Μπάνια Λούκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 44°47′N 17°11′E / 44.78°N 17.19°E / 44.78; 17.19

Μπάνια Λούκα
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Χώρα Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Διοικητική διαίρεση Μποσάνσκα Κράϊνα
Υψόμετρο 163
Ιστοσελίδα http://www.banjaluka.rs.ba/
τοποθεσία του Μπανια Λουκα δήμου στο χάρτη Β-Ε
δρόμος ``Γοσποδσκα``

Η Μπάνια Λούκα (σερβικά: Бања Лука, κροατικά και βοσνιακά: Banja Luka), είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και έδρα κυβέρνησης και μεγαλύτερη πόλη της Σερβικής Δημοκρατίας. Έχει πληθυσμό 150.997 κατοίκους και είναι το μεγαλύτερο κέντρο της Βοσνιακής Κράινας, περιοχής που καλύπτει τη δυτική Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο δήμος έχει στάτους πόλης.

Η Μπάνια Λούκα ως έδρα κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας συγκεντρώνει πολλά κυβερνητικά κτίρια, ενώ είναι και η έδρα του ομώνυμου πανεπιστημίου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω από την Μπανια Λουκα οι άνθρωποι ζούσαν από την προϊστορία. Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής κυριαρχίας χτίστηκε το φρούριο Castra (σήμερα: Castel). Το όνομα Μπανια Λουκα αναφέρθηκε πρώτη φορά το 1494. H Μπανια Λουκα ήταν υπό Τούρκικη κυριαρχία από το 1528 έως το 1878 και το 1878 καταλήφθηκε από την Αυστρία-Ουγγαρία. Οι Αυστριακοί είχαν αναπτύξει υποδομές ώστε να εκμεταλεύονται τους φυσικούς πόρους. Μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μπανια Λουκα εντάχτηκε στο βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας και άρχισε να αναπτύσσετε γρήγορα σαν κεντρικό σημείο από τους 9 Banovina. Κατά της διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου βομβαρδίστηκε 2 φορές. Αρκετοί Σέρβοι και Εβραίοι απελάθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Jasenovac από τους Γερμανούς και τις δυνάμεις ΑΚΚ. Μετά τον πόλεμο η πόλη βρέθηκε στο ΣΟΔΓ ( Νέα Γιουγκοσλαβία). Πολλά εργοστάσια και εταιρίες χτίστηκαν. Σε αυτή την περίοδο η Μπανια Λουκα χτυπήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό του 1969 αλλά η πόλη ξαναχτίστηκε γρήγορα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995) αρκετοί Μουσουλμάνοι και Κροάτες εξορίστηκαν και δραπέτευσαν από την Μπανια Λουκα, αλλά αρκετοί από αυτούς τους Σέρβους που δραπέτευσαν από την Κρα ινα και την Κροατία ήρθαν στην Μπανια Λουκα.

Ναός του Χριστού Σωτήρος

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα παλιότερα κτήρια στην Μπανια Λουκα χτίστηκαν την περίοδο της Τούρκικης κατοχής, μεταξύ αυτών και πολλά τζαμιά με πιο γνωστό το Φερχαδια. Το Φερχαδια κατεδαφίστηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου αλλά ξαναχτίστηκε γρήγορα. Η Αυστροουγγαρία έχτισε πολλά κτήρια στον πεζόδρομο ``Γοσποδσκα`` και κατά τη διάρκεια του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας έχτισαν το Banski dvor, το παλάτι της πόλης (Gradska palata), Τράπεζα (σήμερα: Παλάτι της Σέρβικης Δημοκρατίας), θέατρο και ορθόδοξη εκκλησία (η οποία επίσης κατεδαφίστηκε και ξαναχτίστηκε το 2004). Η Μπανια Λουκα είναι γνωστή σαν "Πράσινη πόλη" εξαιτίας των πάρκων και των λεωφόρων της.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα