Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Σημαία

Έμβλημα
Χάρτης με τα Κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών
Νέα Υόρκη
(Διεθνής περιοχή)
Αγγλικά · Αραβικά · Γαλλικά · Ισπανικά · Κινεζικά · Ρωσικά
Μέλη
193 κράτη μέλη
2 κράτη παρατηρητές
Ηγέτες
 - Γεν. ΓραμματέαςΑντόνιο Γκουτέρες
Ίδρυση
Υπογραφή του Χάρτη του ΟΗΕ

26 Ιουνίου 1945
 - Έναρξη ισχύος του Χάρτη24 Οκτωβρίου 1945
Ιστοσελίδα
www.un.org

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) ή Ηνωμένα Έθνη (Η.Ε.) είναι ένας διεθνής οργανισμός παγκόσμιας εμβέλειας μεταξύ των κρατών του κόσμου με σκοπό τη συνεργασία στο Διεθνές Δίκαιο, ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική ισότητα. Πρόδρομός του θεωρείται η Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ) που αποτέλεσε απαίτηση των Εθνών για τη διεθνή ειρήνη μετά από τις θηριωδίες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ιδρύθηκε το 1945 από τις χώρες που νίκησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αρχικά είχε 51 μέλη. Μετά την προσχώρηση του νεότερου κράτους, του Νοτίου Σουδάν το 2011, ο Ο.Η.Ε. αριθμεί 193 κράτη μέλη, δηλαδή σχεδόν όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανεξάρτητα έθνη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παρασκήνιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον αιώνα πριν από τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών, δημιουργήθηκαν αρκετοί διεθνείς οργανισμοί, όπως η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, για να εξασφαλίσουν προστασία και βοήθεια για τα θύματα των ένοπλων συγκρούσεων και των συγκρούσεων.[1]

Το 1914, μια πολιτική δολοφονία στο Σεράγεβο πυροδότησε μια αλυσίδα γεγονότων που οδήγησαν στο ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Καθώς όλο και περισσότεροι νέοι άντρες στέλνονταν στα χαρακώματα, φωνές με επιρροή στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να ζητούν το κατεστημένο ενός μόνιμου διεθνούς οργανισμού για τη διατήρηση της ειρήνης στον μεταπολεμικό κόσμο. Ο Πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον έγινε ένθερμος υποστηρικτής αυτής της ιδέας και το 1918 συμπεριέλαβε ένα σκίτσο του διεθνούς σώματος στα Δεκατέσσερα σημεία του για τον τερματισμό του πολέμου. Τον Νοέμβριο του 1918, οι Κεντρικές Δυνάμεις συμφώνησαν σε μια ανακωχή για να σταματήσει η δολοφονία στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δύο μήνες αργότερα, οι Σύμμαχοι συναντήθηκαν για να συνάψουν επίσημους όρους ειρήνης στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού. Η Κοινωνία των Εθνών εγκρίθηκε και το καλοκαίρι του 1919 ο Wilson παρουσίασε τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και το Σύμφωνο της Κοινωνίας των Εθνών στη Γερουσία των ΗΠΑ, η οποία αρνήθηκε να συναινέσει στην επικύρωση. Στις 10 Ιανουαρίου 1920, η Κοινωνία των Εθνών τέθηκε επίσημα σε ισχύ όταν το Σύμφωνο της Κοινωνίας των Εθνών, που επικυρώθηκε από 42 έθνη το 1919, τέθηκε σε ισχύ.[2] Το Συμβούλιο του Συνδέσμου ενήργησε ως ένα είδος εκτελεστικού οργάνου που διευθύνει τις εργασίες της Συνέλευσης. Ξεκίνησε με τέσσερα μόνιμα μέλη – το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ιαπωνία. Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσχώρησαν ποτέ στη Λίγκα, η χώρα υποστήριξε τις οικονομικές και κοινωνικές της αποστολές μέσω του έργου ιδιωτικών φιλανθρωπιών και στέλνοντας εκπροσώπους σε επιτροπές.

Μετά από κάποιες επιτυχίες και κάποιες αποτυχίες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, η Λίγκα αποδείχθηκε αναποτελεσματική τη δεκαετία του 1930. Απέτυχε να δράσει ενάντια στην ιαπωνική εισβολή στη Μαντζουρία όπως τον Φεβρουάριο του 1933. Σαράντα έθνη ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της Ιαπωνίας από τη Μαντζουρία, αλλά η Ιαπωνία την καταψήφισε και αποχώρησε από την Ένωση αντί να αποσυρθεί από τη Μαντζουρία.[3] Απέτυχε επίσης στον Δεύτερο Ιταλο-Αιθιοπικό Πόλεμο, παρόλο που προσπάθησε να μιλήσει με τον Μπενίτο Μουσολίνι, αλλά χρησιμοποίησε το χρόνο για να στείλει στρατό στην Αφρική. Η Λέγκα είχε ένα σχέδιο για τον Μουσολίνι να πάρει απλώς ένα μέρος της Αιθιοπίας, αλλά αγνόησε τη Λίγκα και εισέβαλε στην Αιθιοπία. Η Λέγκα προσπάθησε να επιβάλει κυρώσεις στην Ιταλία, αλλά η Ιταλία είχε ήδη κατακτήσει την Αιθιοπία και η Λίγκα είχε αποτύχει.[4] Αφού η Ιταλία κατέκτησε την Αιθιοπία, η Ιταλία και άλλα έθνη αποχώρησαν από το πρωτάθλημα. Όλοι όμως κατάλαβαν ότι είχε αποτύχει και άρχισαν να επανοπλίζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών υπογράφηκε στις 26 Ιουνίου 1945, στο Σαν Φρανσίσκο, στο τέλος της Συνδιασκέψεως των Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Οργάνωση, και άρχισε να ισχύει στις 24 Οκτωβρίου 1945. Το Καταστατικό του Διεθνούς Δικαστηρίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Χάρτη.

Κράτη μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλες οι ανεξάρτητες χώρες του κόσμου είναι μέλη του ΟΗΕ, εκτός από την Πόλη του Βατικανού, ενώ μέλος του ΟΗΕ δεν είναι η Ταϊβάν. Ειδικότερα, 193 συνολικά είναι τα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Για περισσότερα, βλέπε Μέλη του ΟΗΕ.

Κύρια όργανα του ΟΗΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ειδικευμένοι Οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρηματοδότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνεισφορά χωρών στον προϋπολογισμό των Η.Ε. για το 2016[5]
Χώρα μέλος Συνεισφορά
(% του προϋπολογισμού
των Η.Ε.)
Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες
22,000
Flag of Japan.svg Ιαπωνία
9,680
Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα
7,921
Flag of Germany.svg Γερμανία
6,389
Flag of France.svg Γαλλία
4,859
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
4,463
Flag of Brazil.svg Βραζιλία
3,823
Flag of Italy.svg Ιταλία
3,748
Flag of Russia.svg Ρωσία
3,088
Flag of Canada.svg Καναδάς
2,921
Flag of Spain.svg Ισπανία
2,443
Flag of Australia.svg Αυστραλία
2,337
Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα
2,039
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία
1,482
Flag of Mexico.svg Μεξικό
1,435
Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία
1,146
Flag of Switzerland.svg Ελβετία
1,140
Άλλες χώρες μέλη
19,086

Τα Ηνωμένα Έθνη χρηματοδοτούνται από καθορισμένες καθώς και εθελοντικές συνεισφορές από τις χώρες μέλη. Η καθορισμένη συνεισφορά βασίζεται στην γενική ικανότητα της κάθε χώρας στο να πληρώσει, και καθορίζεται από το ΑΕΠ αναπροσαρμοσμένο ως προς το εξωτερικό χρέος και το χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα.[6] Ο προϋπολογισμός των Η.Ε. για την περίοδο 2012–13 ήταν 5,512 δισεκατομμύρια δολάρια Αμερικής.[7]

Συνδεδεμένοι Οργανισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιτροπές των ΗΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριες επιτροπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Οργάνωση των ΗΕ για την Επόπτευση Ανακωχής Παλαιστίνης (UNTSO)
 • Ομάδα Στρατιωτικών Παρατηρητών των ΗΕ στην Ινδία και Πακιστάν (UNMOGIP)
 • Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ για την Κύπρο. (UNFICYP)
 • Δύναμη των ΗΕ για Επείγουσα Ανάγκη (UNEF)
 • Δύναμη Παρατηρητών των ΗΕ για την Απαγκίστρωση. (UNDOF)
 • Επιτροπή Στρατιωτικών.
 • Επιτροπή Αφοπλισμού.

Μόνιμες και διαδικαστικές επιτροπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιφερειακές επιτροπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Επιτροπές Ειδικής Αρμοδιότητας.
 • Επιτροπές Μόνιμες.
 • Επιτροπές Έκτακτες.
 • Επιτροπές Συνόδων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. "Red Cross-History-Objective". International Committee of the Red Cross.
 2. "League of Nations instituted". www.history.com.
 3. "League of Nations and Manchuria invasion". www.johndclare.net.
 4. "League of Nations and Italo-Ethiopian War". johndclare.net.
 5. «Assessment of Member States' advances to the Working Capital Fund for the biennium 2016-2017 and contributions to the United Nations regular budget for 2016» (PDF). UN Secretariat. 28 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2015. 
 6. «Fifth Committee Approves Assessment Scale for Regular, Peacekeeping Budgets, Texts on Common System, Pension Fund, as it Concludes Session (Press Release)». United Nations. 22 Δεκεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2013. 
 7. «Regular Budget 2012–2013» (PDF). United Nations. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2013. 

Σχετική βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]