Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Περιοχή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης που δείχνει τις περιοχές που καλύπτει η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Περιοχή

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Περιοχή (ΕΡΠ) ορίζεται από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) ως εξής:

Η "Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Περιοχή" οριοθετείται στα δυτικά από το δυτικό όριο της Περιοχής 1, στα ανατολικά από τον 40ό μεσημβρινό ανατολικά του μεσημβρινού του Γκρίνουιτς και στα νότια από τον 30ο βόρειο παράλληλο, έτσι ώστε να περιλαμβάνει το βόρειο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας και τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο εντός αυτής. Επιπλέον, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία και τμήματα των εδαφών του Ιράκ, της Ιορδανίας, της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας που βρίσκονται έξω από τα παραπάνω όρια περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Περιοχή.[1]

Η ΕΡΠ περιλαμβάνει μερικά εδάφη που δεν ανήκουν στην Ευρώπη, ενώ ορισμένα εδάφη της Ρωσίας και του Καζακστάν που ανήκουν στην Ευρώπη δεν περιλαμβάνονται. Το 2007 τα όρια της ΕΡΠ επεκτάθηκαν, συμπεριλαμβάνοντας την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία.[2] Μετά την επέκταση της ΕΡΠ το 2007 για την συμπερίληψη αυτών των χωρών,[1] η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν ανήκει στην ΕΡΠ είναι το Καζακστάν.

Τα όρια της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Περιοχής προέρχονταν από τα όρια των περιοχών που συνδέονταν με καλώδια τηλεγράφων στον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Περιοχή παίζει ρόλο στον καθορισμό των κριτηρίων επιλεξιμότητας για την ένταξη ενός ραδιοτηλεοπτικού φορέα μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (ΕΕΡ, EBU). Ένας φορέας που είναι μέλος της ΕΕΡ έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision. Τον Νοέμβριο του 2017, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση έχει 73 μέλη από 56 χώρες, 33 συνδεδεμένα μέλη από 21 χώρες και 7 εγκεκριμένους συμμετέχοντες.[3]

Κατάλογος χωρών και εδαφών εντός της ΕΡΠ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κράτη μέλη της ΕΡΠ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Μόνο ένα τμήμα της Αλγερίας ανήκει στην ΕΡΠ.
 2. Η Γροιλανδία είναι εκτός της ΕΡΠ.
 3. Οι Υπερπόντιοι νομοί και περιοχές της Γαλλίας δεν ανήκουν στην ΕΡΠ.
 4. Το Ιράκ δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (ΕΕΡ).
 5. Η Ολλανδική Καραϊβική, η Αρούμπα, το Κουρασάο και ο Άγιος Μαρτίνος δεν είναι τμήμα της ΕΡΠ.
 6. Η νήσος Μπουβέ, το Νησί του Πέτρου Α΄ και η Γη της Βασίλισσας Μωντ βρίσκονται εκτός της ΕΡΠ.
 7. Οι Κανάριες Νήσοι βρίσκονται εκτός της ΕΡΠ.
 8. Οι Βρετανικές υπερπόντιες επικράτειες, εκτός από το Ακρωτήρι και Δεκέλια και το Γιβραλτάρ βρίσκονται εκτός της ΕΡΠ.

Εξαρτώμενα εδάφη και κράτη με περιορισμένη αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ακόλουθες περιοχές βρίσκονται εντός των συνόρων της ΕΡΠ, αλλά δεν μπορούν να γίνουν μέλη της ΔΤΕ ή της ΕΕΡ επειδή είναι εξαρτώμενη περιοχή κάποιας άλλης χώρας ή είναι κράτη με περιορισμένη διεθνή αναγνώριση.

Εξαρτώμενα εδάφη
Κράτη με περιορισμένη αναγνώριση

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 ITU-R Radio Regulations (2012-2015) Αρχειοθετήθηκε 2013-08-16 στο Wayback Machine., International Telecommunication Union, available from the Spectrum Management Authority of Jamaica. Armenia, Azerbaijan and Georgia were added to the EBA at the 2007 World Radiocommunication Conference (WRC-07).
 2. «ITU-R Radio Regulations - Articles edition of 2004 (valid in 2004-2007)» (PDF). International Telecommunication Union. 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
 3. «EBU - Members». European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2017.