Δεύτερο Πρόγραμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δεύτερο Πρόγραμμα
Δεύτερο Πρόγραμμα.png
Οργανισμός: ΕΡΑ (Διεύθυνση της ΕΡΤ)
Έτος ιδρύσεως: 1952
Έναρξη λειτουργίας: 11 Μαΐου 1952
Συνεργαζόμενοι σταθμοί: Πρώτο Πρόγραμμα,
Τρίτο Πρόγραμμα,
Kosmos 93.6,
ΕΡΑ Σπορ,
Η Φωνή της Ελλάδας
Τοποθεσία: Ραδιομέγαρο, Μεσογείων 432
Γλώσσα: Ελληνικά
Περιοχή εκπομπής: Πανελλαδικά
Συχνότητα: Πάρνηθα: 102.9FM
Υμηττός: 103.7FM
Μεσαία: 1.386AM
Ιστοσελίδα: webradio.ert.gr/deftero

Το Δεύτερο Πρόγραμμα είναι το δεύτερο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Το πρόγραμμά του εστιάζεται στην ελληνική μουσική.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε στις 11 Μαΐου 1952 ως αποτέλεσμα μιας προσπάθειας εναλλακτικού μουσικού και ψυχαγωγικού προγράμματος, συμπληρωματικού, ως προς το Πρώτο Πρόγραμμα. Στην ανακοίνωση για την έναρξη λειτουργίας αναφέρεται πως στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται «πλούσια μουσικά προγράμματα, εκπομπές με διάσημους σολίστ, ρεσιτάλ, μουσική δωματίου, καντάδες, τζαζ, μουσική ξένων Λαών, θεατρικά σκετς, ραδιοσκηνοθεσία διαφόρων έργων, μετάδοσις εις συνέχειας νεοελληνικών μυθιστορημάτων ή διηγημάτων, το χρονικό της εβδομάδος και "αναδρομή στα περασμένα"» Επίσης σημειώνεται η μετάδοση αστυνομικού σκετς «συνδυασμένου με πρωτότυπο διαγωνισμόν δια την ανακάλυψη του ενόχου»[1]. Αρχικά εξέπεμπε στους 666 χιλιόκυκλους, και αργότερα στους 93.6 στα FM (εκεί όπου εξέπεμψε αργότερα ο Kosmos 93.6). Το πρόγραμμα του σταθμού είναι επικεντρωμένο εξ αρχής στην ελληνική μουσική αλλά και στις θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες μεταδίδονται από το Δεύτερο Πρόγραμμα. Το 1987 μετονομάστηκε σε ΕΡΑ 2 για να επαναφερθεί δέκα χρόνια αργότερα, το 1997, το παλιό του όνομα.

Το Δεύτερο Πρόγραμμα, λόγω της πανελλήνιας εμβέλειας του, ήταν το κορυφαίο σε ακροαματικότητα μουσικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ στην περιφέρεια. Μεταδίδει ζωντανά κάθε χρόνο τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, σε συνεργασία με την ΕΡΤ1, που το μεταδίδει μέσω της τηλεόρασης. Μία από τις πιο γνωστές του εκπομπές ήταν η Ώρα του Παιδιού, με την παιδαγωγό Αντιγόνη Μεταξά, γνωστή στο κοινό ως Θεία Λένα.

Μετά την ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Ιουνίου του 2013, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ, το Δεύτερο Πρόγραμμα σταμάτησε την λειτουργία του. Από τότε μέχρι τις 7 Νοεμβρίου του ίδιου έτους ο σταθμός εξέπεμπε 4 ώρες το 24ωρο από το ενιαίο δίκτυο της ΕΡΑ που λειτουργούσαν οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους το Δεύτερο Πρόγραμμα επαναλειτούργησε από την ΕΡΤ Open[2].

Ένα χρόνο μετά, τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου του 2014, το Δεύτερο Πρόγραμμα ξεκίνησε την λειτουργία του υπό την ΝΕΡΙΤ, τον νέο φορέα της Ελλάδας που υπήρχε.

Στις 19 Μαρτίου 2014 εργαζόμενοι του Δευτέρου προγράμματος της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ εκδιώκονται από τα studio της ΕΡΤ Open στην Αγία Παρασκευή. Οι παραγωγοί αυτοί έστησαν πρόχειρα ένα εφεδρικό στούντιο, από το οποίο και εξέπεμψαν ξεχωριστό πρόγραμμα του «Αυτοδιαχειριζόμενου Δεύτερου» μέσω της ιστοσελίδας metadeftero.gr. Έτσι ουσιαστικά υπήρχαν τρία δεύτερα προγράμματα. Αυτό της ΝΕΡΙΤ, το Δεύτερο πρόγραμμα της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ και το μεταδεύτερο, που προέρχεται από εργαζόμενους του Δεύτερου προγράμματος της παλιάς ΕΡΤ.

Επιστροφή στην ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 28 Απριλίου του 2015 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία έγινε στις 11 Ιουνίου 2015, δύο χρόνια μετά το μαύρο στην ΕΡΤ και την αντικατάστασή της με τη ΝΕΡΙΤ. Συγκεκριμένα, η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. έκλεισε και άνοιξε η ΕΡΤ μαζί με όλα της τα ραδιόφωνα συμπεριλαμβανομένου και του Δευτέρου Προγράμματος. Έτσι, από την ημέρα που ξεκίνησε η επανέναρξή της, ο σταθμός εκπέμπει και πάλι από την ΕΡΤ και από την ΕΡΑ. Ωστόσο, το metadeftero.gr συνεχίζει να υφίσταται σε λειτουργία μέχρι και σήμερα. Έτσι, μέχρι στιγμής, υπάρχουν δύο "Δεύτερα Προγράμματα".

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Dtr.jpg ΔΕΥΤΕΡΟ-ΝΕΟ-LOGO.jpg Deftro-programma-NERIT.png Δεύτερο Πρόγραμμα.png
1987-1997 1997-2003 15.12.2014-11.06.2015 2003-11.06.2013
11.06.2015-σήμερα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εφημερίδα Έθνος, 10/5/1952, Πλουσιότατο Δεύτερο Πρόγραμμα του Ραδιοσταθμού, σελ. 6
  2. Το Δεύτερο Πρόγραμμα ανοίγει τα μικρόφωνα, ξανά, τη Δευτέρα

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]