Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικιπαίδεια:Διαχειριστές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα εργαλεία του διαχειριστή συχνά παρομοιάζονται με τη σφουγγαρίστρα του επιστάτη.

Οι διαχειριστές (χειριστές συστημάτων) είναι συντάκτες της Βικιπαίδειας, στους οποίους έχει χορηγηθεί η τεχνική δυνατότητα εκτέλεσης ορισμένων ειδικών ενεργειών στην ελληνική Wikipedia. Αυτές περιλαμβάνουν την δυνατότητα αποκλεισμού (και κατάργησης αποκλεισμού) λογαριασμών χρηστών και διευθύνσεων IP από το να επεξεργάζονται σελίδες, τη δυνατότητα να επεξεργάζονται οι ίδιοι σελίδες που είναι κλειδωμένες για τους υπόλοιπους, την προστασία και την αφαίρεση προστασίας σελίδων από επεξεργασίες, τη διαγραφή και την ανάκτηση σελίδων από διαγραφή, τη μετονομασία σελίδων χωρίς αυτόματη δημιουργία ανακατευθύνσεων, καθώς και τη χρήση ορισμένων άλλων εργαλείων.

Οι διαχειριστές αναλαμβάνουν αυτές τις ευθύνες ως εθελοντές αφού υποβληθούν σε διαδικασία έγκρισης από την κοινότητα. Δεν ενεργούν ως υπάλληλοι του Ιδρύματος Wikimedia. Δεν απαιτείται σε καμία περίπτωση να κάνουν χρήση των εργαλείων τους και δεν πρέπει ποτέ να τα χρησιμοποιούν για να κερδίσουν πλεονέκτημα σε μια διαμάχη στην οποία είναι εμπλεκόμενοι. Οι διαχειριστές δεν πρέπει να συγχέονται με τους διαχειριστές του συστήματος Wikimedia («sysadmins»).

Η ελληνική Βικιπαίδεια έχει 21 διαχειριστές.

Έργο διαχειριστών[επεξεργασία κώδικα]

Δικαιώματα διαχειριστών & γραφειοκρατών[επεξεργασία κώδικα]

Ένας διαχειριστής (sysop) της Βικιπαίδειας μπορεί:

 • Να διαγράφει σελίδες.
 • Να προστατεύει σελίδες (δηλαδή να απαγορεύει την επεξεργασία της σελίδας σε μη-διαχειριστές).
 • Να απαγορεύει την επεξεργασία λημμάτων σε χρήστες οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα στη Βικιπαίδεια.
 • Να αλλάζει μηνύματα του συστήματος.

Μια σύντομη περιγραφή μερικών διαχειριστικών εργαλείων μπορείτε να δείτε στη σελίδα Βικιπαίδεια:Εργαλεία διαχειριστών.

Ένας διαχειριστής διεπαφής (interface-admin) μπορεί:

 • Να επεξεργάζεται σελίδες CSS και JS που αφορούν ολόκληρο το wiki
 • Να επεξεργάζεται σελίδες CSS και JS τρίτων χρηστών

Ένας γραφειοκράτης (bureaucrat) της Βικιπαίδειας μπορεί επιπλέον:

 • Να μετατρέπει λογαριασμούς χρηστών σε διαχειριστές, διαχειριστές διεπαφής, και γραφειοκράτες.
 • Να παραχωρεί ή να ανακαλεί ιδιότητα bot σε λογαριασμούς χρηστών.

Πού μπορούν να βοηθήσουν οι διαχειριστές[επεξεργασία κώδικα]

Τα δικαιώματα διαχειριστή μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε συγκεκριμένες περιοχές της Βικιπαίδειας, όπως:

Συμπεριφορά διαχειριστών[επεξεργασία κώδικα]

Αξιοσέβαστος και πολιτισμένος τρόπος[επεξεργασία κώδικα]

Οι διαχειριστές αναμένεται να δίνουν το παράδειγμα και να συμπεριφέρονται με έναν αξιοσέβαστο, πολιτισμένο τρόπο στις αλληλεπιδράσεις τους με άλλους. Οι διαχειριστές αναμένεται να ακολουθούν τις πολιτικές της Βικιπαίδειας και να εκτελούν το καθήκον τους με το μέγιστο των ικανοτήτων τους. Περιστασιακά λάθη είναι αποδεκτά για τους διαχειριστές - δεν αναμένεται να είναι τέλειοι. Ωστόσο, συνεχής ή σοβαρή διαταραχή της Βικιπαίδειας είναι ασύμβατη με την ιδιότητα του διαχειριστή, και σταθερά ή κατάφωρα αδύνατη κρίση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αφαίρεση της ιδιότητας του διαχειριστή. Ειδικότερα, οι διαχειριστές πρέπει να προσπαθήσουν να διαμορφώσουν τα κατάλληλα πρότυπα ευγένειας και πολιτισμού προς τους άλλους συντάκτες και μεταξύ τους.

Οι διαχειριστές θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι στο παρόν στάδιο στην εξέλιξη της Βικιπαίδειας έχουν εκατοντάδες συναδέλφους. Επομένως, εάν ένας διαχειριστής διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να προσχωρήσει στην πολιτική του ιστοτόπου και να παραμείνει ευγενικός (ακόμη και προς χρήστες που παρουσιάζουν προβληματική συμπεριφορά) ενώ αντιμετωπίζει ένα συγκεκριμένο θέμα, τότε ο διαχειριστής θα πρέπει να φέρει το ζήτημα στο σημειωματάριο διαχειριστών ή να το παραπέμψει σε άλλο διαχειριστή για την αντιμετώπιση, αντί δυνητικά να επιτείνει το πρόβλημα από την κακή συμπεριφορά του.

Αιτιολόγηση διαχειριστικών ενεργειών[επεξεργασία κώδικα]

Οι διαχειριστές είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους που αφορούν τα εργαλεία του διαχειριστή και ανεξήγητες διαχειριστικές ενέργειες μπορεί να αποθαρρύνουν άλλους συντάκτες που στερούνται τέτοια εργαλεία. Υποκείμενοι μόνο στα όρια της ευγένειας, της αποφυγής προσωπικών επιθέσεων και της λογικής της καλής πίστης, οι χρήστες είναι ελεύθεροι να αμφισβητήσουν και να επικρίνουν τις ενέργειες ενός διαχειριστή. Οι διαχειριστές αναμένεται να ανταποκριθούν άμεσα και ευγενικά σε ερωτήσεις που αφορούν τη συμπεριφορά τους στη Βικιπαίδεια και τις διαχειριστικές τους ενέργειες, καθώς και να τις αιτιολογούν όταν χρειάζεται.

Σε διαχειριστές που σοβαρά ή κατ' επανάληψη ενεργούν με προβληματικό τρόπο ή έχουν χάσει την εμπιστοσύνη της κοινότητας, μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις ή να τους αφαιρεθεί η ιδιότητά τους (βλ. Επανεξέταση και αφαίρεση της ιδιότητας διαχειριστή παρακάτω). Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Κακόβουλη διαχείριση (μαριονέτα, σοβαρή κατάχρηση εμπιστοσύνης κ.λπ.).
 • Παραβίαση των βασικών πολιτικών (προσωπικές επιθέσεις, δάγκωμα/ευγένεια, διορθωπόλεμος, προστασία της ιδιωτικότητας κ.λπ.).
 • Συμπεριφορά εκτός Βικιπαίδειας, ασυμβίβαστη με διαχειριστή (επίθεση εκτός του ιστότοπου κ.λπ.).
 • Αδυναμία επικοινωνίας. Αυτό μπορεί να αφορά είτε τους χρήστες (π.χ. η έλλειψη κατάλληλων προειδοποιήσεων ή επεξηγήσεις ενεργειών) είτε τις ανησυχίες της κοινότητας (ιδίως όταν ζητείται η υποβολή επεξηγήσεων ή άλλων σχολίων).
 • Επαναλαμβανόμενη κακή κρίση.

Εμπλεκόμενοι διαχειριστές[επεξεργασία κώδικα]

Σε γενικές γραμμές, οι συντάκτες δεν θα πρέπει να ενεργούν ως διαχειριστές σε περιπτώσεις στις οποίες έχουν εμπλακεί. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εμπλεκόμενοι διαχειριστές μπορεί να έχουν ή μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν σύγκρουση κινήτρων σε διαφωνίες όπου ήταν ένα από τα μέρη ή έχουν έντονα συναισθήματα σχετικά. Η συμμετοχή γενικά ερμηνεύεται πολύ ευρέως από την κοινότητα, συμπεριλαμβάνοντας τρέχουσες ή προηγούμενες συγκρούσεις με έναν συντάκτη (ή συντάκτες), καθώς και διαφωνίες σχετικά με τα θέματα, ανεξάρτητα από το είδος, τον χρόνο, ή την έκβαση της διαφωνίας.

Μία σημαντική διαφοροποίηση είναι ότι ένας διαχειριστής που έχει αλληλεπιδράσει με έναν συντάκτη ή λήμμα αποκλειστικά και μόνο σε διαχειριστικό ρόλο, ή του οποίου η προηγούμενη συμμετοχή είναι ήσσονος σημασίας ή έχει κάνει προφανείς αλλαγές που δεν μιλούν για μεροληψία, θεωρείται «μη εμπλεκόμενος» και δεν κωλύεται για να ενεργήσει στο λήμμα, στον χρήστη, ή σε μια διαφωνία είτε σε διαχειριστικό ρόλο είτε σε συντακτικό ρόλο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένας από τους ρόλους των διαχειριστών είναι ακριβώς να ασχοληθούν με τέτοια θέματα, σε μάκρος όταν είναι απαραίτητο. Προειδοποιήσεις, ηρεμία και λογική συζήτηση και επεξήγηση αυτών των προειδοποιήσεων, συμβουλές σχετικά με τις πρακτικές της κοινότητας, καθώς και προτάσεις σχετικά με πιθανές διατυπώσεις και προσεγγίσεις, δεν κάνουν ένα διαχειριστή «εμπλεκόμενο».

Στις περιπτώσεις που είναι απλές (π.χ. κραυγαλέοι βανδαλισμοί), η κοινότητα έχει επικυρώσει ιστορικά την προφανή ενέργεια του κάθε διαχειριστή - ακόμα κι αν είναι εμπλεκόμενος - με βάση το ότι κάθε λογικός διαχειριστής θα είχε κατά πάσα πιθανότητα καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις στην απαγόρευση για τους εμπλεκόμενους συντάκτες που χρησιμοποιούν διαχειριστικές ενέργειες, είναι βέλτιστη πρακτική σε περιπτώσεις όπου ένας διαχειριστής μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι εμπλεκόμενος να περάσει το θέμα σε άλλο διαχειριστή μέσω του σχετικού σημειωματάριου.

Ένας χρήστης που αναζητά διαχειριστή ή αμέτοχο χρήστη, για να βοηθήσουν σε ένα θέμα, μπορεί να απευθυνθεί στο Σημειωματάριο διαχειριστών ή στην Αγορά.

Ασφάλεια[επεξεργασία κώδικα]

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι οι διαχειριστές πρέπει να έχουν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης (password) και να ακολουθούν πρακτικές προσωπικής ασφάλειας. Επειδή έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ζημιά σε όλο τον ιστότοπο με μια μόνο επεξεργασία, ένας λογαριασμός διαχειριστή που παραβιάζεται θα υπόκειται σε φραγή και τα προνόμιά του θα αφαιρούνται για λόγους ασφάλειας του ιστότοπου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανάκληση των προνομίων μπορεί να είναι μόνιμη. Η διακριτική ευχέρεια σχετικά με το αν θα ξαναδοθούν τα προνόμια σε προσωρινά απενεργοποιημένους διαχειριστές επαφίεται στους γραφειοκράτες, ο οποίοι θα εξετάσουν κατά πόσον ο νόμιμος ιδιοκτήτης έχει αναγνωριστεί σωστά, και την άποψή τους σχετικά με το περιστατικό και τη διαχείριση και την ασφάλεια (συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης μελλοντικής ασφάλειας) του λογαριασμού.

Οι διαχειριστές δεν θα πρέπει ποτέ να μοιράζονται τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού τους με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, για οποιονδήποτε λόγο. Αν βρουν ότι ο κωδικός πρόσβασής τους έχει τεθεί σε κίνδυνο, ή ο λογαριασμός τους είναι, με άλλο τρόπο, σε κίνδυνο (έστω και από ένα χρήστη ή άλλο πρόσωπο που γνωρίζουν και εμπιστεύονται), θα πρέπει να προσπαθήσουν να τον αλλάξουν αμέσως, ή, διαφορετικά, να το αναφέρουν σε έναν επίτροπο για την προσωρινή αφαίρεση δικαιωμάτων. Οι χρήστες που αποτυγχάνουν να αναφέρουν μη εξουσιοδοτημένη χρήση του λογαριασμού τους, θα χάνουν την ιδιότητα του διαχειριστή. Η αναρμόδια χρήση θεωρείται «αμφιλεγόμενη συνθήκη», και η πρόσβαση δεν θα επανέρχεται αυτόματα.

Παράπονα από χρήστες[επεξεργασία κώδικα]

«Κατάχρηση διαχειριστή»[επεξεργασία κώδικα]

Αν ένας χρήστης πιστεύει ότι κάποιος διαχειριστής έχει υποπέσει σε πταίσμα εναντίον του ιδίου ή άλλου χρήστη, αυτός θα πρέπει να εκφράσει τις ανησυχίες του απευθείας στον υπεύθυνο διαχειριστή και να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια λύση με τάξη και πολιτισμένο τρόπο. Ωστόσο, εάν το ζήτημα δεν επιλυθεί μεταξύ των δύο μερών, οι χρήστες μπορούν να λάβουν περαιτέρω μέτρα (βλ. Επανεξέταση και αφαίρεση της ιδιότητας διαχειριστή παρακάτω).

Κατάχρηση των διαχειριστικών εργαλείων[επεξεργασία κώδικα]

Η κατάχρηση των διαχειριστικών εργαλείων θεωρείται ένα σοβαρό ζήτημα. Τα διαχειριστικά εργαλεία παρέχονται σε έμπιστους χρήστες, για τη συντήρηση και άλλα καθήκοντα και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με σκέψη. Σοβαρή κατάχρηση μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων ή ακόμη και στην αφαίρεσή τους.

Συχνές περιπτώσεις, όπου η αποφυγή χρήσης εργαλείου συχνά απαιτείται:

 • Σύγκρουση κινήτρων, μη ουδετερότητα ή συντακτική διαμάχη. Οι διαχειριστές δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα εργαλεία τους ως πλεονέκτημα, ή σε μια διαφωνία περιεχομένου (ή λήμματος) εφόσον είναι συμβαλλόμενο μέρος (ή σημαντικός συντάκτης), ή όταν μια σημαντική σύγκρουση κινήτρων είναι πιθανό να υπάρχει. Με λίγες ειδικές εξαιρέσεις (όπως προφανείς βανδαλισμοί), όπου η χρήση εργαλείου επιτρέπεται από κάθε διαχειριστή, οι διαχειριστές θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι είναι εύλογα ουδέτερα μέρη, όταν χρησιμοποιούν τα εργαλεία.
 • Πολιτική ή πρακτική της κοινότητας. Όταν η πολιτική ή η πρακτική της κοινότητας είναι σαφής, ότι τα εργαλεία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν, τότε τα εργαλεία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν χωρίς επεξήγηση που να δείχνει ότι το θέμα έχει εξεταστεί και γιατί μια (σπάνια) εξαίρεση θεωρείται πραγματικά εύλογη.
 • Αντιστροφή των ενεργειών άλλων διαχειριστών. Μόνο με τρόπο που σέβεται τον διαχειριστή στις ενέργειες του οποίου εμπλέκεται, και (συνήθως) μετά από διαβούλευση.
 • Επαναφορά μιας ενέργειας διαχειριστή που έχει ήδη αντιστραφεί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμη και όταν η χρήση των εργαλείων είναι λογική, αν μια εύλογη αμφιβολία μπορεί να υπάρχει, συχνά είναι καλύτερο να ζητήσετε από έναν ανεξάρτητο διαχειριστή τον έλεγχο και, εφόσον δικαιολογείται, να ενεργήσει. Το εάν είναι απαραίτητο ή όχι αποτελεί θέμα προσωπικής κρίσης.

Δείτε παρακάτω για τις πολύ λίγες εξαιρέσεις.

Έκτακτες περιστάσεις[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν μερικές εξαιρετικές περιπτώσεις ως προς τη γενική αυτή αρχή (σημείωση: πρόκειται για μονόδρομες εξαιρέσεις):

 • Βιογραφίες ζώντων προσώπων. Υλικό που διαγράφεται, διότι αντιβαίνει την πολιτική για ζώντες, μπορεί να διαγραφεί εκ νέου σε περίπτωση που επανεισαχθεί, εφόσον αυτό εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με την πολιτική.
 • Ιδιωτικότητα. Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που διαγράφονται δυνάμει της πολιτικής του ιδρύματος προστασίας της ιδιωτικότητας, μπορούν να διαγραφούν εκ νέου εφόσον επανενταχθούν.
 • Επείγον. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκύψει έκτακτη ανάγκη που δεν μπορεί να διακοπεί για συζήτηση. Ένας διαχειριστής δεν πρέπει να δηλώνει έκτακτη ανάγκη αν δεν υπάρχει εύλογη πεποίθηση μιας παρούσας και πολύ σοβαρής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης (δηλαδή, εύλογη πιθανότητα πραγματικής, επικείμενης, σοβαρής βλάβης στο εγχείρημα ή σε ένα χρήστη σε περίπτωση που δεν αναληφθεί ενέργεια με εργαλεία διαχείρισης), και θα πρέπει αμέσως να προσπαθήσει να περιγράψει και να αντιμετωπίσει το θέμα, αλλά στην περίπτωση αυτή η ενέργεια δεν πρέπει συνήθως να αναιρεθεί (και μπορεί να αποκατασταθεί) μέχρις ότου η κατάλληλη συζήτηση πραγματοποιηθεί.
 • Διορθωπόλεμος. Εύλογες ενέργειες που αναλαμβάνονται από αμέτοχους διαχειριστές, όπως π.χ. η προστασία μιας σελίδας, για να καταστείλουν έναν ορατό και θερμαινόμενο διορθωπόλεμο, θα πρέπει να είναι σεβαστές από όλους τους χρήστες, και η προστασία μπορεί να αποκατασταθεί, εάν χρειαστεί, όταν γίνει σαφές ότι ο διορθωπόλεμος δεν θα επαναληφθεί ή η συναίνεση συμφωνεί πως είναι σκόπιμο να καταργηθεί η προστασία.

Επανεξέταση και αφαίρεση της ιδιότητας διαχειριστή[επεξεργασία κώδικα]

Εάν ένας διαχειριστής καταχράται τις διαχειριστικές εξουσίες, οι εξουσίες αυτές μπορούν να αφαιρεθούν. Τα διαχειριστικά δικαιώματα μπορούν να αφαιρεθούν είτε από τον Jimmy Wales είτε από τους επιτρόπους είτε από την κοινότητα. Κατά την κρίση τους, μικρότερες κυρώσεις είναι δυνατόν να επιδοθούν σε προβληματικούς διαχειριστές, περιλαμβανομένου του περιορισμού της χρήσης σε ορισμένες εξουσίες. Η τεχνική ικανότητα, για να αφαιρεθεί η ιδιότητα του διαχειριστή, ανήκει στους επιτρόπους και τον Jimmy Wales.

Πριν από οποιασδήποτε μορφής συζήτηση, οι χρήστες που προτίθενται να προτείνουν την αφαίρεση δικαιωμάτων κάποιου διαχειριστή, οφείλουν να ερευνήσουν κατά πόσον οι εν λόγω πράξεις του διαχειριστή ήταν όντως αντίθετες με την πολιτική και αν όντως έγινε κατάχρηση των δικαιωμάτων του, ή κατά άλλο τρόπο σοβαρά ή κατ' επανάληψη ενεργεί με προβληματικό τρόπο ή έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινότητας. Εάν υπάρχουν και άλλοι χρήστες που συμφωνούν ότι ήταν πρόβλημα διαχείρισης και όχι άλλη διαφωνία, άσχετη με την ιδιότητα του διαχειριστή, τότε μπορεί να παρουσιαστεί το ζήτημα στην Βικιπαίδεια:Αφαίρεση δικαιωμάτων περιγράφοντας το πρόβλημα. Ακολούθως ο διαχειριστής μπορεί να δικαιολογήσει τις συγκεκριμένες ενέργειές του με περιθώριο 10 ημερών. Δύο ημέρες μετά την παρουσίαση της άποψης του διαχειριστή γίνεται έναρξη της συζήτησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δεν κατατίθενται σχετικές απόψεις και σχόλια. Η συζήτηση διαρκεί 10 ημέρες. Για να αφαιρεθούν τα δικαιώματα του διαχειριστή χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία (περίπου 2/3 των απόψεων υπέρ της αφαίρεσης).

Αφαίρεση ιδιότητας διαχειριστή λόγω αδράνειας[επεξεργασία κώδικα]

Σε εφαρμογή ενιαίας πολιτικής, υπάρχει ένας μέγιστος χρόνος αδράνειας δύο ετών για τους διαχειριστές και άλλους κατόχους προηγμένων δικαιωμάτων. Αδράνεια για την περίπτωση αυτή ορίζεται ως μηδενικές επεξεργασίες, και μηδενικές διαχειριστικές ενέργειες στο wiki όπου διατηρούνται τα δικαιώματα. Το μέγιστο χρονικό διάστημα αδράνειας για τους κατόχους των προηγμένων διαχειριστικών δικαιωμάτων είναι δύο έτη. Με την παρέλευση αυτών τα δικαιώματα αφαιρούνται από τους επιτρόπους. Ένας περιοδικός (ετήσιος) έλεγχος της δραστηριότητας κατόχων προηγμένων δικαιωμάτων γίνεται από επιτρόπους, χωρίς την εμπλοκή της κοινότητας.

Εθελοντική αφαίρεση της ιδιότητας διαχειριστή[επεξεργασία κώδικα]

Οι διαχειριστές μπορούν να ζητήσουν την αφαίρεση της ιδιότητας διαχειριστή από τον λογαριασμό τους κάνοντας σχετικό αίτημα στη σελίδα Βικιπαίδεια:Σημειωματάριο γραφειοκρατών. Αν το αίτημα διατυπωθεί σε κάποια άλλη σελίδα της Βικιπαίδειας, δεν θα λαμβάνεται υπόψη.

Υποψήφιοι διαχειριστές[επεξεργασία κώδικα]

Εκλογή διαχειριστών[επεξεργασία κώδικα]

Η ελληνική Βικιπαίδεια δεν έχει επίσημες απαιτήσεις για να γίνει κάποιος διαχειριστής. Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει αίτηση, άσχετα με την εμπειρία του στην Βικιπαίδεια. Οι διαχειριστές αναμένεται να έχουν την εμπιστοσύνη της κοινότητας, ωστόσο, και σημαντική εμπειρία είναι αναμενόμενη. Κάθε συντάκτης θα αξιολογήσει την εμπιστοσύνη στην ετοιμότητα κάθε υποψήφιου με τον δικό του τρόπο. Πριν να αιτηθούν ή να αποδεχθούν μια υποψηφιότητα, οι υποψήφιοι γενικά θα πρέπει να είναι ενεργοί και τακτικοί συνεισφέροντες στη Βικιπαίδεια για τουλάχιστον αρκετούς μήνες, να έχουν γνώση για τις διαδικασίες και την πρακτική της Βικιπαίδειας, σεβασμό και κατανόηση της πολιτικής, και να έχουν κερδίσει τη γενική εμπιστοσύνη της κοινότητας.

Αν αυτή τη στιγμή ενδιαφέρεστε για να αιτηθείτε δικαιώματα διαχειριστή, θα πρέπει να διαβάσετε τις οδηγίες και να καταθέσετε την αίτηση στη Βικιπαίδεια:Υποψήφιοι διαχειριστές. Μια συζήτηση (όχι ψηφοφορία) θα γίνει μεταξύ άλλων χρηστών για το αν θα πρέπει να γίνετε διαχειριστής. Μετά από δέκα ημέρες, ένας γραφειοκράτης θα διαπιστώσει αν υπάρχει συναίνεση για να εγκριθεί η αίτησή σας. Αυτό κάποιες φορές είναι δύσκολο να διαπιστωθεί, και δεν είναι μια αριθμητική μέτρηση, αλλά γενικά, χρειάζεται ισχυρή αποδοχή (πάνω από 4/5 εγκρίνεται, κάτω από 3/5 μάλλον όχι).

Τα δικαιώματα διαχειριστή απονέμονται για αόριστο χρόνο και αφαιρούνται ύστερα από αίτηση (βλ. Επανεξέταση και αφαίρεση της ιδιότητας διαχειριστή παραπάνω) ή κάτω από περιστάσεις που χρειάζονται υψηλού επιπέδου αντιμετώπιση (βλ. Κατάχρηση των διαχειριστικών εργαλείων παραπάνω).

Νέοι διαχειριστές[επεξεργασία κώδικα]

Αν σας δοθούν δικαιώματα, πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτές τις νέες λειτουργίες με προσοχή, ειδικά τη δυνατότητα να διαγράφετε σελίδες και να βάζετε φραγή σε διευθύνσεις IP.

Τα διαχειριστικά εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιούνται επίσης με σύνεση. Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για ένα νέο διαχειριστή να μάθει πότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία και μπορεί να χρειαστούν μήνες για να αποκτήσει εμπειρία στο να αποφασίζει πότε και για πόσο μπορεί να φράζει χρήστες και να κλειδώνει σελίδες σε δύσκολες διαμάχες. Συνιστάται στους νέους διαχειριστές να ξεκινούν αργά και να αποκτούν εμπειρία, στις περιοχές που συνηθίζουν, ρωτώντας τους άλλους, αν δεν είναι σίγουροι.

Οι διαχειριστές, και όλοι οι άλλοι χρήστες με ισχυρά εργαλεία, αναμένεται να έχουν καλό προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password), ώστε να προληφθεί οποιαδήποτε ζημιά στην περίπτωση ενός λογαριασμού που έχει παραβιαστεί.

Κατάλογος διαχειριστών[επεξεργασία κώδικα]

Αυτόματος κατάλογος διαχειριστών, ταξινομημένος κατά πιο πρόσφατη επεξεργασία, με εμφάνιση τελευταίας διαχειριστικής ενέργειας

Eνεργοί διαχειριστές[επεξεργασία κώδικα]

 1. Ah3kal (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές )
 2. Ank (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές ) (γραφειοκράτης - bureaucrat)
 3. Atlantia (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές )
 4. Αχρήστης (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές )
 5. Badseed (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές )
 6. C messier (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές )
 7. CubicStar (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές )
 8. Dead3y3 (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές )
 9. Diu (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές ) (γραφειοκράτης - bureaucrat)
 10. Εὐθυμένης (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές )
 11. FocalPoint (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές )
 12. Geraki (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές ) (γραφειοκράτης - bureaucrat)
 13. Kalogeropoulos (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές )
 14. Kostisl (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές )
 15. Lemur12 (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές )
 16. Magioladitis (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές )
 17. MARKELLOS (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές ) (γραφειοκράτης - bureaucrat)
 18. NikosLikomitros (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές )
 19. P.a.a (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές )
 20. Tony Esopi (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές )
 21. Ttzavaras (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές ) (γραφειοκράτης - bureaucrat)

Πρώην διαχειριστές[επεξεργασία κώδικα]

 1. Alaniaris (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές ) (αφαιρέθηκε ως ανενεργός)
 2. CeeKay (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές ) (αφαιρέθηκε ως ανενεργός)
 3. Dai (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές ) (αφαιρέθηκε ως ανενεργός)
 4. Dada (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές ) (γραφειοκράτης - bureaucrat) (αφαιρέθηκε ως ανενεργός)
 5. Gkastel (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές ) (αφαιρέθηκε ως ανενεργός)
 6. Gts-tg (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές ) (παραιτήθηκε)
 7. Legion (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές ) (αφαιρέθηκε ως ανενεργός)
 8. Leonariso (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές ) (αφαιρέθηκε ως ανενεργός)
 9. Optim (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές ) (αφαιρέθηκε ως ανενεργός)
 10. Vchorozopoulos (συζήτησησυνεισφοράφραγέςπροστασίεςδιαγραφές ) (αφαιρέθηκε ως ανενεργός)

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]