε έντονα από τη συμμετοχή στις 22 Απριλίου 2016 λόγω της επανειλημμένης μη καταβολής των χρεών τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα τους στην EBU.[47]

Καλλιτέχνες που επιστρέφουν

Επτά καλλιτέχνες επέστρεψαν έχοντας συμμετέχει στο παρελθόν στο διαγωνισμό. Ο Ντίν επέστρεψε έχοντας προηγουμένως εκπροσωπήσει τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη το 2004, τερματίζοντας ένατος στον τελικό με το τραγούδι "In The Disco".[49]

Η Καλιόπι επέστρεψε έχοντας προηγουμένως εκπροσωπήσει την ΠΓΔΜ το 2012, τερματίζοντας 13η στον τελικό με το τραγούδι "Crno i belo". Επιλέχθηκε επίσης, να εκπροσωπήσει την ΠΓΔΜ το 1996 με το "Samo ti", αλλά απέτυχε να προκριθεί από τον μη τηλεοπτικό προκριματικό γύρο.[50]

Η Πόλι Γκένοβα επέστρεψε έχοντας προηγουμένως εκπροσωπήσει τη Βουλγαρία το 2011, τερματίζοντας 12η στον ημιτελικό με το τραγούδι "Na inat".[51]

Η Μπογιάν Γιόβοβιτς επέστρεψε για το Μαυροβούνιο ως μέλος του γκούπ Highway έχοντας προηγουμένως εκπροσωπήσει τη Σερβία και Μαυροβούνιο το 2005 ως μέλος του γκρούπ No Name, τερματίζοντας 7οι στον τελικό μετο τραγούδι "Zauvijek moja".[52]

Η Ίρα Λόσκο επέστρεψε έχοντας προηγουμένως εκπροσωπήσει τη Μάλτα το 2002, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση με το τραγούδι "7th Wonder".[53]

Ο Ντόνι Μοντέλλ επέστρεψε έχοντας προηγουμένως εκπροσωπήσει τη Λιθουανία το 2012, τερματίζοντας 14ος στον τελικό με το τραγούδι "Love Is Blind".[54]

Η Γκρέτα Σαλόμε επέστρεψε έχοντας προηγουμένως εκπροσωπήσει την Ισλανδία το 2012 με τον Γιόνσι, τερματίζοντας 20οι στον τελικό με το τραγούδι "Never Forget".[55]

1ος Ημιτελικός

Σε αυτόν τον ημιτελικό συμμετείχαν 18 χώρες και ψηφίζει η Γαλλία, η Ισπανία και η Σουηδία.[56][57]

Σειρά[58] Χώρα Καλλιτέχνης Τραγούδι Γλώσσα Θέση[59] Βαθμοί
01 Φινλανδία Σάντια "Sing Ιt Away" Αγγλικά 15 51
02 Ελλάδα Argo "Utopian Land" Ελληνικά, Ποντιακά, Αγγλικά 16 44
03 Μολδαβία Λίντια Ισάκ "Falling Stars" Αγγλικά 17 33
04 Ουγγαρία Φρέντι "Pioneer" Αγγλικά 4 197
05 Κροατία Νίνα Κράλιτς "Lighthouse" Αγγλικά 10 133
06 Ολλανδία Ντάουε Μπομπ "Slow Down" Αγγλικά 5 197
07 Αρμενία Ιβέτα Μουκουτσιάν "LoveWave" Αγγλικά 2 243
08 Άγιος Μαρίνος Σερχάτ "I Didn’t Know" Αγγλικά 12 68
09 Ρωσία Σεργκέι Λάζαρεφ "You Are The Only One" Αγγλικά 1 342
10 Τσεχία Γκαμπριέλα Γκουντσίκοβα "I Stand" Αγγλικά 9 161
11 Κύπρος Minus One "Alter Ego" Αγγλικά 8 164
12 Αυστρία Ζώε "Loin D'ici" Γαλλικά 7 170
13 Εσθονία Γιούρι Ποότσμαν "Play" Αγγλικά 18 24
14 Αζερμπαϊτζάν Σάμρα Ραχιμλί "Miracle" Αγγλικά 6 185
15 Μαυροβούνιο Highway "The Real Thing" Αγγλικά 13 60
16 Ισλανδία Γκρέτα Σαλόμε "Hear Them Calling" Αγγλικά 14 51
17 Βοσνία και Ερζεγοβίνη Νταλάλ και Ντίν feat. Άνα Ρουσνέρ και Ζάλα "Ljubav je" Βοσνιακά 11 104
18 Μάλτα Ίρα Λόσκο "Walk On Water" Αγγλικά 3 209

2ος Ημιτελικός

Σε αυτόν τον ημιτελικό συμμετείχαν 18 χώρες και ψηφίζει η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.[56] Η Ρουμανία ήταν να εμφανιστεί στη 12η θέση του συγκεκριμένου ημιτελικού, αλλά αποκλείστηκε λόγω των επαναλαμβανόμενων μη πληρωμών των χρεών στην EBU, με αποτέλεσμα οι χώρες που ήταν να εμφανιστούν από 13η θέση και έπειτα να εμφανιστούν μια θέση πριν.[47][60]

Σειρά[58] Χώρα Καλλιτέχνης Τραγούδι Γλώσσα Θέση[20] Βαθμοί
01 Λετονία Γιούστς Σίρμαϊς "Heartbeat" Αγγλικά 8 132
02 Πολωνία Μίχαλ Σπακ "Color Of Your Life" Αγγλικά 6 151
03 Ελβετία Ρίκα "The Last Of Our Kind" Αγγλικά 18 28
04 Ισραήλ Χόβι Σταρ "Made Of Stars" Αγγλικά 7 147
05 Λευκορωσία Ιβάν "Help You Fly" Αγγλικά 12 84
06 Σερβία Σάνια Βούτσιτς "Goodbye (Shelter)" Αγγλικά 10 105
07 Ιρλανδία Νίκι Μπερν "Sunlight" Αγγλικά 15 46
08 ΠΓΔΜ Καλιόπι "Dona" Дона Σλαβομακεδονικά 11 88
09 Λιθουανία Ντόνι Μοντέλλ "I've Been Waiting For This Night" Αγγλικά 4 222
10 Αυστραλία Ντάμι Ίμ "Sound Of Silence" Αγγλικά 1 330
11 Σλοβενία Μανουέλλα "Blue And Red" Αγγλικά 14 57
12 Βουλγαρία Πόλι Γκένοβα "If Love Was A Crime" Αγγλικά, Βουλγάρικα 5 220
13 Δανία Lighthouse X "Soldiers Of Love" Αγγλικά 17 34
14 Ουκρανία Τζαμάλα "1944" Αγγλικά, Κριμαϊκά Ταταρικά 2 287
15 Νορβηγία Άγκνετε Γιόνσεν "Icebreaker" Αγγλικά 13 63
16 Γεωργία Νίκα Κοτσάροφ & Young Georgian Lolitaz "Midnight Gold" Αγγλικά 9 123
17 Αλβανία Ενέντα Ταρίφα "Fairytale" Αγγλικά 16 45
18 Βέλγιο Λάουρα Τεσόρο "What's The Pressure?" Αγγλικά 3 274

Τελικός

26 χώρες συμμετείχαν στον τελικό, με όλες τις 42 χώρες να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν. Η σειρά εμφάνισης του τελικού ανακοινώθηκε αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου τψν φιναλίστ του δεύτερου ημιτελικού στις 13 Μαΐου.[61]

Σειρά Χώρα Καλλιτέχνης Τραγούδι Γλώσσα Θέση[62] Βαθμοί
01 Βέλγιο Λάουρα Τεσόρο "What's The Pressure? Αγγλικά 10 181
02 Τσεχία Γκαμπριέλα Γκουντσίκοβα "I Stand" Αγγλικά 25 41
03 Ολλανδία Ντάουε Μπομπ "Slow Down" Αγγλικά 11 153
04 Αζερμπαϊτζάν Σάμρα Ραχιμλί "Miracle" Αγγλικά 17 117
05 Ουγγαρία Φρέντι "Pioneer" Αγγλικά 19 108
06 Ιταλία Φραντσέσκα Μικιελίν "No Degree Of Separation" Ιταλικά, Αγγλικά 16 124
07 Ισραήλ Χόβι Σταρ "Made Of Stars" Αγγλικά 14 135
08 Βουλγαρία Πόλι Γκένοβα "If Love Was A Crime" Αγγλικά, Βουλγάρικα 4 307
09 Σουηδία Φρανς "If I Were Sorry" Αγγλικά 5 261
10 Γερμανία Τζέιμι-Λι Κρίβιτς "Ghost" Αγγλικά 26 11
11 Γαλλία Αμίρ "J'ai Cherché" Γαλλικά, Αγγλικά 6 257
12 Πολωνία Μίχαλ Σπακ "Color Of Your Life" Αγγλικά 8 229
13 Αυστραλία Ντάμι Ίμ "Sound of Silence" Αγγλικά 2 511
14 Κύπρος Minus One "Alter Ego" Αγγλικά 21 96
15 Σερβία Σάνια Βούτσιτς "Goodbye (Shelter)" Αγγλικά 18 115
16 Λιθουανία Ντόνι Μοντέλλ "I've Been Waiting For This Night" Αγγλικά 9 200
17 Κροατία Νίνα Κράλιτς "Lighthouse" Αγγλικά 23 73
18 Ρωσία Σεργκέι Λάζαρεφ "You Are The Only One" Αγγλικά 3 491
19 Ισπανία Μπάρεϊ "Say Yay!" Αγγλικά 22 77
20 Λετονία Γιούστς "Heartbeat" Αγγλικά 15 132
21 Ουκρανία Τζαμάλα "1944" Αγγλικά, Κριμαϊκά Ταταρικά 1 534
22 Μάλτα Ίρα Λόσκο "Walk On Water" Αγγλικά 12 153
23 Γεωργία Νίκα Κοτσάροφ & Young Georgian Lolitaz "Midnight Gold" Αγγλικά 20 104
24 Αυστρία Ζώε "Loin D'ici" Γαλλικά 13 151
25 Ηνωμένο Βασίλειο Τζο και Τζέικ "You're Not Alone" Αγγλικά 24 62
26 Αρμενία Ιβέτα Μουκουτσιάν "LoveWave" Αγγλικά 7 249

Πίνακας βαθμολογιών

Πρώτος ημιτελικός

  Βαθμοί επιτροπής
  Βαθμοί κοινού
Αποτελέσματα ψηφοφορίας
Συνολικά Αποτελέσματα κοινού & επιτροπής Φινλανδία Ελλάδα Μολδαβία Ουγγαρία Κροατία Ολλανδία Αρμενία Άγιος Μαρίνος Ρωσία Τσεχία Κύπρος Αυστρία Εσθονία Αζερμπαϊτζάν Μαυροβούνιο Ισλανδία Βοσνία-Ερζεγοβίνη Μάλτα Γαλλία Ισπανία Σουηδία
Οι διαγωνιζόμενοι Φινλδανδία 51 35 4 2 8 7 2 5 3 4
16 1 7 2 6
Ελλάδα 44 22 3 7 3 6 3
22 7 3 12
Μολδαβία 33 24 3 6 6 5 4
9 5 2 2
Ουγγαρία 197 78 7 3 8 3 4 12 6 5 8 1 2 4 5 10
119 4 7 6 8 6 6 7 6 6 6 8 5 7 6 6 1 8 7 5 4
Κροατία 133 80 5 5 3 12 2 1 1 6 7 7 3 7 7 5 6 3
53 2 4 2 5 3 4 2 1 6 8 12 1 2 1
Ολλανδία 197 102 12 1 4 6 2 4 12 10 6 12 2 12 1 8 4 6
95 6 2 6 5 4 6 3 4 10 10 4 10 7 4 6 10
Αρμενία 243 127 7 10 10 5 5 5 12 10 5 2 12 5 7 12 3 12 5
116 1 8 8 2 3 12 8 12 12 7 4 1 3 3 3 4 12 10 3
Άγιος Μαρίνος 68 19 3 10 6
49 3 6 4 5 4 5 4 10 2 1 5
Ρωσία 342 148 6 12 12 10 6 1 7 3 12 8 1 12 8 10 8 10 2 8 12
194 8 10 10 10 10 8 12 12 8 10 7 12 12 10 12 7 12 8 8 8
Τσεχία 161 120 10 8 8 12 4 5 4 5 5 10 6 2 4 8 12 3 1 6 7
41 3 3 3 4 2 2 2 1 1 3 1 4 2 3 7
Κύπρος 164 71 8 7 2 10 10 8 1 10 1 8 4 1 1
93 7 12 7 2 3 8 5 8 4 2 6 1 5 5 2 6 5 3 2
Αυστρία 170 37 3 2 6 5 2 4 1 12 2
133 10 5 7 8 7 10 5 3 10 5 3 10 6 8 6 1 10 12 7
Εσθονία 24 9 1 2 2 1 1 2
15 12 1 2
Αζερμπαϊτζάν 185 92 2 5 7 3 7 6 10 3 4 4 7 5 3 6 7 5 8
93 12 12 10 7 10 8 7 7 10 10
Μαυροβούνιο 60 46 6 10 10 3 7 3 7
14 6 8
Ισλανδία 51 27 4 1 1 7 4 1 3 4 2
24 5 1 3 3 3 4 5
Βοσνία και Ερζεγοβίνη 104 26 1 4 1 2 2 10 6
78 12 7 1 4 7 12 5 12 6 12
Μάλτα 209 155 8 4 6 12 7 8 12 5 8 8 8 12 8 4 10 6 2 10 7 10
54 1 5 4 1 1 8 2 1 5 2 10 4 4 5 1

12 βαθμοί

Επιτροπή

Ακολουθούν περιληπτικά οι 12 βαθμοί που έδωσαν οι κριτικές επιτροπές κάθε χώρας στον 1ο ημιτελικό:

N. Παραλήπτης Χώρες που έδωσαν 12 βαθμούς
5 Ρωσία Αζερμπαϊτζάν, Κύπρος, Ελλάδα, Μολδαβία, Σουηδία
4 Αρμενία Μάλτα, Μαυροβούνιο, Ρωσία, Ισπανία
Ολλανδία Εσθονία, Φινλανδία, Ισλανδία, Άγιος Μαρίνος
3 Μάλτα Αρμενία, Αυστρία, Ουγγαρία
2 Τσεχία Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία
1 Αυστρία Γαλλία
Κροατία Ολλανδία
Ουγγαρία Τσεχία
Κοινό

Ακολουθούν οι 12 βαθμοί που έδωσε το κοινό κάθε χώρας στον 1ο ημιτελικό:

N. Παραλήπτης Χώρες που έδωσαν 12 βαθμούς
6 Ρωσία Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Εσθονία, Ισλανδία, Μάλτα, Άγιος Μαρίνος
4 Αρμενία Τσεχία, Γαλλία, Ολλανδία, Ρωσία
Βοσνία και Ερζεγοβίνη Αυστρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Σουηδία
2 Αζερμπαϊτζάν Ουγγαρία, Μολδαβία
1 Αυστρία Ισπανία
Κροατία Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Κύπρος Ελλάδα
Εσθονία Φινλανδία
Ελλάδα Κύπρος

Δεύτερος ημιτελικός

  Βαθμοί επιτροπής
  Βαθμοί κοινού
Αποτελέσματα ψηφοφορίας
Συνολικά Αποτελέσματα κοινού & επιτροπής Λετονία Πολωνία Ελβετία Ισραήλ Λευκορωσία Σερβία Ιρλανδία πΓΔΜ Λιθουανία Αυστραλία Σλοβενία Βουλγαρία Δανία Ουκρανία Νορβηγία Γεωργία Αλβανία Βέλγιο Γερμανία Ιταλία Ηνωμένο Βασίλειο
Οι διαγωνιζόμενοι Λετονία 132 64 6 6 7 4 2 7 10 3 6 2 5 1 5
68 5 5 7 7 12 5 2 3 3 8 3 3 5
Πολωνία 151 20 1 3 3 1 4 3 2 3
131 4 7 6 6 1 10 1 7 4 6 6 12 10 7 12 12 10 10
Ελβετία 28 25 1 5 1 7 2 7 1 1
3 3
Ισραήλ 147 127 2 8 10 1 7 7 6 6 10 4 5 5 7 5 6 4 10 12 8 4
20 1 2 6 2 2 1 1 1 2 2
Λευκορωσία 84 32 1 4 1 1 6 2 6 5 2 3
52 7 8 3 5 2 6 4 1 10 6 1
Σερβία 105 55 5 1 3 5 12 3 8 3 8 2 5
50 12 10 2 12 5 2 1 6
Ιρλανδία 46 15 2 4 2 3 2 2
31 1 2 2 1 1 7 4 2 4 7
πΓΔΜ 88 34 8 12 2 12
54 4 2 12 4 10 8 12 2
Λιθουανία 222 104 12 3 8 4 10 5 3 5 7 1 3 10 8 8 1 3 3 1 8
118 10 3 5 10 12 8 3 7 6 12 10 4 8 4 4 12
Αυστραλία 330 188 8 10 12 12 8 4 6 4 12 5 12 12 12 12 8 10 12 7 12 10
142 8 10 6 12 7 7 8 4 5 6 7 8 7 8 4 6 10 10 3 6
Σλοβενία 53 45 3 6 8 7 1 4 1 6 7 6
8 4 3 1
Βουλγαρία 220 98 7 5 4 3 4 2 10 8 2 8 6 7 10 7 6 4 5
122 3 4 3 10 8 8 5 8 3 10 5 3 5 6 5 7 7 7 7 8
Δανία 34 10 3 4 3
24 2 1 1 4 3 1 5 2 5
Ουκρανία 287 132 10 12 5 10 7 10 10 8 8 4 1 6 12 5 5 6 10 6
152 12 12 5 7 12 6 4 6 10 3 8 12 5 4 12 5 6 8 12 3
Νορβηγία 63 29 2 6 4 5 6 1 4 1
34 3 3 2 2 2 1 10 1 10
Γεωργία 123 84 6 7 5 2 3 1 1 10 7 4 1 8 10 7 12
39 5 7 2 2 8 1 8 5 1
Αλβανία 45 10 8 2
35 10 12 3 2 8
Βέλγιο 274 139 4 2 7 6 12 12 3 5 12 12 10 8 10 7 10 8 4 7
135 6 6 8 8 4 10 6 5 4 12 7 10 12 3 7 4 8 6 5 4

12 βαθμοί

Επιτροπή

Ακολουθούν περιληπτικά οι 12 βαθμοί που έδωσαν οι κριτικές επιτροπές κάθε χώρας στον 2ο ημιτελικό:

N. Παραλήπτης Χώρες που έδωσαν 12 βαθμούς
9 Αυστραλία Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ισραήλ, Ιταλία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ελβετία, Ουκρανία
4 Βέλγιο Αυστραλία, Λευκορωσία, Ιρλανδία, Σλοβενία
2 ΠΓΔΜ Αλβανία, Σερβία
Ουκρανία Γεωργία, Πολωνία
1 Γεωργία Ηνωμένο Βασίλειο
Ισραήλ Γερμανία
Λιθουανία Λετονία
Σερβία ΠΓΔΜ
Κοινό

Ακολουθούν οι 12 βαθμοί που έδωσε το κοινό κάθε χώρας στον 2ο ημιτελικό:

N. Παραλήπτης Χώρες που έδωσαν 12 βαθμούς
6 Ουκρανία Λευκορωσία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία
3 Πολωνία Βέλγιο, Γερμανία, Ουκρανία
Λιθουανία Ιρλανδία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο
2 Βέλγιο Αυστραλία, Δανία
ΠΓΔΜ Αλβανία, Σερβία
Σερβία Σλοβενία, Ελβετία
1 Αλβανία ΠΓΔΜ
Αυστραλία Ισραήλ
Λετονία Λιθουανία

Τελικός

  Βαθμοί επιτροπής
  Βαθμοί κοινού
Αποτελέσματα ψηφοφορίας
Συνολικά Αποτελέσματα κοινού & επιτροπής Αλβανία Αρμενία Αυστραλία Αυστρία Αζερμπαϊτζάν Λευκορωσία Βέλγιο Βοσνία και Ερζεγοβίνη Βουλγαρία Κροατία Κύπρος Τσεχία Δανία Εσθονία Φινλανδία Γαλλία Γεωργία Γερμανία Ελλάδα Ουγγαρία Ισλανδία Ιρλανδία Ισραήλ Ιταλία Λετονία Λιθουανία πΓΔΜ Μάλτα Μολδαβία Μαυροβούνιο Ολλανδία Νορβηγία Πολωνία Ρωσία Άγιος Μαρίνος Σερβία Σλοβενία Ισπανία Σουηδία Ελβετία Ουκρανία Ηνωμένο Βασίλειο
Οι διαγωνιζόμενοι Βέλγιο 181 130 4 12 5 4 10 2 8 10 5 3 12 6 5 4 3 4 5 8 10 10
51 12 8 4 3 1 4 12 2 5
Τσεχία 41 41 1 4 1 6 10 3 2 5 2 4 3
0
Ολλανδία 153 114 3 4 2 7 7 6 10 7 4 6 12 8 4 3 2 6 4 5 1 3 5 5
39 6 10 7 3 2 6 3 2
Αζερμπαϊτζάν 117 44 2 1 2 1 7 1 1 10 2 10 7
73 8 8 1 6 7 1 2 3 6 8 7 6 10
Ουγγαρία 108 52 1 4 5 4 10 3 7 1 2 3 10 2
56 1 3 7 3 1 3 4 3 2 2 2 5 3 6 1 10
Ιταλία 124 90 8 10 3 3 2 12 3 6 8 6 12 10 5 2
34 10 1 1 7 4 1 3 7
Ισραήλ 135 124 3 10 3 2 7 5 2 7 3 12 4 8 2 6 5 1 7 3 7 7 2 1 8 6 3
11 6 2 3
Βουλγαρία 307 127 4 7 8 8 1 6 3 6 10 10 7 1 2 10 10 2 8 3 4 10 1 1 5
180 8 10 5 8 4 5 2 1 12 5 4 5 3 4 7 4 5 7 7 1 10 8 2 5 1 5 3 3 8 2 12 4 2 8
Σουηδία 261 122 8 8 12 4 12 12 5 6 10 4 6 5 2 8 6 10 4
139 3 2 7 2 1 3 7 1 2 12 10 10 2 8 7 12 2 7 7 2 7 10 2 4 1 5 1 1 1
Γερμανία 11 1 1
10 2 8
Γαλλία 257 148 10 12 6 7 8 7 8 7 5 1 1 4 6 2 3 8 7 1 6 5 5 1 7 7 8 6
109 7 7 1 4 8 4 2 6 2 2 3 4 1 5 12 5 3 2 6 1 4 1 3 10 3 3
Πολωνία 229 7 2 3 1 1
222 5 1 12 3 6 12 6 4 2 7 5 1 5 7 4 10 3 8 10 10 4 10 5 6 2 10 10 5 7 4 5 10 5 8 10
Αυστραλία 511 320 12 5 12 7 6 12 10 8 12 10 10 10 8 6 8 6 7 12 10 10 6 5 12 8 3 10 4 12 10 10 2 6 6 8 12 12 5 8
191 12 3 2 1 4 3 5 5 5 1 10 4 7 1 5 5 3 8 6 5 6 5 3 12 5 5 8 7 4 5 6 3 4 12 1 4 6
  Βαθμοί επιτροπής
  Βαθμοί κοινού
Αποτελέσματα ψηφοφορίας
Συνολικά Αποτελέσματα κοινού & επιτροπής Αλβανία Αρμενία Αυστραλία Αυστρία Αζερμπαϊτζάν Λευκορωσία Βέλγιο Βοσνία και Ερζεγοβίνη Βουλγαρία Κροατία Κύπρος Τσεχία Δανία Εσθονία Φινλανδία Γαλλία Γεωργία Γερμανία Ελλάδα Ουγγαρία Ισλανδία Ιρλανδία Ισραήλ Ιταλία Λετονία Λιθουανία πΓΔΜ Μάλτα Μολδαβία Μαυροβούνιο Ολλανδία Νορβηγία Πολωνία Ρωσία Άγιος Μαρίνος Σερβία Σλοβενία Ισπανία Σουηδία Ελβετία Ουκρανία Ηνωμένο Βασίλειο
Οι διαγωνιζόμενοι Κύπρος 96 43 6 1 4 8 1 5 2 4 5 7
53 6 7 3 1 12 5 6 1 7 3 2
Σερβία 115 35 8 5 2 7 6 5 2
80 4 12 12 4 12 12 12 12
Λιθουανία 200 104 7 1 5 10 1 3 5 5 6 5 1 3 1 10 4 2 2 8 2 7 12 4
96 4 1 3 6 5 5 4 12 2 8 3 2 12 8 6 3 12
Κροατία 73 40 1 6 4 1 8 2 7 3 6 1 1
33 10 5 6 4 8
Ρωσία 491 130 7 2 3 12 12 5 6 6 12 1 12 8 7 4 7 8 7 1 4 6
361 7 12 5 8 12 12 6 6 12 8 10 10 4 12 8 6 8 12 10 10 7 8 10 8 12 8 8 10 12 10 3 6 8 10 12 10 8 8 6 12 7
Ισπανία 77 67 6 3 5 1 4 1 3 5 4 12 2 8 7 5 1
10 2 1 1 2 4
Λετονία 132 69 1 8 7 2 8 1 5 7 3 6 3 7 3 8
63 5 7 2 6 7 12 1 3 5 1 6 5 3
Ουκρανία 534 211 2 10 7 3 12 12 7 12 7 2 12 10 12 8 12 12 3 4 12 12 12 12 6 10
323 6 10 8 10 10 10 2 7 10 10 7 12 3 8 12 10 10 6 6 12 4 8 12 10 10 6 4 10 8 7 4 12 10 12 7 7 7 7 4 5
Μάλτα 153 137 2 8 10 6 5 7 6 6 2 5 4 4 10 4 5 4 3 12 8 3 10 6 7
16 5 6 5
Γεωργία 104 80 10 7 3 8 5 3 10 8 5 6 3 12
24 8 1 3 2 4 6
Αυστρία 151 31 5 4 8 1 8 1 4
120 4 3 3 5 4 6 4 1 6 6 8 7 1 6 2 1 3 4 1 4 6 4 8 6 2 5 10
Ηνωμένο Βασίλειο 62 54 5 4 4 3 3 7 12 6 8 2
8 4 3 1
Αρμενία 249 115 2 3 2 12 4 8 2 10 1 2 6 4 7 5 10 2 12 3 4 12 4
134 2 7 7 8 8 8 12 12 2 8 6 1 7 7 8 2 12 2 2 6 7

12 βαθμοί

Επιτροπή

Ακολουθούν περιληπτικά οι 12 βαθμοί που έδωσαν οι κριτικές επιτροπές κάθε χώρας στον μεγάλο τελικό:

N. Παραλήπτης Χώρες που έδωσαν 12 βαθμούς
11 Ουκρανία Βοσνία Ερζεγοβίνη, Δανία, Γεωργία, Ισραήλ, Λετονία, ΠΓΔΜ, Μολδαβία, Πολωνία, Άγιος Μαρίνος, Σερβία, Σλοβενία
9 Αυστραλία Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία
4 Ρωσία Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Κύπρος, Ελλάδα
3 Αρμενία Βουλγαρία, Ρωσία, Ισπανία
Σουηδία Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία
2 Βέλγιο Αυστραλία, Ιρλανδία
Ιταλία Γαλλία, Νορβηγία
1 Γαλλία Αρμενία
Γεωργία Ηνωμένο Βασίλειο
Ισραήλ Γερμανία
Λιθουανία Ουκρανία
Μάλτα Μαυροβούνιο
Ολλανδία Ισλανδία
Ισπανία Ιταλία
Ηνωμένο Βασίλειο Μάλτα
Κοινό

Ακολουθούν οι 12 βαθμοί που έδωσε το κοινό κάθε χώρας στον μεγάλο τελικό:

N. Παραλήπτης Χώρες που έδωσαν 12 βαθμούς
10 Ρωσία Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Εσθονία, Γερμανία, Λετονία, Μολδαβία, Σερβία, Ουκρανία
6 Σερβία Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Ελβετία
Ουκρανία Τσεχία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Άγιος Μαρίνος
3 Αρμενία Γαλλία, Γεωργία, Ρωσία
Αυστραλία Αλβανία, Μάλτα, Σουηδία
Λιθουανία Ιρλανδία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο
2 Βέλγιο 'Αυστραλία, Ολλανδία
Βουλγαρία Κύπρος, Ισπανία
Πολωνία Αυστρία, Βέλγιο
Σουηδία Δανία, Ισλανδία
1 Κύπρος Ελλάδα
Γαλλία Ισραήλ
Λετονία Λιθουανία

Ενώ καμία χώρα δεν έλαβε μηδέν βαθμούς κατά την διάρκεια ανακοινώσεων των δύο σετ των βαθμών, η Τσεχία έλαβε μηδέν βαθμούς από το κοινό στον τελικό.

Άλλες χώρες

Ενεργά μέλη της EBU

  • Ανδόρρα — Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ανδόρρας Ràdio i Televisió d'Andorra (RTVA) δήλωσε ότι η Ανδόρρα δεν θα επιστρέψει στον διαγωνισμό το 2016.[66]
  • Λίβανος — Η κρατική τηλεόραση του Λιβάνου Tele Liban δεν είχε αποκλείσει τη συμμετοχή της στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2016 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, δηλώνοντας σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «Δεν είμαστε σίγουροι ακόμα, ωστόσο δουλεύουμε σε αυτό και θα σας κρατάμε ενήμερους». Ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη λίστα των συμμετεχόντων που δημοσιεύτηκε στις 26 Νοεμβρίου 2015.
  • Λουξεμβούργο — Ο Ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Λουξεμβούργου RTL στις 4 Ιουνίου 2015 επιβεβαίωσε ότι το Λουξεμβούργο δεν θα επιστρέψει στο διαγωνισμό το 2016.
  • Μονακό — Ο Ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Μονακό Télé Monte Carlo (TMC) επιβεβαίωσε ότι το κρατίδιο του Μονακό δεν θα επιστρέψει στο διαγωνισμό το 2016, που θα πραγματοποιηθεί στην Στοκχόλμη.
  • Μαρόκο — Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Μαρόκου, SNRT, επιβεβαίωσε το 2015 πως η χώρα δεν θα επιστρέψει το 2016. Ωστόσο, και το Μαρόκο δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη λίστα των συμμετεχόντων που δημοσιεύτηκε στις 26 Νοεμβρίου 2015.
  • Πορτογαλία — Ο Πορτογαλικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, Rádio e Televisão de Portugal (RTP), είχε ενθαρρύνει τους οπαδούς τους να προτείνουν αλλαγές για την εθνική τους επιλογή, αν υποτεθεί ότι επέλεξαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό του 2016. Η Πορτογαλία δεν κατάφερε να προκριθεί στο μεγάλους τελικούς από το 2010, και η πλειοψηφία του πορτογαλικού δημόσιου φορέα έχει την εντύπωση ότι αυτό συμβαίνει λόγω της τρέχουσας μορφής επιλογής της χώρας το γνωστό Festival da Canção. Η αδελφή του Κριστιάνο Ρονάλντο, Κάτια Αβέιρου, είχε ξεκινήσει μια εκστρατεία στο λογαριασμό της στο Twitter ζητώντας από τους φαν της να στηρίξουν την προσπάθεια της να εκπροσωπήσει την Πορτογαλία στην Eurovision. Αλλά αργότερα, στις 7 Οκτωβρίου 2015, ανακοινώθηκε ότι η Πορτογαλία θα αποσυρθεί από το διαγωνισμό το 2016, λόγω χαμηλών θέσεων πράγμα που το έχει κάνει η χώρα ξανά σε σουηδικό έδαφος και το 2013. Σκοπεύει όμως να επιστρέψει το 2017, κάνοντας σκέψεις από τώρα.
  • Ρουμανία — Αν και η χώρα προοριζόταν να συμμετάσχει κανονικά στον διαγωνισμό με το τραγούδι "Moment of Silence" του Οβίντιου Άντον, η τηλεόραση της Ρουμανίας (TVR) αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό της Eurovision του 2016 και η αιτία ήταν το τεράστιο χρέος προς την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU). Έτσι ως αποτέλεσμα, η κρατική τηλεόραση της Ρουμανίας να αποχωρήσει από την EBU και να μην έχει το δικαίωμα να μεταδώσει τον διαγωνισμό και άλλες διοργανώσεις της EBU.
  • Σλοβακία — Η Ραδιοφωνία και Τηλεόραση της Σλοβακίας (RTVs) επέστρεψε την Eurovision Νέων Χορευτών 2015, και η απόφαση για τη Σλοβακία να επανέλθει στο διαγωνισμό έχει εξηγηθεί από τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα με την υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής και στην προώθηση της εθνικής κουλτούρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή τους το 2016. Αργότερα, στις 26 Αυγούστου 2015, ανακοινώθηκε ότι η ραδιοφωνία και τηλεόραση της Σλοβακίας (RTVs) δεν έχουν ακόμη να αποκλείσει τη συμμετοχή στην Eurovision του 2016. Μετά το τέλος του Σεπτεμβρίου, ο Σλοβακικός εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας επιβεβαίωσε ότι η Σλοβακία δεν θα επιστρέψει στο διαγωνισμό το 2016.[67]
  • Τουρκία — Παρά τις κάποιες πληροφορίες που έκαναν λόγο για τουρκική επιστροφή στο διαγωνισμό, στις 2 Οκτωβρίου η EBU ανακοίνωσε ότι ο τουρκικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, TRT, δεν είχε ακόμη αποφασίσει σχετικά με τη συμμετοχή της. Ωστόσο, στις 3 Νοεμβρίου 2015 η TRT ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό του 2016. Ο λόγος που δεν συμμετέχει η χώρα στον διαγωνισμό είναι ότι οι αιτήσεις τους δεν έχουν ληφθεί υπόψη αποτελεσματικά και η EBU δεν έχει αλλάξει τίποτα ακόμα. [68]

Συνεργαζόμενα μέλη της EBU

  • Καζακστάν — Στις 18 Δεκεμβρίου 2015, η EBU ανακοίνωσε ότι ο καζακικός τηλεοπτικός φορέας Khabar TV θα γίνει συνεργαζόμενο μέλος της EBU από την 1η Ιανουαρίου 2016. Λόγω αυτού, το Καζακστάν θα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision από το 2017 και μετά. Ωστόσο, το αν θα συμμετέχει στον διαγωνισμό του 2017, δεν έχει αναφερθεί ούτε από την EBU ούτε από την Khabar TV.[69]
  • Κίνα — Το ιδιωτικό κινέζικο κανάλι Hunan TV, έχει δείξει ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό τραγουδιού. Η EBU ανακοίνωσε ότι: "Είμαστε ανοιχτοί και πάντα ψάχνουμε για καινούριες χώρες σε κάθε Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision.[70] παρ'όλα αυτά η Κίνα δεν είναι μέλος της EBU, ούτε ανήκει στην Ευρώπη. Στις 3 Ιουνίου 2015, ανακοίνωσε η EBU ότι η Κίνα δεν θα πάρει μέρος το 2016.

Μη μέλη της EBU

  • Κόσοβο — Χωρίς να αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το Κόσοβο δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, σύμφωνα με τους κανόνες. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Πετρίτ Σελίμι, ανακοίνωσε σε ένα λογαριασμό του στο Twitter ότι η χώρα θα συμμετάσχει το 2016 κανονικά, πράγμα το οποίο δεν γίνεται. Στις 3 Ιουνίου 2015, ανακοινώθηκε ότι το Κόσοβο, δεν θα πάρει μέρος το 2016 επειδή δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως κράτος και ο κρατικός του φορέας RTK δεν είναι μέλος της EBU.
  • Λίχτενσταϊν — Ο τηλεοπτικός φορέας του Λίχτενσταϊν, 1 Fürstentum Liechtenstein Television (1FLTV), επιβεβαίωσε ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να κάνει το ντεμπούτο της στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, το 2016 λόγω της έλλειψης κεφαλαίων για την ένταξη της στην EBU.
  • Νήσοι Φερόες — Στις 9 Ιουνίου του 2015 το τοπικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kringvarpið εξέφρασε την επιθυμία του, να γίνει μέλος της EBU ώστε να μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Ωστόσο αργότερα απορρίφθηκε λόγω του ότι οι Νήσοι Φερόες αποτελούν έδαφος της Δανίας. Ο υπουργός Παιδείας των νησιών, Μπιόρν Κάλσο, υποστήριξε την συμμετοχή λέγοντας πως η δικαιολογία μέχρι τώρα ήταν ότι οι χώρες πρέπει να είναι αναγνωρισμένες από τον ΟΗΕ προκειμένου να συμμετάσχουν, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια, αν είναι απολύτως αποφασισμένοι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, μέχρι να γίνουν μέλος της EBU, πράγμα το οποίο δεν γίνεται (παρόλο που ανήκουν γεωγραφικά στην Ευρωπαϊκή ήπειρο οι Νήσοι Φερόες, δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, αλλά κτήση του Βασιλείου της Δανίας).

Περιστατικά-Επεισόδια

Αντικατάσταση Γερμανού καλλιτέχνη

Η Norddeutscher Rundfunk (NDR, ελλ. Βόρεια Γερμανική τηλεόραση) ανακοίνωσε στις 19 Νοεμβρίου του 2015 ότι ο καλλιτέχνης που θα εκπροσωπήσει την Γερμανία είναι ο Xavier Naidoo. Ωστόσο, η επιλογή αυτή συζητήθηκε και επικρίθηκε εξαιτίας της ιστορίας του, που εκφράζουν ακροδεξιές πολιτικές απόψεις που περιλαμβάνονται μέσα στους στίχους του. Το 2014 σε μια διαδήλωση, έβγαλε λόγο, λέγοντας και υποστηρίζοντας τον ισχυρισμό ότι το γερμανικό Ράιχ συνεχίζει να υπάρχει. Η διάδοση των απόψεων του και οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω απο τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου και την οικονομική κρίση του 2008 και ένα τραγούδι στο οποίο αναφέρεται ο Baron Rothschild ως «Baron Deadschild" και "schmuck», καθώς και μια συνεργασία με τον Kool Savas με τίτλο "Wo sind Sie jetzt; ", το οποίο περιείχε ομοφοβικούς στίχους που ερμηνεύτηκαν για να συνδυάσουν την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία.Κάθως ανακαλύφθηκαν όλα αυτά ο τραγουδιστής όπως ήταν λογικό δεν θα εκπροσωπούσε την Γερμανία στον διαγωνισμό.Έτσι ο δημόσιος τηλεοπτικός φορέας την Γερμανίας έπρεπε να αποφασίσει για την διαδικασία επιλογής. Τελικώς, έγινε ο γερμανικός τελικός (Unser Lied für Stockholm, ελλ.ένα τραγούδι για την Σουηδία) με νικήτρια την Jamie-Lee και το τραγούδι 'Ghost'.

Αποβολή της Ρουμανίας

Στις 19 Απριλίου 2016 αναφέρθηκε ότι η ρουμανική συμμετοχή ήταν σε κίνδυνο λόγω της μη καταβολής οφειλών στην EBU από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ρουμανίας. Σύμφωνα με την EBU (Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση) ο δημόσιος φορέας της χώρας χρωστάει 16 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, δηλαδή περίπου 14.500.000 ευρώ. Στις 22 Απριλίου 2016, αποκαλύθφηκε ότι η EBU είχε ζητήσει από την κυβέρνηση της Ρουμανίας να πληρώσει τα χρέη της μέχρι της 20 Απριλίου, πράγμα το οποίο δεν έγινε ποτέ. Η EBU ανακοίνωσε ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας θα αποσυρθεί από την EBU. Η Γενική Διευθύντρια της EBU, Ingrid Deltenre, είπε ότι «είναι λυπηρό το γεγονός ότι είμαστε αναγκασμένοι να αποσύρουμε την ρουμανική συμμετοχή λόγω οφειλών». Τέλος, για το επίσημο άλμπουμ του διαγωνισμού, η συμμετοχή της Ρουμανίας θα παραμείνει.

Απαγόρευση σημαιών

Για την διασφάλιση του διαγωνισμού και την ασφάλεια των διαγωνιζόμενων, η EBU ανακοίνωσε στις 29 Απριλίου του 2016 έναν κατάλογο με τις σημαίες που απαγορεύονται να χρησιμοποιούνται μέσα στο στάδιο Ericsson Globe. Ο Πρόεδρος της Χώρας των Βάσκων, Iñigo Urkullu και ο ισπανός υπουργός εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο (José Manuel García-Margallo), διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τον αποκλεισμό της σημαίας που αντιπροσωπεύει την Χώρα των Βάσκων, παράλληλα με άλλες σημαίες, όπως αυτές ορισμένων μη αναγνωρισμένων εθνών και του Ισλαμικού κράτους. Η RTVE (δημόσια τηλεόραση της Ισπανίας) ζήτησε απο τους διοργανωτές να διορθωθεί αυτή η κατάσταση, άμεσα. Μερικές από τις απαγορευμένες σημαίες: Χώρα των Βάσκων, Κριμαία, Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, Κόσοβο, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Βόρεια Κύπρος, Παλαιστίνη, Σκωτία, Υπερδνειστερία. Η απαγόρευση της σημαίας, της Παλαιστίνης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Άλλα βραβεία

Βραβεία Μαρσέλ Μπεζανσόν

Τα βραβεία Marcel Bezençon για πρώτη φορά δώθηκαν κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2002 στο Τάλιν της Εσθονίας, τιμώντας τα καλύτερα τραγούδια που πήραν μέρος τότε.Ιδρύθηκαν από τον Christer Björkman (εκπρόσωπος της Σουηδίας στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1992,ενώ ήταν και επικεφαλής της σουηδικής αποστολής το 2013 και το 2015)και τον Richard Herrey (μέλος των Herreys που νίκησαν τον διαγωνισμό του 1984).Τα βραβεία αυτά έχουν το όνομα του πρώην διευθυντή της EBU, Μαρσέλ Μπεζανσόν και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Κατηγορία

Βραβείου

Χώρα Τραγούδι Καλλιτέχνης Συνθέτης/ες
Βραβείο Καλλιτέχνη  Ουκρανία "1944" Τζαμάλα Jamala
Βραβείο Συνθέτη Αυστραλία "Sound Of Silence" Ντάμι Ιμ Anthony Egizii, David Musumeci
Βραβείο Δημοσιογράφων Ρωσία "You Are The Only One" Σεργκέι Λάζαρεφ Φιλιπ Κίρκοροβ, Δημήτρης Κοντόπουλος, Τζον Μπάλαρντ, Ραλφ Τσάρλι

OGAE

Ο OGAE ιδρύθηκε το 1984 στη Savonlinna, στην Φινλανδία από τον Jari-Pekka Koikkalainen. Είναι ένα δίκτυο με πάνω απο 40 fan club σε όλο τον κόσμο και είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση και Μη κερδοσκοπική οργάνωση. Κάθε χρόνο τα fun club ψηφίζουν τα πρώτα δέκα αγαπημένα τους τραγούδια που έχουν ψηφιστεί απο τα μέλη τους. Το 2016, το OGAE Poll ξεκίνησε στις 4 Απριλίου 2016 και τελείωσε στις 2 Μαΐου 2016. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τα τελικά αποτελέσματα.

Αποτελέσματα OGAE
Χώρα Καλλιτέχνης Τραγούδι Αποτέλεσμα ΟGAE
Γαλλία Αμίρ J'ai cherché 425
Ρωσία Σεργκέι Λάζαρεφ You Are the Only One 392
Αυστραλία Ντάμι Ιμ Sound Of Silence 280
Βουλγαρία Πόλι Γκένοβα If Love Was a Crime 175
Ιταλία Φραντσέσκα Μικιελίν No Degree of Seperation 170

Βραβείο Barbara Dex

Το βραβείο Barbara Dex απονέμεται κάθε χρόνο στον χειρότερο/η ντυμένο/η καλλιτέχνη. Έχει πάρει καθαρά χιουμοριστικό χαρακτήρα και έχει πάρει το όνομά του από την βελγίδα καλλιτέχνη Barbara Dex η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό του 1993, η οποία την βραδιά του διαγωνισμού, φορούσε ένα χειροποίητο φόρεμα που θεωρήθηκε ως ένα από τα χειρότερα στην ιστορία του διαγωνισμού. Το βραβείο για το 2016 κέρδισε η συμμετοχή της Κροατίας, με ερμηνεύτρια τη Νίνα Κράλιτς με 770 βαθμούς.

Ανακοίνωση βαθμών

  1. Αυστρία Αυστρία - Κάτι Μπέλοβιτς
  2. Ισραήλ Ισλανδία - Unnsteinn Manúel Stefánsson
  3. Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν - Τουράλ Ασάντοφ
  4. Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος - Irol MC
  5.  Τσεχία - Ντανιέλα Πισαροβίκοβα
  6.  Ιρλανδία - Σινέντ Κένεντι
  7.  Γεωργία - Νίνα Σουμπλάτι (Εκπρόσωπος της Γεωργίας το 2015)
  8. Βοσνία και Ερζεγοβίνη Βοσνία και Ερζεγοβίνη - Ιβάνα Τσερνογκόρατς (Ivana Crnogorac)
  9. Μάλτα - Μπεν Καμίλε
  10.  Ισπανία - Χότα Αμπρίλ
  11.  Φινλανδία - Jussi-Pekka Rantanen
  12. Ελβετία Ελβετία - Σεμπάλτερ (Εκπρόσωπος της Ελβετίας το 2014)
  13.  Δανία - Ούλα Έσεντροπ
  14. Γαλλία - Ελοντί Γκοσουίν
  15.  Μολδαβία - Ολίβια Φουρτούνα
  16. Αρμενία Αρμενία - Αρμάν Μαργκαριάν
  17.  Κύπρος - Λούκας Χαμάτσος
  18. Βουλγαρία Βουλγαρία - Άννα Ανγκέλοβα
  19. Ολλανδία - Trijntje Oosterhuis (Εκπρόσωπος της Ολλανδίας στο 2015)
  20.  Λετονία - Τομς Γκρέβινς
  21. Ισραήλ - Όφερ Ναχσόν
  22. Λευκορωσία Λευκορωσία - Ουζάρι (Εκπρόσωπος της Λευκορωσίας μαζί με την Μαϊμούνα στο 2015)
  23.  Γερμανία - Μπάρμπαρα Σονεμπέργκερ
  24. Ρωσία - Νιούσα
  25. Νορβηγία Νορβηγία - Ελίζαμπεθ Αντρέασεν (Εκπρόσωπος της Νορβηγίας στο 1985, 1994 και 1996, νικήτρια το 1986 με το ντουέτο Bobbysocks!, και εκπρόσωπος της Σουηδίας στο 1982 ως μέλος των Chips)
  26. Αυστραλία - Λι Λιν Τσιν
  27. Βέλγιο Βέλγιο - Ουμές Βανγκάβερ
  28. Ηνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο - Ρίτσαρντ Όσμαν
  29. Κροατία Κροατία - Νεβένα Ρεντέλι
  30. Ελλάδα Ελλάδα - Κωνσταντίνος Χριστοφόρου (Εκπρόσωπος της Κύπρου το 1996, το 2002 ως μέλος των One και, το 2005)
  31.  Λιθουανία - Ugnė Galadauskaitė
  32. Σερβία - Ντραγκάνα Κοσιέρινα
  33. ΠΓΔΜ - Ντιγιάνα Γκόγκοβα
  34. Αλβανία Αλβανία - Άντρι Τζάχου (Andri Xhahu)
  35. Εσθονία Εσθονία - Daniel Levi Viinalass
  36.  Ουκρανία - Βέρκα Σερντιούτσκα (Verka Serduchka) (Εκπρόσωπος της Ουκρανίας το 2007)
  37. Ιταλία - Κλαούντια Αντρεάτι
  38. Πολωνία - Άννα Πόπεκ
  39. Σλοβενία - Μαριέτκα Βοβκ (Εκπρόσωπος της Σλοβενίας ως μέλος του ντουέτο Μaraaya, στο 2015)
  40.  Ουγγαρία - Τσίλα Τατάρ
  41. Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο - Ντανιέλ Αλιμπάμπιτς (Εκπρόσωπος της Σερβίας και Μαυροβουνίου στο 2005 ως μέλος των No Name)
  42. Σουηδία - Τζίνα Ντιράουι (Παρουσιάστρια του Melodifestivalen το 2012, 2013 και 2016)

Σχολιασμός

Συμμετέχουσες Χώρες

  • Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος - Λία Φιόριο και Τζίτζι Ρεστίβο (SMtv San Marino & Radio San Marino)
  • Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν - Αζέρ Σουλεϊμανλί (İTV & İTV Radio)
  • Αλβανία Αλβανία - Άντρι Τζαχου (TVSH, RTSH HD ,RTSH Muzikë & Radio Tirana)
  • Αρμενία Αρμενία - Αβέτ Μπαρσεγκιάν (Armenia 1)
  • Αυστραλία – Τζούλια Ζεμίρο και Σαμ Πανγκ (SBS & SBS Radio 4)
  • Αυστρία Αυστρία - Άντι Κνολ (ORF eins)
  • Βέλγιο Βέλγιο - Γαλλικά: Ζαν-Λουί Λαχαγιέ και Maureen Louys (La Une); Ολλανδικά: Πέτερ βαν ντε Βέιρε (één)
  • Βοσνία και Ερζεγοβίνη Βοσνία και Ερζεγοβίνη - Ντέγιαν Κούκριτς (BHT 1, BHT HD & BH Radio 1)
  • Βουλγαρία Βουλγαρία - Έλενα Ρόσμπεργκ και Γκεόργκι Κουσβάλιεφ (BNT 1, BNT HD & BNT World)
  • Γαλλία – Μαριάν Τζέιμς και Ζαρί (France 4, ημιτελικοί) & Μαριάν Τζέιμς και Στεφάν Μπερν (France 2, τελικός)[71]
  •  Γερμανία - Πέτερ Ούρμπαν (Phoenix & EinsFestival, ημιτελικοί & Das Erste, τελικός)
  •  Γεωργία - Τούτα Τσχέιτζε (Tuta Chkheidze) (GPB First Channel)
  •  Δανία - Ole Tøpholm (DR1)
  • Ελβετία Ελβετία - Γερμανικά: Σβεν Επινέ (SRF zwei, ημιτελικοί & SRF 1, τελικός) & Πέτερ Σνάιντερ και Γκάμπριελ Φέτερ (SRF 1 & Radio SRF 3, τελικός); Γαλλικά: Ζαν-Μαρκ Ρισάρ και Νικολά Τανέρ (RTS Deux, δεύτερος ημιτελικός και τελικός); Ιταλικά: Κλαρίσα Τάμι (RSI La 2, δεύτερος ημιτελικός) & Κλαρίσα Τάμι και Μικέλε "Τσέρνο" Καρόμπιο (RSI La 1, τελικός)
  • Εσθονία Εσθονία - Εσθονικά: Μάρκο Ράικοπ (ETV) & Μαρτ Γιουρ και Άντρους Κίβιρακ (Raadio 2, πρώτος ημιτελικός και τελικός); Ρώσικα: Αλεξάντρ Χομπότοβ (ETV+)
  • Ελλάδα Ελλάδα - Μαρία Κοζάκου και Γιώργος Καπουτζίδης (ΕΡΤ1, ΕΡΤ HD, ERT World, Δεύτερο Πρόγραμμα & Η Φωνή της Ελλάδας)[72]
  • Ηνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο - Σκοτ Μιλς και Mel Giedroyc (BBC Four, ημιτελικοί), Γκράχαμ Νόρτον (BBC One, τελικός) & Κεν Μπρους (BBC Radio 2, τελικός)
  •  Ιρλανδία - Μάρτι Γουέλαν (RTÉ2, ημιτελικοί & RTÉ One, τελικός) & Νιλ Ντόερτι και Ζμπίσεκ Ζαλίνσκι (Zbyszek Zalinski) (RTÉ Radio 1, δεύτερος ημιτελικός και τελικός)
  • Ισραήλ Ισλανδία - Γκίσλι Μαρτέιν Μπάλδουρσον (Gísli Marteinn Baldursson) (RÚV & Rás 2)
  •  Ισπανία - Χοσέ Μαρία Ινίγο και Χούλια Βαλέρα (La 2, ημιτελικοί & La 1, τελικός)
  • Ισραήλ - Εβραϊκά: Εβραϊκοί υπότιτλοι (Channel 1 , δεύτερος ημιτελικός και τελικός (ζωντανά) & πρώτος ημιτελικός (με καθυστέρηση)) & Κόμπι Μενόρα, Ίγκι Βάξμαν και Νάνσι Μπράντες (88 FM, δεύτερος ημιτελικός και τελικός); Αραβικά: Αραβικοί υπότιτλοι (Channel 33, δεύτερος ημιτελικός και τελικός)
  • Ιταλία - Φιλίπο Σολιμπέλο και Μάρκο Αρντεμάνι (Rai 4, ημιτελικοί & Rai Radio 2, όλα τα show) & Φεντερίκο Ρούσο και Φλάβιο Ινσίνα(Rai 1, τελικός)
  • Κροατία Κροατία - Ντούσκο Τσούρλιτς (HRT1) & Ζλάτκο Τουρκαλί Τουρκί (HR2)
  •  Κύπρος - Μελίνα Καραγεωργίου (ΡΙΚ1, ΡΙΚ Sat, ΡΙΚ HD & Τρίτο Πρόγραμμα)
  •  Λετονία - Βάλτερς Φρίντενμπεργκς (LTV1, όλα τα show) & Τομς Γκρέβινς (LTV1,τελικός)
  • Λευκορωσία Λευκορωσία - Εβγένι Περλίν (Belarus-1 και Belarus-24)
  •  Λιθουανία - Νταρίους Ουζκουράιτις (LRT, LRT HD & LRT Radijas)
  • Μάλτα - Άρθουρ Καρουάνα (TVM & TVM HD)
  • Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο - Ντράζεν Μπάουκοβιτς και Τιγιάνα Μίσκοβιτς (TVCG 1 & TVCG SAT)
  •  Μολδαβία - Γκλόρια Γκόρτσεαγκ (Moldova 1, Radio Moldova Actualități, Radio Moldova Muzical & Radio Moldova Tineret)
  • Νορβηγία Νορβηγία - Όλαφ Φίκσμο Σλέταν (Olav Viksmo Slettan) (NRK1, όλα τα show), Ρόνι Μπρέντε Άασε, Σίλιε Ράιτεν Νόρντνες και Μάρκους Εκρέμ Νέμπι (NRK3, τελικός) & Ole Christian Øen (NRK P1, δεύτερος ημιτελικός και τελικός)
  •  Ουγγαρία - Γκαμπόρ Γκουντέλ Τάκατς (Duna TV)
  • Ολλανδία - Γιαν Σμιτ και Κόρναλντ Μάας (NPO 1 & BVN, όλα τα show) & Douwe Bob (NPO 1 & BVN, δεύτερος ημιτελικός)
  •  Ουκρανία - Τιμούρ Μιροσνιτσένκο και Τετιάνα Τερεχόβα (UA:Pershyi) & Ολένα Ζελιντσένκο (Radio Ukraine)
  • ΠΓΔΜ - Καρολίνα Πετκόφσκα (MRT 1, όλος ο διαγωνισμός)
  • Πολωνία - Αρτούρ Ορζέχ (TVP1 & TVP Polonia (ζωντανά): TVP Rozrywka & TVP HD (μία μέρα καθυστέρηση))
  • Ρωσία - Ντμίτρι Γκουμπέρνιεφ και Έρνεστ Ματσκιαβίτσις (Ernest Matskyavichys) (Russia-1 & Russia HD)
  • Σερβία - Ντράγκαν Ίλιτς (RTS1, RTS HD & RTS SAT, πρώτος ημιτελικός), Ντούσκα Βούτσινιτς (RTS1, RTS HD & RTS SAT, δεύτερος ημιτελικός)
  • Σλοβενία - Αντρέι Χόφερ (RTV SLO2, ημιτελικοί & RTV SLO1, τελικός. Radio Val 202, δεύτερος ημιτελικός και τελικός & Radio Maribor, όλα τα show)
  • Σουηδία - Λότα Μπρομέ (SVT1) & Καρολίνα Νορέν και Μπιόρν Κιέλμαν (SR P4)
  •  Τσεχία - Λίμπορ Μπούτσεκ (ČT2, ημιτελικοί & ČT1, τελικός)
  •  Φινλανδία - Φινλανδικά: Μίκο Σιλβενόινεν (Yle TV2 & TV Finland) & Σάνα Πιρκαλάινεν και Γιόρμα Χιεταμάκι (Yle Radio Suomi); Σουηδικά: Εύα Φραντς και Γιόχαν Λίντρος (Yle TV2, TV Finland & Yle Radio Vega)

Μη Συμμετέχουσες Χώρες

  •  ΗΠΑ - Κάρσον Κρέσλι και Μιτσέλ Κόλινς (Logo TV, τελικός)
  • Καζακστάν - Ντιάνα Σνέγκινα και Καλντιμπέκ Ζαϊσανμπάι (Khabar, όλος ο διαγωνισμός)
  • Κίνα Κίνα - Kubert Leung και Wu Zhoutong (Hunan TV, όλος ο διαγωνισμός)
  • Κόσοβο - ΤΒΑ (RTK, όλα τα σόου)
  • Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία - Γκράχαμ Νόρτον (BBC UKTV, τελικός)
  • Πορτογαλία Πορτογαλία - Έλντερ Ρεΐς (RTP 1)
  •  Ρουμανία - Οβίντιου Αντόν (ProTV, τελικός)

Μετάδοση της διεθνούς νοηματικής γλώσσας

Το SVT ανακοίνωσε στις 22 Απριλίου ότι θα προσφέρει τη μετάδοση της διεθνούς νοηματικής γλώσσας και των τριών show για τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής. Όλα τα show παρήχθησαν από την Julia Kankkonne. Τα τραγούδια των διαγωνιζόμενων και οι διάλογοι των παρουσιαστών ερμηνεύτηκαν από τους παρακάτω ανθρώπους:

  • Ebru Bilen Basaran (Δανία)
  • Laith Fathulla (Σουηδία)
  • Rafael-Evitan Grombelka (Γερμανία)
  • Amina Ouahid (Σουηδία)
  • Tommy Rangsjö (Σουηδία)
  • Pavel Rodionov (Ρωσία)
  • Laura Levita Valyte (Λιθουανία)
  • Kolbrun Völkudottir (Ισλανδία)
  • Xuejia Rennie Zacsko (Σουηδία)

Η μετάδοση της διεθνούς νοηματικής γλώσσας έγινε online, αλλά και με τις παρακάτω τηλεοπτικές μεταδόσεις:

Εθνικοί προκριματικοί γύροι

Κάθε χώρα για να επιλέξει το τραγούδι και τον καλλιτέχνη που θα τους εκπροσωπήσει στο διαγωνισμό, προχωρεί σε μία διαδικασία, είτε εσωτερική είτε εθνική, μέσα από την οποία πολλοί καλλιτέχνες διεκδικούν την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν την χώρα τους. Τελικά, ένας απ'αυτούς κερδίζει το εισιτήριο. Για την φετινή Eurovision οι χώρες ακολούθησαν την εξής διαδικασία:

Χώρα Εθνικός Προκριματικός Γύρος
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος Εσωτερική Επιλογή
Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν Εσωτερική Επιλογή
Αλβανία Αλβανία Festivali i Këngës 54
Αρμενία Αρμενία Εσωτερική Επιλογή
Αυστραλία Εσωτερική Επιλογή
Αυστρία Αυστρία Wer singt für Österreich?
Βέλγιο Βέλγιο Eurosong 2016
Βοσνία και Ερζεγοβίνη Βοσνία και Ερζεγοβίνη Εσωτερική Επιλογή
Βουλγαρία Βουλγαρία Εσωτερική Επιλογή
Γαλλία Εσωτερική Επιλογή
 Γερμανία Unser Lied für Stockholm
 Δανία Dansk Melodi Grand Prix 2016
 Γεωργία Καλλιτλεχνης: Εσωτερική Επιλογή, Τραγούδι: Εθνικός Τελικός
Ελβετία Ελβετία ESC 2016 – Die Entscheidungsshow
Ελλάδα Ελλάδα Εσωτερική Επιλογή
Εσθονία Εσθονία Eesti Laul 2016
Ηνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο Eurovision: You Decide
 Ιρλανδία Εσωτερική Επιλογή
Ισραήλ Ισλανδία Söngvakeppnin 2016
 Ισπανία Objetivo Eurovisión
Ισραήλ Rising Star
Ιταλία Sanremo 2016
Κροατία Κροατία Εσωτερική Επιλογή
 Κύπρος Εσωτερική Επιλογή
 Λετονία Supernova 2016
 Λιθουανία "Eurovizijos" dainų konkurso nacionalinė atranka
Λευκορωσία Λευκορωσία Eurofest 2016
Μάλτα Καλλιτλεχνης: Malta Eurovision Song Contest 2016, Τραγούδι: Εσωτερική Επιλογή
Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο Εσωτερική Επιλογή
 Μολδαβία Ο Melodie Pentru Europa 2016
Νορβηγία Νορβηγία Melodi Grand Prix 2016
 Ουγγαρία A Dal 2016
Ολλανδία Εσωτερική Επιλογή
 Ουκρανία Εθνικός Τελικός
Π.Γ.Δ.Μ. Εσωτερική Επιλογή
Πολωνία Krajowe Eliminacje 2016
Ρωσία Εσωτερική Επιλογή
Σερβία Εσωτερική Επιλογή
Σλοβενία EMA 2016
Σουηδία Melodifestivalen 2016
 Τσεχία Εσωτερική Επιλογή
 Φινλανδία Uuden Musiikin Kilpailu 2016

Δείτε επίσης

Σημειώσεις και παραπομπές

Σημειώσεις

  1. Παρά το γεγονός ότι καμία χώρα δεν τερμάτισε με 0 βαθμούς, η Τσεχία απέτυχε να λάβει έστω και έναν βαθμό από την ψηφοφορία του κοινού.
  2. Το Ισραήλ, που κληρώθηκε στο Δοχείο 6, προκληρώθηκε να συμμετάσχει στον δεύτερο ημιτελικό, αφού ο πρώτος ημιτελικός έπεφτε την ίδια μέρα με το Yom Hazikaron.
  3. Η Ρουμανία, που αρχικά κληρώθηκε να συμμετάσχει στο δεύτερο ημιτελικό, αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω συνεχίσιμων μη πληρωμών χρεών στην EBU.

Παραπομπές

  1. «Stockholm to host 2016 Eurovision Song Contest». Eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2016. 
  2. Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision ελκύει 204 εκατομμύρια τηλεθεατές
  3. «Stockholm to host 2016 Eurovision Song Contest». Eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2015. 
  4. Jiandani, Sanjay (1 Ιουνίου 2015). «Malmö to host Eurovision again?». esctoday,com. ESCToday. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2015. 
  5. Jiandani, Sanjay (26 Μαΐου 2015). «Preparations in full swing in Sweden». esctoday.com. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2015. 
  6. Granger, Anthony (8 Ιουλίου 2015). «ESC'16: Stockholm To Host Eurovision 2016». eurovoix.com. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2015. 
  7. «Måns öppnar för nytt jobb efter ESC-succén». www.expressen.se. 25 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2019. 
  8. Xifaras, Billy (12 Ιουνίου 2015). «Eurovision 2016 Host City: Stockholm applies with Globen Area, not Friends Arena». wiwibloggs.com. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2019. 
  9. Corner, Natalie (24 Μαΐου 2015). «When is Eurovision 2016? Date, location, entry details». Daily Mirror. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2015. 
  10. Brey, Marco (16 Μαρτίου 2015). «Heads of Delegations meet in Vienna». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2015. 
  11. Granger, Anthony (16 Ιουλίου 2015). «EBU to look at possibility of Asian guest star». eurovoix.com. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2015. 
  12. «SVT kapar Eurovisionbudget» (στα Swedish). Dagens Nyheter. http://www.dn.se/kultur-noje/melodifestivalen/svt-kapar-eurovisionbudget/. Ανακτήθηκε στις 2015-09-19. 
  13. «Public Rules of the 61st Eurovision Song Contest» (PDF). European Broadcasting Union. 28 Οκτωβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 22 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2016. 
  14. «'Big Five' and host country more prominently in the Semi-Finals». Eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2015. 
  15. Escudero, Victor M (26 Οκτωβρίου 2015). «Meet the core team for 2016». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2015. 
  16. Jordan, Paul (18 Φεβρουαρίου 2016). «Biggest change to Eurovision Song Contest voting since 1975». eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2016. 
  17. Norddeutscher Rundfunk (7 Απριλίου 2016). «Barbara Schöneberger verliest ESC-Punkte» [ESC: Barbara Schöneberger is the Spokesperson]. eurovision.de (στα German). Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2016. Die Punkte für die Länder, die in der Zuschauer-Wertung die Plätze 11 bis 26 belegen, werden auf der Tafel eingeblendet. Die Top Ten des Publikums-Votings werden von den ESC-Moderatoren – in diesem Jahr Måns Zelmerlöw und Petra Mede – verkündet. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  18. «ESC 2016: Press Release: Serhat & San Marino go Disco in Stockholm!». SMTV San Marino. 27 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2016. 
  19. Gallagher, Robin. «San Marino: SMRTV claims new voting system is "unacceptable"». Wiwibloggs. Wiwibloggs.com. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2016. 
  20. 20,0 20,1 20,2 «Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision: 2ος ημιτελικός | Eurovision Song Contest». Eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2016. 
  21. «Sanna Nielsen leder Mellon – vid sidan av». Expressen. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2016. 
  22. «Sanna Nielsens nya jobb under Eurovision» [Sanna Nielsen's new jobs over Eurovision]. Expressen (στα Swedish). 14 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2016. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  23. «Måns Zelmerlöw öppnar för att leda Eurovision Song Contest 2016». svt.se. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2015. 
  24. «Måns Zelmerlöw – Heroes». svt.se. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2015. 
  25. «Följ med på Allsångshistoria». svt.se. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2015. 
  26. «Måns Zelmerlöw öppnar för nytt jobb efter ESC-succén». Expressen. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2015. 
  27. «Petra Mede and Måns Zelmerlöw to host in Stockholm!». Eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2015. 
  28. Albinsson, Mathilde (2 Μαΐου 2016). «Få mer av Eurovision – se presskonferenserna live» [Get more out of Eurovision – watch the press conference live]. Sveriges Television (στα Swedish). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2016. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  29. Davies, Megan (19 Απριλίου 2016). «Details of opening ceremony revealed». Eurovoix. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2016. 
  30. Jordan, Paul (21 Ιανουαρίου 2016). «Semi-Final Allocation Draw on Monday, pots revealed». Eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2016. 
  31. Gallagher, Robyn (1 Απριλίου 2016). «EBU confirms semi-final running order to be revealed on Tuesday». wiwibloggs.com. Wiwibloggs. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2016. 
  32. Van Eersel, Dennis (4 Απριλίου 2016). «Eurovision 2016 running order revealed this Friday». ESCDaily. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2016. 
  33. Van Eersel, Dennis (23 Δεκεμβρίου 2015). «Eurovision 2016: Semi-finals Allocation Draw on 25th of January». ESCDaily.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2016. 
  34. «Allocation Draw: The results!». Eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2016. 
  35. Kavaler, Ron (1 Μαΐου 2016). «Eurovision 2016: Sneak peek of first rehearsals inside Globen Arena». wiwibloggs.com. Wiwibloggs. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2016. 
  36. Bayley, Matheson. «That's Eurovision – Music by Matheson Bayley, Lyric by Matheson Bayley, Edward af Sillén and Daniel Réhn». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2016. 
  37. Albinsson, Mathilde (13 Μαΐου 2016). «Så blir öppningsnumret i finalen av Eurovision 2016 – en hyllning till svensk design och dansmusik» [Here is the opening number for Eurovision 2016 - a tribute to Swedish design and house music]. svt.se (στα Σουηδικά). Sveriges Television. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2016. 
  38. Jordan, Paul (9 Μαΐου 2016). «Justin Timberlake makes world premiere live performance in the Eurovision Song Contest!». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2016. 
  39. Vincent, Alice (15 Μαΐου 2016). «Justin Timberlake was too slick and soulless at Eurovision - review». telegraph.co.uk. The Telegraph. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2016. 
  40. Ågrahn, Emma (12 Μαΐου 2016). «Rybak, tanter och hamsterhjul – bombastiskt humornummer driver med Eurovision» [Rybak, grannies and hamster wheel - bombastic parody meets Eurovision]. svt.se (στα Σουηδικά). Sveriges Television. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2016. 
  41. Petterson, Emma (13 Μαΐου 2016). «Så blir finalen i Eurovision Song Contest 2016 – minut för minut» [Here is the final of Eurovision Song Contest 2016 - minute by minute]. svt.se (στα Σουηδικά). Sveriges Television. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2016. 
  42. Qvist, Bella (12 Μαΐου 2016). «How Eurovision finally cracked America». The Guardian. Guardian News and Media Limited. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2016. 
  43. «Eurovision Song Contest 2016 Grand Final». Eurovision Song Contest. Κύκλος 61. 2016-05-15, Το γεγονός συμβαίνει στο 02:17:36. Logo TV. http://www.logotv.com/full-episodes/51pift/eurovision-song-contest-2016-the-61st-annual-eurovision-song-contest-grand-final-ep-1. 
  44. Lewis, Lisa Jayne (12 Μαΐου 2016). «Justin Timberlake's Eurovision Performance WILL NOT Air in the USA!». eurovisionireland.com. Eurovision Ireland. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2016. 
  45. Jiandani, Sanjay (10 Σεπτεμβρίου 2015). «Stockholm 2016: How many countries will join us in Stockholm?». esctoday.com. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2015. 
  46. Jordan, Paul (26 Νοεμβρίου 2015). «43 countries represented in Stockholm!». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2015. 
  47. 47,0 47,1 47,2 «TVR (Romania) no longer entitled to take part in Eurovision 2016». eurovision.tv. European Broadcasting Union. 22 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2016. 
  48. Kiernan, Emma (9 Ιουνίου 2015). «Portuguese websites call for changes to Portugal's 2016 Eurovision selection». escreporter.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2015. 
  49. «Deen i Dalal će predstavljati BiH na Eurosongu». klix.ba. Klix. 25 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2015. 
  50. Jordan, Paul. «Kaliopi returns for FYR Macedonia!». eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2015. 
  51. Brey, Marco (19 Φεβρουαρίου 2016). «Bulgaria: Poli Genova returns to Eurovision». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2016. 
  52. Mario. «Montenegro: No Name member Bojan Jovovic joins Highway». Eurovision 2016 Predictions, Polls, Odds, Rankings | wiwibloggs. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2016. 
  53. «Ira Losco wins the 2016 Malta Eurovision Song Contest». tvm.com.mt. TVM. 23 Ιανουαρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2016. 
  54. Leon, Jakov (12 Μαρτίου 2016). «It's Donny Montell for Lithuania!». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2016. 
  55. Escudero, Victor (20 Φεβρουαρίου 2016). «Greta Salome to represent Iceland!». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2016. 
  56. 56,0 56,1 Granger, Anthony (23 Σεπτεμβρίου 2015). «ESC'16: Big 5 & Sweden Will Perform in the Semi Finals». eurovoix.com. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2015. 
  57. Roxburgh, Gordon (10 Μαΐου 2016). «We have our first ten finalists». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2016. 
  58. 58,0 58,1 Jordan, Paul (8 Απριλίου 2016). «Running order of the Semi-Finals revealed». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2016. 
  59. «Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision: 1ος ημιτελικός | Eurovision Song Contest». Eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2016. 
  60. Roxburgh, Gordon (12 Μαΐου 2016). «10 more finalists through to the Grand Final». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2016. 
  61. Brey, Marco (13 Μαΐου 2016). «Running order for the 2016 Grand Final revealed». Eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2016. 
  62. «Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision Μεγάλος Τελικός | Eurovision Song Contest». Eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2016. 
  63. «2016 Πρώτος ημιτελικός Βαθμολογία». Eurovision.tv. Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2016. 
  64. «2016 Δεύτερος ημιτελικός Βαθμολογία». Eurovision.tv. Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2016. 
  65. «2016 Τελικός Βαθμολογία». Eurovision.tv. Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2016. 
  66. «Andorra | No Return In 2016». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2015. 
  67. Slovakia | Will Not Return. http://eurovisioncomcy.com/2015/09/28/eurovision-2016-slovakia-will-not-return/ Αρχειοθετήθηκε 2015-09-28 στο Wayback Machine.
  68. Eurovision 2016 : Turkey | Will Not be in Eurovision 2016. http://eurovisioncomcy.com/2015/11/03/eurovision-2016-turkey-will-not-be-in-eurovision-2016/ Αρχειοθετήθηκε 2015-11-17 στο Wayback Machine.
  69. «Eurovision Kazakhstan: Khabar Agency becomes EBU associate member». esctoday.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2015. 
  70. Lee Adams, William (22 Μαΐου 2015). «China: EXCLUSIVE: CHINA'S HUNAN TV EXPLORING EUROVISION PARTICIPATION». wiwibloggs. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2015. 
  71. «www.programme-television.org». 
  72. «Eurovision 2016: Οι Ημιτελικοί και ο Τελικός στην ΕΡT». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι