Δεύτερο Πρόγραμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δεύτερο Πρόγραμμα

Οργανισμός: ΕΡΑ (Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ)
Έναρξη λειτουργίας: 11 Μαΐου 1952
Συνεργαζόμενοι σταθμοί: Δεύτερο Λαϊκά,
Πρώτο Πρόγραμμα,
Τρίτο Πρόγραμμα,
Kosmos 93.6,
ΕΡΑ Σπορ,
Zeppelin 106.7,
Η Φωνή της Ελλάδας
Σλόγκαν: Πάρε το Δεύτερο μαζί σου
Τοποθεσία: Ραδιομέγαρο (Γραφείο Ρ 221), Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, Αθήνα
Γλώσσα: Ελληνικά
Περιοχή εκπομπής: Πανελλαδικά
Συχνότητα: Πάρνηθα: 102.9 FM
Υμηττός: 103.7 FM
Μεσαία: 1.386 AM
Ιστοσελίδα: ERT Echo

Το Δεύτερο Πρόγραμμα είναι το δεύτερο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Το πρόγραμμά του εστιάζεται στην ελληνική μουσική.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί στις 11 Μαΐου 1952 ως αποτέλεσμα μιας προσπάθειας εναλλακτικού μουσικού και ψυχαγωγικού προγράμματος, συμπληρωματικού, ως προς το Πρώτο Πρόγραμμα.

Στην ανακοίνωση για την έναρξη λειτουργίας αναφέρεται πως στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται «πλούσια μουσικά προγράμματα, εκπομπές με διάσημους σολίστ, ρεσιτάλ, μουσική δωματίου, καντάδες, τζαζ, μουσική ξένων λαών, θεατρικά σκετς, ραδιοσκηνοθεσία διαφόρων έργων, μετάδοσις εις συνέχειας νεοελληνικών μυθιστορημάτων ή διηγημάτων, το χρονικό της εβδομάδος και "αναδρομή στα περασμένα"» ενώ σημειώνεται η μετάδοση αστυνομικού σκετς «συνδυασμένου με πρωτότυπο διαγωνισμόν δια την ανακάλυψη του ενόχου»[1].

Αρχικά εξέπεμπε στους 666 χιλιόκυκλους, και αργότερα στους 93.6 στα FM από το κέντρο εκπομπής Πάρνηθα, (μέχρι και το 2001, όπου στους 93.6 η ΕΡΤ ίδρυσε τον Kosmos 93.6, και το Δεύτερο Πρόγραμμα άλλαξε συχνότητα και εκπέμπει έκτοτε από τους 102.9 στα FM, ενώ από το κέντρο εκπομπής Υμηττός εκπέμπει στους 103.7 στα FM). Το πρόγραμμα του σταθμού είναι επικεντρωμένο εξ αρχής στην ελληνική μουσική αλλά και στις θεατρικές παραστάσεις. Το 1987 μετονομάστηκε σε ΕΡΑ 2 για να επαναφερθεί δέκα χρόνια αργότερα, το 1997, στο παλιό του όνομα.

Το Δεύτερο Πρόγραμμα, λόγω της πανελλήνιας εμβέλειας του, ήταν το κορυφαίο σε ακροαματικότητα κρατικό ραδιόφωνο. Μεταδίδει ζωντανά κάθε χρόνο τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, σε συνεργασία με την ΕΡΤ1, που το μεταδίδει μέσω της τηλεόρασης. Μία από τις πιο γνωστές του εκπομπές ήταν η Ώρα του Παιδιού, με την Αντιγόνη Μεταξά.

Μετά την ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Ιουνίου του 2013, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ, το Δεύτερο Πρόγραμμα σταμάτησε την λειτουργία του. Από τότε μέχρι τις 7 Νοεμβρίου του ίδιου έτους ο σταθμός εξέπεμπε 4 ώρες το 24ωρο από το ενιαίο δίκτυο της ΕΡΑ που λειτουργούσαν οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους το Δεύτερο Πρόγραμμα επαναλειτούργησε από την ΕΡΤ Open[2].

Στις 19 Μαρτίου 2014 κάποιοι από τους εργαζόμενους του Δευτέρου προγράμματος της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ εκδιώκονται από τα studio της ΕΡΤ Open στην Αγία Παρασκευή, στήνοντας στα πρόχειρα ένα εφεδρικό στούντιο προκειμένου να εκπέμψουν ξεχωριστό πρόγραμμα του «Αυτοδιαχειριζόμενου Δεύτερου» μέσω της ιστοσελίδας metadeftero.gr, ενώ μετά από οκτώ μήνες (15 Δεκεμβρίου) το Δεύτερο Πρόγραμμα ξεκίνησε την λειτουργία του υπό την ΝΕΡΙΤ. Ουσιαστικά υπήρχαν τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί με το ίδιο όνομα. Αυτό της ΝΕΡΙΤ, το Δεύτερο πρόγραμμα της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ και το μεταδεύτερο, που προέρχεται από εργαζόμενους του Δεύτερου προγράμματος της παλιάς ΕΡΤ.

Επιστροφή στην ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 28 Απριλίου του 2015 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία έγινε στις 11 Ιουνίου 2015, δύο χρόνια μετά το μαύρο στην ΕΡΤ και την αντικατάστασή της με τη ΝΕΡΙΤ. Συγκεκριμένα, η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. μετονομάστηκε στη νέα ΕΡΤ Α.Ε. η οποία ξανάνοιξε μαζί με όλα της τα ραδιόφωνα συμπεριλαμβανομένου και του Δευτέρου Προγράμματος, εκπέμποντας και πάλι από την ΕΡΑ ενώ το metadeftero.gr συνεχίζει να υφίσταται σε λειτουργία μέχρι σήμερα. Έτσι, μέχρι στιγμής, υπάρχουν δύο "Δεύτερα Προγράμματα".

2021-σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 16 Απριλίου 2021, ανανεώθηκε το λογότυπο και η ταυτότητα του σταθμού, βασισμένα στην πολύπλευρη και πολυδιάστατη προσωπικότητα, καθώς και το πολυσυλλεκτικό του πρόγραμμα του. Αυτή η δυνάμει «ελευθερία» αποτυπώνεται στο δημιουργικό σχεδιασμό του λογοτύπου, ο οποίος παράλληλα συμβολίζει την κίνηση των ηχητικών κυμάτων. Το «ο» από το 2ο είναι εμπνευσμένο από το σχήμα ενός cd, στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μουσική, ενώ τα χρώματα, είναι εμπνευσμένα από τον ελληνικό ουρανό, τη θάλασσα και τον ορίζοντα. Το δημιουργικό υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής (art director) Λάμπρος Λάλος με τη στήριξη της γενικής εμπορικής (marketing) διεύθυνσης της ΕΡΤ που εργάστηκε για τη νέα εικόνα του Δεύτερου.[3] Επίσης, από τις 2 Ιουλίου 2021 εξέπεμπε και από την συχνότητα 106,7 FM της Πάρνηθας, απ' όπου εξέπεμπε η ΕΡΤ Open ενώ από τις 27 Αυγούστου εκπέμπει στη συχνότητα ο νέος ραδιοφωνικός σταθμός Zeppelin 106.7 ο οποίος αντικατέστησε την ΕΡΑ 7 στο DAB+ μπουκέτο του κρατικού φορέα.[4][5]

Δεύτερο Λαϊκά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, ανήμερα των γενεθλίων του Δεύτερου Προγράμματος, ξεκίνησε η εκπομπή του «αδελφικού» σταθμού του, Δεύτερο Λαϊκά, του πρώτου διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού της ΕΡΑ με λαϊκό και ρεμπέτικο ρεπερτόριο.

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1987-1997 1997-2003 15.12.2014-11.06.2015 2003-11.06.2013
11.06.2015-15.04.2021
16.04.2021-σήμερα Δεύτερο Λαϊκά
11.05.2022-σήμερα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]