Δεύτερο Πρόγραμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δεύτερο Πρόγραμμα (ΕΡΑ)
Δεύτερο Πρόγραμμα.png
Οργανισμός: ΕΡΤ & ΕΡΑ
Έτος ιδρύσεως: 1952
Έναρξη λειτουργίας: 1952
Συνεργαζόμενοι σταθμοί: Πρώτο Πρόγραμμα,
Τρίτο Πρόγραμμα,
ΕΡΑ Σπορ
Σλόγκαν: Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7
Τοποθεσία: Ραδιομέγαρο, Μεσογείων 432
Γλώσσα: Ελληνικά
Περιοχή εκπομπής: Πανελλαδικά
Συχνότητα: Πάρνηθα: 102.9FM
Υμηττός: 103.7FM
Μεσαία: 1.386AM
Ιστοσελίδα: webradio.ert.gr/deftero

Το Δεύτερο Πρόγραμμα είναι το δεύτερο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Το πρόγραμμα του εστιάζεται στην ελληνική μουσική.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε στις 11 Μαΐου 1952 ως αποτέλεσμα μιας προσπάθειας εναλλακτικού μουσικού και ψυχαγωγικού προγράμματος, συμπληρωματικού, ως προς το Πρώτο Πρόγραμμα. Αρχικά εξέπεμπε στους 666 χιλιόκυκλους και αργότερα στους 93.6 στα FM (εκεί όπου εξέπεμψε αργότερα ο Kosmos 93.6). Το πρόγραμμα του σταθμού είναι επικεντρωμένο εξ αρχής στην ελληνική μουσική αλλά και στις θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες μεταδίδονται από το Δεύτερο Πρόγραμμα. Το 1987 μετονομάστηκε σε ΕΡΑ 2 για να επαναφερθεί δέκα χρόνια αργότερα, το 1997, το παλιό του όνομα.

Το Δεύτερο Πρόγραμμα, λόγω της πανελλήνιας εμβέλειάς του, ήταν το κορυφαίο σε ακροαματικότητα μουσικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ στην περιφέρεια. Μεταδίδει ζωντανά κάθε χρόνο τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, σε συνεργασία με την ΕΡΤ1, που το μεταδίδει μέσω της τηλεόρασης.

Μετά την ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Ιουνίου του 2013, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ, το Δεύτερο Πρόγραμμα σταμάτησε την λειτουργία του. Από τότε μέχρι τις 7 Νοεμβρίου του ίδιου έτους ο σταθμός εξέπεμπε 4 ώρες το 24ωρο από το ενιαίο δίκτυο της ΕΡΑ που λειτουργούσαν οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους το Δεύτερο Πρόγραμμα επαναλειτούργησε από την ΕΡΤ Open[1].

Ένα χρόνο μετά, τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου του 2014, το Δεύτερο Πρόγραμμα ξεκίνησε την λειτουργία του υπό την Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση, τον νέο φορέα της Ελλάδας που υπήρχε.

Επιστροφή στην ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 28 Απριλίου του 2015 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία έγινε στις 11 Ιουνίου 2015, δύο χρόνια μετά το μαύρο στην ΕΡΤ και την αντικατάστασή της με τη ΝΕΡΙΤ. Συγκεκριμένα, η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. έκλεισε και άνοιξε η ΕΡΤ μαζί με όλα της τα ραδιόφωνα συμπεριλαμβανομένου και του Δευτέρου Προγράμματος. Έτσι, από την ημέρα που ξεκίνησε η επανέναρξή της, ο σταθμός εκπέμπει και πάλι από την ΕΡΤ και από την ΕΡΑ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]