Η Φωνή της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Φωνή της Ελλάδας

Οργανισμός: ΕΡΤ
Σλόγκαν: Εδώ Αθήνα, η Φωνή της Ελλάδας!
Τοποθεσία: Αγία Παρασκευή
Γλώσσα: Ελληνικά
Περιοχή εκπομπής: Παγκόσμια
Συχνότητα: 9420KHz Ευρώπη και Βόρεια Αμερική 9935KHz Ευρώπη και Κεντρική Αμερική 11645KHz Νότια και Κεντρική Αφρική
Ιστοσελίδα: ERT Echo
Εφαρμογή για Android συσκευές

Η Φωνή της Ελλάδας ή αλλιώς ΕΡΑ 5 είναι ραδιοφωνικός σταθμός διεθνούς (παγκόσμιας) εμβέλειας.

Ιστορική Αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη απόπειρα εγκατάστασης ενός ραδιοφωνικού σταθμού βραχέων έλαβε χώρα αμέσως μετά το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου. Τα ραδιοφωνικά προγράμματα μεταδόθηκαν από ένα βραχύ πομπό στο κέντρο της Αθήνας στο μέτωπο και στα Βαλκάνια. Ένας ραδιοφωνικός σταθμός βραχέων κυμάτων δημιουργήθηκε το 1947. Οι μεταδόσεις ξεκίνησαν από έναν πομπό 7.5 kW στην Κύπρο, την Αίγυπτο, την Τουρκία, τα Βαλκάνια και τη Σοβιετική Ένωση, ενώ τέσσερις πομποί εγκαταστάθηκαν στο πολεμικό ναυτικό.

Τα ημερήσια δελτία ειδήσεων μεταδίδονταν σε δώδεκα ξένες γλώσσες (αραβικά μία φορά την εβδομάδα, γερμανικά, ρωσικά, ισπανικά, ρουμάνικα, τουρκικά, σερβοκροατικά, βουλγαρικά, αλβανικά, γαλλικά, πολωνικά και αγγλικά). Επίσης μεταδίδονταν ένα μουσικό πρόγραμμα. Το κέντρο μετάδοσης βραχέων κυμάτων εγκαινιάσθηκε το 1972 με δύο πομπούς 110 kW στην Αυλίδα 37 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας, στο Καλοχώρι-Παντείχι Εύβοιας - με κεραίες μετάδοσης κατευθυνόμενες προς τις πέντε ηπείρους.

Μετά την κατάρρευση της Χούντας των Συνταγματαρχών, ο σταθμός μετονομάστηκε σε "Η Φωνή της Ελλάδας" και τέθηκε υπό την εποπτεία του ΕΙΡΤ. Στις 12 Αυγούστου 1987 μετά την ενοποίηση της ΕΡΤ και της ΕΡΤ2 μεταφέρθηκε διοικητικά στην νεοσύστατη, τότε, ΕΡΑ.

Κλείσιμο - επαναλειτουργία της ΕΡΤ & Φωνής της Ελλάδας - σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η απόφαση της τότε κυβέρνησης Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ, σήμανε την διακοπή λειτουργίας της Φωνής της Ελλάδας και την παύση αναμετάδοσης του σήματος από το κύριο κέντρο εκπομπής στην Αυλίδα και από άλλα σημεία. Ωστόσο το προσωπικό αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας κάνοντας αδιάλειπτες βάρδιες μέχρι την επαναλειτουργία της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου 2015 όπου ο σταθμός συνεχίζει μέχρι και σήμερα τη λειτουργία του από την Διεύθυνση Ραδιοφωνίας.

Παύση εκπομπής στα βραχέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 4 Φεβρουαρίου του 2022 η ΕΡΤ ανάρτησε στη Διαύγεια την από 20 Δεκεμβρίου 2021 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας για παύση της εκπομπής του ραδιοφωνικού σταθμού στα βραχέα κύματα στις 31 Μαρτίου 2022. Ως λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση περιγράφονται η εξέλιξη της τεχνολογίας, το γεγονός ότι οι περισσότεροι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Ευρώπης έχουν σταματήσει την εκπομπή στα βραχέα και τα σχέδια της ΕΡΤ να «επιταχύνει τη διάχυση μέσω του διαδικτύου και του ραδιοφωνικού προγράμματος «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»» τους προσεχείς μήνες. Ακόμη, γίνεται αναφορά για φύλαξη των εγκαταστάσεων του κέντρου εκπομπής Αυλίδας και για «μεταβίβαση της κυριότητας» στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας με σκοπό τη συνέχιση της εκπομπής εφόσον το επιθυμούν.[1][2][3]

Ακολούθησαν τις επόμενες μέρες αντιδράσεις από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ) εναντίον της διοίκησης της ΕΡΤ κάνοντας λόγο για δεύτερο «μαύρο» και τονίζοντας τη σημασία της εκπομπής στα βραχέα για τους Έλληνες παγκοσμίως.[4][5] Ακολούθησαν αντιδράσεις από το ΠΑΜΕ,[6] την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών[7] και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία που κάλεσε σε συνέχιση της εκπομπής στα βραχέα αναφέροντας ως αντεπιχειρήματα ότι το εργατικό δυναμικό κι ο στόλος που διαθέτει η Ελλάδα είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κράτη που έπαυσαν τις αντίστοιχες εκπομπές στα βραχέα και η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ασυνεχής και κοστοβόρα.[8][9][10][11]

Προφίλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός έχει 14 βασικούς γεωγραφικούς προορισμούς στον πλανήτη καθώς ακούγεται και στις πέντε ηπείρους, όπου ζουν Έλληνες, από τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη έως την Αφρική, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία. Η φωνή της Ελλάδας προορίζεται για τα εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν στις πέντε ηπείρους, για τις εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες φοιτητές κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, για τις δεκάδες χιλιάδες Έλληνες ναυτικούς στη θάλασσα, καθώς και για τους πολυάριθμους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, που δεν μιλούν ελληνικά και για ξένους ακροατές.

Η Φωνή της Ελλάδας έχει επίσης ενταχθεί στην παγκόσμια κοινότητα του Διαδικτύου με ζωντανή μετάδοση του προγράμματος 24 ώρες την ημέρα. Με ένα ειδικό πρόγραμμα που προορίζεται για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, και με ένα μοναδικό και ολοκληρωμένο δελτίο ειδήσεων που προορίζεται για αυτούς και με τη μετάδοσή του στο διαδίκτυο και στον παγκόσμιο ιστό, ο σταθμός φθάνει στους Έλληνες που ζουν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Μεταδίδεται σε βραχύ μήκος κύματος (9420 kHz, 9935 kHz και 11645 kHz) από το κέντρο εκπομπής της Αυλίδας στο Καλοχώρι-Παντείχι Εύβοιας. 19 ελληνικά δελτία εκπέμπονται καθημερινά από το στούντιο 5 του ραδιομεγάρου.[12][13]

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ενημερωτικά προγράμματα πολιτικού, πολιτιστικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος, καθώς και μουσικά προγράμματα που προωθούν τα καλά ελληνικά τραγούδια, αλλά ο σταθμός χαρακτηρίζεται κυρίως από προγράμματα που την φέρνουν σε άμεση επαφή με τον Ελληνισμό μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και επιστολών. Παράλληλα, δεν προορίζεται μόνο για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και για τους αλλοδαπούς που ζουν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιτυγχάνει αυτό μέσω ενός ημερήσιου προγράμματος σε πολλές γλώσσες σε μικρά και μεσαία μήκη κύματος. Επίσης δικτυώνεται και με τους υπόλοιπους σταθμούς της ΕΡΤ.

Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρόγραμμά του απευθύνεται στους Έλληνες ομογενείς όλου του κόσμου, με δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, οτιδήποτε που αφορά την Ελλάδα και μεταδίδεται σε 11 γλώσσες (Αγγλικά, Αραβικά, Ρουμανικά, Σερβικά, Αλβανικά, Ρωσικά, Ισπανικά, Πολωνικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Κροατικά). Εν ολίγοις είναι το μεγαλύτερο σε εμβέλεια ελληνικό ραδιόφωνο. Το ζωντανό πρόγραμμα αρχίζει στις 8 το πρωί και τελειώνει στις 6 το απόγευμα. Κάθε μια ώρα, βάζει το σύνθημα του σταθμού και λέει τις ειδήσεις. Στην αρχή και στο τέλος του προγράμματος βάζει στην αρχή το σύνθημα 2 φορές και μετά βάζει 3 φορές τον τσοπανάκο και τέλος τον εθνικό ύμνο.

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

12.08.1987-22.10.2003 22.10.2003-11.06.2013 11.06.2015-31.12.2021 31.12.2021-σήμερα

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 282 - ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 20-12-2021». Πρόγραμμα Διαύγεια. 
 2. «Μέχρι τον Μάρτιο στα βραχέα η Φωνή της Ελλάδας, ξηλώνονται κέντρα εκπομπής μεσαίων». e-tetradio.gr. 4 Φεβρουαρίου 2022. https://www.e-tetradio.gr/Article/33143/mehri-ton-martio-sta-brahea-h-fwnh-ths-elladas-xhlwnontai-kentra-ekpomphs-mesaiwn. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2022. 
 3. «Παράταση μισού μήνα για τα βραχέα της ΕΡΤ». e-tetradio.gr. 31 Μαΐου 2022. https://www.e-tetradio.gr/Article/34344/paratash-misoy-mhna-gia-ta-brahea-ths-ert. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2022. 
 4. «ΜΑΥΡΟ ΓΙΑ 2η ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.». www.pospert.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2022. 
 5. «ΕΡΤ / Δεύτερο «μαύρο» στις ραδιοσυχνότητες από τη ΝΔ». Αυγή. 8 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2022. 
 6. Epochi, rizospastis gr | Synchroni (10 Φεβρουαρίου 2022). «rizospastis.gr - Καταγγέλλει την κατάργηση του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων της ΕΡΤ». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2022. 
 7. «ΠΕΝΕΝ: Να μην πέσει μαύρο στην εμβληματική εκπομπή «Φωνή της Ελλάδας»». mononews. 9 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2022. 
 8. Παπαγεωργίου, Δημήτρης (10 Φεβρουαρίου 2022). «ΠΝΟ: Λόγω του στόλου μας να μην καταργηθεί «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» στα βραχέα». www.skai.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2022. 
 9. «ΠΝΟ: «Όχι» στην διακοπή της μοναδικής εκπομπής που συνδέει τους ταξιδεύοντες με την πατρίδα». naftemporiki.gr. 2 Οκτωβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2022. 
 10. «Ναυτεργάτες και συνδικαλιστές αντιδρούν στο κλείσιμο της ΕΡΤ στα βραχέα». e-tetradio.gr. 10 Φεβρουαρίου 2022. https://www.e-tetradio.gr/Article/33206/naytergates-kai-syndikalistes-antidroyn-sto-kleisimo-ths-ert-sta-brahea. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2022. 
 11. «Το δημόσιο παίρνει από την ΕΡΤ το κέντρο εκπομπής βραχέων Αυλίδας». e-tetradio.gr. 22 Μαρτίου 2023. https://www.e-tetradio.gr/Article/37069/to-dhmosio-pairnei-apo-thn-ert-to-kentro-ekpomphs-brahewn-aylidas. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2023. 
 12. ««Αυθαιρεσίες από ιδιώτες στο κέντρο εκπομπής βραχέων της Αυλίδας»». e-tetradio.gr. 12 Νοεμβρίου 2021. https://www.e-tetradio.gr/Article/32161/aythairesies-apo-idiwtes-sto-kentro-ekpomphs-brahewn-ths-aylidas. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2021. 
 13. ««Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» – Μύθοι και πραγματικότητα». press.ert.gr. 23 Φεβρουαρίου 2022. https://press.ert.gr/deltia-typou/i-foni-tis-elladas-mythoi-kai-pragmatikotita/. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2022.