Σερβία και Μαυροβούνιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Државна заједница Србија и
Црна Гора
Državna zajednica Srbija i Crna Gora
Ένωση Κρατών Σερβίας και Μαυροβουνίου
2003–2006
Σημαία Έμβλημα
Ύμνος
Hej Sloveni
Πρωτεύουσα Βελιγράδι
Γλώσσες Σέρβικα
Θρησκεία Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Πολίτευμα Ομοσπονδιακή Δημοκρατία
Πρόεδρος Σβέτοζαρ Μάροβιτς
Ιστορία
 -  Μετατροπή της Ο.Δ Γιουγκοσλαβίας σε χαλαρή ένωση κρατών 2003
 -  Ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου 5 Μαΐου 2006
Πληθυσμός
 -  εκτ. 10.829.175 
Νόμισμα - Σερβία
 - Μαυροβούνιο
Προσοχή: Value not specified for "κοινό_όνομα"

Η Σερβία και Μαυροβούνιο (Srbija i Crna Gora), επίσημα Ένωση Κρατών Σερβίας και Μαυροβουνίου, ήταν ένα ομόσπονδο κράτος στο κέντρο της Βαλκανικής χερσονήσου αποτελούμενο από τις Δημοκρατίες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

Τα δύο μέρη αυτής της Ομόσπονδης Δημοκρατίας ακολουθούσαν διαφορετική πολιτική και οι διάφοροι οργανισμοί του κράτους ήταν χωρισμένοι, έτσι ώστε άλλοι βρίσκονταν στο Βελιγράδι και άλλοι στην Ποντγκόριτσα, οι οποίες ήταν η πρωτεύουσα της Σερβίας και του Μαυροβουνίου αντίστοιχα.

Η ομοσπονδία διαλύθηκε τον Ιούνιο του 2006 με την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου μετά από δημοψήφισμα. Νομικά διάδοχο κράτος της Ένωσης Σερβίας και Μαυροβουνίου είναι η Σερβία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τα εναπομείναντα μέλη της Σερβία και Μαυροβούνιο, με απόφαση του Ομοσπονδιακού Εκτελεστικού Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας το 1992, σχημάτισαν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Λόγω των Γιουγκοσλαβικών πόλεμων και άλλων σημείων αντιπαράθεσης, δεν αναγνωρίστηκε μέχρι το 2000 ως συνέχεια της Σ.Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας. Το 2002 μια συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου, παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαλάρωσε τον δεσμό μεταξύ τους αλλά συνέχισε την συνεργασία τους και όριζε, μεταξύ άλλων και την αλλαγή του όρου «Γιουγκοσλαβία», κάτι που επικυρώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2003 όταν το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας δημιούργησε την κοινοπολιτεία Σερβίας και Μαυροβουνίου. Δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 21 Μαΐου 2006 είχε σαν αποτέλεσμα με 55,4% την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία με την Σερβία, κάτι που αποδέχθηκε και η ίδια. Το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου διακήρυξε την ανεξαρτησία του κράτους στις 3 Ιουνίου και το ίδιο έκανε και το κοινοβούλιο της Σερβίας στις 5 Ιουνίου 2006. Ανακοινώθηκε ότι σε ένα διάστημα δύο-τριών μηνών από το δημοψήφισμα, θα έχουν ολοκληρωθεί οι ρυθμίσεις ώστε να ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός των δύο κρατών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • B92 Η δημοφιλέστερη πύλη ειδήσεων
  • φόρουμ Burek Το μεγαλύτερο φόρουμ στη Σερβία και το Μαυροβούνιο
  • RTS Ιστότοπος της εθνικής τηλεόρασης
  • Krstarica Η δημοφιλέστερη τοπική μηχανή αναζήτησης

Χάρτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]