Κότε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κότε
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Κότε
6°54′0″N 79°54′59″E
ΧώραΣρι Λάνκα
Διοικητική υπαγωγήδιαμέρισμα του Κολόμπο
Έκταση17.000.000 
Υψόμετρο27 μέτρα
Πληθυσμός115.826 (2001)
Ταχ. κωδ.10100
Τηλ. κωδ.011
Ζώνη ώραςUTC+05:30
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Κότε (σιναλέζικα: ශ්රී ජයවර්ධනපුර කෝට්ටේ, ταμίλ: ஸ்ரீ ஜயவர்த்தனபுரம் கோட்டே) επίσημα Σρι Τζάγιαβαρντενεπουρα Κότε, είναι πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα (από το 1982).[1] Βρίσκεται νότια από τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Κολόμπο. Έχει πληθυσμό 115.826 κατοίκους (2001). Στο Κότε βρίσκεται η Βουλή και το Ανώτατο Δικαστήριο της Σρι Λάνκα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης του Κότε (1557-1565)

Το χωριό Νταρουγκάμα βρισκόταν στη συμβολή δύο ρεμάτων, των ρεμάτων Diyawanna Oya και Kolonnawa Oya. Καθώς η Νταρουγκάμα ήταν ένα ασφαλές μέρος, δεν ήταν εύκολο για τους εχθρούς να εισχωρήσουν σε αυτό. Εδώ, τον 13ο αιώνα, ένας αρχηγός που ονομαζόταν Αλαγκακονάρα (Nissanka Alagakkonara) έχτισε ένα Κότε (Kotte), ή φρούριο.

Ο Αλαγκακονάρα αναφέρεται από τον Ιμπν Μπατούτα ως κυβερνήτης της Κουρουνέγκαλα, αλλά άλλες πηγές δείχνουν ότι ήταν ο Bandara (φύλακας) της επαρχίας Raigama Korale, αντίστοιχη της σημερινής επαρχίας Καλουτάρα. Ο στρατός του Arya Chakravarthy απωθήθηκε από τον Αλαγκακονάρα μπροστά από το Κότε (φρούριο), ενώ νίκησε τον εχθρικό στόλο εισβολής στην Παναντούρα (Panadura) στα νοτιοδυτικά.[2]

Το Κότε ήταν ένα jala durgha (φρούριο νερού), σε σχήμα τριγώνου, με τα έλη Diyawanna Oya και Kolonnawa Oya να σχηματίζουν τις δύο μεγάλες πλευρές, και κατά μήκος της μικρότερης τρίτης (ξηράς) πλευράς υπήρχε μια μεγάλη τάφρος (η «εσωτερική τάφρος»). Το φρούριο είχε έκταση περίπου 2,5 τ.χλμ., οχυρωμένο με επάλξεις από βράχο λατερίτη, ύψους 2,5 μέτρων και πλάτους 10,7 μέτρων.[3]

Το 1391, μετά την κατάκτηση του Βασιλείου της Τζάφνα από τον πρίγκιπα Σαπούμαλ (Sembahap Perumal), στο Κότε δόθηκε το επίθετο «Sri Jayawardhanapura» («περίλαμπρη πόλη της αυξανόμενης νίκης»). Έγινε η πρωτεύουσα του αρχαίου Βασιλείου του Κότε, το οποίο παρέμεινε μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα.

Από τους προμαχώνες μέχρι τα υπέροχα τριώροφα κτίρια που στέγαζαν το Βασιλικό Παλάτι, ο λατερίτης και ο πηλός ήταν η κύρια πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή του. Ένα από τα μέρη από τα οποία εξορύσσονται τα κομμάτια λατερίτη φαίνεται ακόμη και σήμερα μέσα στις εγκαταστάσεις της Ananda Sasthralaya (τοπικό σχολείο).

Κοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νέο κοινοβούλιο εγκαινιάστηκε στις 29 Απριλίου του 1982. Τα κτίρια χτίστηκαν σε ανακτημένη γη, αφού σχηματίστηκε μια τεράστια λίμνη με τη βυθοκόρηση των βάλτων γύρω από το ρέμα Diyawanna Oya. Τα νέα κτίρια του κοινοβουλίου χτίστηκαν στο Duwa, ένα νησί 50.000 τετραγωνικών μέτρων (12 στρέμματα) στο κέντρο της λίμνης. Το νησί (εκτός της οδού Baddegana, Pita Kotte) είχε χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναψυχής και φιλονικίας για τους Πορτογάλους στρατιώτες τις τελευταίες ημέρες της εποχής Κότε, με το αλκοόλ να απαγορεύεται στη Βασιλική Πόλη. Ανήκε στον E. W. Perera και είχε στεγάσει μία φάρμα εκτροφής ορνίθων πριν από την παραχώρηση του στην πολιτεία. Στις 29 Απριλίου του 1982, το νέο κοινοβουλευτικό συγκρότημα κηρύχθηκε ανοιχτό από τον πρώην πρόεδρο Τζ. Ρ. Τζαγιαουάρντεν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Administrative Capital of Sri Lanka since 1982 is Sri Jayewardenepura Kotte». Official Sri Lanka government website. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2015. 
  2. «Sri Lanka: A Country Study». Russell R. Ross and Andrea Matles Savada. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2007. 
  3. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2009.