Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Περιοχή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης που δείχνει τις περιοχές που καλύπτει η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Περιοχή

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Περιοχή (ΕΑΤ) ορίζεται από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) ως εξής:

Η "Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Περιοχή" οριοθετείται στα δυτικά από το δυτικό όριο της Περιοχής 1, στα ανατολικά από τον μεσημβρινό 40° Ανατολικά του Γκρίνουιτς και νότια από τον 30ο βόρειο παράλληλο, έτσι ώστε να περιλαμβάνει το βόρειο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας και τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο μέσα σε αυτά τα όρια. Επιπλέον, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία και τμήματα των εδαφών του Ιράκ, της Ιορδανίας, της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας που βρίσκονται έξω από τα παραπάνω όρια περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Περιοχή.[1]

Η ΕΡΠ περιλαμβάνει μερικά εδάφη που δεν ανήκουν στην Ευρώπη, ενώ εξαιρεί μέρη της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Για παράδειγμα, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία συμπεριλήφθησαν με την επέκταση του 2007.[2] Μετά την επέκταση της ΕΡΠ το 2007 για να συμπεριλάβει αυτές τις τρεις χώρες,[1] η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν ανήκει στην ΕΡΠ είναι το Καζακστάν.

Τα όρια της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Περιοχής προέρχονται από τα όρια των περιοχών που συνδέονταν με καλώδια τηλεγραφίας στον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Περιοχή παίζει ρόλο στον καθορισμό της επιλεξιμότητας για την ενεργό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (ΕΕΡ, EBU) και επομένως την παραχώρηση δικαιώματος συμμετοχής στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Τον Νοέμβριο του 2017, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση έχει 73 μέλη από 56 χώρες, 33 συνδεδεμένα μέλη από 21 χώρες και 7 εγκεκριμένους συμμετέχοντες.[3]

Κατάλογος χωρών και εδαφών εντός της ΕΡΠ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κράτη μέλη της ΔΤΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Partially outside the EBA.
 2. Greenland is outside the EBA.
 3. Overseas regions and territories are outside the EBA.
 4. Not a member of the EBU.
 5. Caribbean Netherlands, Aruba, Curaçao and Sint Maarten are outside the EBA.
 6. Bouvet Island, Peter I Island and Queen Maud Land are outside the EBA.
 7. The Canary Islands are outside the EBA.
 8. The British Overseas Territories, except Akrotiri and Dhekelia and Gibraltar, are outside the EBA.

Εξαρτώμενα εδάφη και κράτη με περιορισμένη αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ακόλουθες δικαιοδοσίες βρίσκονται εντός των συνόρων της ΕΡΠ, αλλά δεν μπορούν να γίνουν μέλη της ΔΤΕ ή της ΕΕΡ λόγω του καθεστώτος τους ως εξαρτώμενο έδαφος ή λόγω περιορισμένης αναγνώρισης:

Εξαρτώμενα εδάφη
Κράτη με περιορισμένη αναγνώριση

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 ITU-R Radio Regulations (2012-2015) Αρχειοθετήθηκε 2013-08-16 στο Wayback Machine., International Telecommunication Union, available from the Spectrum Management Authority of Jamaica. Armenia, Azerbaijan and Georgia were added to the EBA at the 2007 World Radiocommunication Conference (WRC-07).
 2. «ITU-R Radio Regulations - Articles edition of 2004 (valid in 2004-2007)» (PDF). International Telecommunication Union. 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
 3. «EBU - Members». European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2017.