Η Φωνή της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η Φωνή της Ελλάδας
Oie transparent (1).png
Οργανισμός: ΕΡΑ (Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ)
Έτος ιδρύσεως: 1947
Έναρξη λειτουργίας: Νοέμβριος 1940
Συνεργαζόμενοι σταθμοί: Πρώτο Πρόγραμμα,
Δεύτερο Πρόγραμμα,
Τρίτο Πρόγραμμα,
Kosmos 93.6,
ΕΡΑ Σπορ,
Zeppelin 106.7
Σλόγκαν: Εδώ Αθήνα, η Φωνή της Ελλάδας!
Τοποθεσία: Ραδιομέγαρο (Γραφείο Ρ 211), Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, Αθήνα, Ελλάδα
Γλώσσα: Ελληνικά
Περιοχή εκπομπής: Παγκόσμια
Συχνότητα: 9420KHz Ευρώπη και Βόρεια Αμερική 9935KHz Ευρώπη και Κεντρική Αμερική 11645KHz Νότια και Κεντρική Αφρική
Ιστοσελίδα: Επίσημη ιστοσελίδα

Η Φωνή της Ελλάδας ή αλλιώς ΕΡΑ 5 είναι ραδιοφωνικός σταθμός διεθνούς (παγκόσμιας) εμβέλειας.

Ιστορική Αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη απόπειρα εγκατάστασης ενός ραδιοφωνικού σταθμού βραχέων έλαβε χώρα αμέσως μετά το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου. Τα ραδιοφωνικά προγράμματα μεταδόθηκαν από ένα βραχύ πομπό στο κέντρο της Αθήνας στο μέτωπο και στα Βαλκάνια. Ένας ραδιοφωνικός σταθμός βραχέων κυμάτων δημιουργήθηκε το 1947. Οι μεταδόσεις ξεκίνησαν από έναν πομπό 7.5 kW στην Κύπρο, την Αίγυπτο, την Τουρκία, τα Βαλκάνια και τη Σοβιετική Ένωση, ενώ τέσσερις πομποί εγκαταστάθηκαν στο πολεμικό ναυτικό.

Τα ημερήσια δελτία ειδήσεων μεταδίδονταν σε δώδεκα ξένες γλώσσες (αραβικά μία φορά την εβδομάδα, γερμανικά, ρωσικά, ισπανικά, ρουμάνικα, τουρκικά, σερβοκροατικά, βουλγαρικά, αλβανικά, γαλλικά, πολωνικά και αγγλικά). Επίσης μεταδίδονταν ένα μουσικό πρόγραμμα. Το κέντρο μετάδοσης βραχέων κυμάτων εγκαινιάσθηκε το 1972 με δύο πομπούς 110 kW στην Αυλίδα 37 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας - με κεραίες μετάδοσης κατευθυνόμενες προς τις πέντε ηπείρους.

Μετά την κατάρρευση της Χούντας των Συνταγματαρχών, ο σταθμός μετονομάστηκε σε "Η φωνή της Ελλάδας" και τέθηκε υπό την εποπτεία του ΕΙΡΤ. Στις 12 Αυγούστου 1987 μετά την ενοποίηση της ΕΡΤ και της ΕΡΤ2 μεταφέρθηκε διοικητικά στην νεοσύστατη, τότε, ΕΡΑ.

Κλείσιμο - επαναλειτουργία της ΕΡΤ & Φωνής της Ελλάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φωνή της Ελλάδος "σίγησε" στις 11 Ιουνίου 2013, μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος της ΕΡΤ με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Στις 11 Ιουνίου 2015, όπου επαναλειτούργησε η ΕΡΤ, ο σταθμός άρχισε να εκπέμπει ξανά από την Διεύθυνση Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ, μετά από δύο χρόνια.[1]

Προφίλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός έχει 14 βασικούς γεωγραφικούς προορισμούς στον πλανήτη. Η εμβέλειά του δεν συναντά σύνορα. Ακούγεται και στις πέντε ηπείρους, όπου ζουν Έλληνες, από τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη έως την Αφρική, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία. Η φωνή της Ελλάδας προορίζεται για τα εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν στις πέντε ηπείρους, για τις εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες φοιτητές κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, για τις δεκάδες χιλιάδες Έλληνες ναυτικούς στη θάλασσα, καθώς και για τους πολυάριθμους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, που δεν μιλούν ελληνικά και για ξένους ακροατές.

Η Φωνή της Ελλάδας έχει επίσης ενταχθεί στην παγκόσμια κοινότητα του Διαδικτύου με ζωντανή μετάδοση του προγράμματος 24 ώρες την ημέρα. Με ένα ειδικό πρόγραμμα που προορίζεται για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, και με ένα μοναδικό και ολοκληρωμένο δελτίο ειδήσεων που προορίζεται για αυτούς και με τη μετάδοσή του στο διαδίκτυο και στον παγκόσμιο ιστό, ο σταθμός φθάνει στους Έλληνες που ζουν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Μεταδίδεται σε βραχύ μήκος κύματος (9420 kHz, 9935 kHz και 11645 kHz) από το Καλοχώρι-Παντείχι Εύβοιας συνεχώς για 23 ώρες και στα μεσαία κύματα για περίπου 10 ώρες. 19 ελληνικά δελτία εκπέμπονται καθημερινά από τα στούντιο 5.[2]

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ενημερωτικά προγράμματα πολιτικού, πολιτιστικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος, καθώς και μουσικά προγράμματα που προωθούν τα καλά ελληνικά τραγούδια, αλλά ο σταθμός χαρακτηρίζεται κυρίως από προγράμματα που την φέρνουν σε άμεση επαφή με τον Ελληνισμό μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και επιστολών. Παράλληλα, δεν προορίζεται μόνο για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και για τους αλλοδαπούς που ζουν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιτυγχάνει αυτό μέσω ενός ημερήσιου προγράμματος σε πολλές γλώσσες σε μικρά και μεσαία μήκη κύματος. Επίσης δικτυώνεται και με τους υπόλοιπους σταθμούς της ΕΡΤ.

Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρόγραμμά του απευθύνεται στους Έλληνες ομογενείς όλου του κόσμου, με δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, οτιδήποτε που αφορά την Ελλάδα και μεταδίδεται σε 11 γλώσσες (Αγγλικά, Αραβικά, Ρουμανικά, Σερβικά, Αλβανικά, Ρωσικά, Ισπανικά, Πολωνικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Κροατικά). Εν ολίγοις είναι το μεγαλύτερο σε εμβέλεια ελληνικό ραδιόφωνο. Το ζωντανό πρόγραμμα αρχίζει στις 8 το πρωί και τελειώνει στις 6 το απόγευμα. Κάθε μια ώρα, βάζει το σύνθημα του σταθμού και λέει τις ειδήσεις. Στην αρχή και στο τέλος του προγράμματος βάζει στην αρχή το σύνθημα 2 φορές και μετά βάζει 3 φορές τον τσοπανάκο και τέλος τον εθνικό ύμνο.

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ερα5.png Η Φωνή της Ελλάδας.jpg Oie transparent (1).png
12.08.1987-22.10.2003 22.10.2003-11.06.2013 11.06.2015-σήμερα

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]