Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάλογος εθνικών πρωτευουσών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτός είναι ο κατάλογος των πρωτευουσών των χωρών, των περιοχών με περιορισμένη αναγνώριση, καθώς και των υπερπόντιων ή εξαρτημένων εδαφών του κόσμου ταξινομημένες αλφαβητικά ανά χώρα:

  1. Στις περιοχές με περιορισμένη αναγνώριση περιλαμβάνονται οι περιοχές που έχουν είτε αυτοανακηρύξει την ανεξαρτησία τους, είτε έχουν δημιουργηθεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και έχουν αναγνωριστεί ως αυτόνομα κράτη από τουλάχιστον 2 άλλες χώρες ή περιοχές με περιορισμένη αναγνώριση. Οι περιοχές με περιορισμένη διεθνή αναγνώριση συνοδεύονται από επεξηγηματική επισήμανση που επιγραμματικά εξηγεί τις διεθνείς συνθήκες που επικρατούν για τις συγκεκριμένες περιοχές.
  2. Ως υπερπόντια ή εξαρτημένα εδάφη νοούνται τα εδάφη που απολαμβάνουν ειδικά καθεστώτα μικρής ή μεγάλης αυτονομίας που όμως συνεχίζουν να είναι μέρη ενός μεγαλύτερου κράτους και πρακτικά να είναι μέρη αυτού του κράτους. Τα εδάφη που απολαμβάνουν τέτοιο καθεστώς συνοδεύονται από επεξηγηματική επισήμανση που επιγραμματικά εξηγεί τη σχέση του εδάφους αυτού με το κράτος το οποίο τα ελέγχει.
  3. Τέλος, στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται εδάφη που δεν έχουν μόνιμους κατοίκους. (βλ. περιοχές της Ανταρκτικής που διεκδικούνται ως υπερπόντια εδάφη από διάφορα κράτη, ακατοίκητα νησιά που αποτελούν υπερπόντια εδάφη κ.τ.λ.)

Πλήρως Διεθνώς Αναγνωρισμένα κράτη Μέλη του ΟΗΕ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κυρίαρχο Κράτος Επίσημη Πρωτεύουσα Μεγαλύτερη Πόλη
σε Πληθυσμό στην Χώρα
Επισημάνσεις
Αγία Λουκία Κάστρις
Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες Κίνγκσταουν
Άγιος Μαρίνος Πόλη του Άγιου Μαρίνου Ντογκάνα
  • Κυβερνητικά γραφεία του κρατιδίου υπάρχουν εκτός από την Πρωτεύουσα και στη μεγαλύτερη πόλη πληθυσμιακά την Ντογκάνα.
  • Η χώρα δεν διαθέτει αεροδρόμια και Θάλασσα, και εξυπηρετείται από του Ρίμινι της Ιταλίας, το οποίο είναι αρκετά κοντά στο κρατίδιο.
Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Μπαστέρ
Αζερμπαϊτζάν Μπακού
  • Το Μπακού ήταν επίσης η επίσημη πρωτεύουσα και του Σοβιετικού Αζερμπαϊτζάν, το διάστημα 1945 με 1991.
  • Διεθνώς στο Αζερμπαϊτζάν ανήκει και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
  • Υπάρχουν επίσης ορισμένα ειδικά υπουργεία που εδρεύουν στην εδαφικά αποκομμένη περιοχή του Ναχιτσεβάν, η οποία απολαμβάνει καθεστώς αυτονομίας από το Αζέρικο κράτος.
Αίγυπτος Κάιρο
  • Ορισμένα υπουργεία εδρεύουν και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, την Αλεξάνδρεια.
  • Η Αίγυπτος αναμένεται να αλλάξει πρωτεύουσα στα επόμενα χρόνια. Χτίζεται ήδη μία νέα πόλη νότια του Καίρου, προκειμένου να συμβάλλει στην μείωση του υπερβολικά μεγάλου πληθυσμού.
Αιθιοπία Αντίς Αμπέμπα
Αϊτή Πορτ-ο-Πρενς
Ακτή Ελεφαντοστού Γιαμουσσούκρο Αμπιτζάν (πρώην Πρωτεύουσα)
  • Η Γιαμουσσούκρο είναι η επίσημη πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, από το 1983.
  • Η πρώην πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, Αμπιτζάν, η οποία είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, διατηρεί ακόμα πολλά κυβερνητικά γραφεία.
Αλβανία Τίρανα
  • Από την ίδρυση του Αλβανικού κράτους το 1912 μέχρι το 1914, ο Αυλώνας (Βλόρε) ήταν η αρχική και προσωρινή πρωτεύουσα της Αλβανίας. Αργότερα από το 1914 μέχρι το 1920 πρωτεύουσα της Αλβανίας, έγινε το Δυρράχιο (Ντούρες). Από τις 11 Φεβρουαρίου 1920, το Συνέδριο της Λούσνια έκανε οριστική και νέα πρωτεύουσα τα Τίρανα.
  • Ορισμένα υπουργεία όπως το Ναυτιλίας, βρίσκονται στο Δυρράχιο, επειδή τα Τίρανα δεν έχουν θάλασσα.
  • Αντίστοιχα παρατάξεις, σωματεία, γραφεία υποθέσεων και κόμματα Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου οι οποίοι είναι αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα, εδρεύουν κυρίως σε Χειμάρρα, Αργυρόκαστρο και Κορυτσά, και όχι στην πρωτεύουσα Τίρανα.
Αλγερία Αλγέρι
Ανατολικό Τιμόρ Ντίλι
Ανγκόλα Λουάντα
Ανδόρρα Ανδόρρα λα Βέγια
Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Σαιντ Τζονς
Αργεντινή Μπουένος Άιρες
Αυστραλία Καμπέρα Σίδνεϊ
  • Το 1901, Οι βρετανικές αποικίες της Νέας Νότιας Ουαλίας, του Κουίνσλαντ, της Νότιας Αυστραλίας, της Τασμανίας, της Βικτώριας και της Δυτικής Αυστραλίας συνενώνονται ως Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας.
  • Από το 1901 μέχρι τον καθορισμό της Καμπέρας ως πρωτεύουσας και έδρας της κυβέρνησης, η Μελβούρνη ήταν η αρχική και προσωρινή για κάποια χρόνια πρωτεύουσα της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας.
  • Η τοποθεσία της Καμπέρα επιλέχθηκε το 1908 σαν συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης. Η κατασκευή της νέας πόλης ξεκίνησε το 1913, και έκτοτε η Καμπέρα είναι η έδρα της αυστραλιανής κυβέρνησης και της βουλής του κράτους, του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αυστραλίας, της Εθνικής Πινακοθήκης της Αυστραλίας και του Εθνικού Μουσείου της χώρας.
  • Στις υπόλοιπες μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας (Αδελαΐδα, Μελβούρνη, Μπρίσμπεϊν, Περθ, Ντάργουιν, Σίδνεϊ και Χόμπαρτ), οι οποίες αποτελούν πρωτεύουσες Πολιτειών και Περιοχών, φιλοξενούν σήμερα τοπικά κοινοβούλια, συνταγματικά δικαστήρια, πανεπιστήμια, πολιτιστικούς χώρους και αντίστοιχα τις τοπικές αυτόνομες αρμοδιότητες της εκάστοτε Ενσωματωμένης Πολιτείας και Περιοχής της Αυστραλίας.
  • Το Σίδνεϊ είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Αυστρία Βιέννη
  • Από την ίδρυση του Σύγχρονου Αυστριακού κράτους το 1923, ορίστηκε η Βιέννη Επίσημα πρωτεύουσα.
  • Η Βιέννη αποτέλεσε πρωτεύουσα κράτους, στο παρελθόν, και σε κράτη που δεν υφίστανται πλέον, πάντοτε όμως με κυρίαρχο έθνος τους Αυστριακούς (Αυστροουγγαρία και Αυστριακή Αυτοκρατορία).
Αφγανιστάν Καμπούλ (εξ ολοκλήρου κατεχόμενη, από τους Ταλιμπάν)
  • Η Καμπούλ, είναι κατειλημμένη εξ ολοκλήρου από τους Ταλιμπάν, μετά την οριστική αποχώρηση και των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων, από τον Αύγουστο του 2021, οι οποίοι Ταλιμπάν, ολοκλήρωσαν την κατάληψη της χώρας, επαναδημιουργώντας το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν.
  • Αν και το νέο καθεστώς έχει αναλάβει την εξουσία από τις 16 Αυγούστου του 2021 με την είσοδό τους στην πρωτεύουσα Καμπούλ, προς το παρόν δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος.
  • Επίσης η κυβέρνηση της χώρας, αυτοεξορίστηκε από τον Αύγουστο του 2021, στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Βανουάτου Πορτ Βίλα
Βατικανό Πόλη του Βατικανού (εκ των πραγμάτων, προάστιο της Ρώμης)
  • Είναι το Πατριαρχείο της Ρώμης, το οποίο είναι ανεξάρτητη πόλη-κράτος, στη δυτική πλευρά της πόλης της Ρώμης στην Ιταλία.
Βέλγιο Βρυξέλλες (εκ των πραγμάτων, η επίσημη) Αμβέρσα (ή Αντβέρπη)
Βενεζουέλα Καράκας
Βιετνάμ Ανόι Χο Τσι Μιν
Βολιβία Σούκρε (δηλωμένη ως η νόμιμη πρωτεύουσα)
  • Η Σούκρε, είναι η Επίσημη Πρωτεύουσα και η Εθνική Πρωτεύουσα της Βολιβίας.
  • Η Λα Πας, είναι μονάχα η Διοικητική Πρωτεύουσα της Βολιβίας.
  • Τα Κυβερνητικά γραφεία και υπουργεία της Βολιβίας, στεγάζονται και στις δύο πρωτεύουσες.
Βόρεια Μακεδονία Σκόπια
  • Τα Σκόπια ήταν επίσης η επίσημη πρωτεύουσα και της Γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας, το διάστημα 1945 με 1991.
  • Η χώρα μετά την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία το 1991 ονομαζόταν προσωρινά Δημοκρατία της Μακεδονίας στο οποίο η Ελλάδα αντέδρασε για καθαρά ιστορικούς λόγους, το οποίο όνομα Μακεδονία, συνδέεται ιστορικά και πολιτισμικά με την Ελλάδα, ενώ από το 1993 μέχρι το 2018, η χώρα ονομαζόταν διεθνώς από τον ΟΗΕ Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η χώρα άλλαξε το όνομα της σε Βόρεια Μακεδονία με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
  • Τα υπουργεία και η Κυβέρνηση της χώρας στεγάζονται στα Σκόπια.
  • Ωστόσο ορισμένα υπουργεία και παρατάξεις Αλβανόφωνων κομμάτων, εδρεύουν στο Τέτοβο και άλλες πόλεις που πλειοψηφούν οι Αλβανοί της Βόρειας Μακεδονίας (όπως το Γκόστιβαρ και η Δίβρη), το οποίο Τέτοβο θεωρείται άτυπα η πρωτεύουσα των Αλβανών της Βόρειας Μακεδονίας.
  • Θρησκευτική και πολιτιστική πρωτεύουσα της χώρας είναι η Πόλη της Οχρίδας με την ομώνυμη Λίμνη Οχρίδα, με την Πόλη της Οχρίδας μάλιστα, να στεγάζει την Εκκλησιαστική Αρχιεπισκοπή της χώρας. Ορισμένοι θεωρούν πολιτιστική πρωτεύουσα της χώρας και την Μπίτολα (Μοναστήρι), κυρίως για ιστορικούς λόγους, αλλά και για λόγους στρατηγικής σημασίας επειδή αποτέλεσε σημαντικό διοικητικό κέντρο επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και η οποία διαθέτει επίσης και πολλά προξενεία πολλών χωρών.
Βοσνία και Ερζεγοβίνη Σαράγεβο
  • Το Σαράγεβο ήταν επίσης η επίσημη πρωτεύουσα και της Γιουγκοσλαβικής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το διάστημα 1945 με 1991.
  • Το Σαράγεβο, ως η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και επίσημα πρωτεύουσα της ανεξάρτητης Βοσνίας Ερζεγοβίνης από το 1992, στεγάζει πανεπιστήμια, τα περισσότερα υπουργεία και υφυπουργεία της χώρας, καθώς και τις πρεσβείες και προξενεία άλλων χωρών, παρότι το Σαράγεβο πάσχει υπερβολικά από έλλειψη υποδομών και στέγασης ιδιαίτερα στις φτωχότερες οικονομικά αστικές περιοχές, ενώ πολλά κτήρια του Σαράγεβο είναι έντονα κατεστραμμένα και βομβαρδισμένα από τη Δεκαετία του 1990, από τον Πόλεμο της Βοσνίας.
  • Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη υπάρχουν και Ορισμένα ειδικά υπουργεία και παρατάξεις Σερβικών κομμάτων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, που εδρεύουν στην Μπάνια Λούκα, η οποία είναι η πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, η οποία απολαμβάνει καθεστώς αυτονομίας από τη Βοσνιακή Κυβέρνηση.
  • Ειδικά υπουργεία υπάρχουν επίσης και στην πόλη Μπρτσκο στα βορειοανατολικά της χώρας, ενώ τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, εδρεύουν στην πόλη Νέουμ επειδή είναι η μοναδική πόλη της χώρας που διαθέτει θάλασσα.
Βουλγαρία Σόφια
  • Ορισμένα υπουργεία όπως το Ναυτιλίας, βρίσκονται στη Βάρνα επειδή η Βάρνα είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και η πρωτεύουσα Σόφια δεν έχει θάλασσα, και άλλα σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Μπουργκάς και τη Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ).
  • Κυβερνητικά γραφεία της χώρας υπάρχουν επίσης και στις πόλεις Ρούσε και Μπλαγκόεβγκραντ.
Βραζιλία Μπραζίλια Ρίο ντε Τζανέιρο
  • Η Μπραζίλια, αποτελεί την επίσημη πρωτεύουσα της χώρας, από το 1960, η οποία χτίστηκε το 1956, προκειμένου να γίνει πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο, και να αραιώσει τάχιστα ο υπερβολικά μεγάλος πληθυσμός των Μεγαλοπόλεων της χώρας.
  • Προηγουμένως, πρωτεύουσα ήταν το Ρίο ντε Τζανέιρο, η οποία ήταν η πρωτεύουσα της Βραζιλίας το διάστημα 1763-1960, και της πορτογαλικής αυτοκρατορίας το διάστημα 1808-1821, και σήμερα το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
  • Σήμερα, το Ρίο ντε Τζανέιρο, ως η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της Βραζιλίας, εξακολουθεί να στεγάζει μέχρι και σήμερα πανεπιστήμια, υπουργεία (όπως παράδειγμα τα Ναυτιλίας και Τουρισμού) και υφυπουργεία, καθώς και πρεσβείες και προξενεία άλλων χωρών, παρότι το Ρίο ντε Τζανέιρο πάσχει υπερβολικά από έλλειψη υποδομών και στέγασης ιδιαίτερα στις φτωχότερες οικονομικά αστικές περιοχές.
Γαλλία Παρίσι
  • Το Παρίσι, νομικά είναι πρωτεύουσα, μόνο της Μητροπολιτικής Γαλλίας.
  • Τα Υπερπόντια Εδάφη και περιοχές της χώρας, έχουν ξεχωριστά τη δική τους πρωτεύουσα.
  • Επίσης το Στρασβούργο, αποτελεί την επίσημη έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γερμανία Βερολίνο
  • Πρωτεύουσα της χώρας, από τις 3 Οκτωβρίου του 1990 (μετά την οριστική πτώση του Τείχους του Βερολίνου, και τη Γερμανική επανένωση) είναι επίσημα το Βερολίνο.
  • Όμως, μερικά υπουργεία βρίσκονται στην πρώην Δυτικογερμανική πρωτεύουσα, τη Βόννη, ενώ το Υπουργείο Ναυτιλίας εδρεύει στο Αμβούργο το οποίο είναι το μεγαλύτερο λιμάνι σε Θάλασσα της Γερμανίας, και το Υπουργείο Οικονομικών στη Φρανκφούρτη, η οποία Φρανκφούρτη είναι και η έδρα και σημαντικών τραπεζικών ιδρυμάτων της Γερμανίας, ενώ η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ZDF εδρεύει στο Μάιντς.
  • Το Βερολίνο, και ειδικότερα το Ανατολικό Βερολίνο αποτέλεσε επίσης πρωτεύουσα της άλλοτε Ανατολικής Γερμανίας.
  • Τα 16 Ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας έχουν παραδοσιακά αυξημένο βαθμό αυτονομίας από την κεντρική κυβέρνηση και σε πολλά θέματα αποκλειστική νομοθετική αρμοδιότητα. Το Βερολίνο και το Αμβούργο συχνά αποκαλούνται ως πόλεις-κράτη (Stadtstaaten), όπως και η Ελεύθερη Χανσεατική πόλη της Βρέμης, η οποία περιλαμβάνει τις πόλεις Βρέμη και Μπρεμερχάφεν. Τα υπόλοιπα 13 κρατίδια ονομάζονται κρατιδιακές εκτάσεις (Flächenländer).
Γεωργία Τιφλίδα
  • Η Τιφλίδα (Τμπιλίσι) ήταν επίσης η επίσημη πρωτεύουσα και της Σοβιετικής Γεωργίας, το διάστημα 1945 με 1991.
  • Η Τιφλίδα είναι η επίσημη και νόμιμη πρωτεύουσα της χώρας από το 1991, ενώ το Κουτάισι, αποτελεί μονάχα τη νομοθετική πρωτεύουσα.
  • Διεθνώς στη Γεωργία ανήκουν επίσης η Αμπχαζία και η Νότια Οσσετία.
  • Εντός της Γεωργίας υπάρχουν επίσης ορισμένα ειδικά υπουργεία και τοπικό κοινοβούλιο που εδρεύουν στην πόλη Μπατούμι η οποία είναι η πρωτεύουσα της Ατζαρίας, η οποία περιοχή απολαμβάνει καθεστώς αυτονομίας από το Γεωργιανό κράτος.
  • Μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είναι το Μπατούμι.
Γκάμπια Μπανζούλ
Γκαμπόν Λιμπρεβίλ
Γκάνα Άκκρα
Γουατεμάλα Πόλη της Γουατεμάλας
Γουιάνα Τζώρτζταουν
Γουινέα Κονακρί
Γουινέα-Μπισάου Μπισσάου
Γρενάδα Σαιντ Τζόρτζις
Δανία Κοπεγχάγη
Δομινίκα Ροζό
Δομινικανή Δημοκρατία Άγιος Δομίνικος
Ελ Σαλβαδόρ Σαν Σαλβαδόρ
Ελβετία Βέρνη (εκ των πραγμάτων, η επίσημη) Βασιλεία
  • Η εκ των πραγμάτων, πρωτεύουσα της Ελβετίας είναι η Βέρνη, όπου στεγάζει το Ομοσπονδιακό Μέγαρο, όπου εδρεύουν η Ομοσπονδιακή Συνέλευση (κοινοβούλιο) και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (εκτελεστική εξουσία).
  • Όμως εκ του δικαίου, η Ελβετία δεν έχει επίσημη πρωτεύουσα, λόγω της πρωτότυπης πολιτικής της Ουδετερότητας της παγκοσμίως, η οποία χρονολογείται εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια.
  • Κυβερνητικά γραφεία της χώρας υπάρχουν επίσης και στις πόλεις Βασιλεία, Ζυρίχη, Γενεύη και Λοκάρνο.
Ελλάδα Αθήνα
Ερυθραία Ασμάρα
Εσθονία Τάλιν
  • Το Τάλιν είναι η επίσημη πρωτεύουσα της χώρας, αλλά το ανώτατο δικαστήριο και το υπουργείο παιδείας εδρεύουν στο Τάρτου.
  • Το Τάλιν ήταν επίσης η επίσημη πρωτεύουσα και της Σοβιετικής Εσθονίας, το διάστημα 1918 και 1945 με 1991.
Εσουατίνι Μπαμπάνε (διοικητική)
Λομπάμπα (βασιλική και νομοθετική)
Λομπάμπα
  • Η χώρα μέχρι το 2018, ονομαζόταν διεθνώς Σουαζιλάνδη.
  • Η Νομική πρωτεύουσα του Εσουατίνι, είναι η Μπαμπάνε και φιλοξενεί τις διοικητικές υπηρεσίες της χώρας (Κυβέρνηση, Δικαστήρια, Υπουργεία, Πανεπιστήμια κ.ο.κ.).
  • Η Λομπάμπα φιλοξενεί μόνο τον Βασιλιά της χώρας, καθώς και ορισμένα Υπουργεία.
Ζάμπια Λουσάκα
Ζιμπάμπουε Χαράρε
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Άμπου Ντάμπι Ντουμπάι
  • Πρωτεύουσα της χώρας είναι επίσημα το Άμπου Ντάμπι.
  • Όμως, το κάθε Εμιράτο του κράτους έχει τις δικές του αυτόνομες αρμοδιότητες, (Θρησκευτικά, συνταγματικά, φορολογικά, τουριστικά κ.α.) παράδειγμα το Εμιράτο του Ντουμπάι έχει διαφορετικό φορολογικό σύστημα από το Εμιράτο του Άμπου Ντάμπι.
Ηνωμένες Πολιτείες Ουάσινγκτον Π.Κ. Νέα Υόρκη Η Εκάστοτε από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ, έχει συνταγματικά το δικό της σύνταγμα, τοπική σημαία, κοινοβούλιο, συνταγματικό δικαστήριο και νόμους και αντίστοιχα τις δικές της αυτόνομες αρμοδιότητες.
Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο
Ιαπωνία Τόκιο
Ινδία Νέο Δελχί
Ινδονησία Νουσαντάρα Τζακάρτα
  • Η Ινδονησία άλλαξε πρωτεύουσα το 2024, λόγω του υπερβολικά μεγάλου πληθυσμού της Τζακάρτα. Χτίστηκε ήδη μία νέα πόλη στη χώρα στο νησί Βόρνεο, προκειμένου να μειωθεί σταδιακά ο πληθυσμός της Τζακάρτα. Η Νουσαντάρα είναι η νέα πρωτεύουσα της χώρας από το 2024, και δημιουργήθηκε προκειμένου να συμβάλλει στην μείωση του πληθυσμού της Τζακάρτα.
  • Η Τζακάρτα είναι πλέον η πρώην πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό της Ινδονησίας, η οποία εξακολουθεί να φιλοξενεί για μερικά χρόνια ακόμα, τα περισσότερα υπουργεία και τα κυβερνητικά γραφεία της χώρας, ενώ μάλιστα η Τζακάρτα είναι έντονα υποβαθμισμένη και φτωχή πόλη και στερείται έλλειψη υποδομών.
Ιορδανία Αμμάν Το Υπουργείο Ναυτιλίας της Ιορδανίας εδρεύει στην Άκαμπα το οποίο είναι το μεγαλύτερο και μοναδικό λιμάνι της χώρας και η μοναδική πόλη που διαθέτει στη χώρα θάλασσα.
Ιράκ Βαγδάτη
  • Η πρωτεύουσα του Ιράκ η Βαγδάτη, φιλοξενεί μονάχα τις διοικητικές υπηρεσίες, την κυβέρνηση και τα υπουργεία του Ιρακινού λαού.
  • Λόγω του διχασμού και της μακροχρόνιας εμφύλιας κατάστασης μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών στο Ιράκ, υπάρχουν επίσης υπουργεία και υφυπουργεία και σε άλλες πόλεις του Ιράκ όπως στη Μουσούλη και τη Βασόρα, με τη Βασόρα να φιλοξενεί και το Υπουργείο Ναυτιλίας, επειδή η χώρα δεν έχει στο μεγαλύτερο μέρος της θάλασσα.
  • Εντός του Ιράκ υπάρχουν επίσης ορισμένα ειδικά υπουργεία για τους Κούρδους και τους Ασσύριους που εδρεύουν κυρίως στην πόλη Ερμπίλ η οποία είναι η πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, αλλά και στη Σουλεϊμανίγια, το οποίο Ιρακινό Κουρδιστάν απολαμβάνει καθεστώς αυτονομίας από το Ιρακινό κράτος.
Ιράν Τεχεράνη
  • Όλες οι διοικητικές υπηρεσίες του Ιράν (το κοινοβούλιο, τα υπουργεία, τα δικαστήρια, τα πανεπιστήμια κτλ), βρίσκονται αποκλειστικά στην Τεχεράνη. Παρόλα αυτά, κανένα κρατικό αρχείο της χώρας δεν αναφέρεται στην Τεχεράνη ως πρωτεύουσα λόγω του Θεοκρατικού Καθεστώτος.
  • Το Ιράν έχει επικριθεί έντονα από τη διεθνή κοινότητα επειδή δεν διαθέτει καθεστώς αυτονομίας, σε φυλετικές και θρησκευτικές μειονότητες της χώρας, ενώ μάλιστα η χώρα έχει επικριθεί έντονα ακόμα από τη διεθνή κοινότητα και για ενδοοικογενειακή βία και κακομεταχείριση στις γυναίκες, επειδή οι γυναίκες του Ιράν δεν έχουν δικαιώματα ισότητας στα δύο φύλα.
Δημοκρατία της Ιρλανδίας Δουβλίνο
Ισημερινή Γουινέα Μαλάμπο
Ισημερινός Κίτο
Ισλανδία Ρέικιαβικ
Ισπανία Μαδρίτη
  • Στην Ισπανία ανήκουν διοικητικά και οι Κανάριες Νήσοι, καθώς και οι πόλεις Μελίγια και Θεούτα στη βορειοδυτική Αφρική, τα οποία απολαμβάνουν αυξημένο καθεστώς αυτονομίας, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Μητροπολιτική Ισπανία.
  • Το Υπουργείο Ναυτιλίας εδρεύει στη Βαρκελώνη, επειδή η πρωτεύουσα Μαδρίτη δεν έχει θάλασσα. Υπάρχουν επίσης υπουργεία, υφυπουργεία και πανεπιστήμια που εδρεύουν σε άλλες πόλεις της Ισπανίας έκτος από τη Μαδρίτη, όπως το Λας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια των Καναρίων Νήσων, τη Μελίγια, τη Θεούτα, το Μπιλιμπάο, τη Βαρκελώνη και τη Σεβίλλη.
Ιταλία Ρώμη
Καζακστάν Αστανά (πρώην ονομασίες Νουρ-Σουλτάν & Ακμόλα) Αλμάτι
  • Η Αλμά-Άτα (σημερινό Αλμάτι) ήταν η αρχική επίσημη πρωτεύουσα και του Σοβιετικού Καζαχστάν, το διάστημα 1945 με 1991.
  • Από την ίδρυση του Καζαχικού κράτους το 1991 μέχρι το 1997, η Αλμά-Ατά ήταν η αρχική και προσωρινή πρωτεύουσα του Καζακστάν. Το 1993, η Αλμά-Ατά μετονομάστηκε σε Αλμάτι. Το Αλμάτι είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Καζακστάν και ήταν η πρωτεύουσα του Καζακστάν από το 1929 (επί Σοβιετικής Ένωσης).
  • Αργότερα στις 10 Δεκεμβρίου 1997 η Ακμόλα αντικατέστησε την Αλμάτι και έγινε η σημερινή και οριστική πρωτεύουσα του Καζακστάν.
  • Η Αλμάτι εξακολουθεί να στεγάζει μέχρι και σήμερα ορισμένα κυβερνητικά γραφεία της χώρας. Στις 6 Μαΐου 1998, η Ακμόλα μετονομάστηκε σε Αστανά, που σημαίνει «η πρωτεύουσα» στα Καζακικά. Στις 19 Μαρτίου 2019 μέχρι και το 2022, η Αστανά μετονομάστηκε σε Νουρ-Σουλτάν προς τιμήν του πρώτου προέδρου του Καζακστάν, ενώ η ονομασία Αστανά επαναφέρθηκε το 2022.
Καμερούν Γιαουντέ
Καμπότζη Πνομ Πεν
Καναδάς Οττάβα Τορόντο
Κατάρ Ντόχα
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Μπανγκί
Κένυα Ναϊρόμπι Κυβερνητικά γραφεία της χώρας στεγάζονται επίσης και στη Μομπάσα.
Κιργιστάν Μπισκέκ
Κιριμπάτι Ταράουα
Κονγκό - Δημοκρατία Μπραζαβίλ
Κονγκό - Λαϊκή Δημοκρατία Κινσάσα
Κολομβία Μπογκοτά
Κομόρες Μορονί
Κόστα Ρίκα Σαν Χοσέ
Κούβα Αβάνα Η Αβάνα παρότι φιλοξενεί όλα τα κυβερνητικά γραφεία της Κούβας, οι περισσότερες δορυφορικές πόλεις που περικυκλώνουν την Αβάνα, εξακολουθούν να είναι έντονα υποβαθμισμένες και στερούνται βασικών υποδομών, ενώ μάλιστα η χώρα μαστίζεται έντονα τόσο από την εγκληματικότητα, ενώ μάλιστα υπάρχει και σκληρό σοσιαλιστικό καθεστώς.
Κουβέιτ Πόλη του Κουβέιτ
Κροατία Ζάγκρεμπ (πρώην ονομασία Άγραμ)
Λάος Βιεντιάν
Λεσότο Μασερού
Λετονία Ρίγα
Λευκορωσία Μινσκ
Λίβανος Βηρυτός
  • Μέρος της Βυρητού είναι κατεχόμενη από την παραστρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ.
Λιβερία Μονρόβια
Λιβύη Τρίπολη
  • Νομικά παγκοσμίως πρωτεύουσα της Λιβύης εξακολουθεί να είναι η Τρίπολη.
  • Στη Λιβύη ωστόσο υπάρχει από το 2018, πολιτική κρίση και Εμφύλιος πόλεμος και στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο πρωτεύουσες, η Τρίπολη και η Βεγγάζη, με τη Βεγγάζη να είναι κατηλειμμένη από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης.
  • Η πόλη Κούφρα στην Έρημο Σαχάρα εξακολουθεί να στεγάζει μέχρι και σήμερα παραστρατιωτικές οργανώσεις των Βερβέρων ανταρτών.
Λιθουανία Βίλνιους
  • Το Υπουργείο Ναυτιλίας, βρίσκεται στην Κλάιπεντα επειδή είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και η πρωτεύουσα Βίλνιους δεν έχει θάλασσα.
  • Κυβερνητικά γραφεία της χώρας υπάρχουν επίσης και στο Κάουνας.
  • Το Βίλνιους ήταν επίσης η επίσημη πρωτεύουσα και της Σοβιετικής Λιθουανίας, το διάστημα 1918 και 1945 με 1991.
Λίχτενσταϊν Βαντούζ Σάαν
  • Η Βαντούζ είναι ανέκαθεν η πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν, η οποία στεγάζει την Κυβέρνηση της χώρας και τον Πρίγκιπα του Κρατιδίου.
  • Μεγαλύτερη πόλη είναι το Σάαν, το οποίο στεγάζει τα περισσότερα υπουργεία της χώρας.
Λουξεμβούργο Πόλη του Λουξεμβούργου
Μαδαγασκάρη Ανταναναρίβο
Μαλαισία Κουάλα Λουμπούρ (επίσημη, νομοθετική και βασιλική)
Πουτρατζάγια (διοικητική και δικαστική)
Κουάλα Λουμπούρ
  • Η Νομική πρωτεύουσα της Μαλαισίας, είναι η Κουάλα Λουμπούρ.
  • Η Πουτρατζάγια φιλοξενεί μόνο τις διοικητικές και δικαστικές υπηρεσίες της χώρας.
Μαλάουι Λιλόνγκουε
Μαλδίβες Μαλέ
Μάλι Μπαμακό
Μάλτα Βαλέτα Μπιρκιρκάρα Τα περισσότερα υπουργεία και κυβερνητικά γραφεία της χώρας, βρίσκονται στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της χώρας, την Μπιρκιρκάρα.
Μαρόκο Ραμπάτ Καζαμπλάνκα
Μάρσαλ Νήσοι Ματζούρο
Μαυρίκιος Πορ-Λουί
Μαυριτανία Νουακσότ
Μαυροβούνιο Ποντγκόριτσα (πρώην ονομασία Τίτογκραντ)
  • Το Τίτογκραντ (σήμερα Ποντγκόριτσα) ήταν επίσης η επίσημη πρωτεύουσα και του Γιουγκοσλαβικού Μαυροβουνίου, το διάστημα 1945 με 1991 και 1992 με 2006.
  • Η Ποντγκόριτσα (πρώην Τίτογκραντ, ως τμήμα της άλλοτε Γιουγκοσλαβίας), είναι η επίσημη πρωτεύουσα του ανεξάρτητου Μαυροβουνίου, από το 2006, όταν η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε, από τη Σερβία και Μαυροβούνιο.
  • Η πρώην ιστορική πρωτεύουσα, Τσέτινιε (Κετίνγη) ήταν η Παλιά βασιλική πρωτεύουσα του Βασιλείου του Μαυροβουνίου, το διάστημα 1912-1918. Σήμερα η Τσέτινιε, αποτελεί μονάχα, τη σημερινή έδρα του Προέδρου του Μαυροβουνίου, ενώ τα υπουργεία και τα κυβερνητικά γραφεία της χώρας, βρίσκονται στην Ποντγκόριτσα.
  • Μεγαλύτερο Λιμάνι της χώρας είναι το Κότορ.
Μεξικό Πόλη του Μεξικού Η Πόλη του Μεξικού παρότι φιλοξενεί τα κυβερνητικά γραφεία της ομώνυμης χώρας, οι περισσότερες δορυφορικές πόλεις που περικυκλώνουν την Πόλη του Μεξικού δυστυχώς εξακολουθούν να είναι έντονα υποβαθμισμένες και στερούνται βασικών υποδομών, ενώ μάλιστα η χώρα μαστίζεται έντονα και από την εγκληματικότητα.
Μιανμάρ Νέπιντο Γιανγκόν
  • Η Νέπιντο, είναι η Επίσημη πρωτεύουσα της Μιανμάρ από το 2005, και επιλέχθηκε να γίνει η πρωτεύουσα της χώρας, προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο μεγάλος πληθυσμός της πρώην πρωτεύουσας Γιανγκόν.
  • Η Μιανμάρ (παλαιότερα ονομαζόνταν επίσης Βιρμανία και Μπούρμα) έχει αλλάξει αρκετές φορές στο παρελθόν πρωτεύουσα, ακόμα και με τις προηγούμενες ονομασίες της.
  • Παλαιότερα η χώρα είχε για πολλά χρόνια πρωτεύουσα τη Γιανγκόν (γνωστή και ως Ρανγκούν μέχρι το 1989), η οποία εξακολουθεί να φιλοξενεί ορισμένα υπουργεία της χώρας. Ωστόσο η Γιανγκόν, δεν αποτελεί πλέον πρωτεύουσα, λόγω του ότι πάσχει από έλλειψη υποδομών ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες μεγάλες πόλεις στη Νοτιοανατολική Ασία. Αν και πολλά ιστορικά οικιστικά και εμπορικά κτίρια έχουν ανακαινιστεί σε όλη την κεντρική Γιανγκόν, οι περισσότερες δορυφορικές πόλεις που την περικυκλώνουν εξακολουθούν να είναι έντονα υποβαθμισμένες και στερούνται βασικών υποδομών.
Μογγολία Ουλάν Μπατόρ
Μοζαμβίκη Μαπούτο
Μολδαβία Κισινάου
  • Η Κυβέρνηση της Μολδαβίας δεν έχει μονάχα στον έλεγχο της τη διακυβέρνηση της Υπερδνειστερίας, η οποία αποτελεί αποσχισθείσα περιοχή από το 1990, και έχει τις δικές της αρμοδιότητες, ωστόσο η Υπερδνειστερία αποτελεί διεθνώς νόμιμη περιοχή της Μολδαβίας.
  • Εντός της Μολδαβίας υπάρχουν επίσης ορισμένα ειδικά υπουργεία και τοπικό κοινοβούλιο που εδρεύουν στην πόλη Κομράτ η οποία είναι η πρωτεύουσα της Γκαγκαουζίας, η οποία περιοχή απολαμβάνει καθεστώς αυτονομίας από το Μολδαβικό κράτος.
  • Το Κισινάου (παλαιότερα Κισινιέφ) ήταν επίσης η επίσημη πρωτεύουσα και της Σοβιετικής Μολδαβίας, το διάστημα 1945 με 1991. Το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Μολδαβίας παλαιότερα ήταν μέρος της Ρουμανίας.
Μονακό Μονακό (ντε γιουρέ) Μόντε Κάρλο
  • Το Μονακό, στην πραγματικότητα αποτελεί Πόλη-Κράτος, με τέσσερις συνοικίες, με πιο πυκνοκατοικημένο το Μόντε Κάρλο.
  • Στον Βράχο του Μονακό βρίσκεται το Παλάτι του Μονακό το οποίο αποτελεί την επίσημη κατοικία του Πρίγκιπα του Μονακό από το 1297.
  • Σε πολλά πολιτικά, αστυνομικά και κοινωνικά θέματα του Πριγκιπάτου, το Παρίσι της Γαλλίας, έχει την ευθύνη και τη διακυβέρνηση της περιοχής.
Μπανγκλαντές Ντάκα Παλαιότερα η χώρα ήταν γνωστή ως Ανατολικό Πακιστάν. Η Ντάκα πάσχει επίσης από έλλειψη υποδομών ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες μεγάλες πόλεις στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ το Μπαγκλαντές κατατάσεται στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Μπαρμπάντος Μπριτζτάουν
Μπαχάμες Νασσάου
Μπαχρέιν Μανάμα
Μπελίζ Μπελμοπάν
Μπενίν Πόρτο Νόβο (επίσημη)
Κοτονού (ντε φάκτο)
Μποτσουάνα Γκαμπορόνε
Μπουρκίνα Φάσο Ουαγκαντούγκου
Μπουρούντι Γκιτέγκα Μπουζουμπούρα
  • Από τις 16 Ιανουαρίου του 2019, Επίσημη πρωτεύουσα της χώρας είναι η Γκιτέγκα, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της χώρας και Επιλέχθηκε να γίνει η Εθνική Πρωτεύουσα του Μπουρούντι για λόγους Στρατηγικής Σημασίας.
  • Παλαιότερα το Μπουρούντι είχε πρωτεύουσα την Μπουζουμπούρα, η οποία εξακολουθεί να φιλοξενεί τα περισσότερα υπουργεία και τα κυβερνητικά γραφεία της χώρας, ενώ μάλιστα η Μπουζουμπούρα είναι έντονα υποβαθμισμένη και φτωχή πόλη και στερείται έλλειψη υποδομών.
Μπουτάν Τιμπού
Μπρουνέι Μπαντάρ Σερί Μπεγκαβάν
Ναμίμπια Βίντχουκ
Ναουρού Γιαρέν (ντε φάκτο)
  • Χωρίς επίσημη πρωτεύουσα. Το Ναούρου είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν έχει Εθνική Πρωτεύουσα.
  • Η Γιαρέν είναι ο κύριος και μοναδικός οικισμός του κράτους και έδρα της κυβέρνησης του Ναούρου.[1]
Νέα Ζηλανδία Ουέλλινγκτον
Νεπάλ Κατμαντού
  • Το Κατμαντού είναι εξαιρετικά πυκνοκατοικημένο και Πληθυσμιακά υπερβολικά Μεγάλη Πόλη και πάσχει από έλλειψη υποδομών με πολλά κτήρια να εξακολουθούν να είναι έντονα υποβαθμισμένα και στερούνται βασικών υποδομών.
Νίγηρας Νιαμέι
Νιγηρία Αμπούτζα
Νικαράγουα Μανάγουα
Νορβηγία Όσλο
Νότια Αφρική Πρετόρια (εκτελεστική)
Μπλουμφοντέιν (δικαστική)
Κέιπ Τάουν (νομοθετική)
Γιοχάνεσμπουργκ
  • Η εκ των πραγμάτων, επίσημη πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής είναι η Πρετόρια.
  • Όμως εκ του δικαίου, η Νότια Αφρική δεν έχει επίσημη πρωτεύουσα, ενώ και στις τρεις (Πρετόρια, Μπλουμφοντέιν και Κέιπ Τάουν) εδρεύουν, τα υπουργεία και τα υφυπουργεία της χώρας.
  • Επίσης το Γιοχάνεσμπουργκ, το οποίο πληθυσμιακά είναι η μεγαλύτερη πόλη, αλλά δεν είναι και δεν ήταν ποτέ πρωτεύουσα της χώρας, στεγάζει το νοτιοαφρικανικό συνταγματικό δικαστήριο - το ανώτατο δικαστήριο της Νότιας Αφρικής.
Νότιο Σουδάν Τζούμπα Η χώρα από την ήδη δεκάχρονη ανεξαρτησία της βρίσκεται μόνιμα σε εμφύλιο πόλεμο, αλλά και σε πόλεμο με γειτονικές της χώρες και δεν έχει ξεκαθαρίσει τα σύνορα της με το Σουδάν, με αποτέλεσμα να μην έχει ξεκαθαρίσει τελικώς το καθεστώς της.
Ολλανδία Άμστερνταμ
  • Το Άμστερνταμ, είναι ανέκαθεν η επίσημη πρωτεύουσα της Ολλανδίας, αλλά δεν αποτελεί πρωτεύουσα της Επαρχίας που ανήκει (Βόρεια Ολλανδία), όπου πρωτεύουσα της Βόρειας Ολλανδίας, αποτελεί το Χάαρλεμ.
  • Ορισμένες φορές εκ του δικαίου όμως, η Ολλανδία θεωρείται αβάσιμα ότι δεν έχει επίσημη πρωτεύουσα, λόγω της πρωτότυπης φιλελεύθερης πολιτικής της παγκοσμίως.
  • Επίσης αντίστοιχα η Χάγη, αποτελεί τη διοικητική πρωτεύουσα της χώρας καθώς και το μεγαλύτερο λιμάνι, ενώ σε αυτήν εδρεύει ακόμη και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.[2]
  • Κυβερνητικά γραφεία της χώρας στεγάζονται επίσης και στο Ρότερνταμ.
Ομάν Μουσκάτ
Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας Παλικίρ
Ονδούρα Τεγουσιγάλπα
Ουγγαρία Βουδαπέστη
  • Από την ίδρυση του Σύγχρονου Ουγγρικού κράτους το 1923, ορίστηκε η Βουδαπέστη Επίσημα πρωτεύουσα.
  • Η Βουδαπέστη αποτέλεσε πρωτεύουσα κράτους, στο παρελθόν, και σε κράτη που δεν υφίστανται πλέον, πάντοτε όμως με κυρίαρχο έθνος τους Ούγγρους (Αυστροουγγαρία - μαζί με τη Βιέννη της Αυστρίας, και το Βασίλειο της Ουγγαρίας από το 1873 μέχρι το 1923).
Ουγκάντα Καμπάλα
Ουζμπεκιστάν Τασκένδη
Ουκρανία Κίεβο
  • Εκτός από την πρωτεύουσα Κίεβο, κυβερνητικά κτήρια και υπουργεία της Ουκρανίας υπάρχουν και στις πόλεις Χάρκοβο, Λβιβ και Οδησσός.
  • Εντός της Ουκρανίας υπάρχουν επίσης ορισμένα ειδικά υπουργεία και τοπικό κοινοβούλιο που εδρεύουν στη Συμφερούπολη, αλλά και τη Σεβαστούπολη η οποία Συμφερούπολη, είναι η πρωτεύουσα της Κριμαίας, η οποία περιοχή απολαμβάνει νομίμως καθεστώς αυτονομίας από το Ουκρανικό κράτος.
  • Όμως η Κριμαία από το 2014, θεωρείται διεθνώς αμφισβητούμενη περιοχή, την οποία διεκδικεί και η Ρωσία. Από το 2022, η χώρα αντιπετωπίζει στην Επικράτεια της την Εισβολή της Ρωσίας. Η χώρα επί του παρόντος βρίσκεται σε πόλεμο και σε ρευστή πολιτική κρίση.
  • Το Κίεβο ήταν επίσης η επίσημη πρωτεύουσα και της Σοβιετικής Ουκρανίας, το διάστημα 1945 με 1991, ενώ παλαιότερα πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ουκρανίας υπήρξε πρίν το 1934, και το Χάρκοβο (Χαρκίβ).
Ουρουγουάη Μοντεβιδέο
Πακιστάν Ισλαμαμπάντ Καράτσι
  • Πρωτεύουσα της χώρας είναι επίσημα από 1960 η Ισλαμαμπάντ, η οποία είναι εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη και Πληθυσμιακά υπερβολικά Μεγάλη Πόλη και πάσχει από έλλειψη υποδομών με πολλά κτήρια να εξακολουθούν να είναι έντονα υποβαθμισμένα και στερούνται βασικών υποδομών.
  • Όμως, μερικά υπουργεία και υφυπουργεία της χώρας βρίσκονται ακόμα στην παλιά πρωτεύουσα, το Καράτσι τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά Πόλη του Πακιστάν, στο οποίο επίσης είναι η έδρα σημαντικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στη νότια Ασία και τον μουσουλμανικό κόσμο. Και το Καράτσι είναι εξαιρετικά πυκνοκατοικημένο και Πληθυσμιακά υπερβολικά Μεγάλη Πόλη και πάσχει από έλλειψη υποδομών με πολλά κτήρια να εξακολουθούν να είναι έντονα υποβαθμισμένα και στερούνται βασικών υποδομών.
  • Σε πολλές περιοχές υπάρχουν επίσης αυτονομιστικά κινήματα, και στο Πακιστάν υπάρχουν εκατοντάδες Διαφορετικές Εθνικότητες που δεν διαθέτουν Προνόμια Τοπικής Αυτονομίας από το Κράτος.
Παλάου Νγκερουλμούντ
Παναμάς Πόλη του Παναμά
Παπούα Νέα Γουινέα Πορτ Μόρεσμπι
Παραγουάη Ασουνσιόν
Περού Λίμα
Πολωνία Βαρσοβία
Πορτογαλία Λισαβόνα
  • Το κοινοβούλιο, τα υπουργεία, τα δικαστήρια κτλ, βρίσκονται στη Λισαβόνα.
  • Παρόλα αυτά κανένα αυτά, κανένα κρατικό αρχείο δεν αναφέρεται στη Λισαβόνα ως πρωτεύουσα. Επίσης στην Πορτογαλία ανήκουν και τα Νησιά Συμπλέγματα Αζόρες και Μαδέρα, τα οποία απολαμβάνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς αυτονομίας, από την υπόλοιπη χώρα.
Πράσινο Ακρωτήριο Πράγια
Ρουάντα Κιγκάλι
Ρουμανία Βουκουρέστι
Ρωσία Μόσχα
Σαμόα Απία
Σάο Τομέ και Πρίνσιπε Σάο Τομέ
Σαουδική Αραβία Ριάντ
  • Όλα τα κυβερνητικά γραφεία της χώρας, βρίσκονται στο Ριάντ.
  • Η Μέκκα, ωστόσο θεωρείται η θρησκευτική πρωτεύουσα της χώρας και αποτελεί την ιερότερη πόλη των Μουσουλμάνων. Εκεί βρίσκεται το ιερότερο τέμενος, το Μασγίντ αλ-Χαράμ. Σύμφωνα με την Ισλαμική πίστη οι πιστοί πρέπει να στρέφονται προς τη Μέκκα για να εκπληρώσουν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις.
Σενεγάλη Ντακάρ
Σερβία Βελιγράδι
Σεϋχέλλες Βικτώρια
Σιγκαπούρη Πόλη της Σιγκαπούρης (ντε γιουρέ) Η Σιγκαπούρη, αποτελεί νησιωτική Πόλη-Κράτος, με μοναδική πόλη την ομώνυμη Σιγκαπούρη.
Σιέρα Λεόνε Φρίταουν
Σλοβακία Μπρατισλάβα (πρώην ονομασία Πρέσμπουργκ)
  • Η Μπρατισλάβα στο παρελθόν αποτέλεσε πρωτεύουσα κράτους, και σε κράτη που δεν υφίστανται πλέον, πάντοτε όμως με κυρίαρχο έθνος τους Σλοβάκους (στην Αυτόνομη Σλοβακία εντός της Τσεχοσλοβακίας αλλά και της Αυτόνομης Σλοβακίας, εντός της Αυστροουγγαρίας).
Σλοβενία Λιουμπλιάνα
Σολομώντα Νησιά Ονιάρα
Σομαλία Μογκαντίσου
Σουδάν Χαρτούμ
Σουηδία Στοκχόλμη Η Σουηδία διατηρούσε για τουλάχιστον 200 χρόνια πρωτότυπη πολιτική Ουδετερότητας παγκοσμίως.
Σουρινάμ Παραμαρίμπο
Σρι Λάνκα Σρι Τζαγιαβαρντενεπούρα Κότε (επίσημη)
Κολόμπο (πρώην πρωτεύουσα, έχει κάποια κυβερνητικά γραφεία)
Κολόμπο
  • Γνωστή επίσης ως Κότε. Μέχρι τη δεκαετία του 1980 η πρωτεύουσα ήταν το Κολόμπο, όπου ακόμα υπάρχουν σημαντικά κυβερνητικά γραφεία και ιδρύματα, ενώ ακόμα χαρακτηρίζεται ως η εμπορική πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα
Συρία Δαμασκός
  • Η χώρα βρίσκεται από το 2011 σε Εμφύλιο Πόλεμο.
  • Η Δαμασκός είναι κατειλημμένη από την Κυβέρνηση της Συρίας.
  • Πολλές πόλεις της Συρίας, ελέγχονται από τη Συριακή Αντιπολίτευση (υπάρχει Συριακή Προσωρινή Κυβέρνηση, Τουρκική κατοχή και τουρκόφιλοι αντάρτες, η Ταχρίρ αλ Σαμ (Σαλαφιστές αντάρτες), Άλλοι μικρότεροι αντάρτες και Εθελοντές στρατιωτικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Η πόλη Αΐν Ισά είναι η άτυπη πρωτεύουσα της Αυτόνομης Διοίκησης Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, κοινώς γνωστή ως Ροζάβα που σημαίνει Δυτικό Κουρδιστάν και ελέγχεται από τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας.
  • Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης και τους Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Ταϊλάνδη Μπανγκόκ
Τανζανία Ντοντόμα Νταρ ες Σαλάμ
  • Η Ντοντόμα είναι η Επίσημη και η διοικητική πρωτεύουσα της Ηνωμένης Δημοκρατίας της Τανζανίας.
  • Το Νταρ ες Σαλάμ, η πρώην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη παραμένει εκ των πραγμάτων η πρωτεύουσα της Τανζανίας, φιλοξενώντας την Προεδρική κατοικία, τα υπουργεία, το ανώτατο δικαστήριο, και τις διπλωματικές αποστολές πολλών χωρών.
Τατζικιστάν Ντουσαμπέ
  • Η Ντουσαμπέ (εξελλινισμένα Δουσάμβη) ήταν επίσης η επίσημη πρωτεύουσα και του Σοβιετικού Τατζικιστάν, το διάστημα 1945 με 1991.
Τζαμάικα Κίνγκστον
Τζιμπουτί Τζιμπουτί
Τόγκο Λομέ
Τόνγκα Νουκουαλόφα
Τουβαλού Φουναφούτι Η πόλη Φονγκαφάλε κάποιες φορές αναφέρεται ως η πρωτεύουσα, αλλά όλη η ατόλη Φουναφούτι, αποτελεί επίσημα την πρωτεύουσα
Τουρκία Άγκυρα Κωνσταντινούπολη
  • Από την ίδρυση του Σύγχρονου Τουρκικού κράτους το 1923, ορίστηκε η Άγκυρα Επίσημα Πρωτεύουσα.
  • Όμως, τα περισσότερα υπουργεία και υφυπουργεία της Τουρκίας βρίσκονται τόσο στην Κωνσταντινούπολη, λόγω του ότι είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας πληθυσμιακά, αλλά και τη Σμύρνη.
  • Η Κωνσταντινούπολη αποτέλεσε στο παρελθόν πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ σήμερα θεωρείται η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Τουρκίας, επειδή διαθέτει δεκάδες Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Τουρκμενιστάν Ασγκαμπάτ
Τρινιντάντ και Tομπάγκο Πορτ-οφ-Σπέιν
Τσαντ Ντζαμένα
Τσεχία Πράγα
  • Πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι επίσημα η Πράγα. Η Πράγα στο παρελθόν αποτέλεσε πρωτεύουσα κράτους, και σε κράτη που δεν υφίστανται πλέον, πάντοτε όμως με κυρίαρχο έθνος τους Τσέχους (Τσεχοσλοβακία και Βοημία, εντός της Αυστροουγγαρίας).
  • Το Μπρνο, όμως, είναι η έδρα των Τσεχικών κρατικών δικαστηρίων.
Τυνησία Τύνιδα
Υεμένη Σαναά (de jure)
Άντεν (de facto)
Άντεν
Φιλιππίνες Μανίλα
Φινλανδία Ελσίνκι
  • Στη Φινλανδία ανήκουν διοικητικά και οι Νήσοι Ώλαντ, τα οποία απολαμβάνουν αυξημένο καθεστώς αυτονομίας, ενώ οι κάτοικοι των νησιών έχουν επίσημη γλώσσα τα Σουηδικά.
Φίτζι Σούβα
Χιλή Σαντιάγο

Μέλη του ΟΗΕ που δεν αναγνωρίζονται από τουλάχιστον ένα μέλος του ΟΗΕ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κυρίαρχο Κράτος Επίσημη Πρωτεύουσα Μεγαλύτερη Πόλη
σε Πληθυσμό στην Χώρα
Επισημάνσεις
Αρμενία Γιερεβάν
  • Το Γιερεβάν (Ερεβάν) ήταν επίσης η επίσημη πρωτεύουσα και της Σοβιετικής Αρμενίας, το διάστημα 1945 με 1991.
  • Η Δημοκρατία της Αρμενίας, ανεξάρτητη διεθνώς από το 1991, δεν αναγνωρίζεται ως Κυρίαρχο Κράτος, μονάχα από ένα μέλος του ΟΗΕ, το Πακιστάν, καθώς από τον Πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υποστηρίζε το Αζερμπαϊτζάν.
  • Η Αρμενία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις σχεδόν με όλες τις Κυρίαρχες χώρες του κόσμου, εκτός από 2: το Αζερμπαϊτζάν με το οποίο η Αρμενία βρίσκεται σε σύρραξη για το Ναγκόρνο - Καραμπάχ, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Αρμενίων στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ και τον διωγμό των Αρμενίων από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και την Εθνική Κυριαρχία της και τα σύνορα των δύο χωρών και την Τουρκία με την οποία οι Σχέσεις Αρμενίας - Τουρκίας είναι ψυχρές, ενώ η Τουρκία είναι ενάντια κάθετη στο να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Βόρεια Κορέα Πιονγιάνγκ
  • Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, διεθνώς ανεξάρτητη από το 1948, δεν αναγνωρίζεται ως Κυρίαρχο Κράτος, μονάχα από 2 κράτη μέλη του ΟΗΕ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, οι οποίες έχουν πολιτικές διαφορές μαζί της, η Ιαπωνία θεωρεί ότι λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος της ότι είναι Κράτος μαριονέτα της Κίνας και παραβιάζει τον εναέριο χώρο της, ενώ η Νότια Κορέα θεωρεί ότι έχει παράνομο καθεστώς και ότι είναι η μοναδική νόμιμη κυβέρνηση ολόκληρης της Κορέας.
  • Επίσης, η πλειοψηφία των χωρών, παρότι αναγνωρίζουν, ανεξάρτητη τη Βόρεια Κορέα, λόγω του ιδιόμορφου καθεστώς της, που τη διέπει (Τζούτσε), δεν έχουν μαζί της διπλωματικές σχέσεις, ενώ καμία χώρα δεν διατηρεί πρεσβείες και προξενεία σε αυτήν, ενώ ούτε και η Βόρεια Κορέα έχει διπλωματικές σχέσεις στο εξωτερικό, καθότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε επαφή με τη Δύση και τη δυτική κουλτούρα, στα οποία το καθεστώς ασκεί τη δίωξη τους και επιβάλλει Προπαγάνδα για κάθε πράγμα που προέρχεται από τον Δυτικό κόσμο, και λόγω της διεθνούς απομόνωσης της Βόρειας Κορέας, οι διπλωματικές επαφές όλων των χωρών είναι πρακτικά ανύπαρκτες. Δεν αποτελεί επίσης χώρα-μέλος του ΔΝΤ.
  • Η Μοναδική χώρα που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις η Βόρεια Κορέα είναι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (Κίνα), ενώ η μοναδική αεροπορική γραμμή που συνδέει τις δύο χώρες είναι μόνο προς το Πεκίνο της Κίνας.
  • Στη Βόρεια Κορέα, συνεχίζουν να υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι και στρατόπεδα συγκέντρωσης ενώ οι δημόσιες εκτελέσεις συνεχίζονται (Εκτελεστικό απόσπασμα). Η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί συχνά δημόσιες εκτελέσεις. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία της, επιβάλλεται θανατική ποινή για πορνεία, «συναλλαγές ναρκωτικών», συνωμοσίες εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της, τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία σε βάρος της Μητέρας Πατρίδας από πολίτες, προδοσία εναντίον του λαού, φόνο, βιασμό, ένοπλη ληστεία και μεγάλη κλοπή. Επίσης, στην πρωτεύουσα της χώρας, οι διακοπές ρεύματος δεν είναι συχνές, ωστόσο εκεί χρησιμοποιούνται γεννήτριες, κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα, καθώς και περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν επιτρέπεται ούτε η είσοδος στην πρωτεύουσα, καθώς και η χρήση κινητών τηλεφώνων.
  • Η χώρα είναι η πιο διεφθαρμένη από κάθε άλλη στον κόσμο, οι συναλλαγές γίνονται αποκλειστικά σε Γουόν (το εθνικό νόμισμα της χώρας) ενώ για τους ξένους υπάρχουν ειδικά νομίσματα, υπάρχουν περιορισμοί ακόμη και για τους ταξιδιώτες για οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, ενώ ακόμα δεν υπάρχει κανένα δυτικό προϊόν και πολυεθνικές εταιρείες στη χώρα, και ασκείται από το καθεστώς για την υιοθέτηση τους, ένας σκληρός πόλεμος προπαγάνδας.
  • Στη χώρα επίσης δεν εορτάζονται ποτέ τα Χριστούγεννα, το Πάσχα ή άλλες δυτικές εορτές, και ασκείται από το καθεστώς για τον εορτασμό των εορτών αυτών, ένας πόλεμος προπαγάνδας, αποτρέποντας τους Βορειοκορεάτες να μην τις εορτάζουν. Επίσης απαγορεύονται όλες οι Θρησκείες στη χώρα, και η Βόρεια Κορέα είναι Αθεϊστικό κράτος.
  • Επίσης πολλά στοιχεία της χώρας δεν εξακριβώνονται με σαφήνεια επειδή είναι Σοσιαλιστικό κράτος, και έχει ξεκάθαρα απόρρητες ορισμένες εσωτερικές υποθέσεις της.
  • Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, διεκδικεί επίσης την Κυριαρχία ολόκληρης της Κορέας.
Ισραήλ Ιερουσαλήμ (αμφισβητείται)
  • Από την ίδρυση του Σύγχρονου Εβραϊκού κράτους το 1948, ορίστηκε η Ιερουσαλήμ Επίσημα Πρωτεύουσα.
  • Λόγω της πολύχρονης σύρραξης μεταξύ του Ισραήλ και του Κράτους της Παλαιστίνης, τόσο ο ΟΗΕ και οι περισσότερες χώρες δε αποδέχονται ότι η νόμιμη πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι η Ιερουσαλήμ, και για αυτό το λόγο και διατηρούν πρεσβείες σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως το Τελ Αβίβ.[3]
Κίνα Πεκίνο Σαγκάη
  • Το Πεκίνο (ή γνωστό διεθνώς ως Μπεϊζίνγκ) αποτέλεσε πρωτεύουσα κράτους, στο παρελθόν, και σε κράτη που δεν υφίστανται πλέον, πάντοτε όμως με κυρίαρχο έθνος τους Κινέζους Χαν (Δυναστείες της Κίνας, στην Επανάσταση του 1911 και στην περίοδο της Δημοκρατίας της Κίνας 1912 με 1949).
  • Η Κίνα, ή όπως είναι το επίσημο σημερινό όνομα Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, εγκαθιδρυμένη το 1949, είναι ο πιο ευρέως αναγνωρισμένος διεκδικητής της "Κίνας", με τον άλλον να είναι η Δημοκρατία της Κίνας, δηλαδή η Ταϊβάν.
  • Η Κίνα δεν δέχεται διπλωματικές σχέσεις με τα κράτη που αναγνωρίζουν την Ταϊβάν. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες δεν αναγνωρίζουν επίσημα την Κίνα ως κράτος, αν και κάποια κράτη έχουν σχέσεις με την Ταϊβάν ενώ δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν σκοπεύουν να σταματήσουν να αναγνωρίζουν την Κίνα (το Κιριμπάτι και το Ναουρού).
  • Κάποια κράτη τα οποία αυτή τη στιγμή αναγνωρίζουν μόνο την Κίνα έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν ταυτόχρονη αναγνώριση και σχέσεις και με την Κίνα και με την Ταϊβάν (Λιβερία και Βανουατού). Σύμφωνα με την Απόφαση 2758 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (Κίνα) είναι η μόνη νόμιμη αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ.
  • Επίσης ορισμένα υπουργεία της Κίνας όπως το Ναυτιλίας, βρίσκονται στη Σαγκάη τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, και άλλα σε άλλες πόλεις της, καθαρά για πληθυσμιακούς λόγους, κάτι το οποίο δεν εξακριβώνεται με σαφήνεια επειδή η Κίνα είναι Σοσιαλιστικό κράτος, και έχει ξεκάθαρα απόρρητες ορισμένες εσωτερικές υποθέσεις της.
Κύπρος Λευκωσία
  • Η Διοίκηση της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται στην Ελεύθερη Λευκωσία.
  • Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανεξάρτητη διεθνώς από το 1960, δεν αναγνωρίζεται, ως Κυρίαρχο Κράτος, μονάχα από ένα μέλος του ΟΗΕ, την Τουρκία, και από ένα μη μέλος του ΟΗΕ, την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης στο νησί.
  • Επίσης μερικά πρώην υπουργεία (που υποβαθμίστηκαν σε υφυπουργεία) της Κυπριακής Δημοκρατίας και Επαρχιακά Δικαστήρια, εδρεύουν σε Λεμεσό και Λάρνακα, ενώ τα γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων της Κατεχόμενης Λευκωσίας, της Κερύνειας και της Κατεχόμενης Αμμόχωστου, καθώς και διάφορα αθλητικά σωματεία που πριν την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που έδρευαν στις σημερινές Κατεχόμενες περιοχές, εδρεύουν σήμερα στις Ελεύθερες περιοχές κυρίως σε Λευκωσία, Λάρνακα και Παραλίμνι Αμμοχώστου.
Νότια Κορέα Σεούλ
  • Η Δημοκρατία της Κορέας, διεθνώς ανεξάρτητη από το 1948, δεν αναγνωρίζεται, ως Κυρίαρχο Κράτος, μονάχα από ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ, τη Βόρεια Κορέα.
  • Η Δημοκρατία της Κορέας, διεκδικεί επίσης την Κυριαρχία ολόκληρης της Κορέας.

Εξαρτημένα εδάφη και Περιοχές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Εξαρτημένο Έδαφος η Περιοχή Ανακηρυγμένη Πρωτεύουσα Επισημάνσεις
Αγίας Ελένης Νήσος Τζέιμσταουν
  • Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[4]
Άγιος Βαρθολομαίος Γουσταβία
  • Υπερπόντια κοινότητα της Γαλλίας και πρώην αποικία της Σουηδίας, από όπου η Γουσταβία πήρε την ονομασία.
  • Νομικά μέρος Επικράτειας της Γουαδελούπης.[5]
Άγιος Ευστάθιος Οράνιεστατ
  • Υπερπόντια κοινότητα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών.[6]
  • Σε πολλά πολιτικά, αστυνομικά και κοινωνικά θέματα του Αγίου Ευσταθίου, το Άμστερνταμ, έχει την ευθύνη και την αποκλειστική τύχη της περιοχής.
Άγιος Μαρτίνος (Γαλλία) Μαριγκό
  • Υπερπόντια κοινότητα της Γαλλίας.[5]
  • Σε πολλά πολιτικά, αστυνομικά και κοινωνικά θέματα του Αγίου Μαρτίνου, το Παρίσι, έχει την ευθύνη και την αποκλειστική τύχη της περιοχής.
Άγιος Μαρτίνος Φίλιπσμπουργκ Τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών (Ολλανδίας).[7]
Ακρωτήρι και Δεκέλεια
  • Υπερπόντιο Έδαφος, διοικούμενες ως Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.[8]
  • Χωρίς επίσημη πρωτεύουσα. Τα χωριά Επισκοπή Λεμεσού, Ακρωτήρι Λεμεσού και Δεκέλεια Λάρνακας είναι οι κύριοι οικισμοί αυτών των εξαρτημένων εδαφών της Κύπρου, ενώ στην Επισκοπή Λεμεσού, στεγάζεται το γραφείο του Διοικητή. Αντίστοιχα η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει σε ορισμένα θέματα την ευθύνη της περιοχής, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι Σαρλότ Αμαλί Νησιωτική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.[9]
Αμερικανική Σαμόα Πάγκο Πάγκο Νησιωτική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.[9], και η μόνη από τις εξωτερικές περιοχές της που διατηρεί τη Θανατική Ποινή.
Αναλήψεως Νήσος Τζώρτζταουν Εξαρτημένο έδαφος του Βρετανικού υπερπόντιου εδάφους της Αγίας Ελένης.[10]
Ανγκουίλα Δε Βάλεϊ Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[4]
Αρούμπα Οράνιεστατ Τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών (Ολλανδίας).[11]
Βερμούδες Χάμιλτον Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[4]
Βόρειες Μαριάνες Νήσοι Σαϊπάν
  • Νησιωτική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.[9]
  • Σε πολλά πολιτικά, αστυνομικά και κοινωνικά θέματα των Βορείων Μαριάνων Νήσων η Ουάσιγκτον Π.Κ., έχει την ευθύνη και την αποκλειστική τύχη της περιοχής.
Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι Ρόουντ Τάουν Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[4]
Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού Ντιέγκο Γκαρσία Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[4]
Γαλλική Γουιάνα Καγιέν
  • Υπερπόντιος νομός και υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας.
  • Ωστόσο, σε ορισμένα πολιτικά, αστυνομικά και κοινωνικά θέματα της Γαλλικής Γουιάνας, το Παρίσι, έχει την ευθύνη και την τύχη της περιοχής, ενώ η περιοχή, επίσης αποτελεί μέλος του NATO, επίσης υπό την ευθύνη του Παρισιού.[12]
Γαλλική Πολυνησία Παπεέτε
  • Υπερπόντια κοινότητα της Γαλλίας.[5]
  • Σε πολλά πολιτικά, αστυνομικά και κοινωνικά θέματα της Γαλλικής Πολυνησίας, το Παρίσι, έχει την ευθύνη και την αποκλειστική τύχη της περιοχής.
Γιβραλτάρ Γιβραλτάρ
  • Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[4]
  • Σε πολλά πολιτικά, αστυνομικά και κοινωνικά θέματα του Γιβραλτάρ, το Λονδίνο, έχει την ευθύνη και την αποκλειστική τύχη της περιοχής.
Γκέρνσεϊ Σεντ Πίτερ Πορτ Εξαρτημένο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[13]
Γκουάμ Αγκάνα Νησιωτική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.[9]
Γουαδελούπη Μπας-Τερ
  • Υπερπόντιος νομός και υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας.[12]
  • Σε πολλά πολιτικά, αστυνομικά και κοινωνικά θέματα της Γουαδελούπης, το Παρίσι, έχει την ευθύνη και την αποκλειστική τύχη της περιοχής.
Γροιλανδία Νουούκ
  • Νουούκ είναι η Επίσημη ονομασία της Πρωτεύουσας από το 1979 στη Γροιλανδική γλώσσα ενώ Γκόντχομπ ονομάζεται η Νουούκ από τους Δανούς στη Δανική γλώσσα.
  • Αυτόνομη περιοχή με αυτοδιάθεση από τη Δανία.
  • Η Γροιλανδία, επίσης αποτελεί μέλος του NATO, υπό την ευθύνη της Κοπεγχάγης.[14]
Κέιμαν Νήσοι Τζωρτζτάουν Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[4]
Κόκος Νησιά Γουέστ Άιλαντ
  • Εξωτερική επικράτεια της Αυστραλίας.[15]
  • Σε πολλά πολιτικά, αστυνομικά και κοινωνικά θέματα των Νήσων Κόκος, η Καμπέρα, έχει την ευθύνη και την αποκλειστική τύχη της περιοχής.
Κουρασάο Βίλλεμσταντ Τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών (Ολλανδίας).[16]
Κουκ Νήσοι Αβαρούα Εξαρτημένο αυτοδιοικούμενο έδαφος της Νέας Ζηλανδίας.[17]
Μαγιότ Μαμουτζού Υπερπόντιος νομός και υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας.[12]
Μαν Νήσος Ντάγκλας
Μαρτινίκα Φορ-ντε-Φρανς Υπερπόντιος νομός και υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας.[12]
Μοντσεράτ Πλίμουθ (επίσημη)
Μπρέιντς (ντε φάκτο)
Μπιρ Ταουΐλ και Τρίγωνο Χαλάιμπ
  • Δεν υπάρχει πρωτεύουσα.
  • Περιοχές κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Αιγύπτου και του Σουδάν, οι οποίες δεν διεκδικούνται από καμία χώρα.
  • Όταν, το 1899, διευθετήθηκαν τα σύνορα των δύο χωρών, η Χαλάιμπ ανήκε στην Αίγυπτο αλλά το 1902 μια νέα διευθέτηση η πόλη δόθηκε στο Σουδάν.
  • Από τότε η κάθε χώρα δέχεται τη συμφωνία που της δίνει την περιοχή.
Μποναίρ Κράλεντικ Υπερπόντια κοινότητα της Ολλανδίας.[6]
Νέα Καληδονία Νουμέα
  • Υπερπόντια κοινότητα της Γαλλίας, υπό ειδικό καθεστώς.[5][18]
  • Σε πολλά πολιτικά, αστυνομικά και κοινωνικά θέματα της Νέας Καληδονίας, το Παρίσι, έχει την ευθύνη και την αποκλειστική τύχη της περιοχής.
  • Η Περιοχή από το 2024 βρίσκεται σε ταραχές.
Νιούε Αλόφι Εξαρτημένο αυτοδιοικούμενο έδαφος της Νέας Ζηλανδίας.[19]
Νόρφολκ Νήσος Κίνγκστον Εξωτερική επικράτεια της Αυστραλίας.[15]
Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς Νήσοι Κίνγκ Έντουαρντ Πόιντ Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[4]
Ουαλίς και Φουτουνά Μάτα-Ούτου Υπερπόντια κοινότητα της Γαλλίας.[5]
Πάσχα Νήσος Χάνγκα Ρόα Περιοχή της Χιλής.
Πίτκαιρν Νήσοι Άνταμσταουν Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[4]
Πουέρτο Ρίκο Σαν Χουάν Νησιωτική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.[9]
Ρεϋνιόν Σαιν-Ντενί (Ρεϋνιόν) Υπερπόντιος νομός και υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας.[12]
Σαιν Πιέρ και Μικελόν Σαιν Πιέρ (εξελληνισμένα Άγιος Πέτρος) Υπερπόντια κοινότητα της Γαλλίας.[5]
Σάμπα Δε Μπότομ Υπερπόντια κοινότητα της Ολλανδίας.[6]
Σβάλμπαρντ Αρχιπέλαγος Λόνγκγιαρμπιεν
  • Υπερπόντιο έδαφος της Νορβηγίας.
  • Σε πολλά πολιτικά, αστυνομικά και κοινωνικά θέματα του Σβάλμπαρντ, το Όσλο, έχει την ευθύνη και την αποκλειστική τύχη της περιοχής.
Τερκς και Κέικος Κόκμπερν Τάουν Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[4]
Τζέρσεϊ Σεντ Χέλιερ Εξαρτημένο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[13]
Τοκελάου
  • Χωρίς επίσημη πρωτεύουσα.
  • Η ατόλλη Νουκόνου είναι ο κύριος οικισμός αυτού του εξαρτημένου εδάφους της Νέας Ζηλανδίας.[20][21][22]
  • Σε πολλά πολιτικά, αστυνομικά και κοινωνικά θέματα των Τοκελάου, το Ουέλλιγκτον, έχει την ευθύνη και την αποκλειστική τύχη της περιοχής.
Τριστάν ντα Κούνια Εδιμβούργο των Επτά Θαλασσών
  • Εξαρτημένο έδαφος του Βρετανικού υπερπόντιου εδάφους της Αγίας Ελένης.[10]
  • Σε πολλά πολιτικά, αστυνομικά και κοινωνικά θέματα του Τριστάν ντα Κούνια, το Λονδίνο, έχει την ευθύνη και την αποκλειστική τύχη της περιοχής.
Φερόες Νήσοι Τόρσχαβν
  • Υπερπόντιο έδαφος της Δανίας με μερική Αυτονομία, και μέλος του ΝΑΤΟ.[23]
  • Ωστόσο, στις περισσότερες κρατικές υπηρεσίες των Νήσων Φερόε, όπως υπουργεία, κυριαρχία, ναυτιλία και άμυνα, η Κοπεγχάγη της Δανίας, έχει την αποκλειστική ευθύνη και την τύχη της περιοχής.
Φώκλαντ Νήσοι Στάνλεϋ
  • Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[4]
  • Σε πολλά πολιτικά, αστυνομικά και κοινωνικά θέματα των Φώκλαντ, το Λονδίνο, έχει την ευθύνη και την αποκλειστική τύχη της περιοχής.
  • Η Κυβέρνηση της Αργεντινής αμφισβητεί τη Βρετανική Κυριαρχία των Νήσων Φώκλαντ και τα διεκδικεί υπό το όνομα Μαλβίνες.
Χονγκ Κονγκ Χονγκ Κονγκ
  • Ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας που λειτουργεί ως Πόλη-κράτος, ειδικότερα σε νόμους περί καζίνο, τυχερών παιχνιδιών, ναυτιλίας και φορολογίας αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, την κυριαρχία της πόλης, την έχει το Πεκίνο.
  • Πρώην Βρετανικό εξαρτώμενο έδαφος.
Χριστουγέννων Νησί Φλάινγκ Φις Κόουβ
  • Εξωτερική επικράτεια της Αυστραλίας.[15]
  • Σε πολλά πολιτικά, αστυνομικά και κοινωνικά θέματα της Νήσου των Χριστουγέννων, η Καμπέρα, έχει την ευθύνη και την αποκλειστική τύχη της περιοχής.
Ώλαντ Μάριεχαμν
  • Αυτόνομη, αποστρατιωτικοποιημένη επαρχία της Φινλανδίας, με καθαρά Σουηδόφωνο πληθυσμό.[24]
  • Ωστόσο, σε όλες κρατικές υπηρεσίες των Νήσων Ώλαντ, όπως κυβέρνηση, υπουργεία, κυριαρχία και ναυτιλία, το Ελσίνκι, έχει καθαρά αποκλειστική ευθύνη και την τύχη της περιοχής.

Κράτη με περιορισμένη (ή και καθόλου) αναγνώριση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κράτος ή Περιοχή Ανακηρυγμένη Πρωτεύουσα Μεγαλύτερη Πόλη
σε Πληθυσμό στην Χώρα
Επισημάνσεις
Αμπχαζία Σουχούμι (παράνομη)
  • Το Σουχούμι ήταν επίσης η επίσημη πρωτεύουσα και της Αυτόνομης Σοβιετικής Αμπχαζίας εντός της Σοβιετικής Γεωργίας, το διάστημα 1945 με 1991.
  • Αυτόνομη δημοκρατία της Γεωργίας. Τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυριαρχία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας, ως τμήματα της Γεωργίας και έχουν ανακηρύξει την προσπάθεια απόσχισης τους, παράνομη.
  • (Μη-μέλος του ΟΗΕ). Έχει αναγνωριστεί μόνο από 5 μέλη κράτη του ΟΗΕ: Νικαράγουα (στις 5 Σεπτεμβρίου 2008), Βενεζουέλα (στις 10 Σεπτεμβρίου 2009), Ναουρού (στις 15 Δεκεμβρίου 2009), Συρία (στις 29 Μαίου 2018) και τη Ρωσία, (στις 26 Αυγούστου 2008) από την οποία και εξαρτάται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά.
  • Η Αμπχαζία διεκδικείται από τη Γεωργία, ως μέρος της Επικράτειας της.[25][26]
  • Ωστόσο, στις περισσότερες κρατικές υπηρεσίες της αποσχεισθείσας Αμπχαζίας, όπως υπουργεία, κυριαρχία, ναυτιλία και άμυνα, η Γεωργία, έχει ακόμα τη νόμιμη αποκλειστική ευθύνη και την τύχη της περιοχής.
Αρτσάχ (και Ναγκόρνο-Καραμπάχ) Στεπανακέρτ (υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν)
  • Στεπανακέρτ (στα Αρμενικά) ή Χανκεντί (στα Αζερικά).
  • Αυτόνομη δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν[27] (μη-μέλος του ΟΗΕ) αναγνωρίζεται μόνο από την Αμπχαζία, τη Νότια Οσετία και την Υπερδνειστερία που με τη σειρά τους δεν είναι μέλη του ΟΗΕ.[28]
  • Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ελέγχει μέρος τoυ Αζερμπαϊτζάν.[29]
  • Πολλές χώρες θεωρούν ακόμη ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι κράτος μαριονέτα της Αρμενίας, και ότι ο έλεγχος της περιοχής ήταν καθαρά υπό την Ευθύνη της Κυβέρνησης της Αρμενίας.
  • Ωστόσο, στις περισσότερες κρατικές υπηρεσίες της αποσχεισθείσας περιοχής του Αρτσάχ, όπως υπουργεία, κυριαρχία, ναυτιλία και άμυνα, το Αζερμπαϊτζάν, έχει ακόμα τη νόμιμη αποκλειστική ευθύνη και την τύχη της περιοχής.
  • Η Περιοχή διαλύθηκε το 2024 και ο Αρμενικός πληθυσμός της περιοχής που πλειοψηφούσε, εκδιώχθηκε στην Αρμενία.
Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν) Ταϊπέι (δηλωμένη επίσημη)
  • (Μη-μέλος του ΟΗΕ). Ντε φάκτο Κυρίαρχο κράτος. Η Δημοκρατία της Κίνας (ευρέως γνωστή και ως Ταϊβάν), η οποία συνταγματικά δημιουργήθηκε το 1912, αναγνωρίζεται ως η «κυβέρνηση του κράτους της Κίνας» από 15 κράτη μέλη του ΟΗΕ και από το 2013 και από την Αγία Έδρα. Όλα τα άλλα κράτη του ΟΗΕ δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως κράτος. Κάποια από αυτά θεωρούνε τα ελεγχόμενα από αυτήν εδάφη ως de jure μέρος της Κίνας, ενώ άλλα έχουν χρησιμοποιήσει προσεκτική διπλωματική γλώσσα για το αν τα εδάφη της Ταϊβάν ανήκουν στην Κίνα. Ανά τα χρόνια η Ταϊβάν έχει υιοθετήσει διαφορετικές θέσεις για την ταυτόχρονη αναγνώριση της Ταϊβάν και Κίνας από τις άλλες χώρες.
  • Επίσημα η Ταιβάν, ονομάζεται Δημοκρατία της Κίνας και στους περισσότερους διεθνής οργανισμούς Κινεζική Ταϊπέι.
  • Θεωρητικά είναι η 23η επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση της Κίνας μετά την επικράτηση των κομμουνιστών στην ενδοχώρα, ενώ η ίδια η Κίνα, απειλεί με εισβολή εάν δηλώσει ανεξαρτησία από την υπόλοιπη Επικράτεια της, ενώ η Ταϊβάν θεωρεί ότι όλη η Κίνα είναι τμήμα της υπό το όνομα «Δημοκρατία της Κίνας».
  • Η Κίνα διεκδικεί τη διαδοχή της πρώην Δημοκρατίας της Κίνας (1912-1949), καθώς και τα εδάφη της Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της. Επίσης η ίδια η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, επιβάλλει δια της βίας στρατιωτική εξουσία στην Ταϊβάν, με αποτέλεσμα η Διεθνής κοινότητα να ζητά συνεχώς επισημάνσεις για την επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή.
Δημοκρατία της Σαχάρας
  • Δεν υπάρχει επίσημη ή ανακηρυγμένη Πρωτεύουσα. Η Ελ Αγιούν είναι η διεκδικούμενη πρωτεύουσα της ανακηρυγμένης Δημοκρατίας της Σαχάρας ενώ Το Τιφαρίτι η ντε φάκτο πρωτεύουσα.
  • (Μη-μέλος του ΟΗΕ). Η Λαϊκή Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας, κοινότερα γνωστή και ως Δυτική Σαχάρα, είναι αναγνωρισμένη μόνο από 84 κράτη και τη μη αναγνωρισμένη Νότια Οσετία.
  • Η Λαϊκή Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της ελεγχόμενης από το Μαρόκο περιοχής της Δυτικής Σαχάρας, η οποία δεν ανήκει νομικά σε κανένα κράτος.
  • Η περιοχή που ελέγχει το Μαρόκο περιλαμβάνει το Ελ Αγιούν, και το Μαρόκο διεκδικεί ως δικιά του όλη την περιοχή που ελέγχει το κράτος της Δυτικής Σαχάρας. Το Τιφαρίτι είναι τώρα η προσωρινή πρωτεύουσα (αντί του Μπιρ Λεχλού που ήταν πριν). Κάποιες κυβερνητικές και στρατιωτικές δομές είναι σε εξορία στην Τιντούφ της Αλγερίας.
  • Πολλές χώρες θεωρούν ότι η περιοχή της Δυτικής Σαχάρας ότι δεν ανήκει νομικά σε καμία χώρα του πλανήτη, είναι κυρίως Έρημος και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και νερό και καθιστούν την περιοχή κυρίως μη κατοικήσιμη, και οι τριγύρω χώρες που μοιράζεται σύνορα η περιοχή, διεκδικούν παράνομα εδάφη της περιοχής.
Κοσσυφοπέδιο Πρίστινα (δηλωμένη επίσημη)
  • Η Πρίστινα ήταν επίσης η επίσημη πρωτεύουσα και της Αυτόνομης Επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου εντός της Γιουγκοσλαβικής Σερβίας, το διάστημα 1945 με 1991 και 1992 με 2006.
  • (Μη-μέλος του ΟΗΕ). Η Δημοκρατία του Κοσόβου ανακήρυξε, μονομερώς, την ανεξαρτησία της από τη Σερβία, στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητη χώρα από 96 μέλη των Ηνωμένων Εθνών και την Ταϊβάν. Ο ΟΗΕ διοικεί την περιοχή σύμφωνα με την Απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 1999, και με τη συνεργασία της ΕΕ από το 2008. Είναι μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
  • Πολλές χώρες είναι διχασμένες στο να αναγνωρίσουν Κυρίαρχο το Κοσσυφοπέδιο, ενώ πολλές χώρες θεωρούν ότι μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη και κρίσιμη πολιτική αστάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια, άλλα και κίνδυνο εθνικισμού των Αλβανών της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου, της Βόρειας Μακεδονίας και των τριγύρω χωρών να δημιουργήσουν τη Μεγάλη Αλβανία, ενώ πολλές χώρες θεωρούν ακόμη ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι και κράτος μαριονέτα της Αλβανίας, ενώ μάλιστα η Σερβία ασκεί παράνομα εξουσία στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, περιοχή με κατά πλειοψηφία Σέρβοφωνο πληθυσμό, υποχρεώνοντας οι τοπικές Σερβικές Αρχές να κάνουν συναλλαγές μόνο σε Δηνάριο Σερβίας και να μην αναγνωρίζουν καθόλου τις τοπικές αρχές του Κοσόβου, εξοργίζοντας τα Ηνωμένα Έθνη για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Τέλος το πρόβλημα στο Κοσσυφοπέδιο επηρεάζει έντονα τις Σχέσεις Σερβίας - Αλβανίας, οι οποίες χώρες έχουν εξαιρετικά ψυχρές σχέσεις σε διεθνές επίπεδο με αποτέλεσμα να είναι ανεπιθύμητες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ενώσεις Στρατιωτικής Άμυνας και στο ΝΑΤΟ (στο οποίο δεν είναι μέλος η Σερβία), ενώ τόσο η Σερβία όσο και η Αλβανία παραβιάζουν η καθεμία τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο, με αποτέλεσμα να παραμένουν διεθνώς περιθωριοποιημένες χώρες.
  • Οι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου είναι κατά πλειοψηφία οι Αλβανοί, σε ποσοστό 81% του πληθυσμού. Διεκδικείται εξ ολοκλήρου από τη Δημοκρατία της Σερβίας, της οποίας αποτελεί νόμιμο έδαφος. Η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου έχει de facto έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, με περιορισμένο έλεγχο στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, περιοχή με κατά πλειοψηφία Σέρβοφωνο πληθυσμό.
  • Η Πρίστινα είναι η «επίσημη Εθνική πρωτεύουσα» του Κοσσυφοπεδίου από το 2008, ενώ η Μιτρόβιτσα αποτελεί την «εκ των πραγμάτων επίσημη πρωτεύουσα» των Σέρβων του Κοσόβου, οι οποίοι πλειοψηφούν στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
  • Η Σερβία δεν αποδέχεται την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, και το διεκδικεί ως μέρος της επικράτειας της υπό την ονομασία Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια.
Νότια Οσετία Τσχινβάλι (παράνομη)
  • Η Νότια Οσετία, δεν διαθέτει αυτονομία εντός του Γεωργιανού Κράτους και ελέγχει παράνομα από το 1992 τμήματα τριών περιφερειών της Γεωργίας: της Μτσχέτα-Μτιανέτι, της Ράτσα-Λετσχούμι και Κβέμο Σβανέτι και της Σίντα Κάρτλι. Τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυριαρχία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας, ως τμήματα της Γεωργίας και έχουν ανακηρύξει την προσπάθεια απόσχισης τους, παράνομη.
  • (Μη-μέλος του ΟΗΕ). Έχει αναγνωριστεί μόνο από 5 μέλη κράτη του ΟΗΕ: Νικαράγουα (στις 5 Σεπτεμβρίου 2008), Βενεζουέλα (στις 10 Σεπτεμβρίου 2009), Ναουρού (στις 16 Δεκεμβρίου 2009), Συρία (στις 29 Μαίου 2018) και τη Ρωσία, (στις 26 Αυγούστου 2008) από την οποία και εξαρτάται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά.[25][26]
  • Επίσης στις περισσότερες κρατικές υπηρεσίες της αποσχεισθείσας Νότιας Οσετίας, όπως υπουργεία, κυριαρχία και άμυνα, η Γεωργία, έχει ακόμα τη νόμιμη αποκλειστική ευθύνη και την τύχη της περιοχής.
Κράτος της Παλαιστίνης Ραμάλα (δηλωμένη επίσημη) Ανατολική Ιερουσαλήμ
  • Δεν υπάρχει επίσημη ή ανακηρυγμένη Πρωτεύουσα. Η Ραμάλα είναι η δηλωμένη πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης και η πόλη που στεγάζει το Κοινοβούλιο της και τα κυβερνητικά γραφεία της, και από το 1948, τόσο το Κράτος της Παλαιστίνης όσο και το Κράτος του Ισραήλ, διεκδικούν ολόκληρη ή μοιρασμένη την Ιερουσαλήμ ως Εθνική τους Πρωτεύουσα.
  • Το Κράτος της Παλαιστίνης Αποτελείται από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία Εδάφη δεν ανήκουν νομικά σε Καμία Χώρα, ούτε και στο ίδιο το Παλαιστινιακό Κράτος.
  • (Μη-μέλος του ΟΗΕ, μέλος παρατηρητής). De facto ανεξάρτητο κράτος, που αναγνωρίζεται από 145 μέλη των Ηνωμένων Εθνών, το Βατικανό και την Ταϊβάν. Το Ισραήλ δεν αποδέχεται την ανεξαρτησία του Κράτους της Παλαιστίνης, και διεκδικεί τα εδάφη της υπό την ονομασία Ιουδαία και Σαμάρεια.
  • Πολλά κυρίαρχα κράτη του Δυτικού κόσμου χαρακτηρίζουν το Κράτος της Παλαιστίνης ως Κράτος μαριονέτα του Ιράν και κυριότερα ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά κράτη της Ευρώπης όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ των άλλων και η Ελλάδα, ενώ ορισμένα κράτη της Ευρώπης που αναγνώρισαν το Κράτος της Παλαιστίνης, έχουν σημαντικά διπλωματικά και πολιτικά προβλήματα με το Ισραήλ.
  • Το Κυβερνών Κόμμα της Παλαιστίνης η Χαμάς, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση η Φατάχ θεωρούνται από πολλές χώρες του Δυτικού κόσμου ως κινήματα αντίστασης στον μουσουλμανικό κόσμο αλλά και ως τρομοκρατικές οργανώσεις, παραστρατιωτικές οργανώσεις, Βαθύ Κράτος και Βαθύ Ισλάμ, ενώ φέρεται η Χαμάς και η Φατάχ να συνεργάζονται ακόμα και με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Καίντα, το Ισλαμικό Κράτος, η Χεζμπολάχ και εκατοντάδες μικρότερες, ενώ πολλές χώρες δεν αναγνωρίζουν καθόλου το Κράτος της Παλαιστίνης, και δεν μπαίνουν ούτε καν στη διαδικασία αναγνώρισης της κυριαρχίας Της, για καθαρά λόγους Ασφαλείας, προφασιζόμενες τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας.
  • Η Παλαιστινιακή Αρχή θεωρεί και διεκδικεί την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού Κράτους και το τελικό καθεστώς της πόλης αναμένεται μέσω των συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
  • Η Περιοχή από το 2023 βρίσκεται σε Πόλεμο με το Ισραήλ.
Σομαλιλάνδη Χαργκέισα (παράνομη)
  • Η Χαργκέισα διεκδικείται ως η «Εθνική πρωτεύουσα της Σομαλιλάνδης» από το 1991.
  • Η Σομαλιλάνδη αποτελεί διεθνώς Αυτόνομη περιοχή της Σομαλίας και Διεκδικείται εξ ολοκλήρου από τη Σομαλία, της οποίας αποτελεί νόμιμο έδαφος. Συμμετέχει επίσης και στον Εμφύλιο Πόλεμο της Σομαλίας, αλλά και στην δράση της Πειρατείας της χώρας, προκείμενου να αναζητήσει την «ανεξαρτησία» της.
  • (Μη-μέλος του ΟΗΕ). De facto ανεξάρτητο κράτος, από το 1991, δεν αναγνωρίζεται διπλωματικά από κανένα κράτος, ακόμη και από τα μη αναγνωρισμένα.
  • Η περιοχή έχει επίσης και δικό της νόμισμα το Σελλίνι Σομαλιλάνδης.
  • Επίσης στις περισσότερες κρατικές υπηρεσίες της αποσχεισθείσας Σομαλιλάνδης, όπως υπουργεία, κυριαρχία, ναυτιλία και άμυνα, η Σομαλία, έχει ακόμα τη νόμιμη αποκλειστική ευθύνη και την τύχη της περιοχής.
ΤΔΒΚ Κατεχόμενη Λευκωσία (παράνομη)
  • Η Κατεχόμενη Λευκωσία διεκδικείται ως η «Εθνική πρωτεύουσα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», από το 1983.
  • Νόμιμα Περιοχή της Κύπρου.
  • (Μη-μέλος του ΟΗΕ). De facto ανεξάρτητο κράτος, που δεν αναγνωρίζεται διπλωματικά από κανένα κράτος. Η αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», αναγνωρίζεται μονάχα και αποκλειστικά, από το 1983, από την Τουρκία, η οποία κατέχει στρατιωτικά, διά της βίας, όλα τα βόρεια εδάφη της Κύπρου από τις 20 Ιουλίου 1974, με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
  • Το σύνολο των εδαφών της διεκδικεί η Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας ανήκουν νόμιμα όλη η επικράτεια του νησιού και τα χωρικά της ύδατα.
Υπερδνειστερία Τιράσπολ (παράνομη)
  • Η Τιράσπολ (εξελληνισμένα Τιράσπολη) ήταν επίσης η επίσημη πρωτεύουσα και της Αυτόνομης Σοβιετικής Υπερδνειστερίας εντός της Σοβιετικής Μολδαβίας, το διάστημα 1945 με 1991.
  • Η Τιράσπολ διεκδικείται ως η «Εθνική πρωτεύουσα της Υπερδνειστεριακής Μολδαβικής Δημοκρατίας», από το 1990.
  • De facto ανεξάρτητο κράτος, από το 1990, που δεν αναγνωρίζεται διπλωματικά από κανένα κράτος, ενώ η Υπερδνειστερία αποτελεί ζώνη παγωμένης σύγκρουσης μετά την λήξη του Πολέμου της Υπερδνειστερίας, ο οποίος πόλεμος ήταν η σύγκρουση μεταξύ της Μολδαβικής Κυβέρνησης και των αρχών της Υπερδνειστερίας.
  • Νόμιμα Αυτόνομη δημοκρατία της Μολδαβίας, οπού στις περισσότερες κρατικές υπηρεσίες της, όπως υπουργεία, κυριαρχία και άμυνα, το Κισινάου της Μολδαβίας, έχει ακόμα νόμιμα την αποκλειστική ευθύνη και την τύχη της αποσχεισθείσας περιοχής.
  • (Μη-μέλος του ΟΗΕ) αναγνωρίζεται μόνο από την Αμπχαζία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τη Νότια Οσετία που με τη σειρά τους δεν είναι μέλη του ΟΗΕ.
  • Η Υπερδνειστερία ελέγχει μέρος της Μολδαβίας[26], ενώ αποτελεί νόμιμα έδαφος της, με κατά πλειοψηφία Σλαβικό πληθυσμό (κυρίως κατά πλειοψηφία Ρωσικό και μερικώς Ουκρανικό πληθυσμό), ενώ οι κάτοικοι της είναι διχασμένοι με ορισμένους να θέλουν να ενσωματωθούν ακόμα στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας (με την οποία δεν έχουν σύνορα), άλλοι να ανακυρρήξουν την ανεξαρτησία τους από τη Μολδαβία, ενώ άλλοι να παραμείνουν στη Μολδαβία με περισσότερα προνόμια αυτονομίας από το Μολδαβικό κράτος, ενώ πολλοί κάτοικοι της αντίστοιχα, από το 2022, υποστηρίζουν και την Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και έχουν φιλορωσικά αισθήματα, αντιζηλεία ή την αγάπη προς το Ρωσικό κράτος.
  • Πολλές χώρες θεωρούν ακόμη ότι η Υπερδνειστερία είναι κράτος μαριονέτα της Ρωσίας, και ότι ο έλεγχος της περιοχής είναι παραστρατιωτικές οργανώσεις καθαρά υπό την Ευθύνη και την χρηματοδότηση της Μόσχας, ενώ οι τοπικές αρχές δεν αναγνωρίζουν την νόμιμη Μολδαβική Διοίκηση, με το Κισινάου να κάνει τα στραβά μάτια στην περιοχή.
  • Ο Αθλητισμός της Υπερδνειστερίας εκπροσωπείται διεθνώς υπό την σημαία της Μολδαβίας, και οι Αθλητές της Υπερδνειστερίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες συνήθως συμμετέχουν μαζί με την υπόλοιπη Μολδαβία, επειδή δεν υπάρχει Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή λόγω του ότι δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, είτε εναλλακτικά ως Ανεξάρτητοι ή σε παλαιότερα έτη ως αθλητές της Ρωσίας ή της Ουκρανίας.
  • Η περιοχή έχει επίσης και δικό "εθνικό" νόμισμα, το Ρούβλι Υπερδνειστερίας, Σοσιαλιστικό καθεστώς προσαρμοσμένο στα πρότυπα της άλλοτε ΕΣΣΔ, και δεκάδες ελέγχους σε δυτικά οχήματα και έγγραφα και είναι προσβάσιμη κυρίως μόνο από την υπόλοιπη Μολδαβία, επειδή δεν υπάρχουν μεγάλοι τελωνειακοί έλεγχοι.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. CIA Factbook: Nauru Capital: status Αρχειοθετήθηκε 2018-12-24 στο Wayback Machine. (Αγγλικά)
  2. CIA Factbook: Netherlands Capital: status Αρχειοθετήθηκε 2018-12-24 στο Wayback Machine. (Αγγλικά)
  3. Με βάση το Νόμο της Ιερουσαλήμ η πόλη, ολόκληρη και ενωμένη είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ και αποτελεί έδρα της κυβέρνησης, της οικίας του Προέδρου, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Κοινοβουλίου (Κνεσέτ), όπως επίσης και των κυβερνητικών γραφείων. Τα Ηνωμένα Έθνη και οι περισσότερες χώρες δε δέχονται το νόμο αυτό (βλπ. Kellerman, 1993, σελ. 140) και διατηρούν πρεσβείες σε άλλες πόλεις, όπως το Τελ Αβίβ, η Ραμάτ Γκαν και η Χερτζλίγια, και κυρίως στο Τελ Αβίβ, για μεγαλύτερη ασφάλεια, επειδή η περιοχή του δεν συνορεύει με τα Παλαιστινιακά Εδάφη. (βλέπε το CIA Factbook Αρχειοθετήθηκε 2018-12-24 στο Wayback Machine. και το Χάρτη του Ισραήλ)
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 «Συνεργασία με τα υπερπόντια εδάφη». Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2011.  (Αγγλικά)
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 «Ποιες είναι οι γαλλικές αρχές που βρίσκονται στο εξωτερικό;». Γαλλική διεύθυνση των νομικών και διοικητικών πληροφοριών vie-publique.fr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2011.  (Γαλλικά)
  6. 6,0 6,1 6,2 Staff reporter (2007-02-13). «Συμφωνία για τη διαίρεση των Ολλανδικών Αντιλλών». Government.nl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-03-12. https://web.archive.org/web/20070312003241/http://www.government.nl/actueel/nieuwsarchief/2007/02February/13/0-42-1_42-92711.jsp. Ανακτήθηκε στις 2007-02-24.  (Ολλανδικά)
  7. CIA Factbook: Sint Maarten dependency status Αρχειοθετήθηκε 2018-12-24 στο Wayback Machine. (ανακτήθηκε 2011-10-20) (Αγγλικά)
  8. Clogg, Richard (14 Αυγούστου 2010). «Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο». Εφημερίδα Καθημερινή. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2011.  (Ελληνικά)
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 «Ορισμός της πολιτικής οργάνωσης του Νησιωτικού Χώρου. Γραφείο Νησιωτικών Υποθέσεων. Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ». Γραφείο Νησιωτικών Υποθέσεων. Υπουργείο εσωτερικών ΗΠΑ. 11 Ιανουαρίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2008.  (Αγγλικά)
  10. 10,0 10,1 Το σύνταγμα τάξης της Αγ. Ελένης, Ν. Αναλήψεως και του Τρίσταν ντα Κούνια 2009, βλ. "Επεξηγηματικό υπόμνημα" (Αγγλικά)
  11. CIA Factbook: Aruba dependency status Αρχειοθετήθηκε 2018-12-24 στο Wayback Machine. (Αγγλικά)
  12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 Υπουργείο υπερποντίων διαμερισμάτων και εδαφών (Γαλλικά)
  13. 13,0 13,1 13,2 «Λίστα εξαρτημένων εδαφών του στέμματος». Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2011.  (Αγγλικά)
  14. Η Γροινλανδία ξεκινάει το μονοπάτι της αυτονομίας Αρχειοθετήθηκε 2011-07-17 στο Wayback Machine. The Copenhagen Post (ανακτήθηκε 2011-10-20) (Δανικά)
  15. 15,0 15,1 15,2 Αυστραλιανή Κυβέρνηση: Επικράτειες της Αυστραλίας Αρχειοθετήθηκε 2011-08-28 στο Wayback Machine. (Αγγλικά)
  16. CIA Factbook: Curacao dependency status Αρχειοθετήθηκε 2018-12-24 στο Wayback Machine. (Αγγλικά)
  17. CIA Factbook: Cook Islands dependency status Αρχειοθετήθηκε 2018-12-24 στο Wayback Machine. (Αγγλικά)
  18. "Περιφέρειες και περιοχές του κόσμου: Νέα Καληδονία", BBC News, 11 Δεκεμβρίου 2008 (Αγγλικά)
  19. CIA Factbook: Niue dependency status Αρχειοθετήθηκε 2018-12-24 στο Wayback Machine. (Αγγλικά)
  20. CIA World Fact Book: Tokelau Αρχειοθετήθηκε 2016-05-27 στο Wayback Machine. (Αγγλικά)
  21. «Η επίσημη ιστοσελίδα του συμβουλίου της Διακυβέρνησης του Τοκελάου». Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2007. The basis of Tokelau's legislative, administrative and judicial systems is the Tokelau Islands Act 1948 and its amendments. (See the link "LAW") In November 1974 the administration of Tokelau was transferred from the Mäori and Island Affairs Department to the Ministry of Foreign Affairs. From then until September 1980, when the Tokelau administration regulations were amended, the New Zealand Secretary of Foreign Affairs was the administrator of Tokelau. New regulations then came into force whereby the Minister of Foreign Affairs was empowered to appoint a suitable person to be the Administrator of Tokelau. The New Zealand flag is used and the anthem is God Save the Queen.  (Αγγλικά)
  22. CIA Factbook: Tokelau dependency status Αρχειοθετήθηκε 2018-12-24 στο Wayback Machine. (Αγγλικά)
  23. Η Δανία και τα νησιά Φαρόε καταλήγουν σε συνταγματική διαμάχη Αρχειοθετήθηκε 2011-07-07 στο Wayback Machine., IceNews 6 Ιουλίου 2011 (Αγγλικά)
  24. historylearningsite.co.uk League of Nations, historylearningsite.co.uk 20-10-2010 βλπ. The Aaland Islands (1921) (Αγγλικά)
  25. 25,0 25,1 «Η Ρωσία χαιρετίζει την αναγνώριση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Νικαράγουα». Chinadaily.com.cn. 6 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2010.  (Αγγλικά)
  26. 26,0 26,1 26,2 «Η Αμπχαζία, η Νότια Οσετία και η Υπερδνειστερία, προέβησαν σε αμοιβαία αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους και κάλεσαν και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο». Newsru. 17 Νοεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2008.  (Ρωσικά)
  27. «Σύνταγμα της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Κεφάλαιο 1». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2011.  (Αγγλικά)
  28. Ο Αντιπρόεδρος Πρόεδρος της Βουλής της Αμπχαζίας δηλώνει ότι οι Εκλογές στη δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ (NKR) πληρούν όλα τα διεθνή πρότυπα: "Η Αμπχαζία, η Νότια Οσετία, και η Υπερδνειστερία έχουν από καιρό αναγνωρίσει το Ναγκόρνο Καραμπάχ και αμοιβαία την ανεξαρτησία του μεταξύ τους και συνεργάζονται στενά..." (Ρωσικά)
  29. «BBC News - Περιφέρειες και περιοχές του κόσμου: Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Δεδομένα».  (Αγγλικά)