Λομπάμπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λομπάμπα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Λομπάμπα
26°26′47″S 31°12′23″E
ΧώραΕσουατίνι
Διοικητική υπαγωγήΧνόχο
Υψόμετρο694 μέτρα
Πληθυσμός5.800 (2003)
Ζώνη ώραςUTC+02:00

Η Λομπάμπα είναι βασιλική πρωτεύουσα της Εσουατίνι (παλαιότερα Σουαζιλάνδης), όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του βασιλιά[1]. Έχει 11.000 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 694 μέτρων[2].

Η πόλη ιδρύθηκε το 524 μ.Χ. από τον αρχηγό των Σουαχίλι Ραλαωκ Γ'.

Οι περισσότεροι κάτοικοί της δουλεύουν στο βασιλικό παλάτι, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, και είναι το αρχαιότερο παλάτι της Αφρικής. Είναι χτισμένο με τον παραδοσιακό τρόπο των Σουαχίλι.

Η Λομπάμπα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουαζιλάνδης και η η πιο τουριστική πόλη της χώρας λόγω του παλατιού. Η πόλη δεν είναι ιδιαίτερα προηγμένη σε τεχνολογικά μέσα. Τα περισσότερα σπίτια της είναι μικρά και συνήθως μονοκατοικίες. Μόνο το 15% των κατοίκων της πόλης έχουν πρόσβαση σε μέσα μαζικής δικτύωσης.

Τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της Λομπάμπα είναι το παλάτι, όπου υπάρχει πρόσβαση σε συγκεκριμένα δωμάτια και στον βασιλικό κήπο, και το τεράστιο πάρκο Pascak de vode, βασιλική δωρεά.

Κατά την περίοδο 30 Απριλίου έως 5 Μαΐου παρατηρείται το έθιμο "gatsel lod voyou" ("η βροχή των γαζελών"). Το έθιμο αυτό χρονολογείται από το 1500 μ.Χ. Σύμφωνα με το έθιμο, ύστερα από μακρά περίοδο ξηρασίας στις 30 Απριλίου φάνηκε ένα τεράστιο κοπάδι με γαζέλες. Έτσι οι κάτοικοι έτρωγαν για πέντε μέρες κρέας. Μέχρι και σήμερα κάθε βράδυ αυτή την περίοδο ψήνουν, τραγουδούν και χορεύουν σε παραδοσιακούς ρυθμούς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Parliamentary Detail». web.archive.org. 4 Μαρτίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. «Elevation of Lobamba,Swaziland Elevation Map, Topography, Contour». www.floodmap.net. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2021.