Διαγωνισμός Χορωδίας Eurovision

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Διαγωνισμός Χορωδίας Eurovision είναι διετής χορωδιακός διαγωνισμός εμπνευσμένος από τους Παγκόσμιους Χορωδικούς Αγώνες, που διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Οργανώσεων (EBU) και το Ίδρυμα Interkultur και είναι ανοιχτοί στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που είναι μέλη της EBU. Ο εναρκτήριος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου 2017 στη Ρίγα της Λετονίας.

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χορωδία της Χρονιάς της Eurovision είναι μια νέα εκδήλωση που ξεκίνησε από την EBU και η τελευταία εκδήλωση που θα ξεκινήσει από το Eurovision Magic Circus Show 2010. Η εκδήλωση θα αποτελείται από μη επαγγελματικές χορωδίες που είναι μέλη της EBU, Που θα διεξαχθεί στις 22 Ιουλίου 2017 και θα φιλοξενηθεί από τον Λετονικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Latvijas Televīzija (LTV) και θα συμπέσει με την τελετή λήξης των ευρωπαϊκών χορευτικών αγώνων 2017. Η εκδήλωση επιβεβαιώθηκε επισήμως στις 30 Νοεμβρίου 2016, ανάλογα με εύλογο ενδιαφέρον από ενεργά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Εκπομπών. Στις 21 Ιουλίου 2017, ανακοινώθηκε ότι η Χορωδία της Χρονιάς της Ευρωζώνης θα είναι διαγωνισμός διετούς διάρκειας, εκτός και αν τα αριθμητικά δεδομένα ήταν υψηλότερα από τα αναμενόμενα.

Η ιδέα της Χορωδίας της Χρονιάς της Eurovision συζητήθηκε αρχικά το 2014 ως διαγωνισμός που διοργάνωσε ο Latvijas Televizija (LTV), ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Λετονίας, και το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο Arte, μετά την θετική υποδοχή του "Born in Riga" Συναυλία που οργανώθηκε από την LTV. Η LTV προσέγγισε πολλούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η EBU και η Interkultur, σχετικά με τη διοργάνωση ενός νέου διαγωνισμού που απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό.

Μορφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη της χορωδίας της EBU θα αγωνιστούν για τον τίτλο της Χορωδίας της Χρονιάς της Ευρωζώνης, με βραβεία που θα περιλαμβάνουν μια σύμβαση εγγραφής για τη νικήτρια χορωδία. Κάθε χορωδία εκτελεί ένα ασυνόδευτο σύνολο έξι λεπτών σε οποιοδήποτε είδος και κρίνεται από κριτική επιτροπή υψηλού επιπέδου που αποφασίζει τον νικητή.

Συμμετέχοντες χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιλαμβάνονται όλες οι χώρες που έχουν συμμετάσχει στον διαγωνισμό παράλληλα με το έτος κατά το οποίο πραγματοποίησαν το ντεμπούτο τους:

Έτος Χώρες που έκαναν το ντεμπούτο τους
2017 ΑυστρίαΒέλγιοΓερμανίαΔανίαΕσθονίαΛετονίαΟυαλίαΟυγγαρίαΣλοβενία
2019 ΡουμανίαΣουηδία

Φιλοξενία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων του διαγωνισμού καλύπτεται από εμπορικούς χορηγούς και συνεισφορές από τα άλλα συμμετέχοντα έθνη. Ο διαγωνισμός θεωρείται μια μοναδική ευκαιρία για την προώθηση της χώρας υποδοχής ως τουριστικού προορισμού. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει μια λίστα πόλεων και χώρων που φιλοξένησαν τη Χορωδία της Χρονιάς της Ευρωζώνης, μία ή περισσότερες φορές. Οι μελλοντικοί χώροι εμφανίζονται με πλάγιους χαρακτήρες.

Διαγωνισμοί Χώρα Πόλη Τοποθεσία Χρονιά
1 Flag of Latvia.svg Λετονία Ρίγα Riga Arena 2017
2 Flag of Sweden.svg Σουηδία Γκέτεμποργκ Scandinavium 2019

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημη Ιστοσελίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]